Dodaj do ulubionych

Dziedziniec etapu D

01.03.06, 01:55
Przepraszam, czy może ktoś z Państwa wie jakie mają być wymiary wewnętrznego
dziedzińca etapu D ? Usiłowałam się też dowiedzieć od dewelopera, o plany
zagospodarowania w/w dziedzińca - ale odpowiedziano mi enigmatycznie ,
że 'jest to tylko trawa, parę ławek i lamp'. W środku wyrasta również jakaś
konstrukcja, a właściwie chyba nawet dwie. Jedna to pomieszczenie dla
ochrony , a druga ( ta blizej wejścia - coś a la pergola) ...? Czy może ktos
z Panstwa dysponuje bliższymi danymi n.t. planów zagospodarowania dziedzińca ?

Dziękuję i pozdrawiam

S.
Obserwuj wątek
    • akademus Re: Dziedziniec etapu D 01.03.06, 07:03
      Pod dziedzińcem będzie parking, właściwie to już jest. Na płycie parkingu trochę
      trawki, ławeczki i latarnie. Plac zabaw będzie za budynkami w stronę poprzednich
      etapów.
    • sputnik12 Re: Dziedziniec etapu D 01.03.06, 10:33
      Dziękuję akademusie za odpowiedź; to właściwie całkiem dobrze, że plac zabaw
      został 'wyprowadzony' poza dziedziniec.

Pozdrawiam

S.
    • zziilokatorka Re: Dziedziniec etapu D 01.03.06, 14:26
      Przepraszam to gdzie będzie plac zabaw bo nic nie zrozumiałam?
      • kmyczek Re: Dziedziniec etapu D 01.03.06, 16:14
        blok D jest w ksztalcie litery U plac zabaw ma być u "podnóża tej litery" tak
        nam przynajmniej mowiono
        pozdrawiam
    • zzola Re: Dziedziniec etapu D 01.03.06, 16:38
      C
    • zzola Re: Dziedziniec etapu D 01.03.06, 16:43
      Czyżby potraktowano mieszkańców / przyszłych / etapu D z iście turretowska
      elegancją nie udostępniając im szczegółowych planów zagospodarowania osiedla?
      Taki plan musiał być przedstawiony do akceptacji przez władze budowlane. Mozna
      przypuszczac że niechęć do udostępniania tych dokumentów / np jako załącznik do
      umowy przyrzeczenia /wynika z planowanej zmiany zatwierdzonych już projektów.
      Nie ustępujcie. Macie prawo wiedziec precyzyjnie gdzie i w jakiej odległości
      będą miejsca postojowe, gdzie będzie plac zabaw / jakiej wielkosci i
      wyposażenia / gdzie zieleń wysoka, niska i inne elementy tzw małej
      architektury.
      • sputnik12 Re: Dziedziniec etapu D 01.03.06, 16:53
        No właśnie, moje maile nt. dziedzińca skierowane do Turret' a pozost. bez
        odpowiedzi, zastanawiam sie jak to będzie z tą obiecaną drogą dojazdową i
        jakiej ona będzie z kolei jakości.....

Nie mam pojecia jakie bedą wymiary dziedzinca, czy ktoś może wie.....?

pozdrawiam

S.
      • akademus Re: Dziedziniec etapu D 01.03.06, 19:19
        Turret twierdzi, że zagospodarowanie będzie wyglądało tak, jak na makiecie.
        Próbowałem pewne zapisy zawrzeć w umowie, ale nie ma na to najmniejszych szans.
        Żadnego prawnego zapewnienia nie otrzymamy.
        • sputnik12 Re:ulica do etapu D 01.03.06, 19:47
          Hm.... co do dziedzińca to mam nadzieję, że podobnie jak w przypadku
          wcześniejszych etapów bedą przy klatkach tuje etc.; szczerze mówiąc
          najbardziej martwi mnie ulica dojazdowa do etapu D i jej jakość.......
          • mooj Re:ulica do etapu D 01.03.06, 19:59
            w conajmniej jednym "wcześniejszym przypadku" tuje etc zostały kupione i
            zasadzone przez właścicieli po odbiorze lokali (długo po)
            popielniczki/pojemniki na śmiecie dostaliśmy "gratis"
            reszta ( rosliny, ławki)- kupiliśmy dodatkowo
            nie życzę analogiismile

pozdrawiam
            • sputnik12 Re:Zagospodarowanie dziedzinca 01.03.06, 20:41
              No cóż wydaje się więc, że w maszym przypadku też tak będzie. Jestem skłonna
              zapłacić dodatkowo i trochę popracować 'w czynie społecznym', aby dziedziniec
              wygladał ładnie i zielono.

Pozdrawiam

S.
            • sputnik12 Re:do Kmyczka (raz jeszcze) 02.03.06, 21:32
              Po raz kolejny przeczytałam post 'mooja' i chyba nie da sie uniknać dodatkowych
              opłat; jeżeli chcemy mieć ładny i zielony dziedziniec, zapewne trzeba bedzie
              nabyć ławki ( byłam disiaj na ZZ i przed etapem C od str. kanałku stoją nader
              gustowne ławeczki, które nasi przyszli sąsiedzi zapewne kupili za własne
              pieniądze). Po namyśle sądzę, ze może to i lepiej, że lokatorzy ' zmuszeni są'
              sami załatwieć takie rzeczy, bo deweloper policzyłby sobie pewnie za tę usługę
              dodatkowo i zapewne niezbyt tanio. Nie wiem jak jest w Parku Leśnym, ale im z
              kolei AGMET ma posadzić żywopłoty co zapewne odbija się w cenie za m kwadratowy
              ( która przypominam w 3-cim etapie dojsc ma do prawie 4800 /m/).
        • zzola Re: Dziedziniec etapu D 01.03.06, 21:49
          Makieta nie może być dokumentem na który ewentualnie zechcesz sie w przyszłosci
          powoływac. Zreszta tam ani słowa o wymiarach,uzytych materiałach itp. Szkoda że
          mieszkań nie pokazywano na makiecie. Masz prawo do rzetelnej i pełnej
          informacji o zagospodarowaniu osiedla. Jeżeli ci odmawiaja, skieruj stanowcze
          pismo, wyznacz termin. Po tym czasie wpadnij na Plac Powstańców do UOKiK,
          Poproś o rozmowę z osoba zajmująca sie budownictwem mieszkaniowym a konkretnie
          deweloperami. Popros o pomoc w uzyskaniu wiarygodnego dokumentu jakim powinien
          być plan zagospodarowania osiedla, oczywiscie podpisany.Warto bo po odebraniu
          mieszkania będziesz miał dowód wykonania umowy / lub nie / wazny jeszcze trzy
          lata.I jeszcze jedno ten plan powinien miec walor załącznika do umowy
          przyrzeczenia. Te prace w czynie sa fajne tylko że za zagospodarowanie placu
          płacisz. To co, jeszcze chcesz odrabiać pańszczyznę?
          • sputnik12 Re: Dziedziniec etapu D 01.03.06, 23:01
            Dziękuję za radę. Skorzystam na pewno.

Pozdrawiam

S.
            • akademus Re: Dziedziniec etapu D 02.03.06, 07:04
              A może lepiej połączyć siły i wystąpić z takim pismem wspólnie przez
              kilka-kilkanaście osób, które podpisały już umowy lub kilka kilkanaście pism
              jednocześnie. Co o tym sądzicie?
              • dorka21 Re: Dziedziniec etapu D 02.03.06, 08:32
                Wsztstko fajnie, tylko kto się tym zjamie? zawsze jest duzo pomysłów i dobrych
                rad gorzej z realizacjąsad
              • kmyczek Re: Dziedziniec etapu D 02.03.06, 09:30
                ludzie a kto wogole podpisal taka umowe, czy wy nie rozumniecie ze nikt takowej
                nie ma i nie bedzie mial bo jak sie komus nie podoba to developer mowi
                dowidzenia,(oczywiscie mozna sie sadzic ale tak naprawde czy ktos ma na to czas
                i sile?? watpie).
                niestety jeszcze nie dozylismy czasow klient nasz pansad
                pozatym na wszystkich osiedlach na samym poczatku jest kupe problemow ktore
                rozwiazuje sie z czasem.
                Czytajac tego posta widze ze Wy wogole nie zdajecie sobie sprawy jak jest w
                Warszawie na osiedlach, a na niektorych jest duzo duzo gorzej niz na ZZ.
                Powinniscie pamietac, ze to co macie napisane w umowie moze odbiegac od
                rzeczywistosci, a nie slepo wierzyc w papierek i wyobrazac sobie zlote gory.
                pozdrawiam
                pozdrawiam
                • dorka21 Re: Dziedziniec etapu D 02.03.06, 16:26
                  "kmyczek" nikt z nas nie ma w Umowie jak powinien wyglądac dziedziniec bo TP
                  nic takiego nie chcialo dawać ani za bardzo rozmawiać. Z drugiej jednak strony
                  jak można cos zrobic w tej sprawie troche wcześniej niż już przy zamieszkaniu
                  osiedla to może jednak warto spróbować, a nie pocieszać się ze gdzieś jest
                  gorzej. Pamiętajmy, że gdzieś też jest na pewno lepiej. I my naprawdę zdajemy
                  sobie sprawę jak jest na rynku mieszkaniowym, dlatego nikt tutaj nie lamentuje
                  bądż wpada w panike, a tylko próbuje coś zrobić, zaradzić, doradzić się, po
                  prostu głośno myślimy a nóz widelec uda sie nam coś zrobić.
                  Pozdrawiam
                • zzola Re: Dziedziniec etapu D 02.03.06, 17:03
                  Prawo dzungli które kmyczek opisuje ma szanse funkcjonowac wówczas jesli sobie
                  wszystko odpuscicie albo się wystraszycie albo zwatpicie . Wówczas mozecie nawet
                  mieszkań nie otrzymac. Były takie przypadki i zawsze powodem był którys z
                  wymienionych czynników badz inny tj pazernosc. Mowa oczywiscie o czynnikach po
                  stronie kupujacych. Na szczęscie jest kodeks cywilny, działa UOKiK, jest prasa,
                  jest UNB jest jeszcze pare instytucji powołanych po to aby bronić
                  konsumenta.Nie wierzcie, że to co napisane w umowie moze odbiegać od
                  rzeczywistości. Nie może!!!. A jesli odbiega, jest równoznaczne z zerwaniem
                  wcześniej uzgodnionych i potwierdzonych podpisem ustaleń.
                  Skoro Kmyczek nie wierzy w papierki / co to znaczy: wierzy/ niech wezmie i
                  podrze swoje świadectwa ukończenia szkół / jesli takowe posiada /, niech
                  wyrzuci dowód osobisty i banknoty NBP- bo to tez papierki no i te papierki
                  które codziennie przekłada od 10 do 18 .

Starania o plan zagospodarowania osiedla nie musza być zespołowe. Chyba że
                  kogoś strach oblatuje. Raz jeszcze: pismo polecone na adres TP z prosba o
                  przysłanie kopii planu zagospodarowania terenu osiedla.... itp. Zaznaczyć także
                  warto, że bezskutecznie domagałem si e takiego planu w biurze sprzedarzy TP
                  gdzie tłumaczono , że itp itp. Prosze o przysłanie wymienionego dokumentu w
                  mozliwie szybkim terminie itp Po 2 tygodniach podobne pismo do UOKik z opisem
                  typu: bezskutecznie domagam sie od dewelopera planu zagospodarowania osiedla
                  na któeym powstaje moje mieszkanie zgodnie z notarialna umowa przyrzeczenia
                  Podać dokładny adres dewelopera i kopie wysłanego do niego pisma/
                  Proszę o interwencje itp itp. Do tych 2 kartek zawierających łacznie nie więcej
                  jak 20 zdań tekstu nie warto zbierac całej grupy w mysl hasła ,, wezmy się i
                  zróbcie,,

• sputnik12 Re: Do zzoli 02.03.06, 18:38
                    Olu, dziękuję za wyczerpujący post zawierający nader cenne instrukcje i uwagi.
                    Zamierzam z nich skorzystać.

Dziękuję i pozdrawiam

S.
                  • kmyczek Re: Dziedziniec etapu D 02.03.06, 20:18
                    witam
                    wszyscy wiedza co to jest UOKiK i jak dziala tylko czy ktos slyszal zeby w
                    sytuacji po podpisanej umowie cos zdzialal?? Bo mi sie wydaje ze juz jest po
                    jablkach, domagac sie dolaczenia do umowy pewnych faktow moga tylko osoby przed
                    podpisaniem a nie po podpisaniu umowy.
                    A jeśli chodzi o waznosc papierka to chodzilo mi o błache sprawy typu kolor
                    śmietnika czy wysokosc krzakow przed domem, a nie o chociazby metraz mieszkania.
                    pozdrawiam
                    • zzola Re: Dziedziniec etapu D 02.03.06, 21:37
                      Kmyczku . UOKiK niejednokrotnie zadziałał skutecznie juz po podpisaniu umów.
                      Zapoznaj sie , jak bedziesz miała czas, z tzw abbuzywnymi zapisami w umowach.
                      Otóz min dzięki wystapieniom UOKiK takie zapisy sa z mocy prawa nieważne.
                      A stosuje je co drugi deweloper. Dzieje sie tak, poniewaz wiedza prawna naszego
                      społeczeństwa jest dosc niska, strach przed gniewem dewelopera / co mozna tu
                      przeczytac / wielki i jeszcze wieksza chytrosc wydania 300 zł na zaopiniowanie
                      wzorca umowy przez prawnika. I jesli z powodu takiego niewaznego
                      zapisu, deweloper będzie miał np w stosunku do Ciebie roszczenia, wygrasz w
                      każdym sądzie bez konieczności przeprowadzenia skomplikowanego dowodu .To jedno
                      Drugie to nie chodzi o kolor smietnika choc to tez istotne ale np o to w jakiej
                      odległości od Twoich okien bedzie miejsce postojowe, droga, plac zabaw, jak
                      bezpieczne bedzie samodzielne dotarcie dziecka na ten plac, jaka powierzchnię
                      zajmie zieleń a jaka beton, jak bedzie zorganizowany ruch drogowy wewnątrz
                      osiedla , gdzie bedzie mozna usiaść na ławce / ile tych ławek będzie na 1 tys
                      mieszkańców itp itp. Plan potrzebny jest teraz żeby, jesli to zasadne mozna
                      jeszcze cos zmienic a także po to by nie zostac ,, po szkodzie,,Dla wiekszości
                      to bedą pierwsze w życiu własne mieszkania. I chyba stąd znacznie wiecej uwagi
                      poswięcaja rodzajowi kafelków do łazienki niz np wyposażeniu placu zabaw.Po już
                      zbudowanej łazience zaczyna sie zapoznawanie z najblizszym otoczeniem ,
                      niestety juz przez kogos zaprojektowanym jak to w naszym stylu bez konsultacji
                      z przyszłymi mieszkańcami. Bo kogo z projektantów obchodzi dzis jak wielki
                      powinien byc plac zabaw a jak wielki trawnik,gdzie trzymac latem wózki a gdzie
                      rowery,czy schody wejściowe są pomyslane jako bezpieczne dla maluchów czy nie,
                      Czy bedziemy skrecac pod katem prostym bo tak projektantowi narysował sie
                      chodnik czy trochę inaczej . Wejdż na osiedle i zobacz idac wzdłuz budynku przy
                      Wincentego jak to zostało pomyslane. Musisz skęcić pod katem prostym.
                      Oczywiście było wiadomo że nikt tak nie chodzi i trawa w tym miejscu jest stale
                      wydeptywana ,i stale ponowniw obsiewana. A wszystko przez ta linijke
                      architekta. Moznaby wiele jeszcze
                      • kmyczek Re: Dziedziniec etapu D 02.03.06, 21:50
                        no właśnie UOKiK ma Rejestr klauzul niedozwolonych, dzieki ktorym mozna sie
                        procesowac z developerem jeśli cos jest niezgodne z prawem konsumenta, ale nie
                        ma w tych klauzulach nic na temat zieleni na osiedlu.
                        pozdrawiam
                • kmyczek Re: Dziedziniec etapu D 02.03.06, 20:22
                  dodam jeszcze jedno prosze o poczytanie forum developerzy tam jest duzo
                  napisane na temat traktowania ludzi przez developerow i wydaje mi sie ze jednak
                  jesli chodzi o zmiany dotyczace zieleni nie mamy szans(moze faktycznie jestem
                  pesymistka), a i tak z tego co czytalam duzo udalo nam sie pozmieniac.
                  • sputnik12 Re: DO Kmyczka 02.03.06, 20:53
                    Kmyczku, ja właśnie często czytuję forum deweloperzy i wobec problemów, np.
                    nieszcześników, którzy z niewiadomych przyczyn zdecydowali się na czyn tyleż
                    heroiczny , co rozpaczliwy - kupno mieszkania w JW CONSTRUCTION ( a nawet u
                    Myoni , czy ASBUD które budują mieszkania po 9 tys/m. są summa summarum
                    deweloperami mało solidnymi ) , Turret jawi się jako symbol solidności (jak do
                    tej pory). Chodzi mi jednak o to, że skoro nie chcą dać planu zagospodarow.
                    przestrzeni samego dziedzińca jak i drogi, prowadzącej do etapu D i E
                    zaczynam się niepokoić. Jezeli nie bedziemy zadowoleni z zagospodarow.
                    dziedzinca przez Turreta, można zawsze wynająć projektanta zieleni, ogrodników
                    i wszystko zmienić, lokali jest kilkuset - koszty wiec nie byłyby wcale takie
                    wielkie.
                    Niepokoję się jednak o tę drogę, to , gdzie ma ona przebiegać a zwłaszcza o
                    jej jakość......

pozdrawiam

S.
                    • kmyczek Re: DO Kmyczka 02.03.06, 21:02
                      Tez mi sie to nie podoba, ale obawiam sie ze na zmiany jest juz za pozno.

• sputnik12 Re: DO Kmyczka 02.03.06, 21:10
                      Kmyczku, a może Ty wiesz co ma być budowane za etapem D i E na poletku, na
                      którym stanął teraz pawilonik sprzedazy (jak donosi sloggi ) TP ? Założyłam
                      taki wątek, ale na razie zero odzewu. Dopytuje się o to z uporem maniaka bo ta
                      budowa najpewniej będzie miała wpływ na naszą drogę.

Pozdrawiam

S.
                      • kmyczek Re: DO Kmyczka 02.03.06, 21:36
                        nawet nie wiedzialam ze przeniesli pawilon sprzedazy, ale czy on nie jest miej
                        wiecej kolo sklepu ogrodniczego i stadniny??
                        a szczerze mowiac nie zdziwilabym sie jakby tp na miejscu stadniny tez cos
                        wybudowalo, ale stadnina podobno ma jeszcze na 10 lat dzierżawe.
                        pozdrawiam
                        • sputnik12 Re: DO Kmyczka 02.03.06, 22:06
                          Kiedy kilka dni temu podpisywałam umowę ( i zastanawiałam sie nad wyborem
                          strony ) sprzedawca cicho i 'nieśmiało' wspomniał kiedy skłaniałam się do
                          widoku na stadninę, że 'ten teren pójdzie pod budowę.....' - wybrałam widok na
                          kanałek i drzewa.
                          • kmyczek Re: DO Kmyczka 02.03.06, 22:20
                            tak podejrzewalam i z tych samych powodow zdecydowalam sie na mieszkanie od
                            kanalku. Ale podobno stadnina ma dzierzawe na 10 lat
                            tak wogole na ktore mieszkanko sie zdecydowalas??
                            • sputnik12 Re: DO Kmyczka 02.03.06, 22:37
                              na 4 piętro .
    • sputnik12 Re: A propos zagospodarowania ter. za Urz. Dzieln. 02.03.06, 22:43
      Kmyczku, pieskuba donosi, ze za Urzędem Dzielnicy bedzie w przyszłosci stacja
      metra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka