ann_744 20.07.06, 14:23 juz to dziala ?? widzial ktos jakis zablokowany pojazd ?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mooj Re: Blokady kół 20.07.06, 14:24 na razie widział kartkę z informacją roznoszoną przez ochronę Odpowiedz Link
ann_744 Re: Blokady kół 20.07.06, 14:27 bo czekam na moment az zarzadca zacznie obnizac wysokosc zaliczek ale sie wspolnoty dorobia na tym interesie hehehe Odpowiedz Link
ineska222 Re: Widział (n/t) 20.07.06, 16:13 ja widzialam jak ochrona zablokowala jednemu facetowi kolo.ciekawe czy to sie sprawdzi.... Odpowiedz Link
asterix2001 Re: Widział (n/t) 21.07.06, 08:50 jednemu zablokowali a innym juz nie bo ....nie moga tak odrazu jak to powiedzial nam jeden czlowieczek z Ateny..mimo ze samochod stal w niedozwolonym miejscu cala noc a napewno (jak to ochrona mowi) 15 minut. Widac nadal że ochrona albo boi sie niektórych ludzi albo blokowanie jest śliskim tematem i robią to pół legalnie. Odpowiedz Link
asterix2001 Re: Widział (n/t) 21.07.06, 09:12 tylko czemu my mamy sie na to godzic ze wykupując miejsca parkingowe za 15000 zł czy wiecej jesli chodzi o garaze mamy tolerować cwaniaczków parkujących sobie na miejscach ktore ochrona toleruje(mimo ze są to albo chodniki albo inne miejsce nie będące miejscem parkingowym. Jesli wprowadza się juz decyzję blokowania kół to niech to robią i respektują postanowione wspolnie przepisy. Odpowiedz Link
freediver35 Re: Widział (n/t) 21.07.06, 09:17 jestem ZA i wydaje mie sie ze jedyny sposób to telefony do ochrony o egzekwowanie przepisów .. Odpowiedz Link
asterix2001 Re: Widział (n/t) 21.07.06, 10:40 Ale ochrona powie ze narazie to testuja i moga blokowac dopiero po kilkukrotnym powiadomieniu osoby.Więc jest to moim zdaniem malo realne aby szybko wyplenić z osiedla sciamniajacych kierowców. W końcu to ochrona powinna wiedziec czy są wolne miejca gościnne czy nie. Jeśli nie to zakaz wjazdu na osiedle albo kontakt z lokatorem do którego ta osoba przyjechała z pytaniem czy zapewni miejsce postojowe.Jesli tak to ochrona na osiedlu pilnuje czy ta osoba parkuje na miejscu postojowym jak nie to prosba o wyjechanie z osiedla albo odrazu blokada na kola albo odholowanie na koszt wlasciciela pojazdu. Odpowiedz Link
michal_74 Re: Widział (n/t) 21.07.06, 10:57 Ochrona nie jest od testowania. Jeśli mają to w zakresie obowiązków (a najwyraźniej mają), to trzeba ich do tego zmusić - wystarczy spytać się o nazwisko ochroniarza, z którym się rozmawia, a oni, mając świadomość, że mawsze można na nich donioeść, że się uchylają, od razu są bardzioej skłonni do działania. Tak zrobuiłem w innej sytuacji, gdy się ociągali, i od razu poskutkowało. Odpowiedz Link
asterix2001 Re: Widział (n/t) 21.07.06, 11:00 jeszcze jedno. na innym forum na Gazecie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=12822159&a=12865685 poruszony jest temat blokad na kola (niezgodny z prawem) mimo ze jest to teren prywatny. Wiec kólko się zamyka Ochrona założy blokadę ja składam wniosek do sądu o naruszenie prawa, i zadam odszkodowania za blokadę i zarzadca nie mając podstaw prawnych(chyba) musi zgodzic sie ze mna. winika z tego ze regulamin osiedla nie jest podstawą prawną do egzekwowania jakichkolwiek oplat za naruszenie porzadku. Może się mylę ale jak jest ktoś prawnikiem to niech wypowie się w tej sprawie. Odpowiedz Link
freediver35 Re: Widział (n/t) 21.07.06, 11:12 Nie jestem prawnikiem wiec moja wypowiedx nie jest podparata zadnym kodeksem. Natomiast na ostatnim zebraniu wspolnota A podpisala uchwałę dotyczacą zakladania blokad. Więc jesli samochód zaparkuje na części wspolnej A to wydaje mi się że ochrona ma możliwość założenia blokady i egzekwowania zapłaty. Odpowiedz Link
asterix2001 Re: Widział (n/t) 21.07.06, 11:29 A mi się wydaje ze najlepszym rozwiązaniem zgodnym z prawem będzie: 1) zablokowanie kart wjazdowych na osiedle osoobom ktore nie mają miejsc garażowych ani postojowych(a takie podobno są z tego co mowiła ochrona) 2)nie ma miejsc parkingowych to całkowity zakaz wjazdu na osiedle samochodów nie mających miejsc. I nie ma tlumaczenia ze na 10 minut, bo kazdy powie ze na 10 minut z ktorych robi sie 2-3 godziny albo caly dzien. A jeśli chodzi o blokady na koła to jeśli jest zgodna z prawem to i odholowanie samochodu jest zgodne z prawem. a to drugie nie bylo jak dotąd stosowane a też jest przegłosowane w regulaminie. Odpowiedz Link
m.polak23 Re: Widział (n/t) 21.07.06, 12:28 Z tym to nie jest tak łatwo bo należy umożliwić właścicielowi korzystanie z nieruchomości także np. wypakowanie zakupów lub podjechanie pod osobę starszą powinno się w tyhm mieścić. Tyle że ludzie mówią że wjadą na 10 minut i zostają całą noc. Powiem szczerze że nie mam miejsca parkingowego i wjeżdżam raz na rok z naprawdę dużymi gabarytami ale szlag mnie trafia jak widzę zadowolonego właściciela Corolli spod C który stawia ją gdzie popadnie. Odpowiedz Link
asterix2001 Re: Widział (n/t) 21.07.06, 12:16 To powołując się na prawo o ruchu drogowym w art. 49 pkt 2 ppkt 4 jest napisane "Zabrania się postoju: 4)w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu;" Dlatego na to mozna powolywać się jako podstawa prawna. Odpowiedz Link
przemek.c Re: Widział (n/t) 21.07.06, 13:43 Tak, ale od egzekwowania owego zapisu jest policja i straż miejska. Życzę powodzenia w nakłanianiu tychże do odwiedzenia naszego osiedla, by założyć parę blokad i wystawić parę mandatów . Odpowiedz Link
asterix2001 Re: Widział (n/t) 21.07.06, 13:52 wiem że z tym będzie problem bo policja i straż miejska powie ze to teren prywatny, ale jeśli drogą wewnętrzną jeżdzą pojazdy służb miejskich to czemu nie policja czy straż miejska. Jeśli na osiedlu postawione są znaki zakaz zatrzymywania i znaczek odholowywania samochodów. To chyba zgodę na takie oznakowanie ulic ktos wydał.I znak jest podstawą prawną do respektowania przepisów. Jeśli nie to może postawmy przy szlabanie znak B-1. Odpowiedz Link
magdalenka22 może to jest naiwe 21.07.06, 14:07 ale czy ludziska nie mają wstydu - ten facet z corolli z VII klatki to nawet nie zdziera już starych kartek za złe parkowanie na osiedlu - czemu ochrona pozwala mu wjechać widząć że jest już oklejony. Odpowiedz Link
m.polak23 Re: może to jest naiwe 21.07.06, 14:27 Bo im zapewne płaci za to. Poza tym, jak ma kartę do wjazdu to śmignie i tyle go widzieli. To że nie ma wstydu to inna sprawa. Ale chamstwo ciężko jest uleczyć. Odpowiedz Link
asterix2001 Re: może to jest naiwe 21.07.06, 14:48 Moze trzeba zastosowac bardziej drastyczne srodki.Albo zrobic dokumentację fotgraficzna pojazdow notorycznie stajacych na osiedlu i lamiacych regulamin i zglosic to zarzadcy i ochronie. Odpowiedz Link
magdalenka22 Re: może to jest naiwe 21.07.06, 14:58 wiem że ochrona wie kto parkuje notorycznie na lewo - ale nie robią sobie nic z tego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
m.polak23 Re: może to jest naiwe 21.07.06, 15:01 Asterix, zartujesz? kogo to obchodzi? najmniej zarzadce i ochrone. Odpowiedz Link
asterix2001 Re: może to jest naiwe 21.07.06, 15:26 ale chyba zarzadca nie jest wieczny.jak nie potrafi sobie z tym poradzic to sie go odwoluje i zatrudnia takiego co ma pomysl na rzadzenie i radzenie sobei z problemami np. tego typu. a do magdalenka22 - skoro wiesz ze tak jest zrob kilka fotek zbierz dokumentacje i udowodnij zarzadcy ze jest lamany regulamin. gdybanie ze nic nie zrobi i nie ma to sensu nie poprawi tej sytuacji. mnie wczoraj wk... ochrona i ich reakcja na parkujace samochody i chyba zaczne tez zbierac dokumentacje i zobaczymy co na to osoby wybrane przez nas lub TP. Odpowiedz Link
zzrobert Re: Widział (n/t) 21.07.06, 20:45 Potwierdziłeś to na komendzie i u prawnika? Bo z tego wynika fakt ale wynika nadal także to że szkodę ponosi wspólnota i to ona uprawniona jest do dochodzneia roszczeń. ... Odpowiedz Link
zzrobert Re: Widział (n/t) 21.07.06, 20:41 Wydaje Ci się. Uchwałę taką można sobie "wsadzić". Przechodziłem to dzisiaj i sprawa na razie jest nierozwiązywalna. Ani policja ani SM ani ochrona nic nie może zrobić. No chyba że zgłosisz podejrzenie że w tym pojeździe coś tyka Policja nawet nie poda Ci danych właściciela pojazdu byś mógł się z nim skontaktować - ochrona danych osobowych. Wiedza na chwilę obecną: Możesz zgłosić na 112/997 wymóc przyjazd patrolu, sprawdzą czy pojazd nie figuruje w rejestrze skradzionych, sprawdzą przez CEPIK czyj to pojazd sami zadzwonią do biura numerów, potem do tego kogoś (o ile będziesz twardo obstawał i nie dasz się zniechęcić), poproszą o opuszczneie terenu pojazdem. Ty możesz go (tzn właściela pojazdu o nr rej .... potem podac z powództwa cywilnego. Tak samo wygląda z miejscami parkingowymi. CHYBA że pojazd blokuje przejazd, powoduje zagrożenie,... to wtedy da się zmusić policję do odholowania ww. "Musi się sam stoczyć na drogę". Oczywiście za podanie prawnych metod wybrnięcia z tego impasu będę zobowiązany. Odpowiedz Link
zzrobert Uchwały 21.07.06, 20:43 Wspólnota może sobie przegłosować nawet karę chłosty. Jak ma taki kaprys to sami sobie SM (to nie skrót od Straż Miejska) mogą robić. Tyle że atak na kogokolwiek niezadowolonego z tego typu wymysłów wspólnoty będzie skuteczny i spotka się z gorliwą lub nie ale jednak tym razem skuteczną pomocą policjantów i Strażą Miejską. Odpowiedz Link
snoopy666 Re: Widział (n/t) 24.07.06, 07:51 Ochrona nie ma prawa zablokować samochodu! Nie jest to prawnie dozwolone!Jakim prawem zwykły ochroniarz, dozorca może zablokować samochód, może to robić straż miejska. Ja choć mam swpje miejsce, niedarowałbym komuś, kto zablokowałby, bądź poniszczył w jakikolwiek sposób cos w samochodzie! A poza tym gdyby komuś poniszczyli bądź podrapali felgi to mieli by sporo problemów. Odpowiedz Link
michal_74 Trzeba nam testu 24.07.06, 09:37 Chyba po prostu po założeniu blokady ktoś musi wystąpić do sądu i wtedy będziemy mieli test w postaci precedensu. Odpowiedz Link
robert7704 Re: Trzeba nam testu 24.07.06, 12:32 hehehe....chociaż prawo "liznąłem" tylko baaaardzo pobieżnie to wydaje mi się, że nasze prawo nie jest precedensowe a kodeksowe, i nie potrzebny nam precedens aby tę kwestię rozstrzygnąć. Zakładam, że pan Kaziński (sądzę, że p. Chrost- administrator etapu C raczej nic w tej kwestii nie zdziałał, a szkoda bo "sępów" przy C jak przy padlinie) zlecił analizę prawną takich działań. Zakładam, że opinia prawna jest na tyle rzetelna, że ewentualne roszczenia "sępów" nie będą miały miejsca. Zakładam, że Panowie z ochrony przeszli hmmm "szkolenie" w zakeresie takiego zakładania blokady, które nienarusza pojazdu. Zakładam, że bedą potrafili się zachować przy pierwszej awanturze a'la panisko z ZZ kontra poddany, nie dadzą się sprowokować, nie ulegną również groźbom, prośbom ,naciskom. Wtedy istnieje szansa, że w kwestii pojazdów będziemy mieli względny porządek na osiedlu. Zakładam... i mam nadzieję, że się nie mylę. Pozdr. R Odpowiedz Link
asterix2001 Re: Widział (n/t) 24.07.06, 11:46 na innym osiedlu www.akacje6.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=515&view=next&sid=24b746391748c13fa057dc3eea7380b6 tam wezwany policjant stwierdzil ze blokowanie jest zgodne z prawem. prawo na terenie prywatnym ustala wlasciciel terenu w ramach prawa pozdrawiam Odpowiedz Link
oskar335 ochrona ma prawo.... 24.07.06, 15:20 Ochrona ma prawo stosowac mechaniczne blokady kół pojazdom parkujacym niezgodnie z regulaminem osiedla. Prawo to wynika min z rozp. MSWiA dalej stanowiska mieszkańców wyrażonego w stosownej uchwale.W rozp MSWiA nie ma mowy o tym jakoby blokowanie mechaniczne kół było czynnoscia zastrzeżona wyłacznie dla słuzb mundurowych / tu straży miejskiej czy policji /.Jezeli mieszkańcy swoja wola wyrażoną w głosowaniu ustanowili żeby blokowac koła pojazdom parkujacym nieprawidłowo taka wola może byc przez zatrudniona firme ochroniarska egzekwowana. Przypominam że chodzi tu o osoby świadome łamania regulaminu osiedla czyli wcześniej na wjeżdzie pouczone lub majace możliwośc dowiedzenia się o możliwych sankcjach / tablica /.Nic ochronie nie grozi za wykonywanie woli i ustaleń swoich mocodawców czyli wspólnoty.Warunek to dopracowanie tej procedury przez Kazińskiego i kierownictwo Ateny. Odpowiedz Link
zz138b Re: ochrona ma prawo.... 24.07.06, 15:28 Sz. Oskarze 335 czy wskazane przez Ciebie regulacje stosują się do miejsc wspólnych czy także miejsc użytkowanych przez właścicieli? Odpowiedz Link
oskar335 Re: ochrona ma prawo.... 25.07.06, 00:16 odpowiadam. Regulacje dotycza zasad i ustaleń przyjetych w tym zakresie przez wspólnotę. Dalej , dotyczy osób które te zasady w sposób świadomy łamią . Odpowiedz Link
grzegorz_zz Re: Blokady kół 24.07.06, 19:04 No to jak to jest z tymi blokadami (blokadą szt. 1)? Od wczoraj stoi przed B samochód na wrocławskich numerach, a ochrona go nie zamknęła. Wracając z pracy jeszcze z 5 samochodów kwalifikowało by sie na "zakucie", ale nawet ochroniarzy nie zauważyłem kręcących się po osiedlu. Odpowiedz Link
snoopy666 Re: Blokady kół 25.07.06, 07:42 To nich kazdy z nas kupi sobie blokady i zaklada tym niedobrym i zlym kierowca. Rozumiem, ze ktos zablokuje, zastawi kogos prywatne miejsce... Kupie sobie blokade na kolo i bede jak Chuck Norris sam wymierzal sprawiedliwosc! Odpowiedz Link
freediver35 Re: Blokady kół 25.07.06, 08:29 Z twojej wypowiedzi wynika że chyba należysz do grona 'lewo parkujących' skoro bronisz ich postawy. Zablokowanie cudzego miejsca jest niedopuszczalne tak samo jak niedopuszczalne jest parkowanie na czesciach wspolnych typu ulica, chodnik czy koperty. Dlaczego jedni mają płacić za miejsca czy garaze a inni nie? No jesli nie dostrzegasz problemu to chyba upał daje ci sie we znaki... Odpowiedz Link
a10188 Re: Blokady kół 25.07.06, 08:59 Mam miejsce garażowe, nawet dwa, ale to wcale nie zmiania postaci rzeczy, że czynienie z ZZ jakiegos więzienia podoba mi się. owszem, wszyscy mieszkańcy powinni mieć swoje miejsce parkingowe, jesli chcą trzymac samochod na osiedlu, odwiedzający nie powinni stawać na czyichś miejscach i zajmować czyjąś własność, ale nie popadajmy w paranoję! Zebrało sie na tym forum paru krzykaczy i probują sosbie zrobić z tego osiedla prywatny folwark. Oprocz tych krzykaczy na forum jest tez trochę normalnych ludzi na osiedlu! Odpowiedz Link
przemek.c Re: Blokady kół 25.07.06, 09:04 > Zebrało sie na tym forum paru krzykaczy i probują sosbie zrobić z tego osiedla > prywatny folwark. Oprocz tych krzykaczy na forum jest tez trochę normalnych > ludzi na osiedlu! To może zdefiniujmy jeszcze pojęcie "normalności". Bo znajdą się tu i tacy, dla których normalne jest wystawianie śmieci i gratów za drzwi mieszkania, wyrzucanie petów za okno czy wreszcie wydzieranie ryja o dowolnej porze dnia i nocy. Pewnie dlatego wymyślono prawo i regulacje, które dotyczą co najmniej określonych grup ludzi, o ile nie wszystkich. Odpowiedz Link
freediver35 Re: Blokady kół 25.07.06, 09:37 Za normalne uważam, że jak ktoś nie ma swojego miejsca a musi wypakować zakupy czy zabrać rodzine z pod bloku, to wjezdza na 15 minut. Ale notoryczne parkowanie na lewo dla mnie jest nie do przyjęcia.. Odpowiedz Link