Dodaj do ulubionych

ochrona-blokady

22.12.06, 14:19
co zrobic by ochrona nie wysylala moich znajomych z samochodami pod urzad?
nie dosc ze ja mam przy szlabanie miejsce postojowe to nawet goscie jak
przyjada musza lazic spod alberta. sa jakies miesca przy bloku 110 gdzie
mozna bezpiecznie postawic samochod tak zeby nie zalozyli zaraz blokady?
Obserwuj wątek
    • mooj Re: ochrona-blokady 22.12.06, 14:30
      "blok 110" obecnie ma miejsca gościnne
      jeśli są wolne powinny być udostępniane gościom na pewien okres czasu (jaki? do
      wyjaśnienia u zarządcy)
      sa to miejsca nr nr:
      64, 59, 49, 47, (na lewo od wjazdu)
      39, 38, 88, 89, (część przy św. wincentego)
      33, (przy pierwszej klatce)
      11, 10, 06 (przy drugiej i trzeciej klatce)

parkowanie poza miejscami wyznaczonymi do parkowania jest ni etylko łamaniem
      prawa o ruchu drogowycm i uchwał ale stanowi realne zagrożenie (wszystkie drogi
      na osiedlu sa ppoż) i utrudnia życie
      jelsi miejsca są zajęte ochrona bardzo dobrze robi informując o najliższych
      miejscach gdzie można zaparkować
      mozesz wykupić miejsce(miejsca) dla swoich gości, wynająć, wykupić, wynająć
      garaż
      • 0sas0 Re: ochrona-blokady 22.12.06, 14:38
        a ile kosztuje wynajecie(zarezerwowanie) takiego miejsca? na np 10godz lub dobe?
        • mooj Re: ochrona-blokady 22.12.06, 14:45
          za parkowanie gości wspólnota (na razie) nie pobiera żadnych opłat

z tego co mi wiadomo
          rezerwacje nie powinny być możliwe
          parkownie przez 10 godzin czy dłużej także nie
          - zarządca wręcz prosił o zgłaszanie mu pzrypadków "okupowania miejsc
          gościnnych" jako uzywanie niezgodne z przeznaczeniem i wolą zarządzającego w
          imieniu właścicieli

do możliwości wymienioyc wporzednim moim moście dodam jeszcze skorzystanie z
          uprzejmości sąsiada/ów jeśli wyjechał/nie będzie czasowo uzytkował i zgodził
          się (a nawet sam z siebie zaproponował)
          i przrepraszam miłych sąsiadów, że nie wspomniałem o tym od razusmile

pozdrawiam
          • magdalenka22 Re: ochrona-blokady 22.12.06, 15:05
            a i tak na tych miejscach są stali bywalcy ~~~~~~~~~~~~~i to nie są goście~!!!!
            • mooj Re: ochrona-blokady 22.12.06, 15:10
              też mam takie wrażenie ale to moż ebyc subiektywne albo błędne
              podałem numery miejsc - ułatwi to publiczny nadzór nad wykorzystaniem
              co moge napisac? zgłaszajcie, piszcie maile (i archiwizujcie je)
              przyprzyjcie do muru zarządcę (ja mam średnie efekty tych działań -
              próbowałem) - z tego co wiem do dziś nie pojawiły spisane zasady
              tj ograniczenie czasu jednorazowego korzystania i ograniczenie co do częstości
              korzystania
              • 0sas0 Re: ochrona-blokady 22.12.06, 15:27
                dobra a jak wjezdzam z carfa i mam 6zgrzewek wody i 4coli oprocz tego z 20
                siatek i 2 kartony pieluch to mam sie pytac ochrony o pozwolenie zeby stanac
                gdzies pod klatka za kazdym razem? zawsze staje tam gdzie wolne lub na zakrecie
                pod blokiem 110 kl2i3 i wnosze szybko zakupy po czym lece odstawic samochod na
                druga str bud choc wiem ze za 2godz znow bede lecial po samochod... Sprawa
                miejsc postojowych jest strasznie zle rozwiazana na tym pieknym nowoczesnym
                osiedlu... powinno ich byc o wiele wiecej!
                • mooj Re: ochrona-blokady 22.12.06, 15:42
                  więcej więcej... zamiast trawników, placu zabaw czy mieszkań?

nie uzywaj argumenty "wniesienie zakupów" gdy zaczynasz watke "gdzie zaparkować
                  pomimo zakazu na 10 godzin aby być bezkarnym"
                  szkodzisz tym którzy naprawdę wnoszą zakupy -są podejrzewani o cwaniactwo

mi osobiście (nie traktuj tego broń boże jako zgody wspólnotysmile nie przeszkadza
                  gdy
                  wjeżdżasz używając karty,
                  zatrzymujesz się przy ochronie, uprzedzasz, (to nie dla mnie - w swoim
                  interesie)
                  podjeżdżasz pod wejście
                  włączasz awaryjne,
                  zostawiasz samochód,
                  wnosisz zakupy,
                  wraczasz
                  nie ma Cię 5 minut - jeśli naprawdę 5 minut

ale rozumiem też oburzenie kogoś komu zastawisz miejsce (nawet i na 5minut) -
                  jego miejsce parkingowe -ma prawo wjechać bezproblemowo a nie czekać bo komuś
                  za daleko

tak na marginesie to ciekawe jest, że pierwsze sprzedały się miejsca pod
                  chmurką - z bieganiem ze zgrzewkami po kilkadzięsiat metrów
                  garaże byly dostępne gdy miejsc zewnętrznych już nie było
                  99% kupujących na rybku pierowtnym miało wybór czy biegac ze zgrzewką czy
                  podjechać 10 metrów od windy
                  tak jak nabywający mieszkanie miał wybór czy chce mieszkać na parkingu czy
                  wśrod relatywnie dużej ilości zieleni
                  dla mnie to że nie można podjechac pod klatkę zaletą osiedla jest i bastasmile

a wózki na zakupy na osiedlu moze by się przydały - do transportu samochód-
                  mieszkanie, może warto rozważyć?
                  • magdalenka22 Re: ochrona-blokady 22.12.06, 15:54
                    no niestety posiadanie miejsca to jest pewien luxus na tym osiedlu a jak ktoś
                    nie ma to jego sprawa - oczywiście na parkowanie "na chwilę" to nic złego =
                    ale jak ta chwila się zamienia w wieczność to już jest źle
                    • mooj Re: ochrona-blokady 22.12.06, 16:02
                      ilośc miejsc jest równa ilości mieszkań
                      luksus? możliwośc była (i to względnie tania)
                      chętnych nie było
                      nie tylko z powodów techniczych TP zrezygnował z drugiego poziomu garazy w C
                      do siebie i naszych wyborów miejmy pretensję
                      i do niechęci zaakceptowania konsekwencji tych wyborów

Wesołych Świąt życzę
                      -wyjeżdżający mogą zrobić prezent sąsiadom zostaiając informacje w
                      garażu/miejscu parkigowym "wolne do wieczora 26/12 - św. mikołaj&co " smile
                      • luki9922 Re: ochrona-blokady 27.12.06, 12:40
                        Jak już ten drugi wyjazd zostanie oddany do użytku a ten istniejacy zostanie
                        zamkniety to na jego miescu powinny powstac miejsca dla gości.

To samo tyczy się tego kawałka zieleni przed Albertem gdzie kiedyś auta toneły
                        w błocie.
                        Zamiast tego pseudo trawnika powinien byc parking tak aby ludzie chcacy zrobić
                        zakupy w Albercie miały się gdzie zatrzymywac - a nie na chodniku torując
                        przejście.

• mooj Re: ochrona-blokady 27.12.06, 12:49
                          ten "pseudotrawnik" nie jest mój
                          i ja nie jestem włascicielem Alberta
                          nie mnie decydować co "powinno być"
                          na jednej szali - wygodna kupujących i interes sprzedwacy
                          na drugiej np zdanie mieszkańców których okna wychodza na ewentulany parking
                          wydaje mi się, że nawet gdyby wspólnota C była władna podejmowac decyzję co do
                          przeznaczenia pseudo trawnika to trudno podzielić zdanie ze "powinna
                          przydzielić go" jednemu ze wpsólnotowiczów -włascicielowi sklepu
                          a jeszzce dodtakowo kwestia włączania się do ruchu

analogicznie z "terenem po wjeździe":
                          czy zieleń czy miejsca postojowe czy jeszcze inne rozwiązanie - niejednoznaczne
                          a jeśli postojowe/parkingowe to czy aby na pewno gościnne (i dalej idąc czy
                          jeśli gościnne to "bezpłatne" i ogólnoosiedlowe)
                          • luki9922 Re: ochrona-blokady 28.12.06, 10:32
                            Ja jestem za tym aby miejsca dla gości były rzeczywiście przeznaczone dla gości
                            a nie leniwych i buraczanych mieszkańców, którzy nie wykupili miejsc
                            parkingowych a swoje samochody parkują na miejscach dla Inwalidów czy innych
                            wyznaczonych do innych celów.
                            Jeżeli warunkiem takiego wykorzystania miejsc dla gości ma być wprowadzenie za
                            ich zajmowanie opłat to ja jestem całkowicie "ZA".

• nieprzyzwyczajajsie Re: ochrona-blokady 01.01.07, 14:01
        Yhy yhy yhywink albo jeśli ochrona wmawia twoim gościom, że na tym osiedlu nie ma
        gościnnych miejsc parkingowych, a ty widzisz, że część z nich (z tych o
        podanych numerach) jest pusta (bo opuścili je stali bywalcy), możesz spróbować
        podpowiedzieć ochronie, gdzie mogą zaparkować ci, którzy chcą cię odwiedzić.
        Przyznam się, że mnie się to nie udało, założyłam więc trampki, wyszłam na
        zewnątrz i przestawiłam swój samochód na jedno z wolnych miejsc gościnnych,
        gości zaś ulokowałam na swoim. Skończyło się na tym, że pan ochroniarz schował
        się w budce... a ja nie dociekałam dlaczego gość nie może zaparkować na miejscu
        gościnnymwink
        • freediver100 Re: ochrona-blokady 02.01.07, 13:51
          niestety na naszym osiedlu nic sie w tej sprawie nie zmienia a temat wałkowany
          jest od lat. Ani zarzadca ani ochrona nie radzą sobie z problemem samochodów
          parkujących na lewo. Nie wiem czy chodzi o jakieś ograniczenia prawne czy o
          zwykłą opieszałość. Tylko właściwie jakie ograniczenia, przecież to teren
          prywatny na którym obowiązują określone przepisy pożądkowe i przeciew pożarowe.
          Nie wiem jak jest przy blokach BiC ale pod 2/3 klatką bloku A non stop widać te
          same auta na kopertach i miejscach gościnnych. Przykładem jest biały Peugeot
          406 który przed świętami stał ponad tydzień na kopercie bez żadnej reakcji
          ochrony, przykładem jest Toyota Celica, ktora całe swieta do sylwestra stała na
          kopercie a blokadę założono dopiero po interwencji u zarządcy (ciekawe czy
          właściciel zapłacił 50zł na konto wspólnoty?), przykładem może byc srebrne BMW
          ktore non stop stoi na goscinnych lub poprostu na ulicy - gościu wstydu nie ma,
          jexdzi autem za 200tys zł a pożałował 5tyś na miejsce postojowe, poprostu
          żałosne. Jest jeszcze samochód ktory ciągle staje na kopertach a za szybą
          wywala znaczek z wózkiem inwalidzkim, no i co ztego, każdy może sobie taki
          znaczek załatwić... Nie chce mi się wiecej pisać ale chyba każdy widzi co się
          dzieje. Zero skuteczności administracji !!!
          A najśmieszniejsze jest to że jak normalny człowiek stanie na kopercie na
          10minut w celu rozpakowania zakupów to ochrona w pare minut nakleja te
          beznadziejne kartki na szybę.
          Jesli chodzi o miejsca dla gości to osobiście uważam że samochody gości bloków
          BiC nie powinny stawać na miejscach gościnnych bloku A. To są miejsca dla
          naszych gości i też często ich brakuje właśnie przez takie bezsensowne
          rozdysponowanie..
          • scubares Re: ochrona-blokady 02.01.07, 15:20
            Mogę się mylić, ale...
            Kilka razy wjeżdżałem jak gość na osiedle do budynku C i nie zdarzyło się, aby
            ochrona zaproponowała mi miejsce pod A lub B. Dostawałem informację o braku
            miejsc lub wskazanie na jedno z miejsc pod C. Wydaje się więc, że przydział
            miejsc dla gości działa we właściwy sposób.

Jak słusznie zauważyłeś problemem nie są sami goście, lecz lokalne sępy które na
            krzywy ryj parkują gdzie popadnie. Do rozwiązania tego problemu potrzebne są
            radykalne narzędzia w stylu "odholowanie pojazdu".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka