Dodaj do ulubionych

kanały wemntylacyjne

12.12.05, 22:50
Hej,

czy macie problem z wentylacja w swoich meszkaniach. Mam mieszkanie w etapie
C i jestem w trakcie remontu. Okazalo sie ze powietrze zamiast wywiewac na
zewnatrz jest wtlaczane do srodka !!!! podobno na wyzszych pietrach to
normalne??....
Obserwuj wątek
    • aminga Re: kanały wemntylacyjne 12.12.05, 23:17
      ja mieszkam na 5-ym pietrze, ale wentylacja dziala OK - chociaz w lazience jest
      kiepsciutkasmile. Ale "ciagnie" we wlasciwa strone.
    • zzdorka Re: kanały wemntylacyjne 16.12.05, 13:32
      A dałeś szansę wentylacji, żeby miało co wywiewać?
    • ankona Re: kanały wemntylacyjne 17.12.05, 20:09
      Czesc,ja tez mam meiszkanie na 5-tym pietrze w etapie C (klatka IV).Bardzo
      mocno wieje nam do srodka mieszkania. Zglosilismy to juz i teraz czekamy na
      naprawienie tej usterki.Tyle tylko ze od zgloszenia minely juz dwa
      tygodnie...Podobno miala byc zrobiona ekspertyza kominiarska - ale wyniko jej
      jeszcze nie znamy. Ale zdecydowanie "wianie do srodka" - to nieprawidlowe
      dzialanie wentylacji.
    • agni1 Re: kanały wentylacyjne 28.12.05, 21:06
      Czy Turret odezwał się już może do kogoś w sprawie wentylacji?
      U nas czasem wieje, a czasem wdmuchuje powietrze, ale dzisiaj naprawdę się
      wkurzyłam bo wróciłam do domu i nie było czym oddychać. Jeden z sąsiadów
      lakierował podłogę i musiałam pozatykać kratki wentylacyjne, żeby się nie
      zatruć.
      • ania.pe Re: kanały wentylacyjne 29.12.05, 16:50
        mam ten sam problem
        ktory zglosilismy juz okolo poltora miesiaca temu
        nadal nic nie zrobiono w sprawie wentylacji
        czyli wieje do srodka
        a na nasze pismo odpowiedzi nie uzyskalisny
        niepokoje sie tym wszytstkim
        • grzegorz_zz Re: kanały wentylacyjne 29.12.05, 17:01
          Podpowiem co ja zrobiłem, bo też mieszkam na Vp.
          W kuchni i w łazience założyłem wentylatory mechaniczne. Ale akurat tam mi nigdy
          nie wieło (ciekawe dlaczego?).
          W pokoju natomiast zatkałem kratkę wentylacyjna tekturą. A przy najbliższej
          okazji (przy malowaniu pokoju) ja zamuruję.
          Kominiarz stwierdził, że to normalne i nic na to nie poradzi.
          Był kiedyś o tym artykuł na forum, prosze sobie go poczytać.
          • pibrokmarys Re: kanały wentylacyjne 02.01.06, 12:01
            Ja mam mieszkanie na V pietrze w klatce VII. Przy odbiorze mieszkania
            wentylacja byla OK, sprawdzalismy specjalnie. Ciekawostką jest, że od 2 dni w
            łazience potwietrze "zmieniło" kierunek i jest wwiewane do środka. Ale to tylko
            w łazience. Wysłałam męża na razie tylko na rozmowę do Pana Czarnego. Pokazał
            nam ekspertyzę kominiarską na piśmie dosłownie sprzed kilku dni (robioną
            najwyraźniej właśnie dzięki Waszym interwencjom) i wg. tej ekspertyzy wszystko
            jest OK sad((( Powiedziano nam, że wystarczy lekko uchylić okno (teraz w
            zimie sad((, a wszystko wróci do normy. Ponoć wystarczy "lekko rozszczelnić
            okna". No i co Wy na to??? U mnie w łaziencie jest lodownia !!!!
            • ryar Re: kanały wentylacyjne 02.01.06, 13:56
              pibrokmarys napisała:

> w łazience. Wysłałam męża na razie tylko na rozmowę do Pana Czarnego. Pokazał
              > nam ekspertyzę kominiarską na piśmie dosłownie sprzed kilku dni (robioną
              > najwyraźniej właśnie dzięki Waszym interwencjom) i wg. tej ekspertyzy wszystko
              > jest OK sad((( Powiedziano nam, że wystarczy lekko uchylić okno (teraz w
              > zimie sad((, a wszystko wróci do normy. Ponoć wystarczy "lekko rozszczelnić
              > okna". No i co Wy na to??? U mnie w łaziencie jest lodownia !!!!
              to się zgadza tylko u mnie to chyba musiałbym je otworzyć bo nie pomaga
              Poza w łazience dość mocno wieje czyli musi też gdzieś uciekać (nie mam progu w
              drzwiach wejściowych więc może tamtędy) czyli mieszkania jest "rozszelnione" bo
              inaczej po wyrównaniu ciśnień nic nie powinno dmuchać
              • ryar Re: kanały wentylacyjne 02.01.06, 13:59
                ryar napisał:

> Poza w łazience dość mocno wieje czyli musi też gdzieś uciekać (nie mam progu w
                > drzwiach wejściowych więc może tamtędy) czyli mieszkania jest "rozszelnione" bo
                > inaczej po wyrównaniu ciśnień nic nie powinno dmuchać
                No nawet na pewno jest rozszczelnione bo ktoś ciął płytki na korytarzu i mimo że
                porozkładał szmaty przy drzwiach - ściany, parapety i okna są do mycia
            • jott7 Re: kanały wentylacyjne 02.01.06, 19:14
              Pisać się już nie chce na ten temat. Co to znaczy,, pokazał ekspertyzę,,? Dzieci
              jesteście czy co? Pan Czarny ma wam dać kopie tego co nazywacie
              ekspertyzą.Poczytajcie dokładnie co tam jest napisane. Jeżeli jest tzw ciąg
              wsteczny kanałem wentylacyjnym to nie może być w porządku!!! To jest kanał
              wylotowy a nie wlotowy.Ten kto radził uchylic okno jak bedzie nawiewało kanałem
              wylotowym, niezle sobie z was zakpił. Efekt będzie, tylko dla waszych kieszeni.
              Kominiarz nie może być autorytetem w skomplikowanych sprawach wentylacji
              grawitacyjnej budynku mieszkalnego. To wiedza inżynierska!Jak nie zlecicie
              profesjonalnej ekspertyzy to bedziecie marzli.To powinno być zlecone przez
              zarządcę i obciazac dewelopera jako wada. Pytanie: czy zarzadca będzie w takim
              sporze reprezentantem waszych interesów?
    • zz138b czekajac na zebranie ZZ B ... 02.01.06, 12:46
      przy okazji którego chcałbym zrobic spotkanie Właścicieli mających problem z
      wentyl dla wspólnego egzekwowania tej sprawy od TP załączam
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10541&w=32688699
    • piotr3211 Re: kanały wemntylacyjne 18.01.06, 13:45
      u mnie też wieje klatka VIII etap C - czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego
      problemu. Nawet jak się rozszczelni okna to też wieje. jedynie jak są otwarte
      to nie ale to chyba lekka przesada. Co muszę zrobić w tej sprawie?
      • mitaka Re: kanały wentylacyjne 18.01.06, 14:38
        u mnie też wieje klatka VIII etap C - czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego
        >
        > problemu. Nawet jak się rozszczelni okna to też wieje. jedynie jak są otwarte
        > to nie ale to chyba lekka przesada. Co muszę zrobić w tej sprawie?

u mnie (ta sama klatka) jest dokładnie to samo... tylko, że dla mnie to nie są
        podmuchy, a jakaś lodowata WICHURA sad(((
        • piotr3211 Re: kanały wentylacyjne 18.01.06, 14:55
          a na którym piętrze mieszkasz? ja mam mieszkanie od etabu A.
          • sc77 Re: kanały wentylacyjne 19.01.06, 01:46
            Jestesmy sasiadami smile Ja VIII klatka V pietro.
            U mnie wialo najbardziej w garderobie to zakleilem wentylacje.
            W kuchni wieje delikatnie w lazience nie.
            Okna jednak troche paruja jesli nie sa rozszczelnione delikatnie. Zglaszalem juz
            to do TP. Narazie ZERO odpowiedzi. Chyba sie tam przejde.
            Zglosmy to wieksza grupa, moze jedno pismo, kazdy kto ma problem to sie podpisze
            i zaniesiemy do TP.
            • piotr3211 Re: kanały wentylacyjne 19.01.06, 09:07
              tez jestem za zadziałaniem grupowym. To co robimy?
              • zz138b Re: kanały wentylacyjne 19.01.06, 09:13
                ponieważ z postów wnoszę, że TP wydaje się trudnym we wspólpracy "w temacie
                wiania" a zebranie sie jest mozliwe przy okazji najblizeszgo zebrania
                którejkolwiek ze Wspólnot podtrzymje propozycje spotkania sie wtedy i z
                udziałem P. Kazińskiego
                - mam nadzieję ze zebranie B odbedzie sie w ciągu 2 miesięcy?
                Co Sąsiedzi na to? Czy moze wczesniej? , gdzie i kiedy?
                • piotr3211 Re: kanały wentylacyjne 19.01.06, 09:16
                  no ok ale co ma C do A i b - jak na razie?
                  • zzrobert Ma tyle że TP jest developerem wszystkich etapów. 19.01.06, 09:43
                    I kwestie rękojmi i gwarancji obejmują każdy z etapów a sprzedawca -
                    odpowiedzialny za to jest ten sam i stosuje te same uniki i zlewki.
                    • piotr3211 Re: Ma tyle że TP jest developerem wszystkich eta 19.01.06, 09:47
                      to trzeba działać grupowo. Jak rozmawiałem z ludzmi z Budimexu to powiedzieli
                      że tak już jest - mieszkanie jest bardzo szczelne i trzeba poluzować okna. Nic
                      to nie daje a nie będę otwierał w zimie szeroko okien na cały czas.
                      • zzrobert Re: Ma tyle że TP jest developerem wszystkich eta 19.01.06, 10:04
                        Pewnie usłyszysz to co ja - zdemontuj Pan okna będzie wentylacja.
                        Jak spieprzyli wentylację to musicie ich zmobilizować do naprawy, sami za to
                        się nie wezmą. A że czasem trzeba prosić batem to już taki kraj i tacy ludzie.
                        • piotr3211 Re: Ma tyle że TP jest developerem wszystkich eta 19.01.06, 10:11
                          i to ma byc to amerykańskie osiedl. Co tak naprawdę można zrobić w tej sprawie?
                          • zzrobert Re: Ma tyle że TP jest developerem wszystkich eta 19.01.06, 10:36
                            Najprościej i tylko dla siebie?
                            Pismo reklamacyjne w sprawie z określeniem nieprzekraczalnego terminu
                            odpowiedzi, z traktowaniem braku odpowiedzi jako uznanie wady.
                            Po upływie czasu na odpowiedź kolejne pismo z ostatecznym terminem usuniecia
                            wady i po upływie tegoż własne zlecenie naprawy i sprawa sądowa o zwrot kosztów.
                            W tzw. międzyczasie kampania reklamowa developera.
                            i dodatkowe obniżające koszty a motywujące deveopera działania - nadzór
                            budowlany, straż... zależnie od wady. Czasem można w ten sposób szybko wymóc
                            usunięcie wady.

ew. prosić, błagać i być olewanym za swoją kasę latami. Po upływie gwarancji i
                            rękojmi żyć w syfie lub na własny koszt naprawić.

forma grupowa:
                            podobna do pierwszej (lub drugiej jak kto woli) tyle że koszty i uciążliwość w
                            załatwianiu drastycznie mniejsza.
                            Za to efektywność negocjacji z oszustami i kombinatorami polskimi znacząco
                            wyższa. Bo jak inaczej niż oszustami lub kombinatorami (to bardzo ulgowo)
                            nazwać szefów i pracowników firm w taki sposób "wywiązujących się" z umów tak
                            pisemnych jak i ustnych?

Jeśli forma grupowa to najprostszym i narzucającym sie od razu rozwiązaniem
                            jest udział w tym zarządcy jako osoby która ma kontakt ze wszystkimi
                            mieszkańcami i developerem. Choć w naszym "cywilizowanym" kraju bywa tak że
                            często zarządca przedkłada interesy developera nad interesy wspólnoty.
                            Zwłaszcza gdy zatrudnia go developer a płaci wspólnota.

W przypadku takich wad jak na ZZ oczywiste jest współdziałanie wszystkich
                            wspólnot.
                          • ryar Re: Ma tyle że TP jest developerem wszystkich eta 19.01.06, 13:28
                            piotr3211 napisał:

> i to ma byc to amerykańskie osiedl. Co tak naprawdę można zrobić w tej sprawie?
                            naszła mnie trochę kontrowersyjna myśl
                            jak w zeszłym roku odbierałem mieszkanie to była akurat wizytacja szefostwa z
                            ameryki i wszyscy biegali ja trusie, główny instpekor turreta osobiście
                            opieprzał ochronioarzy że pozwolili zaparkować jakiej ciężarcówce z meblami!!!.
                            Może to i nieeleganckie ale turret to nie kolega z pracy, więc w ostateczności
                            można by zburzyć im wizję super zarządzanego osiedla i sielskiego życia
                            • piotr3211 Re: Ma tyle że TP jest developerem wszystkich eta 19.01.06, 14:16
                              jeśli nie bedą chcieli rozwiązać tej sytuacji to trzeba zadziałać nad ich PR-
                              em. A info szybko się rozchodzi - zwłaszcza ro negatywne.
                              • moni242 Re: Ma tyle że TP jest developerem wszystkich eta 19.01.06, 15:03
                                to od czegos trzeba zaczac! ja rowniez moge zebrac podpisy z klatki II w C.
                                ale przydalaby sie kompetentna osoba ktora wystosuje w odpowiedniej formie
                                pismo. chetni niech sie zglaszajawink
                      • ryar Re: Ma tyle że TP jest developerem wszystkich eta 19.01.06, 13:05
                        piotr3211 napisał:

> to trzeba działać grupowo. Jak rozmawiałem z ludzmi z Budimexu to powiedzieli
                        > że tak już jest - mieszkanie jest bardzo szczelne i trzeba poluzować okna. Nic
                        > to nie daje a nie będę otwierał w zimie szeroko okien na cały czas.
                        ale skoro wieje tzn że nie jest szczelne bo musi gdzieś uciekać
                        mi pani projektantka powiedziała że wentylacja jest źle zrobiona i że u niej np
                        też był taki problem i dobudowali kominy
                        • piotr3211 Re: Ma tyle że TP jest developerem wszystkich eta 19.01.06, 13:11
                          myślę że jest po prostu cyrkulacja z 1 pionu do 2. Tak jest u mnie w
                          mieszkaniu. Wieje z kuchni do łazienki. Ale tak raczej nie powinno być.
              • mitaka Re: kanały wentylacyjne 19.01.06, 09:18
                Ja tez, jak najbardziej "za".
                II p.
                • piotr3211 Re: kanały wentylacyjne 19.01.06, 09:23
                  ja mogę zając się dostarczeniem pima i ew. zebraniem podpisów np z VIII klatki
                  C - a moze ktoś przygotuje pismo? Być może będzie trzeba załatwiś opinię
                  fachowca.
                  • zzrobert Re: kanały wentylacyjne 19.01.06, 15:54
                    Warszawa 19.01.2005

Zulu Gula
                    ul. Św. Wincentego XXXXX/XXX
                    XX-XXX Warszawa

strona której to dostarczacie
                    (pewnie TP ale dokładną nazwę macie w akcie notarialnym lub protokole odbioru)

Niniejszym zgłaszam wadę polegającą na wwiewaniu powietrza kanałem
                    wentylacyjnym w lokalu XX. Powyższa wada występuje także w: xx.x.xx.x.x.x
                    Proszę o ustosunkowanie się do powyższego zgłoszenia wady w nieprzekraczalnym
                    terminie 14 dni od daty zgłoszenia. W przypadku nie uznania wady w całości lub
                    części proszę o przedstawienie ekspertyzy dotyczącej poprawności wykonania
                    wentylacji oraz dokumentacji powykonawczej.

Nadmieniam iż powyższą wadę zgłaszałem już XX krotnie bez efektów.

I ja Ciebie też
                    tu podpis

po 15 dniach. kolejne pismo:

Warszawa 2.02.2005

Zulu Gula
                    ul. Św. Wincentego XXXXX/XXX
                    XX-XXX Warszawa

strona której to dostarczacie
                    (pewnie TP ale dokładną nazwę macie w akcie notarialnym lub protokole odbioru)

W związku z nieusunięciem wady oraz nieprzedstawieniem ekspertyzy informuję że
                    w dniu XXX odbędzie się kontrola nieruchomości przez firmę XXX zajmującą się
                    ekspertyzami dotyczącymi systemów wentylacji oraz że o wynikach tej ekspertyzy
                    poinformowany zostanie zarząd wspólnoty, inspektorat budowlany, GW, TVP, TVN,
                    LPR, SLD, LSD,...
                    Jednocześnie zwrócę się do Panstwa o wartości lokalu i wystawienie faktury
                    korygującej na sumę kosztów poniesionych przeze mnie w celu samodzielnego
                    usunięcia ww. wady.

I ja Ciebie też
                    podpis

W między czasie JEŚLI nic nie odpiszą to robią sobie qq a jeśli coś odpiszą to
                    masz dane odpowiedzialnego za nienaprawienie - do obciążenia odpowiedzialnością.
                    • zzrobert Przepraszam za porywczość i brak zrozumienia 19.01.06, 15:58
                      dla głupoty i nieodpowiedzialności ludzkiej ale własnie wróciłem z przelgądu
                      instalacji RTV i internetowej na swojej nieruchomości i resztka włosa się jeży
                      na głowie.

Jedyne co pozostaje to wyrwać chwasty.
                    • piotr3211 Re: kanały wentylacyjne 19.01.06, 16:04
                      wielkie dzięki ! to powinno wystarczyć
                      • zzrobert oczywiscie wszystko z kopią 19.01.06, 16:43
                        byście mieli na piśmie kiedy i kto otrzymał.
                        • moni242 Re: oczywiscie wszystko z kopią 19.01.06, 17:25
                          kwestia napisania w 2 egzemplarzach i jeden z pieczatka, podpisem i data, czyli
                          potwierdzeniem przyjecia pismasmile
                        • moni242 Re: oczywiscie wszystko z kopią 19.01.06, 17:27
                          czy jest ktos kto wystosuje to pismo??? bo jak juz pisalam moge zebrac podpisy
                          od mieszkancow z II klatki C?
                          • zzrobert ogólna praktyka i taktyka w tego typu sprawach 19.01.06, 17:42
                            im więcej pism tym lepiej.

Więc nie czekajcie na innych.
                            • piotr3211 Re: ogólna praktyka i taktyka w tego typu sprawac 20.01.06, 08:27
                              ja w weekend opracuję wszystko i działam
                              • moni242 Re: ogólna praktyka i taktyka w tego typu sprawac 20.01.06, 14:35
                                dzialasz ogolnie czy w swoim rewirzesmile klatce???
                                • piotr3211 Re: ogólna praktyka i taktyka w tego typu sprawac 20.01.06, 15:14
                                  no jeszcze nie wiem
                    • jott7 Re: kanały wentylacyjne 21.01.06, 16:46
                      do postu zzroberta jako uzupełnienie / może się przyda /.Zgłaszam nieprawidłowe
                      działanie wentylacji/ tu nazwa pomieszczenia, lokalu itp / polegające na tym że
                      - tak raczej nalezy pisac niz samemu arbitralnie stwierdzać że to wada.Nastepnie
                      warto zaznaczyć, że nawiew zimnego powietrza powoduje obniżanie temperatury
                      pomieszczeń a co za tym idzie zwiekszone koszty c.o. Nie warto domagac się
                      ekspertyzy poprawnosci wykonania wentylacji bo takowej nikt nie przedstawi. Co
                      najwyżej dewelop. napisze że budynek odbierali specjaliści wszystkich branz i
                      nie wnosili uwag co do funkcjonowania wentylacji. Taką ekspertyzę musisz sam
                      sporządzić / zlecić / i przedstawić wraz z pismem.Sprawa samodzielnego
                      usunięcia wady. To nie takie proste. Tej wady najprawdopodobniej nie da się
                      usunąć / ale to powinno wynikac z treści ekspertyzy /. A więc najpierw
                      ekspertyza potem żądania, nie odwrotnie. Jak znam życie niedługo się trochę
                      ociepli, emocje miną , nikogo sprawa nie będzie poruszać az do następnej zimy.
                      Następnej zimy nie bedzie dużych mrozów więc jakos przeleci . A jeszcze
                      następnej minie okres gwarancji i rękojmi.
                      • zzola Re: kanały wentylacyjne 23.01.06, 12:49
                        Dodam od siebie że warto poprosić zarządcę budynku aby zechciał samemu
                        stwierdzic że kanałem wywiewnym wlatuje zimne powietrze. Należałoby przygotowac
                        wewnetrzny termometr i w efekcie tych przygotowań sporządzić notatkę. Jej tresc
                        powinna zawierać stwierdzenie faktu nawiewu zimnego / zewnetrznego / powietrrza
                        kanałem wywiewnym, skutkek tego faktu to temperatura pomieszczenia wynosząca....
                        przy grzejniku właczonym do pozycji .... itp. W notatce nalezy zaznaczyć że
                        taki stan trwa juz od .... Nalezy takze zaznaczyc że pomieszczenie ma okna
                        rozszczelnione... Podpis pod tymi stwierdzeniami zarządcy i własciciela
                        mieszkania. Z data oczywiście. Kopia dla zarządcy z prosba o pisemne
                        wyjasnienie co w sprawie zamierza. Tym samym wyeliminuje sie zwłoke powodowana
                        ,, mądrymi,, doradami zarzadcy o nierozszczelnionych oknach, zatkanych kanałach
                        wentylacyjnych i innych bzdurach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka