Dodaj do ulubionych

KRADZIEŻ !!!

30.08.06, 18:28
Witam serdecznie,
dziś rano o godzinie 8:05 zniszczono mit "Zielonego Zacisza", BEZPIECZNEGO,
ZAMKNIĘTEGO osiedla. I nie chodzi mi tu o trawniki, drzewka i parkowanie na
lewo. W sposób banalny SKRADZIONO mi dziś samochód, właśnie "szybką, czarną"
VECTRĘ. Nie było żadnej ochrony, nawet jednego ochroniarza w zasięgu wzroku
(ani krzyku). Na nieszczęście również wszyscy mieszkańcy byli "pochowani" w
domach. Mam jednego świadka - kamerę - jedną, jedyną działajacą, właśnie nad
bramą koło Alberta. Nic nie wiedziałam o otwartej na OŚCIEŻ bramie pożarowej i
całkowitym braku ochrony (jeden udał sie do toalety, a drugi gdzieś podobno
patrolował).
To ŻENUJĄCE! Po co nam ten płot!? i po co opłata w czynszu!? na blokowisku to
przynajmniej wiemy czego możemy sie spodziewać!
Czy do tego musiało dojść żeby zarządcy wspólnoty się zainteresowali
bezpieczeństwem tego osiedla na poważnie?!
Radzę teraz uważać na każdą napotkaną na naszym terenie osobę i nie
wpuszczajcie na bramkach nikogo, kto nie wchodzi na własną kartę! Błagam tez
zamykajcie drzwi na klatki schodowe (PO TO JEST DOMOFON) bo za chwilę zaczną
sie włamania do mieszkań!!!

Apeluję również by wszystkie osoby, które coś widziały lub wiedzą zgłosiły się
na policję.

Pozdrawiam i nie życzę takiego dnia, jak ja dziś miałam...
Obserwuj wątek
    • dziewczyna.zorro Re: KRADZIEŻ !!! 30.08.06, 20:28
      Współczuę! Czy samochód skradziono z parkingu czy garażu podziemnego? Niestety,
      ciągle plączą się jacyś ludzie koło fyrtki przy albercie, jednego nie
      chcieliśmy kiedyś wpuścić to mało co nas nie pobił. Tam powinna być bardziej
      wzmożona kontrola.
    • aminga Re: KRADZIEŻ !!! 30.08.06, 21:07
      sad(( wspolczuje... szkoda ze nikogo nie bylo w poblizu, zeby zareagowac. Mam
      nadzieje, ze zlodziej bedzie szybko zlapany...

pozdrawiam
    • snoopy666 Re: KRADZIEŻ !!! 30.08.06, 21:32
      Jak do tego doszło?
      Gdzie był zaparkowany samochod?
      Czy byl to napad?
      Czy poprostu wlamali sie i odjechali?

Trzeba poruszyć temat monitorowania osiedla...zamontowania wiekszej ilosci
      kamer i wiekszej ilosci ludzi do ochrony....
      To jest smieszne!! zeby takie akcje dzialy sie na osiedlu!!
      Kamery tez przydalyby sie w garazach!! Garaże też powinny byc monitorowane i
      kazdy podejrzany ruch powinnien byc sprawdzony przez ludzi !!!
    • sylwia2236 Re: KRADZIEŻ !!! 30.08.06, 23:06
      Witam,

właśnie przeczytałem info o kradzieży auta i chciałbym dodać swoje dwa grosze,
      rano byłem w domu bo opiekuję się małym synkiem, ruchliwym łobuziaczkiem. Około
      wspomnianej przez ciebie tragicznej godziny akurat wyglądałem przez okno na
      podwórze i pokazywałem mojemu synowi jak pada deszcz i tutaj zauważyłem
      człowieka który szedł sobie przed siebie w kierunku bud B, ubrany był na ciemno
      i miał kaptur na głowie, normalny wygląd gdy pada deszcz.
      Po prostu zauważyłem go bo był jedyny na podwórku i szedł zdecydowanym krokiem.
      Odeszliśmy od okna i polecieliśmy do sypialni za chwilę usłyszłem krzyk kobiety
      totalnie niezrozumiały przy zamkniętych oknach,niestety nie zdziwiło mnie to bo
      na naszym osiedlu dzieją się przedziwne rzeczy(a po za tym nie spodziewałem sie
      takiego zakończenia tych krzyków) ale mój syn wpadł z powrotem do pokoju i
      wszedł na sofę do okna i ja za nim i zobaczyłem cofającą vectrę a przed vectrą
      kobietę której głos słyszałem, teraz się zorientowałem że to ona, vectra
      ominęła panią i pomknęła w kierunku alberta przejeżdżając przez chodnik do
      świateł i tyle ja widziałem. Kobieta pobiegła w kierunku do szlabanu i coś
      krzyczała i za chwilę też znikneła mi z oczu.Dla mnie wyglądało to jak
      sprzeczka czy jakaś awantura.....a nie kradzież bo kierowca jak go zauważyłem
      to już był w cofającym się aucie czyli że musiał do niego wejść w normalny
      sposób,mam na myśli kluczyki, którymi otworzył drzwi. Szyba była cała.Dalej do
      mnie nie dotarło że ktos może wejść do auta w trkcie kiedy jego właściciel
      podnosi i zamyka pachołek od swojego miejsca jak mniemam tak to właśnie było.
      Kierowcą był na pewno ten gość którego widziałem wcześniej. Chętnie pomogę w
      ujęciu sprawcy, proszę poszkodowaną o kontakt ze mną w tej sprawie.

• przemek.c Re: KRADZIEŻ !!! 30.08.06, 23:40
        Z Twojego opisu wynika, że samochód został skradziony w ów wspomniany "banalny
        sposób", czyli właściciel zostawił wóz z pracującym silnikiem (= kluczykami w
        stacyjce), a sam oddalił się, by zamknąć pachołek.

No cóż... Nie chcę oceniać, ale NIGDY, PRZENIGDY
      • przemek.c Re: KRADZIEŻ !!! 30.08.06, 23:41
        Z Twojego opisu wynika, że samochód został skradziony w ów wspomniany "banalny
        sposób", czyli właściciel zostawił wóz z pracującym silnikiem (= kluczykami w
        stacyjce), a sam oddalił się, by zamknąć pachołek.

No cóż... Nie chcę oceniać, ale NIGDY, PRZENIGDY nie zostawia się kluczyków w
        stacyjce, wychodząc z auta. A teraz to nie wiem, czy ubezpieczyciel wypłaci
        pieniążki... O ile faktycznie tak było.
    • january33 Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 01:24
      Emocje powoduja że pada zbyt wiele niepotrzebnych słów. Co znaczy mit
      bezpiecznego osiedla? Był taki budowany mit przez Turreta ale chyba dla naiwnych
      Przypomnę punkt konsultacyjny policji. Lipa i humbug!Piszesz że nie było w
      zasięgu wzroku nawet jednego ochroniarza. A jesliby był, to co sadzisz że
      złodziej potulnie by się zatrzymał? Po co nam płot i po co opłata w czynszu
      pytasz? A po to zeby menelstwo nie zapanowało wieczorem nad osiedlem jak to
      jest po drugiej stronie Kondratowicza., po to aby teren osiedla nie stał sie
      parkingiem dla całej okolicy, po to żeby ktos zwrócił uwage ze trawnik to nie
      miejsce do parkowania, po to aby ktos wezwał policję do nszamocących się przed
      budynkiem typków i przynajmniej jeszcze po dziesięć różnychn spraw. Po to Ty
      zmotoryzowana i moja sąsiadka niezmotoryzowana ponosicie opłaty. Natomiast jeśli
      masz cenną rzecz to / jak auto /nie licz że za symboliczna opłate zostanie
      zagwarantowane jego bezpieczeństwo. Spowoduj aby właściciele aut solidarnie się
      opodatkowali na lepsze zabezpieczenie ich własności /kamery, dodatkowe etaty,
      specjalne karty itp /. Mojej sasiadki niezmotoryzowanej na to nie namawiaj.
      Zapytaj kto wydał decyzję otwarcia bramy. Jak to zorganizował? Człowiek który
      ci autko sprzątnął pewnie mieszka na naszym osiedlu / bądz często prrzebywa /
      Pewnie to jego zawód.
      • uf3 Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 10:20
        O ile pamietam bezpieczeństwo było podstawowym hasłem reklamowym tego osiedla i
        w wielu przypadkach podstawowym kryterium wyboru akurat tej lokalizacji, więc
        Twój komentarz trochę dziwi. Gdyby nie mury i siatki teren mógłby być
        patrolowany przez policję tak, jak ma to miejsce gdzie indziej.
        Widzaiłeś "meneli" przed pobliskim Urzędem Gminy? Ja nie, a żadnych murów
        warownych tam nie ma i wystarcza tylko swobodny dostęp patroli policyjnych. Tak
        naprawdę to osiedle jest chronione przed policją, zapewniając komfort "pracy"
        przestępcom. Jestes mieszkańcem tego osiedla czy pracownikiem ochrony, bo Twoje
        wypowiedzi są dziwnie tendencyjne nie tylko w tym temacie...
        • january33 Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 12:02
          do uf3: hasło bezpiecznego osiedla było hasłem bez pokrycia. Bo któż mądry i w
          miare inteligentny uwierzy w zapewnienie typu ,, jedyne tak syrzeżone osiedle,,?
          Zwłaszcza ze głosił je deweloper który do organizacji ochrony osiedla w
          zasadzie sie nie włączył. Chyba że budowę ogrodzenia nazwiemy ochrona osiedla.
          Lipa z tym punktem konsultacyjnym została szybko ujawniona na tym forum.A więc
          jęsli Twoim kryterium wyboru tu mieszkania były hasła i nie sprawdzałeś ich
          realności ciesz się. Mieszkasz na amerykańskim osiedlu. Ludziskom okazuje się
          wmówić mozna wszystko. Sprawa meneli w okolicy. Wyjdz wieczorem tak ok 22 - 23
          i zobaczysz co się dzieje pod Urzędem / na przystanku, na parkingu itp /. Widac
          że nie masz na ten temat bladego pojęcia. Wymyslasz sobie hasełko że osiedle
          jest chronione przed policją i starasz się taką bzdurę udowadniać. Wczorajszy
          wieczór. Gdyby nie ochrona, na osiedlu zamordowano by człowieka.Zrobiliby to
          mieszkańcy osiedla a dokładniej osoby wynajmujące lokal. Właśnie szybka reakcja
          ochrony spowodowała że komfort pracy przestepcom został utrudniony czy wręcz
          uniemozliwiony.Swobodny dostep policji najprawdopodobniej nie.
          • uf3 Re: KRADZIEŻ !!! 01.09.06, 13:13
            do January33:
            Wiesz, nie chce mi się z Toba dyskutować, bo Tobie chodzi o przekonanie
            wszystkich, że należy wielbić ochronę na tym osiedlu za to, że w ogóle jest, a
            nie zwrócić uwagę na to, że fakt jej istnienia nie daje bezpieczeństwa, a wręcz
            przeciwnie - zapewnia bezpieczeństwo przestępcom, którzy maja gwarancję, że
            policja nie "wyskoczy zza winkla", bo NIE JEST TAM WPUSZCZANA.
            Nie rozumiesz tego co się pisze i źle interpretujesz fakty mimo, że w Twoim
            pojęciu masz pewnie IQ 500 do kwadratu, a reszta to idioci.
            A jeśli chodzi o reklamę, to fałszywa reklama jest podstawą do rozwiązania
            umowy sprzedaży, a Ty twierdzisz, że była z założenia fałszywa... ciekawe co na
            to developer...?
            Faktem jest, że dopóki nie zmieni się system ochrony, to nie ma mowy o
            bezpieczeństwie i trzeba to wyraźnie powiedzieć, żeby nie łudzić się, że można
            tu czuć się bardziej komfortowo niż na Różyckim czy Stadionie, więc skoro masz
            podobne odczucie, to zupełnie nie rozumiem Tej polemiki.
        • jott7 Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 13:25
          a propos ochrony przy Urzędzie. Na tym winklu w kazdym budynku jest ochrona
          więc jeśli przy urzędzie jest spokój to zasługa licznych tam ochroniarzy a nie
          policji.Policja ma wolny dostep na osiedla przy Kondratowicza. Zapuscisz się
          tam wieczorem ? Policja ma wolny dostęp do lasku bródnowskiego. Wpadnij tam
          wieczorem ?
          • uf3 Re: KRADZIEŻ !!! 01.09.06, 13:39
            To co się stało nie było wieczorem i nie było w lasku, do którego najlepiej nie
            chodzić od kiedy tam wyrósł wiele lat temu. Nie było to też na linii frontu,
            gdzie również ma się ograniczone poczucie bezpieczeństwa, więc nie rób porównań
            bez sensu. Policję przy Urzędzie widywałam wielokrotnie w różnych porach dnia i
            nocy, więc nie wiem czyja to zasługa, że tam jest spokój nawet w środku nocy,
            a tu go nie ma nawet w biały dzień...
            pzdr
      • aruen Re: KRADZIEŻ !!! 04.09.06, 09:27
        january33 napisał:

Po co nam płot i po co opłata w czynszu
        > pytasz? A po to zeby menelstwo nie zapanowało wieczorem nad osiedlem jak to
        > jest po drugiej stronie Kondratowicza., po to aby teren osiedla nie stał sie
        > parkingiem dla całej okolicy, po to żeby ktos zwrócił uwage ze trawnik to nie
        > miejsce do parkowania, po to aby ktos wezwał policję do nszamocących się przed
        > budynkiem typków

No wlasnie, a jakis typek lazil po osiedlu, dlaczego? Od tego jest ochrona, zeby
        nie wpuszczac na osiedle niemieszkancow bez wiedzy i zgody mieszkancow. Za to im
        placimy. To glownie ich zadanie, z ktorego sie nie wywiazuja. Jezeli trzymaja
        otwarta brame, to ich psim obowiazkiem jest stac przy tej bramie i sprawdzac kto
        wlazi na osiedle.

i przynajmniej jeszcze po dziesięć różnychn spraw. Po to Ty
        > zmotoryzowana i moja sąsiadka niezmotoryzowana ponosicie opłaty. Natomiast jeśl
        > i
        > masz cenną rzecz to / jak auto /nie licz że za symboliczna opłate zostanie
        > zagwarantowane jego bezpieczeństwo. Spowoduj aby właściciele aut solidarnie się
        >
        > opodatkowali na lepsze zabezpieczenie ich własności /kamery, dodatkowe etaty,
        > specjalne karty itp /. Mojej sasiadki niezmotoryzowanej na to nie namawiaj.
        > Zapytaj kto wydał decyzję otwarcia bramy. Jak to zorganizował? Człowiek który
        > ci autko sprzątnął pewnie mieszka na naszym osiedlu / bądz często prrzebywa /
        > Pewnie to jego zawód.

• tirador14 Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 10:07
      No sie doczekaliśmy czarnego scenariusza. Kilka tygodni temu, gdy zgłaszałem
      ochronie okradzenie z kołpaków aut w garażu budynku C, usłyszałem "Całe
      szczęście, że nie cały samochód" Długo nie czekaliśmy. Nawiasem mówiąc,
      samochody w tym garażu zostały okradzione z kołpaków raz jeszcze po kilku
      tygodniach od pierwszego zdarzenia. I co ciekawe, kołpaki z dwóch aut osobiście
      znalazłem na półpiętrze klatki schodowej, przygotowane do wyniesienia. Pozwala
      to bez zastrzeżeń stwierdzić, że złodziej albo jest z tego osiedla, albo u
      kogoś z tego osiedla bywa.
      Inny incydent: Sąsiad przy pomocy rodziny wywoził na lawecie swój uszkodzony
      samochód. Był przygotowany na np.okazanie dokumentów przed opuszczeniem
      osiedla, lub jakiekolwiek zainteresowanie takim transportem. Figa !
      Podjeżdżając na lawecie do wyjazdu, bez słów, podniesiono mu szlaban i wyjechał
      z osiedla. Sam był zdziwiony taką ignorancją.
      Pewnie można mnozyć przykłady bez końca. Tylko, w jakim celu ?
      Po pierwszym okradzeniu samochodów, na tym forum, zaproponowałem spotkanie
      zainteresowanym np. monitorowaniem garaży. Odzew : jeden z mieszkańców.
    • renika1 Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 10:23
      nie dziwi Was, że to wszystko zaczęło się kiedy wymieniono nam ochrone....
      • uf3 Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 11:00
        Uruchomiono również bramę przy Albercie. Może to jest problem, bo ochrony tam
        nie widać, a stukanie w "okienko stażnika" jest bezskuteczne. Gdyby
        zainstalowano tam zwykły domofon, a lokatorzy byliby konsekwentni, goście nie
        mieliby potrzeby ani możliwości korzystania z "okazyjnych" wejść z lokatorami,
        którzy widząc nieskuteczne próby wywołania straznika zwyczajnie litują się
        nad "petentami" i wpuszczają na teren osoby "obce". A ochrona faktycznie jest w
        miarę nowa i może nie powiadomiono jej dokładnie co ma robić, bo ściganie
        parkujących gości i sikających psów to raczej zadanie dla
        przysłowiowego "ciecia" a nie ochrony...
        • renata_zz Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 11:17
          Witajcie sąsiedzi!
          Znam sprawę z dzisiejszej nocy,gdyby nie ochrona na naszym osiedlu mógłby
          zginąć człowiek.Nie będę nic więcej pisać jako że nie znam szczegółów ale
          prosiłam aby do tej sytauacji jak również do kradzieży auta odniósł się
          Zarządca i na forum wewnętrznym wyjaśnił mieszkańcom okoliczności zdarzenia.
          Pozdrawiam
          • renika1 Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 11:21
            - my nie komentujemy "nocnego incydentu", ale dziennej kradzieży samochodu.
            • renata_zz Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 11:34
              Ale dzienna kradzież auta przy ogromnym współczuciu dla właścicielki odbyła się
              niejako na życzenie.Jeśli Pani z bud.C miała zwyczaj zostawiania uruchomiony
              samochód z torebką w środku, tak się musiało skończyć choć niekoniecznie.
              • uf3 Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 12:16
                Samochód teoretyczniue nie miał prawa wyjechać z osiedla tą droga, którą
                wyjechał, wiec może zauważmy naprawdę istotne fakty, a nie moralizujmy? Pieszy
                na pasach też jest mniej ostrożny niż w miejscu nieoznaczonym, prawda? Tak
                samo "osiedle strzeżone" powinno mieć jakikolwiek zwiazek z ta nazwą, skoro
                wywołudnie złudne poczucie bezpieczeństwa ...
                • rene8 Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 13:13
                  W tej chwili brama przeciwpożarowa przy Albercie ma "odzwiernego",który
                  wpuszcza wszystko i wszystkich...
                  I wypuszcza...
    • jacek_zz Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 21:51
      Nie ma co moralizować. Fakt - skradziono samochód i to w biały dzień. Nie
      jesteśmy bezpieczni. Ochrona - robi to za co im płacą (czyli brzydko
      mówiąc "cieciuje"). Nie oznaczo to, że ich bronię lub usprawiedliwiam.
      Musimy mieć lepsza ochronę - a do wyczerpania limitu firm ochroniarskich to
      jeszcze nam dalekosmile
      Pytanie co będzie dalej - najpierw kołpaki, teraz samochód, potem...no własnie
      strach pomysleć, a pomyśleć trzeba. Chyba złodzieje upatrzyli sobie ZZ i
      teraz "testują" jak działa ochrona (a raczej nie działa). Do tego jeszcze bójki
      i nocne awantury. Co się dzieje na tym osiedlu? Totalne zdziczenie czy co?

Dobrze, że właścicielka jest cała i złodziej nic Jej nie zrobił - równie dobrze
      mógł kobietę uderzyć, potrącić samochodem lub jeszcze gorzej. A niektórzy
      zaczynaja mówić o bezmyslności i zostawianiu torebek i kluczy w stacyjce. A ja
      się tej Pani nawet nie dziwię, złudne poczucie bezpieczeństwa, chwila
      zagapienia (rano i przed praca jest to często spotykane).

Pozdrawiam Panią i życzę jak najmniej zmartwień.
      J.
      • asterix2001 Re: KRADZIEŻ !!! 31.08.06, 22:46
        Opisywanie dokladne jak dziala ochrona jest instrukcja dla zlodzieja
        Jak wspomniales złodziej wystarczy ze wejdzie na to forum i juz wie ze mozna wywiezc bez problemu samochod laweta wejsc i takie tam.
        Mysle ze takei sprawy sa do roztrzasania nie tu ale w biurze zarzadcy,ochrony i deweloupera.
        Pozdrawiam
        Asterix
        • uf3 Re: KRADZIEŻ !!! 01.09.06, 13:26
          Takie przykłady właśnie pokazują jak NIE DZIAŁA ochrona i wszyscy powinni
          zdawać sobie z tego sprawę, bo złodziej dużo lepiej wie jakie są błędy ochrony
          i skrzętnie je wykorzystuje w czasie, gdy mieszkaniec nie ma o tym pojęcia i
          czuje się bardziej bezpieczny niż powinien. Na zwykłym osiedlu byle sąsiad
          zareagowałby na wywózkę czegokolwiek na lawecie, a tu nie, bo jest przekonany,
          ze ochrona ma wszystko pod kontrolą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka