Dodaj do ulubionych

działanie bezprawne

11.04.06, 14:53
uchwała nim wejdzie w życie musi zostać przegłosowana większością głosów! Nie
może mieć wcześniej zastosowania

Obserwuj wątek
    • mooj Re: działanie bezprawne 11.04.06, 15:35
      zgadza sięsmile
      ba! jest opinia (z art 23 pkt 3) że jeśli głosowana z indywidualnym zbieraniem
      głosów to moze wejśc w życie nie tylko po przegłosowaniu ale i po powiadomieniu
      wszystkich właścicieli o wyniku głosowania
      jest oczywiście i opinia przeciwnasmile
      • zz_beatka kodeks etyki dla wszystkich zarządców 11.04.06, 16:06
        KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ ZARZĄDCY NIERUCHOMOŚCI
        §2
        Zasady etyki zawodowej zarządcy nieruchomości są zgodne z uznanymi zasadami
        moralności oraz nie naruszają w żaden sposób prawa obowiązującego na terenie
        Rzeczypospolitej Polskiej.
        §3
        Zarządca nieruchomości obowiązany jest do przestrzegania obowiązujących
        przepisów prawa, norm wykonywania zawodu i zasad współżycia społecznego oraz
        dbałości o swoją godność osobistą, szczególnie w czasie wykonywania czynności
        zawodowych.

§9
        Zarządców obowiązuje tajemnica zawodowa obejmująca wszystko, czego dowiedział
        się on w związku z wykonywaniem zawodu, a co mogłoby w jakikolwiek sposób
        naruszyć interesy osób trzecich oraz zlecającego, chyba że z obowiązku tego
        zwolniony został przez uprawniony organ. Zarządca nieruchomości zobowiązany
        jest w szczególności do nie ujawniania osobom trzecim informacji, które w
        związku z wykonywanym zawodem zyskał od zamawiającego. Obowiązek zachowania
        tajemnicy spoczywa na zarządcy nieruchomości także po ustaniu zarządzania
        nieruchomością.

• marcin.lesiak Re: działanie bezprawne 12.04.06, 08:36
      To i ja podam kilka artykułów:

Ustawa o własności lokali
      Rozdział 3 - Prawa i obowiązki właścicieli lokali

Art.12 punkt 2
      Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków
      związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają
      właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku
      właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem
      nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych
      przychodach.

Art.13 punkt 1
      Właściciel ponosi wydatki związane z utrzymaniem jego lokalu, jest obowiązany
      utrzymywać swój lokal w należytym stanie, przestrzegać porządku domowego,
      uczestniczyć w kosztach zarządu związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej,
      korzystać z niej w sposób nie utrudniający korzystania przez innych
      współwłaścicieli oraz współdziałać z nimi w ochronie wspólnego dobra.

Art. 15.
      1. Na pokrycie kosztów zarządu właściciele lokali uiszczają zaliczki w formie
      bieżących opłat, płatne z góry do dnia 10 każdego miesiąca.
      2. Należności z tytułu kosztów zarządu mogą być dochodzone w postępowaniu
      upominawczym, bez względu na ich wysokość.

Kodeks cywilny
      Dział IV - Współwłasność

Art. 207.
      Pożytki i inne przychody z rzeczy wspólnej przypadają współwłaścicielom w
      stosunku do wielkości udziałów; w takim samym stosunku współwłaściciele ponoszą
      wydatki i ciężary związane z rzeczą wspólną.

Moja konkluzja: czy się komuś podoba zarządca czy też nie ma obowiązek płacić za
      swój lokal oraz za zarządzanie i utrzymanie części wspólnych.
      Mnie osobiście zarządca Łubiński nie podobał się okropnie jednak zamiast
      wstrzymać płacenie pomagałem go odwołać.

Pozdrawiam
      ML
      • mooj Re: działanie bezprawne 12.04.06, 08:40
        to na poparcie tezy że uchwała może obowiązywać wstecz czy na obronę ż eprojekt
        (czyli uchwła w trakcie głosowania) jest już uchwałą?wink

jasne że są wyjątki -jeśli uchwała brzmi "2+2=4 równiez we wspólnocie X" to
        fakt nieprzegłosowania nie oznacza ze 2+2<>4 smile
        ale wtedy to i tak nie wynika z uchwałysmile
        • marcin.lesiak Re: działanie bezprawne 12.04.06, 08:48
          mooj napisał:

> to na poparcie tezy że uchwała może obowiązywać wstecz czy na obronę ż eprojekt
          >
          > (czyli uchwła w trakcie głosowania) jest już uchwałą?wink
          >
          > jasne że są wyjątki -jeśli uchwała brzmi "2+2=4 równiez we wspólnocie X" to
          > fakt nieprzegłosowania nie oznacza ze 2+2<>4 smile
          > ale wtedy to i tak nie wynika z uchwałysmile

Mooj'u a widzisz gdzieś w moim poście tezy które mi imputujesz?
          Moja wypowiedź dotyczy tematu wątku czyli działań bezprawnych a jedyna teza w
          niej zawarta to taka, że współwłasciciela mają obowiązak płacić.

Pzdr
          ML

PS
          Jest też sugestja co można zrobić jeśli zarządca nie odpowiada współwłascicielowi wink
          • zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 09:09
            Nie zauważyłem by Beata występowała przeciw podanym przez Ciebie zapisom.
            Przeczytaj jej post ponownie (niedoszukując się drugiego i trzeciego dna) i sam
            dojdziesz do takiego wniosku.

Nawet jak teraz mam przed oczami uchwałę obniżającą opłaty mieszkańców to dokąd
            nie zostanie skutecznie przegłosowana to jest to tylko propozycja prawa a nie
            prawo.
            • marcin.lesiak Re: działanie bezprawne 12.04.06, 09:26
              zzrobert napisał:

> Nie zauważyłem by Beata występowała przeciw podanym przez Ciebie zapisom.
              > Przeczytaj jej post ponownie (niedoszukując się drugiego i trzeciego dna) i sam
              >
              > dojdziesz do takiego wniosku.
              >
              > Nawet jak teraz mam przed oczami uchwałę obniżającą opłaty mieszkańców to dokąd
              >
              > nie zostanie skutecznie przegłosowana to jest to tylko propozycja prawa a nie
              > prawo.

Występowanie przeciwko wymienionym w moim poście artykułom UWL i KC polega na
              niepłaceniu zobowiązań wobec wspólnoty. Moja wypowiedź dotyczy tematu wątku
              czyli działań bezprawnych poolegających na zaniechaniu wnoszenia obowiązkowych
              opłat przez współwłaścicieli.

Nie polemizuję z pierwszym postem w tym wątku na co może wskazywać fakt,że jest
              on odpowiedzią na ten post jednak nie zanam sposobu aby inaczej napisać w nim a
              otwieranie nowego wątku poruszającego temty działań bezprawnych uważam za
              niepotrzebne.
              • zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 09:52
                No tak tyle że Ty opisujesz inną sprawę niż Beata a odpisujesz na jej post
                jakby to była jej wina. W ten sposób stawiasz ją na forum jako zwolenniczkę
                łamania prawa.
                • marcin.lesiak Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:10
                  zzrobert napisał:

> No tak tyle że Ty opisujesz inną sprawę niż Beata a odpisujesz na jej post
                  > jakby to była jej wina. W ten sposób stawiasz ją na forum jako zwolenniczkę
                  > łamania prawa.

Nigdzie nie napisałem, że współwaściciel X czy Y jest zwolennikiem łamania prawa.
                  Dlaczego poruszyłem temat niepłacenia w tym wątku już wyjasniłem.

Lista zwolenników łamania prawa przez niepłacenie zobowiązań wobec wspólnoty
                  była rozdawana na zebraniu wspólnoty B i jest dostępna dla członów tej wspólnoty
                  u zarzadcy.

ML

PS
                  Udostępnienie listy dłużników wspólnoty jej członkom jest zgodne z prawem (w/g
                  orzeczenia Sądu Najwyższego w tej sprawie).
                  • zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:26
                    Beata napisała że ne wolno stosować uchwały przed jej uchwaleniem i tylko do
                    tego się odnosiłem.
                    Ja osobiście Twój wpis (w tej formie i tym położeniu względem poprzedniej
                    wypowiedzi) odebrałem jako przytyk do Beaty że to ona łamie prawo. Jeśli
                    nadgorliwie to przepraszam.
                    • marcin.lesiak Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:40
                      Całkowicie zgadzam się z pogladem, że nie można stosować postanowień uchwały
                      przed jej uchwalenim podobnie jak obstaje przy konieczności łożenia na rzecz
                      wspólnoty bez względu na tzw. "widzimisię".

Pozdrawiam
                      ML
                      • zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:45
                        No właśnie smile

I według mnie właśnie po to jest ZARZĄDCA by egzekwował to prawo a w razie
                        braku środków proponował wspólnocie je (w formie uchwał/regulaminów/...) i po
                        skutecznie przeprowadzonym głosowaniu skutecznie wdrażał.
                    • zz138b stos. uchwał przed uchwaleniem a interes finans. B 12.04.06, 16:28
                      Problem braku wymaganych podstaw prawnych wydawał się na zebraniach za czasów
                      Exzarządcy B bardzo istotny np. w kontekście Jego sporego wynagradzania jakie
                      pobierał z naszych zaliczek.
                      Do dziś nie widziałem podstawy prawnej (np. uchwały plan gospodarczy Wspólnoty)
                      w oparciu na której Pan Exzarządca B trwale pobrał swoje wynagrodzenie za
                      prawie 2 lata swoich "rządów" w B, a trafnie cytowana (przez M. Lesiaka) ustawa
                      mówi o ZALICZKACH, które płaciliśmy i które mieliśmy rozliczyć, wg. niektórych
                      propozycji poprzez uchwałę ustalającą wynagrodzenie Pana Exzarządcy na poziomie
                      niższym niż pobierane przez niego z NASZYCH ZALICZEK.
                      Tymczasem Obecny Zarządca - zamiast np. oczekiwanej przeze mnie propozycji
                      rozliczenia z Exzarządca - zaproponował na ostatnim zebraniu tekst uchwały,
                      której tytuł/brzmienie - moim zdaniem - NIEPOTRZEBNIE APROBUJĄCO odnosi się do
                      wynagrodzenia Exzarządcy w roku 2005, co uważam za triumf "zza grobu"
                      Exzarządcy i poważny błąd Obecnego Zarządcy.
                      Zapewne Niektórzy uznają to za upierdliwość ale - biorąc pod uwagę zobowiązania
                      jakie wziąłem na siebie kandydując dwa lata temu do Komisji Rewizyjnej-
                      uważałem postawienie powyższego problemu za swój obowiązek.

W oczekiwaniu na wściekły atak i z życzeniami Spokojnych Świąt

Marcin - Komisja Rewizyjna B
                      • ojciec.dyrekt Re: stos. uchwał przed uchwaleniem a interes fina 25.04.06, 16:21
                        Panie Marcinie czy może pan podać ile zarabia obecny zarządca? Mówiono,
                        (członkowie KR), że ekszarządca zarabia zbyt dużo i nowy bedzie mniej zarabiał.
                        W czynszu miesięcznym sie nic nie zmieniło - firma ochroniarska chyba nie jest
                        droższa od poprzedniej czy więcej jest sprzątających?
                        • grzegorz_zz Re: stos. uchwał przed uchwaleniem a interes fina 25.04.06, 16:33
                          A z kim, jeśli można wiedzieć mamy doczynienia. Bo te informacje są ogólnie
                          znane, ale oczywiście tylko dla członków wspólnoty.

Bo pierwszy raz "widzę" "ojca dyrektora" na naszym forum.
                        • tusia6 Re: stos. uchwał przed uchwaleniem a interes fina 25.04.06, 18:34

ojciec.dyrekt napisał:

> Panie Marcinie czy może pan podać ile zarabia obecny zarządca?

jak chcesz to wiedzieć to idź do ADM przedstaw się Panu Zarządcy i zapytaj ile
                          zarabia a nie na forum.Czego to ludzie nie wymyślą?

• zzrobert Re: stos. uchwał przed uchwaleniem a interes fina 25.04.06, 19:06
                            Ewentualnie - co zresztą pewnie będzie najprostsze - sprawdź w planie
                            gospodarczym i rozliczeniu ubiegłego roku. Otrzymałeś te dokumenty przed
                            ostatnim walnym.

• obserwator_b Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:34
                    Moim skromnym zdaniem problemem niektórych członków Wspólnoty jest trudność w
                    zrozumieniu sensu słowa "Wspólnota" jak również obowiązków z należenia do w/w.
                    Cały sens tego wątku polega na tym że z informacji uzyskanych na zebraniu
                    wynika że spora grupa właścicieli postanowiła żyć na koszt innych
                    współwłaścicieli nie płacąc żadnych zaliczek.Kwota zadłużenia okazała się
                    porażająca,lista z nazwiskami tych osób była dostępna na zebraniu,sam się z nią
                    zapoznałem.Zapadła decyzja aby natychmiast wyłączyć dostęp do ogrzewania
                    dłużnikom/nie żadna uchwała bo niby dlaczego/Jednak Zarządca nie wykonał
                    natychmiast owego ustalenia a poraz kolejny wystosował wezwania do zapłaty
                    zadłużenia jednocześnie informując o ewentualnym wyłączeniu ciepła.Każdy kto w
                    jakiś sposób rozwiązał swój problem/zapłata lub choćby pismo o rozłożeniu na
                    raty/nie został pozbawiony ciepła.Ale mała grupa osób postanowiła w inny sposób
                    załawić swój problem poprzez przerzucenie odpowiedzialności za nie płacenie na
                    Zarządcę.Do tego celu wykorzystano telefon w sposób wulgarny wyzywając
                    Zarządcę i strasząc różnymi snakcjami.Byłem w ADM w momencie tylko jednego
                    takiego telefonu i wystarczyło mi żeby nabrać przekonania z jaką hołotą
                    przyszło mi mieszkać.A swoją drogą pomysł uważam za bardzo dobry.Jak już kiedyś
                    ktoś napisał mieszkanie bardzo duże,fura wypasiona,dwa albo więcej garaży tylko
                    płacić nie ma komu.Ja nie chcę wystarczy że płacę za siebie.
                    • zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:43
                      W pełni identyfikuję się z Twoim niezadowoleniem ale wszystko wymaga zachowania
                      pewnych przyjętych przez prawo form.
                      GDYBY istniał regulamin rozliczania mediów, procedura windykacyjna w której
                      ujęto by jasno kiedy jakie działania może podjąć wspólnota i zostałoby to
                      wszystko przegłosowane uchwałą/uchwałami to ok. Ale JEŚLI nie ma na
                      to "papierka" to są to działania bezprawne i osoba niepłacąca "jest w prawie".
                      A wspólnota je łamie.
                      Między innymi po to przecież miał być PROFESJONALISTA który zajmie się sprawami
                      wspólnoty by unikać takich baboli. I by skutecznie zmniejszyć zadłużenia tak na
                      dzisiaj jak i na przyszłość. A jak na razie niestety (opierając się na
                      informacjach z forum) widzę że nadal jest radosna tfurczość kosztem członków
                      wspólnoty.
                      • kazinski.j Re: działanie bezprawne 21.04.06, 21:43
                        zzrobert napisał:

> W pełni identyfikuję się z Twoim niezadowoleniem ale wszystko wymaga
                        zachowania
                        >
                        > pewnych przyjętych przez prawo form.
                        > GDYBY istniał regulamin rozliczania mediów, procedura windykacyjna w której
                        > ujęto by jasno kiedy jakie działania może podjąć wspólnota i zostałoby to
                        > wszystko przegłosowane uchwałą/uchwałami to ok. Ale JEŚLI nie ma na
                        > to "papierka" to są to działania bezprawne i osoba niepłacąca "jest w
                        prawie".
                        > A wspólnota je łamie.
                        > Między innymi po to przecież miał być PROFESJONALISTA który zajmie się
                        sprawami
                        >
                        > wspólnoty by unikać takich baboli. I by skutecznie zmniejszyć zadłużenia tak
                        na
                        >
                        > dzisiaj jak i na przyszłość. A jak na razie niestety (opierając się na
                        > informacjach z forum) widzę że nadal jest radosna tfurczość kosztem członków
                        > wspólnoty.

Przeczytałem z zainteresowaniem liczne wypowiedzi, ale nie potrafię zrozumieć
                        logiki niektórych uzasadniających,że można nie płacic, a jednak można wymagać.
                        Od kogo???. Może od mamy i taty?
                        Jeśli ktoś nie pałci za dostarczane mu do lokalu media to jest to jego prywatna
                        sprawa. Nie płaci - będzie miał zimno i gdyby byby warunki techniczne,żeby mu
                        zakręcić ciepłą wodę, nie dostałby też ciepłej wody. Bo taki jest jego
                        prywatny wybór jako wolnego obywatela w demokracji. Owszem wspólnota dostarczy
                        mu zimną wodę kierując się względami humanitarnymi. Ale STOEN już nie będzie
                        humnitarny i jak nie będzie płacił za prąd to mu zdejmą licznik.
                        Można temu zaradzić. Wspólnota moża takie osoby którym się należy, ale płacić
                        nie chcą wziąć na zwoje utrzymanie. Musi tylko przegłosować 100% ilością
                        głosów, że chce takich niezaradnych - zaradnych utrzymywać.

Pozdrawiam Józef Kaziński
          • mooj Re: działanie bezprawne 12.04.06, 10:19
            nie widzęsmile
            raczej poprzez ustyowaniu postu nie jego treść wyciagnąłem zbyt daleko idące
            wnioski
      • zz138b Re: działanie bezprawne 12.04.06, 16:36
        marcin.lesiak napisał:

>>
        > Moja konkluzja: czy się komuś podoba zarządca czy też nie ma obowiązek płacić
        z
        > a
        > swój lokal oraz za zarządzanie i utrzymanie części wspólnych.
        > Mnie osobiście zarządca Łubiński nie podobał się okropnie jednak zamiast
        > wstrzymać płacenie pomagałem go odwołać.
        >
        > Pozdrawiam
        > ML

pełna zgoda Szanowny Marcinie
        pozostaje tylko pytanie:
        ILE PŁACIĆ (np. za zarządzanie) i KTO TO USTALIŁ?
        • zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 17:37
          hmm
          Zakładając (coś muszę założyć) że MŁ miał umowe ze wspólnotą to tam była
          wynegocjowana stawka. Potem były walne zebrania na których powinny być
          głosowane plany gospodarcze z których wynikała kolejna stawka (to czy się
          zmieniała kwota czy nie to juz inna sprawa). Potem była uchwała która
          odwoływała MŁ a powoływała aktualnego zarządcę.... i:
          - ustalała wartość umowy
          - wspólnota tzn KRB domyślnie przyjęła wartość z umowy/planu gospodarczego/...
          z MŁ
          - "ktoś" podjął decyzję (no to będzie ją umiał obronić)
          - ...?

Ps. Wszystko ustala wspólnota większością głosów. Inne rozwiązania są wątpliwe
          prawnie.

• zzrobert Re: działanie bezprawne 12.04.06, 18:25
          A tak przy okazji: to jeśli Ty nie wiesz to kto ma wiedzieć?
          Przecież jeśli członek KRB nie wie to albo uchwały zostały przygotowane bez
          Waszego współudziału (wolałbym dodać określenie "i nadzoru") albo ...?
          • zz138b ? 12.04.06, 18:36
            no właśnie
            albo ...
            czekam na propozycję wariantów.
            • zzrobert Re: ? 12.04.06, 18:56
              No to raczej Ty powinieneś je podać lepiej znasz realia.
    • zz_przemek Re: działanie bezprawne 22.04.06, 01:56
      nie w takim przypadku, pomyśl ze wszyscy przestja płacić biorąc przykład z
      Ciebie Pani zz_beatko ...

oj nieładnie, nieładnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka