Dodaj do ulubionych

Rachunki za prąd

01.12.04, 21:05
Witajcie!

Ciekawa jestem waszych reakcji na rachunki za prąd. Domyslalam sie, ze
przyjda i spodziewalam sie rozliczenia, ale pojac nie moge jak to jest, ze
teraz mam zapacic rachunek 4-krotnie wyzszy niz nastepne raty. Akurat przed
swietami. Troche mnie to zdziwilo.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mooj Re: Rachunki za prąd 01.12.04, 21:32
      estymacja była robiona na podstawie okresu gdy zużywałas mniej prądu (i co mało
      wazne ale w jakims stopniu także -napięcie było 220 nie 230smile

chyba ze coś "z prądem" na ZZ jest nie tak i ktoś kradnie na potęgę, ze
      wspólnot, od siebie nawzajem itpsmile
      pozdrawiam

P.S. u mnie zuzycie było zdaje się o jakies 30% wyzsze niż estymacja
      • sc77 Re: Rachunki za prąd 02.12.04, 09:39
        U mnie również zużycie było wyższe o jakieś 30% niż za poprzednie 6 m-cy.
        Ciekawe co jest tego przyczyną...
        • zzpawson Re: Rachunki za prąd 02.12.04, 10:43
          Witam,

Przyczyną jest prawdopodobnie to, że estymacja została zrobiona na podsawie
          okresu, w którym było wykańczane mieszkanie. My mieszkamy od sierpnia,
          dostaliśmy ostatnio rachunek z szacowaniem na podstawie ostatnich 6 miesięcy,
          efekt jest taki, że teraz co 2 miesiące będziemy płacić 45 złotych, z za pół
          roku będziemy mieli sporą niedopłatę i dostaniemy duży rachunek.

Pozdrawiam,
          Pawson
          • zz_beatka Re: Rachunki za prąd 02.12.04, 16:10
            zzpawson napisał:

> Witam,
            >
            > Przyczyną jest prawdopodobnie to, że estymacja została zrobiona na podsawie
            > okresu, w którym było wykańczane mieszkanie. My mieszkamy od sierpnia,
            > dostaliśmy ostatnio rachunek z szacowaniem na podstawie ostatnich 6 miesięcy,
            > efekt jest taki, że teraz co 2 miesiące będziemy płacić 45 złotych, z za pół
            > roku będziemy mieli sporą niedopłatę i dostaniemy duży rachunek.

Też tak myślałam gdy w ub. roku otrzymałam 1-y r-ek na 800zł a następne po 300
            zł. Jednak w tym roku niestety nie wyszła nadpłata a r-ki są po ok. 300 zł
            każdy. sad
        • zzrobert Bo Wy dwaj jesteście z A. 02.12.04, 10:50
          I macie inne możliwości rozjazdu wyliczanej średniej.
          • sc77 Re: Bo Wy dwaj jesteście z A. 02.12.04, 16:15
            A czym sie rożni średnia w A od średniej w B ?

Ja nie mam wysokich rachunków, gdyż wynoszą one średnio 100zł za 2 m-ce, ale to
            i tak więcej o 30% od poprzedniego półrocza, które było takie samo jak cały rok
            wcześniej.
            • mooj Re: Bo Wy dwaj jesteście z A. 02.12.04, 16:48
              mozna uogólnic ze ze wzgledu na róznice w terminie zasiedlenia średnia moze
              różnić się wysokościąsmile
    • zz_beatka Re: Rachunki za prąd 02.12.04, 16:00
      też mnie szokuje wysokość, w poprzednim mieszkaniu dogrzewałam się prądem a
      rachunki były znacznie mniejsze. Coś tu nie tak poproszę chyba o sprawdzenie
      istalacji bo mam wrażenie, ze coś nie gra.
    • zzdorka Re: Rachunki za prąd 02.12.04, 20:14
      Dziwi mnie to, bo mieszkam tu od 17 m-cy i juz wystarczy czasu na liczenie
      srednich i dlatego ciekawi mnie skad ta nagla roznica w oplatach. A wierzcie
      mi, ze nie zainstalowalam sobie w domu z dnia na dzien zadnego pożeracza prądu.
      • zz_asienka Re: Rachunki za prąd 03.12.04, 13:03
        Moj rachunek tez jest duzo wyzszy niz ostatnie.. sad( do tej pory myslalam, ze
        jestem osamotniona w tej krzywdzie, ale widze, ze jest nas calkiem spora grupa.
        Czy ktos ma jakis pomysl na rozwiazanie sytuacji? Gdzie mozna to sprawdzic?
        Pzdr, A.
        • brenya Re: Rachunki za prąd 03.12.04, 13:09
          Rowniez potwierdzam. U nas roznica oooogromna. A powinno byc mniej, bo uzywam
          zarowek energooszczednych itp. itd. No chyba, ze telewizor i laptop tak
          ciagna... Ale w koncu w poprzednim mieszkaniu tez mialam telewizor i laptopa i
          tyle samo pralam i prasowalam...

Bardzo to dziwne... Mysle, ze instalacja wymaga sprawdzenia.
    • zz_marek Re: Rachunki za prąd 03.12.04, 13:50
      Strasznie to wszystko dziwne u mnie a mieszkam tu już ponad rok rahunki za prąd
      są bardzo MAŁE (około 13 zł x 3 raty) rzekłbym że podejrzanie małe - nie to
      żebym się specjalnie martwił, ale mimo wszystko nie chciałbym zapłacić pewnego
      dnia niewiadomo jakiej kwoty niedopłaty. Nadmienię tylko że korzystam z energii
      zupełnie normalnie bez zbędnego oszczędzania.
    • mmii Re: Rachunki za prąd 05.01.05, 12:51
      Przyłączam się do gnębiącego "zaciszan" problemu z energią.
      Rachunki znacznie przekroczyły moje oczekiwania.
      Zanim udam się do elektrowni, może ktoś z was korzysta z opcji miesięcznych
      rozliczeń liczników?
      Podobno właśnie na prognozowaniu nieco tracimy ...
      • mooj Re: Rachunki za prąd 05.01.05, 13:11
        niestety nie jest to problem nietrafionych prognoz
        faktyczne zużycie jest wyzsze w mim przypadku -i jak pisałem nie da się tego
        wyjaśnić zmianą napięcia - mało oszczędny się zrobiłem albo hipotezy wyżej
        przedstawione to nie s-f
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka