Dodaj do ulubionych

odbiory Etap C

29.08.05, 20:53
Witam,
Czy ktos z Was wie moze czy mozliwe sa odbiory warunkowe tzn. mam
zastrzezenia, ale pod pewnymi warunkami decyduje sie odebrac. Bardzo zalezy
mi na jak najszybszym dostepie do mieszkania. Czy moze mieszkancy A i B maja
juz jakies doswiadczenia, jak szybko Turret dokonuje poprawek?

Pozdrawiam P
Obserwuj wątek
    • asterix2001 Re: odbiory Etap C 29.08.05, 21:24
      Witam
      My odbieramy mieszkanie jutro i zaproponowano nam
      usunięcie zgloszonych usterek w ciagu 5-6 dni w trakcie naszych prac
      wykończeniowych.
      Drugim wariantem jest najpierw usuniecie usterek przez Budimex a później
      oddanie kluczy przez T.P.
      pozdrawiam
      E&A
      p.s.
      usterki zglaszać nalezy pisemnie do biura T.P.
    • jott7 Re: odbiory Etap C 29.08.05, 21:27
      Sprawa jest prosta. Przygotój własna wersje protokołu zdawczo odbiorczego
      mieszkania i w niej wyszczególnij możliwie orecyzyjnie wady które zauwazyłes.
      Taki protokół podpisuje przedstawiciel sprzedajacego czyli T.P. Tylko pamietaj
      że płacisz za mieszkanie od momentu pobrania kluczy. Powinni usunac te wady
      w niedługim czasie tj ok 2 tygodni, moze sie to nieco przedłuzać. Wówczas
      wezwiesz pisemnie do pospiechu pod rygorem usunięcia wad we własnym zakresie na
      rachunek Turreta. Wszystko na pismie. Poza tym masz nastepnie 3 lata na
      zgłaszanie zauwazonych wad. Wszystko zalezy co stwierdziłeś.
      • amoreks1 Re: odbiory Etap C 29.08.05, 22:17
        'Tylko pamietaj
        że płacisz za mieszkanie od momentu pobrania kluczy.'
        co to znaczy???? Ja odbieram mieszkanie w srode ....czy to oznacza ze bede
        musial zaplacic za czynsz na sierpien wink??? no chyba nie.....Czy moze sie
        mysle?? Jak to wlasciwie jest???
        Z gory dzieki za info.

Pozdrawiam,
        Mariusz
        • asterix2001 Re: odbiory Etap C 29.08.05, 22:24
          To niestety jest najbardziej podle ze strony T.P.
          rozumiem mieszkanie pod klucz ale nie mieszkanie w stanie surowym.
          rozumiem zuzyty prąd podczas remontu ale od tego sa liczniki.Ale czynsz to juz
          przegięcie.Powinien być wprowadzony okres karencji (np. okolo 2-3 tyg. - czas
          remontu)... i po tym dopiero pobierac czynsz.
          Niestety raczej malo realne do przeskoczenia
          bo T.P.--->jak to kiedys mowil selekcjoner Reprezentacji Polski .."Kaska..kaska"
          • amoreks1 Re: odbiory Etap C 29.08.05, 22:42
            hmmmmmm... to w takim razie chyba nie pozostaje mi chyba nic innego
            jak 'przemowic' odbior mieszkania ze srody na czwartek.... hmmmmm
          • robert7704 Re: odbiory Etap C 30.08.05, 10:33
            Przede wszystkim nie płacisz CZYNSZU !!! nie wynajmujesz mieszkania od T.P.
            tylko je kupujesz, więc nie jesteś najemcą tylko właścicielem, który
            zobligowany jest do pokrywania kosztów funkcjonowania budynku/mieszkania/
            części wspólnych.
            I bardzo dobrze, że zaliczki liczone są od dnia odebrania kluczy - wyobraź
            sobie okres karencji jak mówisz np 2-3 tygodnie bez ochrony, bez wyworzenia
            śmieci, bez wody, bez sprzątania, bez oświetlenia klatki, bez działających
            wind...i wielu innnych, których już nie będę przytaczał - podobałoby Ci się
            wykańczanie swojego mieszkania w takich warunkach?? mnie osobiście
            nie...Pozdrawiam i udanego odbioru życzę wink)))))
            • tirador14 Re: odbiory Etap C 31.08.05, 10:25
              To co istotne, to,że za czynsz płaci się proporcjonalnie. Jeśli odbiera ktoś
              miszkanie dziś (31.08) to zapłaci za jeden dzień sierpnia itd. Też jestem
              zdania, że opłaty za czysz przed wykończeniem mieszkania są uzasadnione.
              Mieszkanie oderałem wczoraj. Poszło sprawnie wraz z konkretnymi deklaracjami
              usunięcia usterek w ciągu 3 tygodni z zaznaczeniem na protkole odbioru. Z
              relacji znajomych z np. etapu A, wiem, że po odiorach usterki były usuwane,
              łącznie z taki jak wymiana drzwi wejściowych.
    • go_zz Re: odbiory Etap C 29.08.05, 22:00
      OK,dzieki! Jezeli chodzi o wady to mam na scianie wejsciowej do lazienki okolo
      2 cm roznicy pomiedzy dolem a gora drzwi. I cos podobnego na jednej ze scian
      przy oknie. Poza tym raczej OK.

pozdrawiam

P
    • michal_zz Pierwsze podejście nieudane :( 31.08.05, 17:44
      Najbardziej mnie w... - sorry - zdenerwowało to, że:
      - nie można podłączyć prądu (podpisać umowę ze STOENem choć TP zarzeka się, że
      od jutra będzie można);
      - nie działają windy (może zadziałają od piątku jak zostanie podpisana umowa z
      konserwatorem) a moje mieszkanie jest na V piętrze;
      - nie ma kart dostępowych (będą w weekend) - nie można np. wjechać samochodem
      do garażu.
      Zapytałem po co te odbiory skoro nie da się normalnie korzystać z mieszkania -
      odpowiedziano mi, że "lokatorzy naciskali".

Usterki u mnie:
      - drzwi do wymiany (porysowane, pobrudzone farbą);
      - jedno okno do wymiany;
      - mocowanie wszystkich włączników do poprawienia;
      - niedoróbki przy parapetach i oknach (także od zewnątrz)- trzeba domalować,
      poprawić izolacje, przeszlifować itp.;
      - na protokole odbioru wpisany jest metraż mieszkania (należy potwierdzić
      zgodność) a ... zmierzono dopiero ok. 300 mieszkań (mojego nie).

I jeszcze jedno: zgodnie z projektem otwory drzwi wewnętrznych powinny być
      przystosowane do skrzydeł 80 cm. Wg mojego specjalisty otwór drzwiowy powinien
      mieć 91 - 91,5 cm szerokości. A u mnie połowa ma ok. 89,5 cm co może oznaczać
      dodatkowe koszty montażu (do wyjaśnienia z producentem drzwi i wtedy można
      negocjować z TP).

Usterki budowlane mają zostać usunięte do 12 września a wymiana drzwi i
      okna ... nie wiadomo kiedy. Zobaczymy.
      Mieszkania nie odebralem.
      • ewa9642 Re: Pierwsze podejście nieudane :( 01.09.05, 08:51
        My również nie odebraliśmy wczoraj mieszkania. Poza tymi uwagami co Michał w
        naszym mieszkaniu niestety było dużo usterek,np. brak 2 gniazdek i 1 kontaktu -
        tylko kabelki wystawały ze ściany, brak dodatkowego gniazda TV za które
        dodpacaliśmy już w lutym i przy każdej wizycie w mieszkaniu zwracaliśmy uwagę
        architektom na jego brak i co najgorsze to ściana którą przestawialiśmy PRAWIE
        10 KRZYWIZNY i oczywiście różna jej grubość , pęknięta ściana w przedpokoju i
        wiele innych. Zrobiłam awanturę w biurze odbioru, jak mogli wzywać na odebranie
        takiego mieszkania - czy nikt z TT tam wcześniej nie był?. Wyobrażcie sobie -
        zostałam krzykiem wyproszona przez tego inspektora z tekstem, że skoro tak, to
        oni zgodnie z umową o odbiorze poinformują mnie pisemnie. Na szczęście mnie
        czas nie goni , a TT zgodnie z umową jeśli ze swojej winy nie wywiąże się z
        terminu to będzie ponosił kary finansowe , a czas płynie.
        • zzola Dokładam swoje 5 groszy...... 01.09.05, 12:06
          Jeszcze nie odbieram ale powodów do narzekań na wykonanie i wykończenie
          mieszkania mam sporo. Najważniejsze to niezbyt starannie wylana szlichta
          /opinia parkieciarza /. Będę musiała płacic za wykonanie wylewki
          samopoziomującej a ta cholera wysycha blisko miesiąć. Sprawa druga to niezbyt
          starannie wykonany sufit. W dzień tego tak nie widac jak wieczorem przy lampce.
          Z tym problem mniejszy bo bedzie gładz.Fachman badał taką dużą ekierką kąty i
          okazuje sie z tym duzy problem. Szczególnie w małych wneyrzach typu łazienka.
          Dalej mam w jednym pokoju nierówno położony parapet / sama bym tego nie
          dostrzegła /, nierówno zawieszone grzejniki i zero wentylacji w łazience.
          Prawdopodobnie trzeba będzie załozyc tam wentylator wyciagowy. Także w kuchni
          nie stwierdzilismy tzw ciągu na otworze wentylacyjnym / kartką papieru / Cos
          tam jest jak się otworzy wszystkie okna, ale co to za wentylacja ? Fachman
          kazał mi dokładnie obejrzec płytki na balkonie czy maja spad, ale tego nie wiem
          i poczekam do pierwszego deszczu.
          • zzrobert Re: Dokładam swoje 5 groszy...... 06.09.05, 22:19
            hmmm może lepiej (i szybciej) zainwestuj w wiadro wody i sama sprawdź?
        • slasze Re: Pierwsze podejście nieudane :( 06.09.05, 18:43
          Ja również nie odebrałem mieszkania.
          Głównie powody
          1.Tynki jako całość zostały wykonane nieźle, ale po ich położeniu w części
          pomieszczeń był wkuwany jakiś kabel i następnie został fatalnie otynkowany (w
          tych miejscach powstały garby). W dwóch miejscach pęknięty, gdzieniegdzie do
          przetarcia.

2.Brak dylatacji na posadzce w drzwiach do kuchni. W związku, z czym posadzka
          pękła na długości 1m i klawiszuje (fachowe określenie przedstawiciela TP) – dla
          niezorientowanych znaczy to, że posadzka wyraźnie się ugina, kiedy się stanie
          na brzegu pęknięcia.

3.W dwóch przypadkach grubość ściany z lewej i prawej strony otworów na drzwi
          wewnętrzne różniły ponad 1 cm.

4.W WC dwa rogi nie trzymały kąta prostego.

Na osłodę muszę powiedzieć, że odbiór odbył się w miłej atmosferze –
          przedstawiciel TP nie próbował mi wciskać, że to drobiazgi i że się poprawi
          przy okazji. Skrzętnie notował moje uwagi i widać było, że raczej jest zły na
          wykonawcę robót a nie na mnie, że wytykam usterki.

Teraz niecierpliwie czekam, na kolejny termin odbiory (mam nadzieję ostatni).
          P.S.
          Z pozytywnych faktów to, że działają windy i są karty dostępowe.

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
          Sławek
          • malandy Re: Pierwsze podejście nieudane :( 07.09.05, 00:15
            chcialem zapytac, co zostanie zrobione w przypadku nietrzymania katow?
            nawalą jeszcze wiecej tynku zeby wyrownac, ale wtedy stracisz kolejna
            powierzchnie. czy to ma sens?
            poza tym co z tymi rurami, o ktorych ktos wspominal w innym watku..?
            strach odbierac te mieszkania wink
            • ewajula Re: Pierwsze podejście nieudane :( 14.09.05, 15:38
              My nie odebraliśmy jeszcze mieszkania -już kiedyś o tym pisałam. Wczoraj byłam
              w mieszkaniu 1 raz od 31 sierpnia - planowanego odbioru - i
              jedyną "poprawioną" rzeczą z długiej listy mniejszych lub większych usterek
              była wyburzona postawiona wcześniej krzywo ściana. Jak w takim tępie będą
              poprawiali usterki to nie prędko odbierzemy to mieszkanie. Wie że niektórzy już
              mieszkają.
              • ania.pe Re: Pierwsze podejście nieudane :( 14.09.05, 20:26
                Przeczytaj dokladnie umowe przedwstepna. W mojej byl wyrazny zapis iz
                mieszkanie musi byc oddane (odebrane) w miesiac od uzyskania zody na
                uzytkowanie. Która byla chyba pod koniec sierpnia. Czyli za tydzien (jesli masz
                taką sama umowe) mozesz liczyc karne odsetki.
                • ewajula Re: Pierwsze podejście nieudane :( 15.09.05, 11:16
                  Ja oczywiście wiem i pamiętam o takim zapisie , ale dziękuję. Na pewno jeśli
                  nie odbiorę mieszkania do końca terminu zawartego w umowie, a jeżeli nie
                  odbiorę to tylko z winy Turret'a to napewno nie zapłacę całej kwoty, tylko
                  pomniejszoną o karne odsetki. Może ktoś ma podobną sytuację?
                  • pibrokmarys Re: Pierwsze podejście nieudane :( 15.09.05, 13:58
                    Do mnie nawet jeszcze nie dzwonili, zeby sie umowic na odbiór. Ja sie tez nie
                    przypominam, bo jestem w tej szczesliwej sytuacji, ze mi sie nie spieszy. Z
                    przyjemnoscia czekam do konca terminu zawartego w umowie.
    • tusia6 Re: Moje rozczarowanie 01.09.05, 12:31
      dotyczy budynku C mieszkam w B.Odebrałam lokal bez najmniejszych problemów,nie
      zgłaszałam żadnych usterek/nie było potrzeby/wydawać by się mogło że C po
      doświadczeniach z AiB będzie budynkiem wręcz doskonałym ale czytając forum
      ogarnia przerażenie.
      • aktywista13 Czyste okna 13.09.05, 14:21
        Czy ktoś z was wpadł na pomtysł, aby domagać się, aby w odbieranym lokalu były
        czyste okna? Bo jeśli nie, to nie macie żadnych prawie szans na znalezienie rys
        na szybach, co jest permanentne. A potem ile razy będziecie chcieli spojrzeć w
        okno, to zobaczycie taaką rysę (jaką i ja u siebie oglądam). Potem ona robi się
        dodatkowo brudna i przyjemność z przyglądania się światu rośnie....
        • mitaka Re: Czyste okna 13.09.05, 18:01
          oj nie panikujmy, szanse są

ja miałam niemiłosiernie brudne szyby na odbiorze, a na każdej znalazłam i
          wskazałam po 3-4 spore rysy. Mam wszystkie szyby do wymiany, co zapisano w
          protokole.
          • aminga Re: Czyste okna 14.09.05, 07:51
            Odebralam mieszkanie jako jedna z pierwszych. Ogarnia mnie przerazenie czytajac
            Wasze posty. U mnie wszystko bylo OK - nawet ekipa remontujaca sie dziwila, ze
            tak im sie wszystko udalo. Jedyny problem to byly tylko to chol... rury w
            lazience, ale z tym takze sobie juz poradzilismy. Oczywiscie brak pradu na
            poczatku, brak windy (mieszkam na 5-ym pietrze) daly w kosc, ale to juz teraz
            nie stanowi problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka