Dodaj do ulubionych

Fiat PUNTO - jakosc?

19.08.04, 09:34
WItam,
Chce kupic samochodzik - podoba mi sie Punto, ale fiaty nie ciesza sie
najlepsza opinia, jesli chodzi o jakosc. Ktos powiedzial mi, ze Punto to
udany model i ze jest ok. Czy macie jakies doswiadczenia zle lub dobre?
Moze lepiej Fabie? Choc Fabia zwyczajnie mi sie nie podoba - rzecz gustu. A
moze Corse?
Pomozcie, pls.
ola
Obserwuj wątek
    • Gość: Joasia Re: Fiat PUNTO IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.04, 09:45
      Poczytaj co pisza wlasciele Punto o ich samochodach
      autokacik.pl/postlist.php?Cat=&Board=punto
    • Gość: ABECADŁO Re: Fiat PUNTO - jakosc? IP: 217.98.119.* 19.08.04, 09:50
      olunc napisała:

> WItam,
      > Chce kupic samochodzik - podoba mi sie Punto, ale fiaty nie ciesza sie
      > najlepsza opinia, jesli chodzi o jakosc. Ktos powiedzial mi, ze Punto to
      > udany model i ze jest ok. Czy macie jakies doswiadczenia zle lub dobre?
      > Moze lepiej Fabie? Choc Fabia zwyczajnie mi sie nie podoba - rzecz gustu. A
      > moze Corse?
      > Pomozcie, pls.
      > ola

Jak poczytasz o Fabii to zmienisz zdananie (zapewne na gorsze o niej)
      natomiast , nie należy się tym kierować.

należy uwzględnić cenę/wyposażenie i wtedy ocenić swój wybór.

co do Fiata to mam przykre doświadczenia , ale to było CC700.
      Obecnie mam auto z koncernu VW i nie mam takich problemów.
      Opel jest ładny (dla kobiet) ale z dobrym wyposażeniem trochę kosztuje (dużo
      więcej od Fiata)

pozdr.
    • pikot2 Re: Fiat PUNTO - jakosc? 19.08.04, 15:50
      stałem przed takim dylematem pół roku temu. Poprzednio jeździłem Punto I i
      chociaz psuło się czasem bardzo je lubiłem (może dlatego że było to moje I
      auto).W końcu pomimo usterek I zdecydowałem się kupić nowe PII fl.

Zalety Punto to rozsądna cena (faktycznie do zapłacenia) przy dobrym
      wyposażeniu. Dużo miejsca w środku. Ale jeżeli przeszkadzać Ci będzie
      najmniejsze skrzypnięcie, a z byle awarii będziesz robił dramat, nie kupuj go.
      Nie poleciłbym Ci go również jeżeli chcesz autem jeździć przez 8-10 lat.

Ja oglądałem Yaris i miałem ją nawet kupić, ale uznałem, że wolę wygodniejszego
      punciaka, za którego przy tym zapłacę mniej, nawet jeśli czsem będę musiał
      pojechać do serwisu z jakąś duperelą.

Pzdrw

• Gość: JacekKra Re: Fiat PUNTO - jakosc? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 16:03
      Punto, punto, punto....
      Fabia to taki bardzo młodszy brat samochodu - już lepiej jeździć Seicento.
      A co do Punto - w sumie nie takie małe auto, dosyć sensowna relacja ceny do jakości. Przyzwoite silniki. A od czasu do czasu można podjechać do serwisu - z reguły z pierdółką - zawsze musi coś skrzypieć ;).
      Jestem dosyć wysoki (186 cm) i muszę napisać, że wygodnie się wsiada i wysiada, jak również pozycja kierowcy jest ok. Dla mnie nawet lepiej niż w Stilo, gdzie wpadłem w fotel i sie przeraziłem ;)
      Komfort jazdy dosyć sympatyczny. Nie lubię ani miękkiego lanosa, ani twardego golfa. W Punto OK ! Widoczność dobra.
      • sussee Re: Fiat PUNTO - jakosc? 19.08.04, 19:22
        Ja jeżdżę Punto II i jak dla mnie ( i dla każdego,komu dam chwilę pojeździć;) )
        jest to super auto.Silnik 1.2,ale ma świetne przyspieszenie,cichutko
        chodzi,komfort jazdy jest naprawde rewelacyjny.A jeśli chodzi o usterki to
        hmmm....mi szczerze mówiąć jeszcze się nie zdarzyło,a jeżdżę nim juz bardzo
        długo.Oczywiście musiałam wymieniac częśći eksploatacyjne,takie jak klocki
        itp,ale generalnie nic się nie zepsuło nigdy (no dobra,tylko przepaliła się
        żarówka:P).Generalnie polecam to auto-a cena rzeczywiście rozsądna.Za około 40
        tysięcy mozna juz kupić Punciaka z fajnymi dodatkami.
      • Gość: ? Co ty pierdzielisz ? Prowokacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 22:19
        > Fabia to taki bardzo młodszy brat samochodu - już lepiej jeździć Seicento.
        To pachnie prowokacją co najmniej.

Fabia to bezpieczny samochód, **** , 75/100 w teście zderzeniowym
        Seicento to puszka po piwie * , 13/100 w teście zderzeniowym

Jak wolisz Seicento,to sobie jeździj tymi Fiatami.
        • Gość: JacekKra Re: Co ty pierdzielisz ? Prowokacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 22:46
          Może i bezpieczny, ale tak naprawdę to strasznie ubogi. Felicia była/jest zdecydowanie lepszym autem. A już najbardziej rozbawiła mnie kiedyś "promocja" Fabii. Wymontowali z niej prawie wszystko, żeby tylko cena była zbliżona do 30 000. Nawet zamka w drzwiach pasażera nie było ;)
          Jednym podoba się Punto, drugim Fabia. No i dobrze ! W Punciorze jest lepsza widoczność i w ogóle jakoś wygodniej. A lepsza wersja Seicento kosztuje tylko co goła Fabia. Goła = zdecydowanie mniej bezpieczna niż ta którą testowali.
          Natomiast baaaardzo pochlebnie mogę się wyrazić o Octavii. Naprawdę rewelacyjne autko, chociaż zdecydowanie droższe :)
          Pozdrawiam !!
        • Gość: ac Re: Co ty pierdzielisz ? Prowokacja IP: *.jerozolimskie.pl 20.08.04, 00:05
          ale juz punto II jest znacznie lepsze od fabii

100 % przy zderzeniu bocznym
          troche mniej przy czolowym - trzeba wziasc pod uwage,
          ze testowany egz. nie posiadal poduszki pasazera
    • Gość: Punciak Re: Fiat PUNTO - jakosc? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.04, 21:47
      1996-2003 Punto SX 1108ccm 55 KM 5d było SUPER (jedna awaria na 7 lat).
      Od 2003 Punto Dynamic 1242ccm 80 KM 5d (jeżdżę od roku - rewelacja).
      Ostatnio na autostradzie poleciał 175 km/h z pięcioma osobami.
      Na mieście pali ok.7,5 litra. Na trasie 5 litrów przy ok. 100 km/h.
      Świetne przyśpieszenie, wyciszone wnętrze. Ogólnie: THE BEST.
    • kaja131 Re: Fiat PUNTO - jakosc? 19.08.04, 22:37
      Witaj i zajrzyj :forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=534&w=13017222&a=13136005. Bywa różnie. Ta nowa wersja jest już poprawiona,
      bo jeżeli miałby być używany i z rocznika 2000/2001 to radziłabym się głeboko
      zastanowić. Komfort jazdy bardzo sympatyczny, choć przy większej rodzince (np 3
      osoby) może byc problem z bagażami, bo ma prawdziwe miejski bagażnik. Dla ludzi
      z problemami kręgosłupowymi - rewelacyjny - świetnie się siedzi i wysiada,
      bardzo dobra widoczność. Wspaniałe nagłośnienie. I ładny wygląd - wszak
      Włoch :) Twarde zawieszenie - świetnie się prowadzi - ale pasażer na tylnej
      kanapie może na naszych drogach wytrząsnąć wątrobę. Jednym słowem zabaweczka.
      Benzyna dynamiczna i mało awaryjna. Bezpieczny - przeżyłam w nim parę mniej i
      bardziej drobnych wypadków. Pomimo wielu kłopotów z rzadkim silnikiem i źle
      położonym lakierem - tęsknię za nim :)Pozdrawiam
      • Gość: pikot2 Re: Fiat PUNTO - jakosc? IP: 80.51.246.* 20.08.04, 09:22
        Nie wiem co masz na myśli mówiąc o miejskim bagażniku. Jak na tę klasę auta
        jest on całkiem przyzwoity. W pieciodrzwiowej wersji jest bodaj wiekszy niż w
        nowej corolli. Pzdrw
    • Gość: zoe Re: Fiat PUNTO - jakosc? IP: *.jerozolimskie.pl 20.08.04, 00:12
      mam juz w punto II 102tys km i nie bede sciemnial - czasem cos sie zepsuje.
      w zeszlym roku wydalem na naprawy cale 150 zl. w tym roku musialem wymienic
      tlumiki, co nie traktuje jako naprawe, bo pewne czesci czasem sie po prostu
      wymienia...

wszyscy znajomi uzytkownikow fiata potwierdzaja, ze czasami sie psuja, ale
      zazwyczaj jest to smieszna kwota 150 zl na rok, ktora przeciez nie ma zadnego
      znaczenia w calkowitym koszcie utrzymania samochodu w ciagu roku.

wybralem punto II ze wzgledu na prowadzenie - idealnie odpowiada mi zawieszenie,
      silnik tez przyzwoity.
      pomimo 100000 km nie ma zadnych dziwnych dzwiekow z zawieszenia ani plastikow,
      a jezdze raczej dynamicznie i nie omijam kazdej dziury ...
      w sumie testy zdezeniowe mowia same za siebie, ze jest to bardzo dobra konstrukcja

pozdrawiam
      Zoe
      • Gość: zoe uzupelnienie IP: *.jerozolimskie.pl 20.08.04, 00:16
        > wszyscy znajomi uzytkownikow fiata potwierdzaja, ze czasami sie psuja

nigdy nie psuja sie tak, zeby samochod stanal w srodku drogi,
        jest czas na umowienie sie w ASO, na wymiane szwankujacej czesci
        • ant777 uzupelnienie do uzupełnienia 20.08.04, 07:43
          Gość portalu: zoe napisał(a):

> > wszyscy znajomi uzytkownikow fiata potwierdzaja, ze czasami sie psuja
          >
          > nigdy nie psuja sie tak, zeby samochod stanal w srodku drogi,
          > jest czas na umowienie sie w ASO, na wymiane szwankujacej czesci

Tyle że serwis może ci wcisnąć części po regeneracji. Odsyłam do strony UOKiK.
          • sussee Do kaja i ant777 20.08.04, 09:08
            kaja->ja jeżdżę Punto II z 2000 roku i nie wiem o co Ci chodzi.Jeszcze nigdy
            nie miałam żadnej awarii-oprócz przepalonej żarówki!Oczywiście wymieniałam
            różne części eksploatacyjne,ale to były pierdoły,typu klocki itp.Ja wszystkim
            polecam gorąco te auta począwszy właśnie od rocznika 2000.Cóż,każdy ma inne
            doświadczenia,a jeśli Tobie te roczniki nie odpowiadały,bo np się psuły czy
            co,to powiem Ci tak-wszystko zależy od kierowcy i sposobu eksploatacji...

ant777-jeśli auto nie jest na gwarancji to przeciez nie musi jechac do ASO.A
            nawet jeśli to sa takie ASO,gdzie mozna sie bezpośrednio przyglądać
            naprawom,wtedy masz pewność,że nie dostaniesz używanej części.

Pozdrawiam.
    • Gość: Romek No i jeszcze jeden maly problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 09:09
      Podobno na jesieni 2005 wchodzi nowy model punciaka...
      • Gość: JacekKra Re: No i jeszcze jeden maly problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 14:32
        Ale to dopiero za rok, a obecna wersja wyszła już z "wieku młodzieńczego"...
        Nie ma co dyskutować - brać Punciora !!
    • Gość: RF Re: Fiat PUNTO - jakosc? IP: 57.66.193.* 20.08.04, 16:42
      Auta w tym przedziale cenowym jakościowo są podobne. Jednym pada to innym tamto
      a czasem zdarzy się udany model.
      Co do Punto to trafiają się czasem egzemplarze z silnikami które biorą więcej
      oleju niż powinny a powinny nie brać w ogóle, coś tam się działo z
      alternatorami jakiś błąd konstrukcyjny, amortyzatorami no i trudno jest
      wymienić żarówkę z prawej strony. Ogólnie auto dynamiczne i bezpieczne jak na
      klasę B na pewno w lepszej cenie niż Fabie czy Corsy, choć jak się zdarzy jakaś
      promocja to można kupić też coś u konkurencji np Clio. Jak zawsze trzeba
      pojeździć po salonach i porównać oferty a także przejechać się na jazdę próbną.
      Jak preferujesz ciszę i komfort to chyba w porównywalnej cenie nie będzie nic
      lepszego od Thalii, jeżeli wygląd to sprawa twojego gustu a jeżeli marzy Ci
      sięnamiastka sportowego auta (bo tylko namiastka i to mała tu jest możliwa) to
      chyba Punto z dynamiczniejszym silniczkiem. Kwestia porównania wyposażenia i
      ofert. Moich 2 kolegów kupiło tak:
      1 Opel Corsa golutki 1.0 l poj. cena 35 tys. (Ciężko tym pod górkę podjechać)
      2. Renault Thalia - klima, elektryczne otw. szyb silnik 1,4 75 KM halogeny 2-gi
      komplet opon też 35 tys. a dodam że ma bagażnik ponad 500 l i przyspiesza w ok.
      12s do setki.
      W salonie Skody oferowano mu "dynamiczną" Fabię 1.0 za te same pieniądze, a w
      salonie Forda była Fiesta za 5000 więcej z silnikiem 60 KM.
      Do salonu VW i Seata szkoda więc już było zaglądać bez 40 tys.
      Jeszcze radziłbym pomyśleć o Accent 1,3 ponad 80 KM całkiem udane autko w
      dobrej cenie i wyposażeniu czasem się zdarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka