Dodaj do ulubionych

Pies - prośba o rady

03.08.04, 14:57
Witajcie

noszę się z zamiarem zakupu pieska ale nie wiem do końca jaką rasę wybrać.

Napiszcie jak możecie jakie rasy polecacie oraz ich zalety a przede wszystkim
wady (o tych trudniej przeczytac).

Osobiście waham się między Berneńczykiem a Labradorem, ale może Wasze rady mi
jakoś pomogą
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zz_nowy Re: Pies - prośba o rady 03.08.04, 16:30
      Musi to być taki psiak, który:
      - dotrzyma siuku i kupkę do bramy (a nie ma drugiego wyjścia z osiedla więc...)
      - będzie umiał się załatwiać w (ewentualnej) psiej toalecie
      - nie będzie wskakiwał pod koła jadących samochodów
      - ... nic więcej sobie nie przypominam smile)))

to taki żart... żarcik osiedlowy... przepraszam.... wink
      • sc77 Re: Pies - prośba o rady 03.08.04, 16:33
        Żarcik żarcikiem a tu poważną decyzję trzeba podjąć.

Jeszcze taki, który nie wyje aby sąsiadom nie przeszkadzać...
        • zz_nowy Re: Pies - prośba o rady 03.08.04, 16:46
          i zeby nie spraszal suczek na imprezy i zeby nie imprezowal do pozna i zeby nie
          ogladal glosno meczy (?meczow?) i zeby nie jezdzil szybko samochodem...

niestety nie znam sie na psach... sad wiec nic madrego nie doradze...
    • macius71 Re: Pies - prośba o rady 03.08.04, 17:01
      Kupiłem rodzicom średniego sznaucera. Jest wspaniały smile))) Trzeba przyznac, że
      jest indywidualistą ale przy dobrym ułożeniu bardzo posłuszny. No i przy tym
      jest łagodny i kocha dzieci.
    • nobullshit Re: Pies - prośba o rady 03.08.04, 22:32
      Kup kota. Najlepiej od razu dwa - jeden kłopot, a podwójna przyjemność.
      Koty rule!
    • mooj Re: Pies - prośba o rady 04.08.04, 08:59
      tak serio to chyba najwięcej zalezy od tego ile masz czasu, jak wygląda plan
      dnia i roku (urlopy) domowników
      • sc77 Re: Pies - prośba o rady 04.08.04, 09:17
        Piesek musialby siedziec niestety sam od 8 do 18.
        Reszte dnia spedzalbym z nim, albo on ze mna smile

Kota mieć nie mogę, gdyż mam uczulenie na ich sierść.
        • mooj Re: Pies - prośba o rady 04.08.04, 09:19
          kup rybki albo żółwia
          • sc77 Re: Pies - prośba o rady 04.08.04, 09:25
            O rybkach tez myslalem, ale tu mam sprecyzowane potrzeby, a koszta sa w tym
            przypadku wysokie... smile
        • aruen Re: Pies - prośba o rady 04.08.04, 10:41
          Jeżeli piesek ma siedzieć od 8 do 18 sam, to lepiej nie kupuj labradora. To
          jest bardzo rodzinny pies i potrzebuje praktycznie stałego kontaktu z
          człowiekiem. Oczywiście wytrzyma, tylko będzie się męczył, bo będzie smutny i
          będzie tęsknił. Mój przez 2 miesiące też siedział po 10 godzin sam. I
          wytrzymał, ale wiem, że mu było źle. Tak naprawdę żaden pies nie lubi siedzieć
          długo sam, ale lepiej znoszą to lepiej, inne gorzej. Nie wiem jak inne psy, ale
          labradory z tęsknoty lub smutku (złości?) mogą coś w domu wtedy zniszczyć.
          Poza tym szczegółem z całego serca polecam labradora. To cudowny zwierzak,
          bardzo kochany i cieplutki. Straszny pieszczoch i uwielbia dzieci. Do tego w
          ogóle nie jest agresywny (oczywiście są wyjątki, ale to tak jak u ludzi, jeden
          jest prawym obywatelem, drugi staje się przestępcą). Ale to w dużej mierze
          zależy od tego jak go wychowasz. Statystyczny labrador nie jest agresywny ani
          do ludzi, ani do innych psów. Na przykładzie mojego psa: gdy widzi, że drugi
          pies nie chce się z nim bawić, pogoni go i warczy, mój pies od niego ucieknie,
          nie odwzajemni wrogości. Jedyny przypadek kiedy staje się agresywny, to gdy
          inny pies natrętnie go napastuje. Podbiega, podgryza, podszczekuje i nie chce
          się odczepić. Wtedy traci cierpliwość (wcale mu się nie dziwię), ale jego
          agresja polega na tym, że odwarknie i odszczeknie, spróbuje przygnieść psa do
          ziemi, ale stara się nie gryźć. Czyli po prostu próbuje zdobyć sobie szacunek
          drugiego psa.
          Labrador każdego wita jak przyjaciela. Będzie się przytulał do każdego. I można
          go bardzo dobrze wychować. To bardzo mądre psy. Oczywiście
          niewychowywany "głupieje", tzn. robi wszystko co chce i wtedy to udręka. Ale
          tak jest z każdym psem. Tylko, że labradora trzeba wychować, bo to ciężki pies,
          więc lepiej jak się nad nim panuje. chodzi o to, że labradory z radości skaczą.
          40 kg wagi może zrobić niechcący krzywdę. Więc od początku trzeba go uczyć, że
          skakać nie wolno. To samo z ciąganiem na smyczy. 40 kg może nieźle pociągnąć,
          jeżeli nie zostanie nauczony, że chodzi się przy nodze.
          Mogłabym jeszcze dużo o nim pisać, jeżeli zdecydujesz się na labradora, to
          służę radą jeżeli chodzi o triki wychowania. Wszyscy mówią, że jest bardzo
          dobrze wychowany, więc chyba mi się to udałosmile

Pozdrawiam
          • sc77 Re: Pies - prośba o rady 04.08.04, 13:17
            Znam labradora bardzo dobrze smile moi rodzice mają i wiem, że on bardzo źle znosi
            samotność.

Odnośnie informacji od hodowców to właśnie od nich dowiedziałem się o
            Berneńczykach i dlatego nad tą rasą się zastanawiam.
            Z cech bardzo podobna do labradora, ale ma jedną która mi się bardzo podoba.
            Gdy nie ma w domu właściciela to on śpi smile
            Jeśli chodzi o to, że ten pies musi mieć dom z ogrodem to nie jest to prawdą.
            Te psy nie lubią same biegać. One uwielbiają spacerować z właścicicielem
            najlepiej podczas tego spaceru nosząc, bądź ciągnąc coś. (np zimą sanki z
            dzieckiem).
            Znam wiele hodowli tych psów w blokach.

Dziękuję za wszystkie informacje
            • zz_beatka Re: Pies - prośba o rady 04.08.04, 16:03
              sorry hodowla tak dużych psów w blokach?
              Coś mi tu nie pasuje.
              Moja wiedza o tych psach jest taka, że jednak wymagają ogrodu.
              I nie zrozum mnie źle lubię tę rasę bo są to zrównoważone psy i pracujące dla i
              z człowiekiem oraz żyjące w harmonii z innymi zwierzętami (nie jak amstafy
              które najchętniej zagryzłyby psa-sąsiada bo krzywo spojrzał) ale jak
              nowofunland czy inne duże rasy jednak powinien mieć ogródek.

Do bloku polecam mniejsze psy jest naprawdę bardzo dużo ras wszystkich nie
              potrafię nawet wymienić. I naprawdę jest w czym wybierać.
              • sc77 Re: Pies - prośba o rady 05.08.04, 10:04
                Beatka, tez bylem zdziwiony jak sie dowiedzialem, ale to podobno nie jedyna
                hodowla w bloku smile Ta, ktora znalazlem jest w Wawie i jest polecana przez
                zwiazek ze wzgledu na bardzo dobre geny.
                • zz_beatka Re: Pies - prośba o rady 05.08.04, 11:54
                  Jeśli mimo wszystko zdecydujesz się na tę rasę to sprawdź linie hodowlane
                  rodziców pod względem dysplazji. Co do szczeniaka to możesz poprosić o zdjęcie
                  rtg czy usg stawów.
                  Jest to naprawdę duży pies i możesz mieć wtedy ogomne problemy jeśli nie daj
                  Boże okazałby się chory.
                  A poza tym to są wspaniałe psy jak wszystkie pasterskie. Nie za szczekliwe i
                  nie agresywne choć uważam, że do bloku za duże i nie chodzi tu o sąsiadów a o
                  same psy.
          • amalka1 Re: Pies - prośba o rady 12.10.04, 21:17
            Przyłączam się do opinii "aruen" - moja labradorka imieniem Inka jest kochana i
            mądra, badzo kocha dzieci i żywiołowo się z nimi bawi. Mam tylko jeden, lecz
            bardzo poważny problem - podczas, kiedy jest sama w domu (trwa to od 5 do 9
            godzin w zależności od dnia) demoluje mi wszystko, co jest w jej zasięgu. Podam
            przykłady: zerwana zasłona, ściągnięta serweta, pogryziony na kawałki kabel od
            lampy, obgryzione nogi od krzeseł i wiele innych. Nie pomogło spryskiwanie
            mebli specjalnym sprayem o paskudnym, gorzkim smaku, pozostawianie kości i
            zabawek, intensywne poranne spacery - nawet kaganiec nie pomaga. Po powrocie do
            domu zastawałam total i tak jest codziennie. Jestem już załamana tym stanem
            rzeczy i zbieram się do decyzji o oddaniu psa. Chyba, że ktoś ma wypróbowane
            metody, którymi mógłby mnie wesprzeć, pozdrawiam
            • pieskuba Re: Pies - prośba o rady 12.10.04, 21:40
              Mam namiary na znakomitą treserkę psów. Jeśli chcesz - mogę Ci przesłać,
              odezwij się na priv.

pieskuba
            • sc77 Re: Pies - prośba o rady 13.10.04, 10:07
              Niestety to jest cecha labradorów, z którą trudno walczyć sad

Labradory nie mogą znieść, że zostały same i niszczą wszystko wokół aby pokazać
              swoje niezadowolenie...
    • zz_beatka Re: Pies - prośba o rady 04.08.04, 10:55
      Berneńczyk to pies tylko do domu z ogrodem
      Labrador to pies tak jak beagle potrzebujący dużo ruchu

Jesli chcesz psa rasowego a tak mniemam skoro pytasz podając konkretne nazwy to
      nalepiej skonatkatuj się ze związkiem kynologicznym.
      Dowiedz się o dyżury sekcji konkretnych ras, w trakcie takiego dyżuru możesz
      porozmawiać z hodowcami którzy bez mydlenia oczu przedstawią ci za i przeciw.
      Jeśli chcesz jakiegokolwiek pieska to nie schronisko lub właściciele mieszańców
      przypominających różne rasy albo sprzedadzą ci szczeniaka albo sprezentują.

Co do posiadania psa jakiegokolwiek pamiętaj pies to nie zabawka i nie wolno go
      zbyt długo trzymać w domu samego.
      Potrzebuje też spacerów i nie tylko dookoła bloku.

Pozdrawiam
      • zz_beatka związek kynologiczny oddział w-wa 04.08.04, 10:59
        Adres: 00-585 Warszawa, ul.Bagatela 10
        Telefon/Fax: (0-22) 628-21-29, 622-65-41, Fax: (0-22) 628-21-54

Biuro czynne: pn - pt 11 - 19
        E-mail: zk.warszawa@jws.com.pl
        Strona w internecie: www.zkwarszawa.org.pl
        • dc22 Labrador the best:) 04.08.04, 15:35
          Mam taka czarnule sliczna, mordke kochana... labradorke wlasnie wiec bardzo
          polecam!
          Jest sama w domu od 9 - 16. Trzeba to wynagradzac spacerami "do utraty tchu"
          najlepiej w miejsce gdzie sa inne psy - wspolne zabawy szybciej meczasmile
          Osobiscie mi psica nic nie zniszczyla choc sluchajac opowiesci innych psiarzy
          trudno w to uwierzyc.

Co do "zalatwiania potrzeb" - przyuczyla sie w ciagu dwoch dni
          do "wytrzymywania" az dojdzie do wlasciweo miejsca. Poza tym sprzatam po spie
          (lapaczka przypominajaca koparke plus zwykle worki na smieci a jak zapomne
          kupic to nawet reklamowki - swietnie zdaje egzamin a dzieki sprzataniu mam
          niesamowite "chocy" u dozorcysmile)

Najwazniejsze to zapewnic jej spacery - nasza spedza codziennie okolo 2 godzin,
          najczesciej na Pola Mokotowskie. Mamy kawale ale oplaca sie dojechac.

Pozdrowionka i napisz jaka jest Twoja decyzjasmile
          • aktywista13 Nie masz czasu, 13.10.04, 10:30
            nie kupuj w ogóle! Wyobraź sobie, ze siedzisz sam przez 10 godzin, bez dostępu
            do toalety, a na dodatek nie wiesz dlaczego. Nie masz szans, aby takiego psa
            normalnie wychować. On się będzie bardzo stresował i prawdopodobnie ty z nim.
            Nie męcz go, kup zwierzę nie wymagające tyle uwagi.
    • zlote_dziecie Re: Pies - prośba o rady 13.10.04, 13:20
      osobiście polecam golden retrievera... ładny, łagodny i łatwo go ułożyć
      • sc77 Re: Pies - prośba o rady 13.10.04, 15:00
        Golden z tego co się orientuję ma te same cechy co labrador. Rożni się tylko
        długością włosa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka