aktia 17.10.05, 22:23 Załatwiacie akt notarialny z notariuszem TP? Przeciez to zdzierca, inni biora duzo mniej... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waha1 Re: notariusz raz jeszcze 18.10.05, 07:52 A możesz podać jakieś konkrety, tj jaki notariusz i o ile mniej bierze od notariusza TP ? Jakis czas temu czytalem na forum ze notariusz tp bierze taniej wiec jestem ciekaw jak jest naprawde. Odpowiedz Link
sc77 Re: notariusz raz jeszcze 18.10.05, 13:24 Podaj konkrety. Ile bierze notariusz TP, ile inni wraz z namiarami na nich. Odpowiedz Link
aktia Re: notariusz raz jeszcze 18.10.05, 22:57 W biurze sprzedazy powiedzieli mi ,ze notariusz TP bierze 7-8 tys. Pierwszy lepszy z internetu 2tys. Odpowiedz Link
zzrobert Re: notariusz raz jeszcze 19.10.05, 08:58 Źle sprawdziłeś/aś. kalkulacja kosztów zawarcia aktów notarialnych: składają się na nie: taksa notarialna (z upustem 20%), wypisy aktu z podatkiem VAT, opłata sądowa za wpisy w księgach wieczystych. Oto kilka przykładów: I. cena lokalu - 210000 zł - taksa notarialna + wypisy + VAT - 2390 zł, - opłata sądowa - 2460 zł, razem - 4850 zł. II. cena lokalu - 260000 zł - taksa notarialna + wypisy + VAT - 2630 zł, - opłata sądowa - 2960 zł, razem - 5590 zł III. cena lokalu 300000 zł - taksa notarialna + wypisy + VAT - 2830 zł, - opłata sądowa - 3360 zł, razem - 6190 zł IV. cena lokalu - 350000 zł - taksa notarialna - 3070 zł, - opłata sądowa - 3860 zł, razem - 6930 zł V. cena lokalu 400000 zł - taksa notarialna + wypisy + VAT - 3320 zł, - opłata sądowa - 4370 zł, razem - 7680 zł Czyli sama opłata sądowa jest wyższa niż to co podałeś/aś. Odpowiedz Link
michal_zz Re: notariusz raz jeszcze 19.10.05, 14:15 zzrobert napisał: > Źle sprawdziłeś/aś. > > kalkulacja kosztów zawarcia aktów notarialnych: > składają się na nie: taksa notarialna (z upustem 20%), wypisy aktu z podatkiem > VAT, opłata sądowa za wpisy w księgach wieczystych. > Czyli sama opłata sądowa jest wyższa niż to co podałeś/aś. OK. ale opłatę sądową wnosi sie chyba w momencie założenia księgi wieczystej a nie podpisania aktu notarialnego? I jeszcze jedno - kiedyś było o tym na forum - dla osób, które zawarły przedwstepną umowę kupna sprzedaży w formie aktu notarialnego: opłata za finalowy akt powinna wynosić max. 50% opłaty za akt-umowę przedwstępną. Niestety, pani notariusz reprezentująca TP uważa inaczej i nie chce się zastosować do odpowiedniego przepisu . Odpowiedz Link
sc77 Re: notariusz raz jeszcze 19.10.05, 15:16 Wszystkie oplaty wnosi sie u notariusza Odpowiedz Link
sc77 Re: notariusz raz jeszcze 19.10.05, 10:57 Aktia porownujesz 2 różne rzeczy. TP mówi, że koszt całkowity u notariusza będzie wynosił 7-8 tys. (wraz z wszelkimi podatkowo-sadowymi oplatami) a kwote, ktora podajesz z internetu to sama taksa, stad taka różnica. ZZRobert podał bardzo dobre wyliczenia. W A z tego co pamiętam taksa wynosiła 1660zł, ale nie wiem czy była zależna od kwoty mieszkania. Mam nadzieję, że w C taksa będzie konkurencyjna ze względu na dużą ilość mieszkań i długą współpracę z tym notariuszem (B już tam podpisywał akty). A może ktoś z B poda kwotę taksy jaką płacili notariuszowi ? Odpowiedz Link
brenya Re: notariusz raz jeszcze 19.10.05, 17:30 Mnie nikt nie przebije. Po absolutnej znajomosci. Taksa: 300 zl Ale cicho, bo jak sie wyda to notariusz bedzie mial w izbie nieprzyjemnosci Mozna sporo zalatwic z notariuszami, ale nie ze wszystkimi. Oni sie po prostu boja. Gdyby Pani notariusz TP wszystkim dawala upusty, na pewno ktos by na nia doniosl i dostalaby nagane. Notariusz tez czlowiek - za cos tam w koncu reczy, wiec bierze tyle ile musi (zgodnie z uchwala izby). Odpowiedz Link
brenya Re: notariusz raz jeszcze 19.10.05, 17:31 Oczywiscie moj notariusz, to nie notariusz TP. Odpowiedz Link
aktia Re: notariusz raz jeszcze 19.10.05, 20:49 taksa to jedno, a opłaty sadowe to drugie. Nie nalezy załatwiac opłat sadowych przez notariusza, ale samemu pofatygowac sie do sądu i jest o wiele taniej. Notariusz TP to zdzierca Odpowiedz Link
brenya Re: notariusz raz jeszcze 20.10.05, 11:28 Raczej nie ma mozliwosci ominac notariusza w tej kwestii, bo to notariusz sklada wniosek o zalozenie ksiegi - to na nim ciazy obowiazek "zgloszenia" zawarcia transakcji. A wysokosc oplaty sadowej wynika z przepisow prawa, a nie z widzimisie notariusza. Nie masz racji mowiac, ze mozna wniesc mniejsza oplate, jak samemu pofatyguje sie do sadu. Taka sama oplate sadowa pobierze notariusz TP, jak i kazdy inny notariusz. To tak jakbys powiedziala, ze notariusz TP nalicza wieksza stawke VATu od taksy notarialnej... Stawka VATi i oplata sadowa jest zawsze taka sama. Jedyne co mozna wynegocjowac to sama taksa notarialna (wtedy i VAT od niej nizszy). Odpowiedz Link
michal_zz Re: notariusz raz jeszcze 20.10.05, 11:56 brenya napisała: > Raczej nie ma mozliwosci ominac notariusza w tej kwestii, bo to notariusz sklad > a > wniosek o zalozenie ksiegi - to na nim ciazy obowiazek "zgloszenia" zawarcia > transakcji. Podpisywałem umowę przedwstępną w formie aktu u notariusza TP. I pani notariusz zapytała mnie, czy sprawy sądowe (ujawnienie moich roszczeń w księdze wieczystej sam sobie załatwię, czy ona ma to zrobić i wtedy jej zapłacę). Więc chyba jednak jest opcja (pomijam kwestię ceny). Podobnie było w 1998 roku, gdy podpisywałem akt notarialny (finałowy) zakupu mieszkania: notariusz zgłosił transakcję ale ja mu nie płaciłem opłat sądowych. Dopiero po kilku miesiącach, gdy sąd założył księgę wieczystą dostałem wezwanie (z sądu) do uiszczenia opłat sądowych. Pytanie, czy coś się zmieniło? Mam nadzieję, że nie pomyliłem się w nazewnictwie )). Odpowiedz Link
brenya Re: notariusz raz jeszcze 21.10.05, 13:43 Pewnie masz racje. Ja uwazam, ze latwiej i prosciej zalatwic to przez notariusza, zamiast uzerac sie jeszcze z sadami, placeniem oplat itp. Gdyby nie notariusz nie wiedzialabym ile zaplacic, komu, jaki wniosek i gdzie zlozyc. Po co sie meczyc? Odpowiedz Link
michal_zz Re: notariusz raz jeszcze 21.10.05, 14:03 brenya napisała: > Ja uwazam, ze latwiej i prosciej zalatwic to przez > notariusza, zamiast uzerac sie jeszcze z sadami, placeniem oplat itp. Gdyby nie > > notariusz nie wiedzialabym ile zaplacic, komu, jaki wniosek i gdzie zlozyc. Też tak uważam i tak postąpiłem w przypadku umowy przedwstępnej (to był koszt ujawnienia moich roszczeń: 200 PLN). Natomiast minusem jest zamrażanie u notariusza kilku tysięcy PLN - nie wiadomo, kiedy sąd założy księgę wieczystą. Dlatego przy "finałowym" akcie zostawiam sobie kwestię sądu . Odpowiedz Link
niecha30 Re: notariusz raz jeszcze 26.10.05, 12:36 czy umowe przedwstepna trzeba podpisac w formie aktu notarialnego i co to nam daje ? i jaki jest tego koszt? Odpowiedz Link
maglig Re: notariusz raz jeszcze 28.10.05, 17:31 bardzo ciekawe pytanie,pod które chcemy się podłączyć.czy konieczne jest podpisanie umowy przedwstępnej u notariusza,i jakie mogą wyniknąć konsekwencje z ominięcia tego kroku i podpisania umowy przedwstępnej bez notariusza....? M&M Odpowiedz Link