Dodaj do ulubionych

spray_plusy i minusy

09.12.05, 17:47
probowalem znalezc opinie na plus i na minus, ale bardzo sa rozproszone na
forum. Czy uzytkownicy mogliby sie podzielic swoimi opiniami? ale dobrymi
tezsmile
Obserwuj wątek
    • waha1 Re: spray_plusy i minusy 10.12.05, 08:53
      +: server proxy - transfery z WWW na poziomie >> 100 kB/s (dotyczy to zarono
      sciagani plikow z www jak i pobierania samych stron)
      +: server ftp na ktorym znajduje sie troch fajnych rzeczy - miedzy innymi ostani
      przebo(u)j "film o laskach na oplu" smile

-: problemy z portami - router spraya nie przpuszcza ruchu na niektórych portach
      i niestety nie mozna sie ze sprayem dogadac zeby go skonfigurowali inaczej w
      rezultacie na eMulu masz lowid. Dlatego zamierzam wkrotce wystapic o publiczny
      adres IP co powinno zalawic ten problem
      • antimatter Re: spray_plusy i minusy 10.12.05, 19:09
        Korzystalismy ze Spray'a przez prawie 2 lata (inet,tv i tel). Jesli chodzi o
        inet na poczatku mielismy DSLa, pozniej LANa. Ogolnie lacze niezle, ale
        znacznie wolniejsze niz deklaruja. ftp faktycznie daje duzo korzysci, ale
        daleko mu do serwera np Astera. Telefon - praktycznie zero problemow, za to
        stawki i brak naliczania sekundowego zostawiaja Spray'a w sredniowieczu wink
        kablowka - powiem szczerze - jakosc NIEDOPUSZCZALNA! tragedia w 3 aktach, jak
        kto woli wink malo kanalow, czeste zmiany ich lokalizacji, wieczne "zamrozenia"
        niektorych kanalow.

Najgorsza cecha Spray'a jest..BOK. zgloszenie awarii ktoregokolwiek z mediow
        nigdy nie jest zalatwiane "od reki", niekompetencja pracownikow terenowych
        doprowadzila ostatnio do tego, ze rowiazalem wszystkie umowy ze Spray'em.

teraz mam Aster. kablowka O NIEBO lepszej jakosci, inet w podobnej cenie - za
        to znacznie szybszy i stabilniejszy. telefon - nieco tanszy abonament z
        naliczaniem sek.

ogolnie ODRADZAM spray. kiedys byli monopolista i robili co chcieli, teraz mamy
        na osiedlu wybor.

pzdrv.
        A
        • grzegorz_zz Re: spray_plusy i minusy 12.12.05, 10:29
          Ale aster jest w kablowce i w net-cie 2x drozszy od spray'a.
          Sprayowi wystarczy zrobic "zla prase", jest spolka gieldowa i na pewno zalezy im
          na dobrej opinii.
          • antimatter Re: spray_plusy i minusy 14.12.05, 01:19
            fakt - kablowka jest znacznie drozsza, ale nadal na przyzwoitym poziomie
            cenowym w wawie. nieporownywalna za to jest jej jakosc - pracuje w tzw mediach,
            wiec nic mnie bardziej nie wkurza, jak kiepska jakosc obrazu i dzwieku, jesli
            od wilkiego dzwonu zapragne cosik obejrzec wink

net? porownaj ceny i przepustowosci - zwlaszcza DSL, mam w tej chwili DSL
            1Mb/2Mb w nocy za ok 80zl. taki rodzaj lacza w Spray jest znacznie drozszy i w
            dodatku niestabilny. wiem, bo uzywalemsmile pozniej przeszedlem na LANa, ale i tu
            mimo nizszej (ok 50zl) oplaty transfery, nawet w nocy, mialem ok 4x nizsze niz
            teraz w Asterze.
            do tego awaryjnosc sieci i bezradnosc serwisu (poza 2 osobami z administracji
            serwerow i ogolnie sieci-slownie DWIEMA osobami).
            nie wspomne o beszczelnosci Pani Kierownik BOKu, ktora do konca zachowala
            watpliwy fason w temacie podejscia firmy Spray do klienta.
            nie chce mi sie w to juz wnikac - ciesze sie, ze z koncem grudnia dostane
            ostatnia fakture ze Spray'a i wiecej nie chce z nimi miec nic wspolnego.
            przy kazdej okazji bede przestrzegal innych przed wejsciem z nimi w "interesy".
            • kormoran999 krolik doswiadczalny 14.12.05, 13:17
              Zgadzam się z zzrobertem że w pierwszym roku warunki są w miarę porównywalne z
              Asterem. Jednak mimo wszystko Spray jest jednak tańszy w tym zakresie o którym
              powiedziałem (DSL 512 i w miare normalny zestaw TV) Natomiast Aster jak dotad
              to melodia przyszłości, a mnie internet niezbędny jest szybko. Spróbuję
              wystąpić jako egzemplarz przykładowy i królik doświadczalny. Czekam z
              niecierpliwością na Aster bo to wymusi pewnie na Sprayu wieksza dbalosc o
              klientów.
        • kormoran999 zaryzykowalem i bede relacjonowal 12.12.05, 13:04
          zadzwonilem i umowilem sie. na podpisanie umowy przyszli punktualnie. wiedzieli
          co sprzedaja. nie sciemniali. wzialem tylko internet DSL (512 kbps nominalnie)
          i kablowke (ok. 60 programów). Cena przyzwoita bardzo ok. 130 zlotych. Czekam
          na rozwoj wypadkow. Bo w kwestii ofert sa zdecydowanie najtansi. Nie jestem
          wymagajacy jesli chodzi o telewizje bo ogladam rzadko i nie musze miec
          wszystkiego. W necie nie korzystam z DiVx-owych wersji filmow, ale korzystam z
          rozmow telefonicznych, wiec mniejszy przepust niz 512 moze mnie zdenerwowacsmile.
          Nie maja platnych programow w ofercie za doplata (Canal czy HBO). Wymagaja 18-
          miesiecznej "wierności". Zgadzam się że w sytuacji kiedy pojawi się na osiedlu
          konkurencja silniejsza i z racji ich giełdowej obecności warto i trzeba
          wymieniać się uwagami i molestować o dobrą jakość. Proponuję żebyśmy
          wykorzystywali ten wątek do wszelkich uwag o funkcjonowaniu Spraya. A ja dalszy
          ciąg moich kontaktów ze Sprayem opiszę w kolejnych odcinkach.
          • zzrobert Nie wiem jak sprawdzałeś Aster ale od ręki jest: 14.12.05, 09:19
            Pozwalamy Ci na WWWięcej

telewizja
            internet

pakiet Basic

blisko 60 programów telewizyjnych: polskich i obcojęzycznych
            28 programów radiowych
            pakiet TwójDom

2 miesiące abonamentu po 1,00 zł
            ściąganie danych do 1 Mb/s
            (w godzinach 2.00-10.00 do 2 Mb/s)
            wysyłanie danych do 256 kb/s

--------------------------------------------------------------------------------

56,99 zł brutto miesięcznie przez pierwsze 2 miesiące
            139,99 zł brutto miesięcznie przez 10 kolejnych miesięcy

Szczegóły dotyczące promocji dostępne są w Centrach Obsługi Klienta oraz pod
            numerami infolinii:
            0 801 114 114 lub 022 4 114 114

Miałem internet z TPSA, ASTER, 2x "firmy wifi", UPC a teraz ponownie ASTER
            (odszedłem od ASTER bo po zmianie mieszkania nie mieli warunków technicznych).
            Nie są idealni ale z podanych firm są najprofesjonalniejsi - zwłaszcza w razie
            awarii.
            Najdrożsi bynajmniej też nie są. w UPC cena 202zł za podobny pakiet.
            • zz_zitom Re: Nie wiem jak sprawdzałeś Aster ale od ręki je 14.12.05, 10:30
              wszystko git wink - ale w Etapie C jeszcze niedostepne... wlasnie dzwonilem. Bez
              wspolnoty nie mamy szans... sad

pozdro
              zitom
              • zzrobert Re: Nie wiem jak sprawdzałeś Aster ale od ręki je 14.12.05, 10:45
                Jak to nie macie wspólnoty? Na forum pisaliście o aktach notarialnych więc
                jeśli macie choć jeden to automatycznie macie wspólnotę.
                No to jest jeden wink powód by zainteresować się kto zarządza Waszym etapem. I
                dlaczego nie zgadza się na ASTER za to zgodził się na inne rozwiązania.
          • przemek.c Re: zaryzykowalem i bede relacjonowal 14.12.05, 09:59
            Korzystam ze Spray'a (kablówka + internet) i nie narzekam. Owszem, mają wzloty
            i upadki, ale internet chodzi raczej sprawnie. Z Aster'a korzystałem przez parę
            lat. Na temat internetu nie będę się wypowiadał, bo wówczas wystarczało mi
            łącze 128 kbit i chodziło sprawnie, natomiast kablówka to porażka. Przynajmniej
            raz w tygodniu przetasowanie kanałów, czyli strojenie praktycznie od zera
            telewizora i magnetowidu. Nie wiem, czy nadal stosują tę dziwną praktykę, ale
            doprawdy życzę im i ich klientom, by dali sobie spokój.
    • kormoran999 16 dni od podpisania umowy 22.12.05, 17:35
      w umowie jest mowa o 30 dniach na instalacje ale mialo byc 2-3 tygodnie. Dzis
      mija srodek 3 tygodnia. Ani widu ani slychu. Pozostaje w stoickim spokoju.
      Czekam. Do Aster City wlaczyli TVP Kultura. Troche żal że nie ma tego w sprayu.
      • lemurka3 Re: 16 dni od podpisania umowy 22.12.05, 18:09
        TVP Kultura jest w Spray'u!
        • kormoran999 Re: 16 dni od podpisania umowy 22.12.05, 18:26
          SUPER!!! Dzieki za info. a Kino Polska i Europa tez? tak tylko pytam gdybys
          wiedziala. jak nie to poszukam na stronie spraya
          • sc77 Re: 16 dni od podpisania umowy 23.12.05, 09:47
            Europa jest
            Kino Polska nie.

U mnie zalozyli w 3 dni od podpisania umowy.
      • renata19 Re: Kormoranie! 23.12.05, 10:18
        >Do Aster City wlaczyli TVP Kultura. Troche żal że nie ma tego w sprayu.

bardzo proszę abyś pisał tylko sprawdzone informacje."Kultura" w Spray jest od
        początku uruchomienia tego programu.Pozwoliłam sobie na uwagę bo
        niejednokrotnie,piszesz o rzeczach na temat których wiesz niewiele lub co
        gorzej nic.
        Pozdrawiam świątecznie
        Renata /użytkowniczka sieci Spray/
        • kormoran999 Re: Kormoranie! 23.12.05, 12:00
          jak zauwazysz wyzej przyznaje sie do bledu gdy go popelniamsmile zbyt pobieznie
          rzucilem okiem na strone z programami na ich stronie internetowej. Natomiast
          brak Kino Polska to już żal sprawdzony. Napisałem do Spraya z zapytaniem czy
          mają w planach wprowadzenie do oferty. Pozdrawiam
          • boc Re: Kormoranie! 24.12.05, 14:33
            a jak sprawuje się internet Spraya ? Kupiłem mieszkanie w "D" i chyba będę na
            niego "skazany". W chwili obecnej korzystam z usług Chello i w mojej opinii jest
            najlepszym dostawcą internetu (a o Spray-u czytałem "różne" rzeczy na tym forum).
            • kormoran999 23 dni 29.12.05, 12:56
              pierwszy minus. wiem ze w umowie zagwarantowano 30 dni na montaz, ale w
              rozmowie wyraznie poprosilem o wskazanie realnego terminu. Mialo byc maksimum
              trzy tygodnie. Czekam dalej.
              • sc77 Re: 23 dni 29.12.05, 16:35
                A wogole dzwonili do Ciebie montezy czy zlali sprawe ? Zadzwon do BOK i powiedz
                co myslisz. Ja poszedlem tam osobiscie podpisac umowe (mam bardzo blisko) i
                zamontowali mi tv+internet juz po 3 dniach - 3 tygodnie temu. Dluzej musialem
                czekac na telefon, gdyz nie uruchomili puli numerow, z ktorych wybralem. Gdybym
                poprosil o jakikolwiek byloby montowane w tym samym czasie.

Dobra rada, uwazaj na monterow, gdyz nic nie mowia tylko podlaczaja Ci telefon
                we wszystkich gniazdkach i za kazde licza po 60zl, chyba ze dogadasz sie po
                cichu to 100zl za wszystkie. Mozna jednak potem podlaczyc je samemu zaden
                problem.
                • kormoran999 Re: 23 dni 29.12.05, 17:21
                  o dzieki supersmile jutro zadzwonie bo dzisiaj juz mam dosc uzerania sie z
                  urzednikami roznej mascismile)))
                  • wiedzyen Re: 23 dni 29.12.05, 19:40
                    Doprawdy, a nie są mili jak ochrona ?????
                    Po co tworzyć kółko sfrustrowanych na forum - cytując autora ???
                    • martins74 Re: 23 dni 30.12.05, 16:30
                      słowo użeranie się zostało użyte ze znakiem <smile))))> co symbolizuje uśmiech.
                      Wczoraj musiałem załatwić wiele spraw i nie mialem czasu na Spraya. Dzisiaj
                      porozmawialem sympatycznie z sympatyczna Pania w Biurze Obsługi która przyznała
                      że pod koniec roku trochę mają zawał i prosi o odrobinę wyrozumiałości i
                      cierpliwości. No i dowiedzialem sie przy okazji, ze Kino Polska nie jest
                      przewidywane w nablizszym czasie do podlaczeniasad
                      • macius71 Re: 23 dni 30.12.05, 20:59
                        Nie czytalem poprzednich watkow ale dodam swoj komentarz nawet jezeli sie
                        powtorze.

Spray jest dla osbo ktorzy chca zeby cos tam im brzeczalo i biegaly obrazki po
                        ekranie. W parze z najnizsza ze znanych mi kablowek cena idzie niska jakosc
                        przestarzala technologia. Obraz jest złej jakosci na wielu kanalach nie ma
                        dzwieku stereo (oczywiscie mowie tu o takich gdzie ich odpowiedniki w Aster
                        maja to dobrodziejstwo) - co w przypadku kanalow muzycznych przyprawia o
                        poblazliwy usmiech. Aster za wyraznie wyzsza cene oferuje wyraznie lepszy obraz
                        (ma to znaczenie dla posiadaczy 29 calowych i wiekszych TV. Szczesliwi
                        posiadacze plazm powinni zapomniec o sprayu zanim jeszcze o nim pomysleli a
                        jeszcze sczesliwsi posiadacze LCD powinni natychmiast wyrzucic lub zjesc numer
                        telefony do firmy SPray bowiem moga nabawic sie po pierwszym miesiacu poteznych
                        wrzodów. Dla szczesliwych posiadaczy balkonow w odpowiednim kierunku Swiata
                        rozsadna alternatywa jest Cyfra oraz bardzo ekonomiczny POLSAT (Znacznie wiecej
                        kanalow niz SPRAY jakosc nieporownywalna cena identyczna) Polsat nie nadaje sie
                        dla fanow HBO poniewaz nie oferuje tego kanalu nawet za doplata.
                        Fani cyfrowego obrazu i kina domowego zdecydowanie powinni wybrac POLSAT lub
                        CYFRE gdyz te maja odbiorniki przystosowane do podlaczenia cyfrowo do kina
                        domowego (wyjscie optyczne) i wtedy mozna rozkoszowac sie dzwiekiem Dolby
                        Digital (prawie kazdy piatkowy film na TVN oraz dla poliglotów sporo filmow na
                        niemieckich kanalach na satelicie ASTRA)

Mam nadzieje ze pomoglem a nie pomieszałem w wyborze....

P.S. Nie korzystam ale znajomi sa rowniez zadowolenie z Internetu w Aster.
                        • wandek1 Re: 23 dni 30.12.05, 23:06
                          generalnie masz (macius71) racje, ale na czym Twoim zdaniem polega wyższość LCD nad plazmą?
                          Przypominam, że wyjście cyfrowe z tunera SAT nie musi byc optyczne, nawet lepiej gdy jest elektryczne.
                          Trzeba pamietac, ze sa sytuacje gdy obraz z satelity diabli biora i wtedy jakis "kabel" (lub niedługo DVB-T) jest jak znalazł.
                          Im wiekszy obrazek, tym więcej problemów. Kanały Polsatu juz na 28 calach to tragedia (również z Cyfry).
                          • macius71 Re: 23 dni 31.12.05, 13:55
                            W porównaniu do kablówki (ASTER o Sprayu wogole nie wspominam) obraz z POLSATU
                            na Plazmie Sony 42" (nie pamietam symbolu ale znajoma zafundowala sobie jeden z
                            najwyzszych modeli) był wyraźnie lepszy. Szczególnie różnica pokazywała się na
                            programach niemieckich sciaganych " zezem z ASTRY.

Moze źle lub skrótowo sie wyraziłem nie widze przewagi LCD nad plazma nie o tym
                            pisałem. Poprostu LCD wymaga obrazu źródłowego "jak żyleta" poniewaz wszelkie
                            zakłocenia widzialne sa znacznie silniej niz na Plazmie. Tym samym DVB jest
                            absolutnym minimum - minimum dla LCD o ile jest to model od 37" wzwyż.

co do wyjscia cyfrowego to poki co tunery "sieciowe" Polsatu i Cyfry tylko
                            takie maja wyjscie coaxial jest rzadkoscia glownie w innych (zewnetrznych)
                            markach.

Skoro dotknelismy szczegolow to jestem poki co zwolennikiem plazmy. Moje typy
                            gdybym mial kupowac to Panasonic 37PV500 na drugim miejscu oraz samotny lider
                            Pioneer PDP436 FDE lub XDE (roznica w tunerze). Jezeli chodzi o LCD poki co
                            jedynym chkubnym wyjatkiem jest Toshiba z nowej serii nie pamietam symbolu.

pozdrawiam
                            • martins74 zobaczymy jutro 04.01.06, 14:14
                              Jutro montaż Spraya. Niestety nie mam już wyjścia. Zobaczymy jak będzie
                              chodziła kablówka na 32 calach LCD i przy kinie domowym. Trochę się bojęsmile
                              • martus77 Re: zobaczymy jutro 04.01.06, 14:19
                                Ja ma normalny, 29" ale z kinem domowym i jest OK!
                                • martins74 Re: zobaczymy jutro 04.01.06, 14:24
                                  to dla mnie pewnie też będzie ok. Bo ja za bardzo wymagający jeśli chodzi o TV
                                  nie jestem. wolę dvd a ze wszystkich telewizji to najbardziej lubię dobre piwo
                                  i sympatyczne towarzystwosmile))))
                                  • martus77 Re: zobaczymy jutro 04.01.06, 14:57
                                    zajrzysz na skrzynkę? bo mam pytanie odnośnie dvd smile
                              • wiedzyen Re: zobaczymy jutro 04.01.06, 15:18
                                Jesli chodz o LCD 32", to obraz niestety ze Spray'a jest kiepski, mam
                                porównanie z C+, Niestety niebo a ziemia. No ale może masz patent, na dobre
                                podłączenie, chociaż kablówka umożliwia tylko jedno - ale moge się mylic.
                                Mam pytanie dotyczące Kina domowego, jak je podłączyłeś do LCD (mam na myśli
                                rodzaje kabli i rodzaje połaczeń)
                                • sc77 Re: zobaczymy jutro 04.01.06, 15:32
                                  Ja mam spraya podlaczonego do 32" i obraz jest nienaganny (sa jednak programy,
                                  ktore odbieraja gorzej, ale na nich mi nie zalezy)
                                  • wiedzyen Re: zobaczymy jutro 04.01.06, 16:15
                                    A jakie podłaczenie ????
                                    No i jaki Odbiornik ???
                                    • martins74 Re: zobaczymy jutro 04.01.06, 16:23
                                      ja na razie testowalem telewizje na antenie pokojowej wiec nic nie powiem, a TV
                                      z DVD polaczylem tym co bylo na stanie w pudelku z telewizorem i kinem domowym
                                      czyli zwyklym kabelkiem (Video In Video Out). Wiec widzicie jaki ze mnie
                                      specsmile)))))
                                      • macius71 Re: zobaczymy jutro 06.01.06, 08:21
                                        O ile kupowanie wypasionych kabli do kolumn jest dla mnie kontrowersyjne o tyle
                                        kupienie dobrego mocno ekranowanego kabla do TV z dvd i/lub cyfrówki jest
                                        opłacalnym wydatkiem. Jest wyraźna różnica. Istotne jest tez zeby dvd bylo
                                        podlaczone do wejscia telewizora RGB (nie kazde Eurozłącze jest
                                        wejsciem/wyjsciem RGB) Najlepszy sygnał dla dvd do plazmy lub LCD to oczywiscie
                                        HDMI lub composite. Aha warto podlaczac sprzet przez filtr nawet prosty do
                                        sieci elektrycznej. Tak naprawde do prawidlowego odsluchu najwazniejsze jest
                                        ustawienie kolumn wzgledem scian, wyciszenie pokoju (oczywiscie nie mysle o
                                        profesjonalnym bo przeciez w nich mieszkamy) oraz nie odtwarzanie płyt ze
                                        Stadionu smile)))
                                        • wandek1 Re: zobaczymy jutro 06.01.06, 10:45
                                          Szanowny maciusiu71. wypowiadajac sie na jakis temat (zwlaszcza zwiazany z technika) dobrze miec o tym pojecie.
                                          COMPOSITE jest najgorszym możliwym sposobem przesyłania sygnału wizyjnego "po niskiej". Powstał przed laty z myslą o telewizji czarno-bialej i przekątnej najwyżej 19-21 cali. Miałeś pewnie na myśli COMPONENT, ktorego zestawienie z cyfrowym HDMI też nie jest zbyt szczesliwe, lepiej porownywac z nim DVI. COMPONENT daje obraz nieco lepszy od RGBs (w SCARCIE) co w dużej mierze wynika z konstrukcji przewodu i wtyczki. Amerykanie nie znaja i nie uzywaja SCARTa i maja rację.
                                          Co do odsluchu to adaptacja akustyczna nie polega wcale na wyciszaniu. Porzadnie zagracony pokoj o nieregularnych ksztaltach sprawdzi sie znacznie lepiej niz puste pomieszczenie w "szkle i stali" i nie daj Boże kwadratowe.

Pozdrawiam
                                          • macius71 Re: zobaczymy jutro 06.01.06, 14:34
                                            Oczywiscie ale nie tak ostro smile))) To bylo oczywiste przejezyczenie chodzilo o
                                            Component. Obraz w przypadku wczesniej opisywanego przeze mnie telewizora
                                            plazmowego Sony byl wyraznie lepszy niz RGB.

Wyjscie DVI pomijam celowo poniewaz firmy odchodza od niego na rzecz DVI
                                            dodajac zreswzta do sprzeta w celu podlaczenia np. komputera odpwoiednie
                                            przejsciowki DVI na HDMI.

Co do wyciszania uzywalem rowniez skrotu nie rozwijajac tematu. Zakladalem
                                            natomiast ze mowimy o poczatkujacych a nie wymagajacych uzytkownikach dla
                                            ktorych widiczne znaczenie moze miec rozwazenie uzycia firanek lub zaslon w
                                            oknach zamiast zaluzji lub rolet. Roznica moze byc gigantyczna. Nie mialem na
                                            mysli mat wygluszajacych itp.

Takze generalniemam pojecie o czym pisze probowalem wysondowac o czym wogole
                                            rozmowcy chca dyskutowac smile)))

pozdrawiam ciepło
    • boc Re: jestem pod wrazeniem:) 06.01.06, 22:51
      fakt, pojęcie o sprzęcie audiowizualnym mają i to nie małe. Wszyscy wiemy, że
      forum w niektórych wątkach jest ciekawe i pouczające. Jestem na etapie kupna TV
      + DVD i dlatego ze swojej strony chciałbym podziękować Panom na wyczerpującą
      lekcję Techniki smile.
      • sc77 Re: jestem pod wrazeniem:) 07.01.06, 11:40
        Ja jestem na etapie kupna TV do sypialni. Ma byc plaski bo nie ma jak postawic
        normalnego. 20" -> wybor padl na LCD - pytanie czy rozdzielczosc 800x600
        wystarczy ? Podkreslam, ze to telewizor w sypialni, wiec ogladany od czasu do
        czasu.
        • macius71 Re: jestem pod wrazeniem:) 07.01.06, 15:28
          ZApewne mowisz o monitorze z wbudowanym tunerem????? Sugeruje w takim wypadku
          udac sie do MEDIA MARKT (Ostrobramska lub Aleja Krakowska gdzie maja najwiekszy
          wybor) i porownac kilka modeli wziasc z subiektywnie najlepszym obrazem
          proswzac sprzedawce o nastawienie parametrow fabrycznych.

Warto sprawdzic przynajmniej telefonicznie cene w kazdym Media i Saturnie w
          Warszawie poniewaz roznica moze byc do 20%.

Rozdzielczosc o jakiej piszesz (choc nie dokladnie taka) do normalnego odbior
          telewizji w zupelnosci wystarczy.
          • sc77 Re: jestem pod wrazeniem:) 07.01.06, 18:26
            Mowie o czyms takim lub podobnym
            central.pl/sklep/RTV-Telewizory-LCD/Daewoo/DSL_20D3
            • macius71 Re: jestem pod wrazeniem:) 08.01.06, 01:45
              Przygladajac sie parametrom i wyposazeniu to jest to oferta powyzej przecietnej
              ale nie widzac obrazu jesgo jakosci oraz majac na uwadze firme producenta
              zalecalbym lekka ostroznosc.
              • sc77 Re: jestem pod wrazeniem:) 09.01.06, 10:12
                Wiem, wiem, przy tej firmie jestem ostrozny, ale wyswietla ladnie - lepiej od
                LG, ktory stal obok.
                Ponadto to tv do sypialni, wiec jakosc i parametry nie musza byc powalajace.
                Dzieki za info
                • piotr3211 Re: jestem pod wrazeniem:) 10.01.06, 14:08
                  bardzo się cieszę że mamy tu ludzi obeznanych w nowinkach sprzętowych.
                  Jednak proponuję kontynuować post związany ze sprayem. Mam internet od kilku
                  dni w sprayui chętnie poznam problemy z jakimu mogę się spotkać.
                  • klejmanm Re: jestem pod wrazeniem:) 10.01.06, 14:52
                    jezeli ustawisz sobie proxy w przeglądarce - to uważaj - bo czasami pada.
                    Poza tym internet w spray'u działa nienajgorzej.
                    pozdrawiam,
                    Marcin.K
                    • renata19 Re: moje doświadczenia ze Spray 13.01.06, 12:40
                      od IX 2003 mam w Spray telefon i kablówkę,specjalnie nie narzekam.Od II 2005
                      mam internet METROLAN/tak jest napisane w fakturze/Na początku też było
                      ok,teraz coraz gorzej otwierają się strony/czas/Dziś zgłosiłam ten problem w
                      Spray,Pan technik przez telefon zdiagnozował że wg niego wszystko jest w
                      porządku.Czy ktoś z sąsiadów ma podobne problemy.
                      • piotr3211 Re: moje doświadczenia ze Spray 13.01.06, 12:46
                        ja mam internet i TV od 2 tygodni. Internet działa ok jak na pakiet Metrolan.
                        Co ciekawe działa na tym łączu telefon VOIP nawet bez udziału komputera
                        (oczywiście mam bramkę Voip) i jest ok no i bardzo tanio miedzymiastowe i świat.

• przemek.c Re: moje doświadczenia ze Spray 13.01.06, 12:51
                        Hehe, Renatko, a jak niby ma być? Oczywiście, że "jest w porządku" smile), nie
                        przypuszczam, by admini przyznali się, że im infrastruktura nie wyrabia.

Niestety, w rzeczywistości bywa bardzo różnie - często siada serwer proxy, a
                        ostatnio internet chodzi bardzo różnie - niekiedy muli się nieziemsko, by za
                        pół godziny chodzić jak burza. Działać generalnie działa, ale stabilne to-to z
                        pewnością nie jest.
                        • renata19 Re: moje doświadczenia ze Spray 13.01.06, 13:18
                          Przemku nie śpisz? 13-ty i piątek najlepiej przespać.A co do internetu czy
                          uważasz że jest przeładowanie/za dużo nas/i dlatego tak wolno otwierają się
                          strony? Może wyznaczymy godziny korzystania z Metrolanu?
                          • piotr3211 Re: moje doświadczenia ze Spray 13.01.06, 13:48
                            jeśli mogę się wtrącić? to jak na tą cenę to transfer jest ok. Ale zależny jest
                            (niestety) on od ilości osób aktualnie znajdujących się w sieci lokalnej
                            osiedla.
                          • przemek.c Re: moje doświadczenia ze Spray 13.01.06, 13:48
                            Hehe, widzę, że Wielki Brat patrzy... wink. Dzisiaj lepiej niczego się nie tykać,
                            bo się może "samo" popsuć wink).

Niestety, nie wiem nic na temat łączy i infrastruktury Spray-a. Oczywiście,
                            jeżeli urządzenia i łącza są sprawne, to wydajność internetu zależy od
                            obciążenia, czyli ilości użytkowników i danych przez nich ściąganych. Godziny
                            wieczorne stanowią "peak" aktywności internetowej, poza tym pewnie dużo ludzi
                            używa klientów typu p2p, czyli aplikacji do ściągania plików (muzyki,
                            filmów...) bezpośrednio z innych komputerów (Kazaa, eDonkey, eMule, Azureus,
                            itp.) A to niestety strasznie "sieje" po sieci. Z tym niestety trzeba się
                            pogodzić lub zmienić operatora lub sposób dostarczania internetu. MetroLAN
                            bazuje na łączu dzielonym, więc jak ktoś je zapcha, to inni odczuwają tego
                            efekty.

Jest fajna stronka, www.numion.com, na której można sprawdzić szybkość
                            transferu. Ja jeszcze się nie zrażam, ale ponoć bardzo cierpliwy jestem. Fakt,
                            ostatnio jest gorzej, ale może to jakieś przejściowe problemy. W razie czego,
                            zawsze można zmienić operatora - jest w czym przebierać smile.
                            • klejmanm Re: moje doświadczenia ze Spray 13.01.06, 14:30
                              Dobrze by było gdyby proxy było stabilne, i wszyscy go używali.
                              Poprawiłoby to na pewno szybkość otwierania się niektórych stron internetowych,
                              i odciążyło trochę łącze.
                              Tak czy inaczej do odbierania poczty i oglądania stronek łącze MetroLan się
                              nadaje. Do poważniejszej pracy - nie bardzo.
                              Pozdrawiam,
                              Marcin.K
                              • renata19 Re: moje doświadczenia ze Spray 13.01.06, 15:20
                                >jezeli ustawisz sobie proxy w przeglądarce - to uważaj - bo czasami pada.
                                >Poza tym internet w spray'u działa nienajgorzej.

czy mogę więcej na ten temat.Właśnie z wybierania automatycznego przestawiłam
                                się na proxy i czekam kiedy padnie i co by to oznzaczało? zaznaczam że jestem
                                totalnym laikiem!
                                • przemek.c Re: moje doświadczenia ze Spray 13.01.06, 16:13
                                  Hmm... Znaczy to tyle, że jeśli przeglądarka korzysta z proxy, które akurat
                                  było się fajtnęło, to zamiast strony www zobaczysz komunikat "cannot access web
                                  page", czy coś w ten deseń (przepraszam, ale korzystam z angielskiej wersji
                                  systemu i nawet nie wiem, czy polska zgłasza błędy po polsku, czy też po
                                  angielsku). W każdym razie, że nie można wyświetlić strony smile. Wyłączenie proxy
                                  (przy założeniu, że padł tylko i wyłącznie serwer proxy) wówczas pomoże,
                                  aczkolwiek transfer będzie baaaaaaaardzo ślimaczy.
                                  • renata19 Re: SPRAY Kto zgadnie? 20.02.06, 09:12
                                    • renata19 Re: SPRAY Kto zgadnie? 20.02.06, 09:18
                                      Przepraszaam za szybko kliknełam.Kto wie dlaczego w moim komputerze po
                                      podłączeniu internetu od Spray otwiera się strona/narazie udowodniona jedna/
                                      stara.Wyjaśniam pod www.cafeulica.pl jest nowa aktualna stronka aktualizowana w
                                      lutym,mnie otwiera się stara jakiś zabytek, zupełnie nieaktualna.Myślałam że
                                      siedzi jakiś robal i trzyma,zabrałam komputer do pracy wprowadziłam za pomocą
                                      neostraday TP stronę w/w i otworzyła się nowa fajna strona.Po przyjściu do domu
                                      wtykam spraya i co znowu siedzi ta stara.Co się dzieje nie wiem.Niezależnie od
                                      pytania do Was zapytam w Sprayu.
                                      • grzegorz_zz Re: SPRAY Kto zgadnie? 20.02.06, 09:21
                                        Spróbuj "odświerz". Według mnie pomorze.
                                        • renata19 Re: SPRAY Kto zgadnie? 20.02.06, 10:45
                                          Niestety wszystko co możliwe do zrobienia przez użytkownika już zrobiłam.Po
                                          rozmowie z informatykiem ze Spraya dowiedziałam się że przypomni
                                          administratorowi o wyczyszczeniu serwera Proxy? nie wiem co to znaczy ale
                                          czekam.
                                          • klejmanm Re: SPRAY Kto zgadnie? 20.02.06, 12:56
                                            1.wyłącz sobie chwilowo obsługę proxy w przeglądarce
                                            (narzedzia->opcje internetowe->połączenia->ustawienia sieci lan->użyj serwera
                                            proxy....)
                                            2. przeczyść sobie lokalny cache przeglądarki
                                            (narzędzia->opcje internetowe->usuń pliki...)
                                            • renata19 Re: SPRAY Kto zgadnie? 20.02.06, 13:04
                                              Dziękuję,spróbuję, muszę rozwiązać tę zagadkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka