Dodaj do ulubionych

wentylacja w klatce I-ej

09.02.05, 08:16
komu źle działa prosze o zgłoszenie nr mieszkania do adm lub na spotkanie KR
lub do mnie na maila.
W moim mieszkaniu w jednej łazience jest 12 st. Wentylacja zamiast wywiewać
nawiewa. Już wiem czemu popsuł mi się jeden wentylator(spalił się). Uważam że
komin powinien być przebudowany (nie w mieszkaniach a na dachu).
Obserwuj wątek
    • zzrobert Re: wentylacja w klatce I-ej 09.02.05, 09:01
      Uważasz ŻE JEST NIEZGODNIE ZE SZTUKĄ BUDOWLANĄ a jak to niech sami dochodzą.
      To nie Ty masz zdecydować jak mają zmienić - TO G... MA DZIAŁAĆ za to
      zapłaciłaś.
    • wmazurczyk Re: wentylacja w klatce I-ej 09.02.05, 09:04
      Czemu pytanie dotyczy tylko klatki I? U nas (klatka V lok. 237) wentylacja
      również jest do kitu. Mam dwie kratki z tego jedna nawiewa, że mało kratka nie
      wypada. Przy takiej pogodzie jak obecnie jest to dosyć uciążliwe. W zeszłym
      roku zgłosiliśmy do Turreta i włożyli rurę w komin i nawiewnik - i nawet
      pomogło, ale od stycznia znów to samo... W tym tygodniu ponownie napisaliśmy
      pismo do Turreta, ale jak na razie żadnej odpowiedzi. Czy w związku z tym
      możemy zostać dopisani do listy reklamujących mimo tego że nie jestesmy z
      klatki I smile

POzdrawiam,
      WM
    • ppagowski Re: wentylacja w klatce I-ej 09.02.05, 12:43
      witam,

od tego tydodnia nawiewa zimnego powietrza do lazienki na I pietrze,
      zglosilismy do administratora.

pozdrawiam piotr
    • agag12 Re: wentylacja w klatce I-ej 09.02.05, 13:00
      Witam,
      Zgłaszam nieprawidłowości w klatce III, Etap B. Ja notorycznie wącham dym
      papierosowy, który wtłacza się do łazienki podczas działania okapu w kuchni i
      zupełnie niezależnie od działania jakiegokolwiek sprzętu, tam gdzie są kratki -
      > czyli do kuchni i łazienki. Myślę, iż problem wentylacji dotyczy całego Etapu
      B. Pozdrawiam
      • zz138b odszkodowanie za "dogrzewanie" 09.02.05, 13:06
        u mnie wiało w tamtym roku, wystapiłem do TP o poprawe i zapytałem czy i ile
        zwracaja za "dogrzewanie", cos poprawiali w kominach, co do zwrotu kosztów -
        nie zajęli stanowiska
        jakis czas było ok ale w tym roku jest to samo - wiec znowu złoże
    • jott7 Re: wentylacja w klatce I-ej 11.02.05, 12:58
      W sprawie wentylacji kilka ogólnych prawd. Otóż wentylacja to proces usuwania
      powietrza zanieczyszczonego i dostarczanie w jego miejsce powietrza świerzego
      tj zewnetrznego.A więc, na pierwszym miejscu jest ,,usuwanie,,.Spowodowane jest
      ono napływem powietrza zewnetrznego które jakby wypycha cieplejsze powietrze
      zuzyte. Często,jednak np wobec zbytniego uszczelnienia budynku czyli
      spowodowania zbyt małego dopływu powietrza zewnetrznego, proces ten bywa
      zakłócony.Wystepuje wówczas niekorzystne zjawisko uniemozliwiajace usuwanie
      powietrza zanieczyszczonego.Inna sytuacja wystepuje latem, gdy temp powietrza na
      zewnątrz jest wyzsza niz wewnatrz budynku i powietrze jest do pomieszczeń
      nawiewane co także uniemozliwia usuwanie zuzytego.Ale wówczas problem w jakims
      stopniu rozwiazuje otwieranie okien.W opisanym przez Beatke przypadku mozna
      podejrzewac wadę systemu wentylacji, której to wady bagatelizowac nie mozna z
      powodu min posługiwania się w pomieszczeniach urzadzeniami gazowymi.
      W takiej sytuacji nalezy wysłac do Turreta /nie zarządcy !/ pilne pismo
      stwierdzające złe/wadliwe / działanie systemu wywiewnego wentylacji polegające
      na nawiewaniu zamiast usuwania powietrza z pomieszczenia poprzez kanał
      wywiewny..Nale`zy zaznaczyc że zjawisko ma charakter okresowy, szczególnie
      wystepuje przy niskich tem otoczenia zewnetrznego.Nalezy takze zwyrazić obawę o
      bezpieczne w takiej sytuacji korzystanie z urządzenia gazowego itp. Wspomniec
      warto o spowodowaniu przez niekontrolowany nawiew kanałem wywiewnym, obnizenia
      temperatury pomieszczeń itp itp. Na zakończenie zapis o pilnym zbadaniu
      przyczyn i usunięciu niekorzystnego zjawiska.Nie ma sensu proponowac
      w tym pismie rozwiązań typu przebudowa komina,dodatkowa rura na kanale
      wentylacyjnym itp. Mozna natomiast domagac się zlecenia profesjonalnej
      ekspertyzy tego zjawiska. Profesjonalnej to nie oznacza przeprowadzonej przez
      kominiarza który stwierdzic moze co w danej chwili zobaczy / jest ciag czy
      nie /.Pismo z zaznaczonym rygorem ustosunkowania sie w ciagu 2 tygodni i
      zamiarze powiadomienia Urzędu Nadzoru Budowlanego wysłac poleconym.

• zz_beatka wentylacja źle działająca 11.02.05, 16:17
        wszyscy którzy uważacie, że Wasza wentylacja źle działa zgłoście proszę na
        piśmie w administracji.
        Jest specjalny druk, który trzeba wypełnić i zanieść do adm. ale nie jest to
        sprawa ktora może poczekać wręcz przeciwnie. Pamiętajcie, ze takie sprawy jak
        wszelkie usterki podlegają naprawie gwarancyjnej czyli bezpłatnej. Ale jak
        każda gwarancja gwarancja na budynek również ma swój czas ograniczony.

Pospieszcie się więc
      • zz_beatka do jott 11.02.05, 16:18
        ja mam zawsze rozszczelnione okna a gdy nie ma mrozów zawsze któreś jest
        uchylone a wentylacja mimo to działa wadliwie
        • jott7 Re: do Beatki 11.02.05, 21:19
          Wydaje się że korzystanie z pomocy posrednika w poinformowaniu o żle
          działajacej wentylacji jest błędem. Pisma w tej sprawie nalezy wysyłac do
          strony umowy zakupu mieszkania tj do Turreta. Od momentu skutecznego
          powiadomienia Turreta o wadzie wentylacji mozna wyznaczac terminy jej usunięcia.
          Trudno takie oczekiwania kierowac pod adresem administracji-rozumiem zarządcy
          którego zobowiazania wobec włascicieli mieszkań są zupełnie innej natury. To
          wazne !
          • wmazurczyk Re: WENTYLACJA 14.02.05, 11:16
            Ja wysłałem już pismo do Turreta tydzień temu i na razie żadnej odpowiedzi.
            Jeśli znowu przyślą kominiarzy, którzy będą starali się mnie przekonać, że taki
            nawiem to zupełnie normalna sprawa to chyba padnę.
            Czy komuś kto złożył pismo Turret odpowiedział? Będzie jakaś bardziej
            zorganizowana akcja - wydawało mi się że to był cel postu ZZ_Beatki.

WM
            • jott7 Re: WENTYLACJA 14.02.05, 13:55
              Pismo do Turreta powinno jasno zawierac precyzyjny opis kwestii uznanej przez
              nadawcę jako wada /przykładowe: nawiew kanałem wywiewnym /.Nastepnie w tym
              pismie należy okreslic swoje żadania / np , usuniecie wady, zbadanie przyczyn/,
              dalej nalezy okreslic ważnośc opisanej wady / jej uciązliwość, zagrożenie/,
              oraz wskazac termin w którym oczekujemy na zajęcie stanowiska w zgłoszonej
              sprawie /zwykle wystarczy dwa tygodnie /. Mozna tez zaznaczyc że brak
              stanowiska w sprawie upowaznia do skierowania jej, po upływie wyznaczonego
              terminu, do rozpatrzenia przez /np nadzór budowlany /.Pismo nalezy tez poprawnie
              zaadresować / zwykle na nazwisko osoby reprezentujacej dewelopera przy
              podpisaniu umowy /. Jezeli którys z wymienionych warunków poprawności
              zgłoszenia wady nie zostanie dotrzymany, na odpowiedż mozna długo czekac lub
              tez otrzymac odpowiedz na tematy ogólne. Opinia kominiarza wyrazana
              przy badaniu drozności kanałów wentylacyjnych nie moze zastapic stanowiska
              Turreta w tej sprawie.Kominiarz nie jest w tej sprawie partnerem chyba że
              sporządzi stosowne badania / pomiary /profesjonalnie je opisze i dostarczy
              Turretowi a ten przedstawi to wraz ze swoim pismem jako odpowiedz na zgłoszona
              wadę. Wówczas nalezy dokładnie zapoznac sie z treścia obu pism czy odpowiadaja
              naszym oczekiwaniom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka