zz_beatka 11.04.06, 14:53 uchwała nim wejdzie w życie musi zostać przegłosowana większością głosów! Nie może mieć wcześniej zastosowania Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mooj Re: działanie bezprawne 11.04.06, 15:35 zgadza się ba! jest opinia (z art 23 pkt 3) że jeśli głosowana z indywidualnym zbieraniem głosów to moze wejśc w życie nie tylko po przegłosowaniu ale i po powiadomieniu wszystkich właścicieli o wyniku głosowania jest oczywiście i opinia przeciwna Odpowiedz Link
zz_beatka kodeks etyki dla wszystkich zarządców 11.04.06, 16:06 KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ ZARZĄDCY NIERUCHOMOŚCI §2 Zasady etyki zawodowej zarządcy nieruchomości są zgodne z uznanymi zasadami moralności oraz nie naruszają w żaden sposób prawa obowiązującego na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. §3 Zarządca nieruchomości obowiązany jest do przestrzegania obowiązujących przepisów prawa, norm wykonywania zawodu i zasad współżycia społecznego oraz dbałości o swoją godność osobistą, szczególnie w czasie wykonywania czynności zawodowych. §9 Zarządców obowiązuje tajemnica zawodowa obejmująca wszystko, czego dowiedział się on w związku z wykonywaniem zawodu, a co mogłoby w jakikolwiek sposób naruszyć interesy osób trzecich oraz zlecającego, chyba że z obowiązku tego zwolniony został przez uprawniony organ. Zarządca nieruchomości zobowiązany jest w szczególności do nie ujawniania osobom trzecim informacji, które w związku z wykonywanym zawodem zyskał od zamawiającego. Obowiązek zachowania tajemnicy spoczywa na zarządcy nieruchomości także po ustaniu zarządzania nieruchomością. Odpowiedz Link
marcin.lesiak Re: działanie bezprawne 12.04.06, 08:36 To i ja podam kilka artykułów: Ustawa o własności lokali Rozdział 3 - Prawa i obowiązki właścicieli lokali Art.12 punkt 2 Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach. Art.13 punkt 1 Właściciel ponosi wydatki związane z utrzymaniem jego lokalu, jest obowiązany utrzymywać swój lokal w należytym stanie, przestrzegać porządku domowego, uczestniczyć w kosztach zarządu związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej, korzystać z niej w sposób nie utrudniający korzystania przez innych współwłaścicieli oraz współdziałać z nimi w ochronie wspólnego dobra. Art. 15. 1. Na pokrycie kosztów zarządu właściciele lokali uiszczają zaliczki w formie bieżących opłat, płatne z góry do dnia 10 każdego miesiąca. 2. Należności z tytułu kosztów zarządu mogą być dochodzone w postępowaniu upominawczym, bez względu na ich wysokość. Kodeks cywilny Dział IV - Współwłasność Art. 207. Pożytki i inne przychody z rzeczy wspólnej przypadają współwłaścicielom w stosunku do wielkości udziałów; w takim samym stosunku współwłaściciele ponoszą wydatki i ciężary związane z rzeczą wspólną. Moja konkluzja: czy się komuś podoba zarządca czy też nie ma obowiązek płacić za swój lokal oraz za zarządzanie i utrzymanie części wspólnych. Mnie osobiście zarządca Łubiński nie podobał się okropnie jednak zamiast wstrzymać płacenie pomagałem go odwołać. Pozdrawiam ML Odpowiedz Link
mooj Re: działanie bezprawne 12.04.06, 08:40 to na poparcie tezy że uchwała może obowiązywać wstecz czy na obronę ż eprojekt (czyli uchwła w trakcie głosowania) jest już uchwałą? jasne że są wyjątki -jeśli uchwała brzmi "2+2=4 równiez we wspólnocie X" to fakt nieprzegłosowania nie oznacza ze 2+2<>4 ale wtedy to i tak nie wynika z uchwały Odpowiedz Link
marcin.lesiak Re: działanie bezprawne 12.04.06, 08:48 mooj napisał: > to na poparcie tezy że uchwała może obowiązywać wstecz czy na obronę ż eprojekt > > (czyli uchwła w trakcie głosowania) jest już uchwałą? > > jasne że są wyjątki -jeśli uchwała brzmi "2+2=4 równiez we wspólnocie X" to > fakt nieprzegłosowania nie oznacza ze 2+2<>4 > ale wtedy to i tak nie wynika z uchwały Mooj'u a widzisz gdzieś w moim poście tezy które mi imputujesz? Moja wypowiedź dotyczy tematu wątku czyli działań bezprawnych a jedyna teza w niej zawarta to taka, że współwłasciciela mają obowiązak płacić. Pzdr ML PS Jest też sugestja co można zrobić jeśli zarządca nie odpowiada współwłascicielowi Odpowiedz Link
zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 09:09 Nie zauważyłem by Beata występowała przeciw podanym przez Ciebie zapisom. Przeczytaj jej post ponownie (niedoszukując się drugiego i trzeciego dna) i sam dojdziesz do takiego wniosku. Nawet jak teraz mam przed oczami uchwałę obniżającą opłaty mieszkańców to dokąd nie zostanie skutecznie przegłosowana to jest to tylko propozycja prawa a nie prawo. Odpowiedz Link
marcin.lesiak Re: działanie bezprawne 12.04.06, 09:26 zzrobert napisał: > Nie zauważyłem by Beata występowała przeciw podanym przez Ciebie zapisom. > Przeczytaj jej post ponownie (niedoszukując się drugiego i trzeciego dna) i sam > > dojdziesz do takiego wniosku. > > Nawet jak teraz mam przed oczami uchwałę obniżającą opłaty mieszkańców to dokąd > > nie zostanie skutecznie przegłosowana to jest to tylko propozycja prawa a nie > prawo. Występowanie przeciwko wymienionym w moim poście artykułom UWL i KC polega na niepłaceniu zobowiązań wobec wspólnoty. Moja wypowiedź dotyczy tematu wątku czyli działań bezprawnych poolegających na zaniechaniu wnoszenia obowiązkowych opłat przez współwłaścicieli. Nie polemizuję z pierwszym postem w tym wątku na co może wskazywać fakt,że jest on odpowiedzią na ten post jednak nie zanam sposobu aby inaczej napisać w nim a otwieranie nowego wątku poruszającego temty działań bezprawnych uważam za niepotrzebne. Odpowiedz Link
zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 09:52 No tak tyle że Ty opisujesz inną sprawę niż Beata a odpisujesz na jej post jakby to była jej wina. W ten sposób stawiasz ją na forum jako zwolenniczkę łamania prawa. Odpowiedz Link
marcin.lesiak Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:10 zzrobert napisał: > No tak tyle że Ty opisujesz inną sprawę niż Beata a odpisujesz na jej post > jakby to była jej wina. W ten sposób stawiasz ją na forum jako zwolenniczkę > łamania prawa. Nigdzie nie napisałem, że współwaściciel X czy Y jest zwolennikiem łamania prawa. Dlaczego poruszyłem temat niepłacenia w tym wątku już wyjasniłem. Lista zwolenników łamania prawa przez niepłacenie zobowiązań wobec wspólnoty była rozdawana na zebraniu wspólnoty B i jest dostępna dla członów tej wspólnoty u zarzadcy. ML PS Udostępnienie listy dłużników wspólnoty jej członkom jest zgodne z prawem (w/g orzeczenia Sądu Najwyższego w tej sprawie). Odpowiedz Link
zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:26 Beata napisała że ne wolno stosować uchwały przed jej uchwaleniem i tylko do tego się odnosiłem. Ja osobiście Twój wpis (w tej formie i tym położeniu względem poprzedniej wypowiedzi) odebrałem jako przytyk do Beaty że to ona łamie prawo. Jeśli nadgorliwie to przepraszam. Odpowiedz Link
marcin.lesiak Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:40 Całkowicie zgadzam się z pogladem, że nie można stosować postanowień uchwały przed jej uchwalenim podobnie jak obstaje przy konieczności łożenia na rzecz wspólnoty bez względu na tzw. "widzimisię". Pozdrawiam ML Odpowiedz Link
zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:45 No właśnie I według mnie właśnie po to jest ZARZĄDCA by egzekwował to prawo a w razie braku środków proponował wspólnocie je (w formie uchwał/regulaminów/...) i po skutecznie przeprowadzonym głosowaniu skutecznie wdrażał. Odpowiedz Link
zz138b stos. uchwał przed uchwaleniem a interes finans. B 12.04.06, 16:28 Problem braku wymaganych podstaw prawnych wydawał się na zebraniach za czasów Exzarządcy B bardzo istotny np. w kontekście Jego sporego wynagradzania jakie pobierał z naszych zaliczek. Do dziś nie widziałem podstawy prawnej (np. uchwały plan gospodarczy Wspólnoty) w oparciu na której Pan Exzarządca B trwale pobrał swoje wynagrodzenie za prawie 2 lata swoich "rządów" w B, a trafnie cytowana (przez M. Lesiaka) ustawa mówi o ZALICZKACH, które płaciliśmy i które mieliśmy rozliczyć, wg. niektórych propozycji poprzez uchwałę ustalającą wynagrodzenie Pana Exzarządcy na poziomie niższym niż pobierane przez niego z NASZYCH ZALICZEK. Tymczasem Obecny Zarządca - zamiast np. oczekiwanej przeze mnie propozycji rozliczenia z Exzarządca - zaproponował na ostatnim zebraniu tekst uchwały, której tytuł/brzmienie - moim zdaniem - NIEPOTRZEBNIE APROBUJĄCO odnosi się do wynagrodzenia Exzarządcy w roku 2005, co uważam za triumf "zza grobu" Exzarządcy i poważny błąd Obecnego Zarządcy. Zapewne Niektórzy uznają to za upierdliwość ale - biorąc pod uwagę zobowiązania jakie wziąłem na siebie kandydując dwa lata temu do Komisji Rewizyjnej- uważałem postawienie powyższego problemu za swój obowiązek. W oczekiwaniu na wściekły atak i z życzeniami Spokojnych Świąt Marcin - Komisja Rewizyjna B Odpowiedz Link
ojciec.dyrekt Re: stos. uchwał przed uchwaleniem a interes fina 25.04.06, 16:21 Panie Marcinie czy może pan podać ile zarabia obecny zarządca? Mówiono, (członkowie KR), że ekszarządca zarabia zbyt dużo i nowy bedzie mniej zarabiał. W czynszu miesięcznym sie nic nie zmieniło - firma ochroniarska chyba nie jest droższa od poprzedniej czy więcej jest sprzątających? Odpowiedz Link
grzegorz_zz Re: stos. uchwał przed uchwaleniem a interes fina 25.04.06, 16:33 A z kim, jeśli można wiedzieć mamy doczynienia. Bo te informacje są ogólnie znane, ale oczywiście tylko dla członków wspólnoty. Bo pierwszy raz "widzę" "ojca dyrektora" na naszym forum. Odpowiedz Link
tusia6 Re: stos. uchwał przed uchwaleniem a interes fina 25.04.06, 18:34 ojciec.dyrekt napisał: > Panie Marcinie czy może pan podać ile zarabia obecny zarządca? jak chcesz to wiedzieć to idź do ADM przedstaw się Panu Zarządcy i zapytaj ile zarabia a nie na forum.Czego to ludzie nie wymyślą? Odpowiedz Link
zzrobert Re: stos. uchwał przed uchwaleniem a interes fina 25.04.06, 19:06 Ewentualnie - co zresztą pewnie będzie najprostsze - sprawdź w planie gospodarczym i rozliczeniu ubiegłego roku. Otrzymałeś te dokumenty przed ostatnim walnym. Odpowiedz Link
obserwator_b Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:34 Moim skromnym zdaniem problemem niektórych członków Wspólnoty jest trudność w zrozumieniu sensu słowa "Wspólnota" jak również obowiązków z należenia do w/w. Cały sens tego wątku polega na tym że z informacji uzyskanych na zebraniu wynika że spora grupa właścicieli postanowiła żyć na koszt innych współwłaścicieli nie płacąc żadnych zaliczek.Kwota zadłużenia okazała się porażająca,lista z nazwiskami tych osób była dostępna na zebraniu,sam się z nią zapoznałem.Zapadła decyzja aby natychmiast wyłączyć dostęp do ogrzewania dłużnikom/nie żadna uchwała bo niby dlaczego/Jednak Zarządca nie wykonał natychmiast owego ustalenia a poraz kolejny wystosował wezwania do zapłaty zadłużenia jednocześnie informując o ewentualnym wyłączeniu ciepła.Każdy kto w jakiś sposób rozwiązał swój problem/zapłata lub choćby pismo o rozłożeniu na raty/nie został pozbawiony ciepła.Ale mała grupa osób postanowiła w inny sposób załawić swój problem poprzez przerzucenie odpowiedzialności za nie płacenie na Zarządcę.Do tego celu wykorzystano telefon w sposób wulgarny wyzywając Zarządcę i strasząc różnymi snakcjami.Byłem w ADM w momencie tylko jednego takiego telefonu i wystarczyło mi żeby nabrać przekonania z jaką hołotą przyszło mi mieszkać.A swoją drogą pomysł uważam za bardzo dobry.Jak już kiedyś ktoś napisał mieszkanie bardzo duże,fura wypasiona,dwa albo więcej garaży tylko płacić nie ma komu.Ja nie chcę wystarczy że płacę za siebie. Odpowiedz Link
zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:43 W pełni identyfikuję się z Twoim niezadowoleniem ale wszystko wymaga zachowania pewnych przyjętych przez prawo form. GDYBY istniał regulamin rozliczania mediów, procedura windykacyjna w której ujęto by jasno kiedy jakie działania może podjąć wspólnota i zostałoby to wszystko przegłosowane uchwałą/uchwałami to ok. Ale JEŚLI nie ma na to "papierka" to są to działania bezprawne i osoba niepłacąca "jest w prawie". A wspólnota je łamie. Między innymi po to przecież miał być PROFESJONALISTA który zajmie się sprawami wspólnoty by unikać takich baboli. I by skutecznie zmniejszyć zadłużenia tak na dzisiaj jak i na przyszłość. A jak na razie niestety (opierając się na informacjach z forum) widzę że nadal jest radosna tfurczość kosztem członków wspólnoty. Odpowiedz Link
kazinski.j Re: działanie bezprawne 21.04.06, 21:43 zzrobert napisał: > W pełni identyfikuję się z Twoim niezadowoleniem ale wszystko wymaga zachowania > > pewnych przyjętych przez prawo form. > GDYBY istniał regulamin rozliczania mediów, procedura windykacyjna w której > ujęto by jasno kiedy jakie działania może podjąć wspólnota i zostałoby to > wszystko przegłosowane uchwałą/uchwałami to ok. Ale JEŚLI nie ma na > to "papierka" to są to działania bezprawne i osoba niepłacąca "jest w prawie". > A wspólnota je łamie. > Między innymi po to przecież miał być PROFESJONALISTA który zajmie się sprawami > > wspólnoty by unikać takich baboli. I by skutecznie zmniejszyć zadłużenia tak na > > dzisiaj jak i na przyszłość. A jak na razie niestety (opierając się na > informacjach z forum) widzę że nadal jest radosna tfurczość kosztem członków > wspólnoty. Przeczytałem z zainteresowaniem liczne wypowiedzi, ale nie potrafię zrozumieć logiki niektórych uzasadniających,że można nie płacic, a jednak można wymagać. Od kogo???. Może od mamy i taty? Jeśli ktoś nie pałci za dostarczane mu do lokalu media to jest to jego prywatna sprawa. Nie płaci - będzie miał zimno i gdyby byby warunki techniczne,żeby mu zakręcić ciepłą wodę, nie dostałby też ciepłej wody. Bo taki jest jego prywatny wybór jako wolnego obywatela w demokracji. Owszem wspólnota dostarczy mu zimną wodę kierując się względami humanitarnymi. Ale STOEN już nie będzie humnitarny i jak nie będzie płacił za prąd to mu zdejmą licznik. Można temu zaradzić. Wspólnota moża takie osoby którym się należy, ale płacić nie chcą wziąć na zwoje utrzymanie. Musi tylko przegłosować 100% ilością głosów, że chce takich niezaradnych - zaradnych utrzymywać. Pozdrawiam Józef Kaziński Odpowiedz Link
mooj Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:19 nie widzę raczej poprzez ustyowaniu postu nie jego treść wyciagnąłem zbyt daleko idące wnioski Odpowiedz Link
zz138b Re: działanie bezprawne 12.04.06, 16:36 marcin.lesiak napisał: >> > Moja konkluzja: czy się komuś podoba zarządca czy też nie ma obowiązek płacić z > a > swój lokal oraz za zarządzanie i utrzymanie części wspólnych. > Mnie osobiście zarządca Łubiński nie podobał się okropnie jednak zamiast > wstrzymać płacenie pomagałem go odwołać. > > Pozdrawiam > ML pełna zgoda Szanowny Marcinie pozostaje tylko pytanie: ILE PŁACIĆ (np. za zarządzanie) i KTO TO USTALIŁ? Odpowiedz Link
zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 17:37 hmm Zakładając (coś muszę założyć) że MŁ miał umowe ze wspólnotą to tam była wynegocjowana stawka. Potem były walne zebrania na których powinny być głosowane plany gospodarcze z których wynikała kolejna stawka (to czy się zmieniała kwota czy nie to juz inna sprawa). Potem była uchwała która odwoływała MŁ a powoływała aktualnego zarządcę.... i: - ustalała wartość umowy - wspólnota tzn KRB domyślnie przyjęła wartość z umowy/planu gospodarczego/... z MŁ - "ktoś" podjął decyzję (no to będzie ją umiał obronić) - ...? Ps. Wszystko ustala wspólnota większością głosów. Inne rozwiązania są wątpliwe prawnie. Odpowiedz Link
zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 18:25 A tak przy okazji: to jeśli Ty nie wiesz to kto ma wiedzieć? Przecież jeśli członek KRB nie wie to albo uchwały zostały przygotowane bez Waszego współudziału (wolałbym dodać określenie "i nadzoru") albo ...? Odpowiedz Link
zzrobert Re: ? 12.04.06, 18:56 No to raczej Ty powinieneś je podać lepiej znasz realia. Odpowiedz Link
zz_przemek Re: działanie bezprawne 22.04.06, 01:56 nie w takim przypadku, pomyśl ze wszyscy przestja płacić biorąc przykład z Ciebie Pani zz_beatko ... oj nieładnie, nieładnie Odpowiedz Link