Dodaj do ulubionych

Zebranie właścicieli etap C

19.03.07, 21:02
Witam,

dzisiaj w skrzynce znalazłem zawiadomienie o zebraniu. Najbardziej zaskoczyła
mnie propozycja uchwały nr 4. Do tej pory byłem przekonany, że ogólnie
przyjętym zwyczajem jest że zarząd złożony z mieszkańców sprawuje swoją
funkcje społecznie. U nas ma to sie zmienić. Może kwota 17tys w skali roku nie
jest wygórowana ale mam poważne wątpliwości czy jest to dobry zwyczaj. Choć
nie wykluczam, że ostatecznie poprę ten punkt wszystko zależy jak zarząd
uzasadni tą zmianę i czy będą osoby chętne do pełnienia tej funkcji
społecznie. Ponadto jestem bardzo ciekaw wyliczeń na podstawie których
zaproponowano budżet na 2007. Dla przykładu fundusz remontowy wzrasta jakieś 8
razy a wydatki ujęte pod tajemniczym hasłem "inne" dwukrotnie. Za to koszty
zużycia ciepłej wody maleją i to sporo bo aż o 1/4 - ciekawe dlaczego.

No i na koniec kwestia zadłużenia określona jako "zadowalająca", która mnie
zupełnie nie zadowala. Kwota 109tys oznacza mniej więcej ze około 20
właścicieli średniej wielkości mieszkań nie płaciło przez cały rok! A
pozostali właściciel musieli płacić dużo więcej żeby ich skredytować.
Te powiększone opłaty to w sumie 272 tys nadpłat czyli mniej więcej 1/5
budżetu. Osobiście wolałbym płacić w tym roku o 1/5 mniej niż dalej kredytować
tych którzy nie płacą.

Obserwuj wątek
    • piotr1223 Re: Zebranie właścicieli etap C 20.03.07, 09:59
      Jeszcze jedno , opłaty za garaz zawierają tylko koszty eksplatacyjne bez
      kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej z czego wynika że właściciele
      mieszkan którzy nie mają garazu w naszym budynku to płacą koszty utrzymania
      nieruchomości wspólnej za właścicieli garazy
    • ewajula Re: Zebranie właścicieli etap C 21.03.07, 10:02
      Mnie również zaskoczył projekt uchwały dot. wynagrodzenia członków zarządu.
      Jeśli Państwo Ci nie chcą pełnić swych funkcji całkowicie społecznie, to owszem
      możemy ich wynagradzać, ale zdecydowanie lepszym sposobem byłaby np.
      jednorazowa "nagroda" roczna. Wynagrodzenie 700 zł miesięcznie wydaje mi się
      zdecydowanie za wysokie ( 700 x 3 os. x 12 miesięcy = 25200 - mi wyszło tyle a
      nie 17 tyś). Bardziej motywująca do działania jest nagroda, którą otrzymali by
      po zakończeniu roku - w zależności od efektów swej pracy. Wynagrodzenie
      miesięczne będą traktowali jak coś co im się należy- bez względu na ich
      zaangażowanie w sprawy naszej Wspólnoty.

Co do zadłużenia, to wydaje mi się kwota jest bardzo wysoka. To dopiero
      początek "istnienia" naszej wspólnoty - co będzie za 3,4 lata. Jakie działania
      podejmuje Zarząd/Administrator aby ściągnąć zobowiązania?

• piotr3211 Zebranie właścicieli etap C -Ważne sprawy 21.03.07, 11:26
        to prawda te zaległości wobec wspólnoty nie są małe - swoją drogą bardzo
        chętnie poznam liste tych którzy mają zaległości. A może na zebraniu można
        będzie poznać nr lokali które są finasowane przez pozostałych członków.
        Natomiast jeśli chodzi o wynagrodzenie dla zarządu to ja jestem za.
        Wówczas te osoby nie będą mogły unikać działań wynikających z funkci zarządu.
        Oczywiście będzie mozna to zweryfikować.
        I jeszcze jest ważna sprawa w sprawie uchwały dotyczącej finansowania
        monitoringu miejsc postojowych - podziemnych. Nie jest tam co prawda jasno
        określone - ale wynika z opisu że tą incjatywę mają finansować wszyscy
        członkowie wspólnoty. Jednak uważam że sprawa ta powinna dotyczyć tylko
        wyłączenie właścicieli tych miejsc. Bo tylko oni mają dostęp do tych miejsc.
        Czy nikt nie widzi problepu w tej sprawie
        • klejmanm Re: Zebranie właścicieli etap C -Ważne sprawy 21.03.07, 17:09
          Zgadzam się z przedmówcą.
          Spore zaległości ma ponoć Albert - trzeba rozpocząć proces egzekwowania tych
          należności - z odsetkami.
          Myślę również, że zarząd powinien być opłacany (nie wiem w jakiej kwocie).
          Dlaczego te osoby miałyby robić coś dla nas za darmo?
          Natomiast monitoring garaży powinien zostać moim zdaniem sfinansowany środkami
          właścicieli garaży.
          pozdrówka,
          Marcink
          • michal_zz Monitoring garaży 21.03.07, 20:33
            klejmanm napisał:

> Natomiast monitoring garaży powinien zostać moim zdaniem sfinansowany środkami
            > właścicieli garaży.

Zgadzam się (jestem właścicielem dwóch miejsc) i jestem za monitoringiem (w
            zeszłym roku okradziono mi samochód w garażu).
            Natomiast widzę pewną ... niejasność - par. 1 uchwały 3/2007 brzmi:
            "Zatwierdza się koszt wykonania zainstalowania kamer w garażach wraz z systemem
            rejestracji".
            Pytanie: jaki jest ten koszt? Nie zamierzam głosować na "tak" jeśli nie będę
            wiedział ile mnie to będzie kosztować.
          • michal_zz Zarząd 21.03.07, 20:38
            klejmanm napisał:

> Myślę również, że zarząd powinien być opłacany (nie wiem w jakiej kwocie).
            > Dlaczego te osoby miałyby robić coś dla nas za darmo?
            Zdecydowanie tak.
            Będziemy jednak mieli następującą sytuację:
            1. Zarząd właścicielski.
            2. Zarządca nieruchomości (pan Z. Ch.)
            3. Administrator (pan Z. T.)
            Czy na pewno potrzebujemy aż tak złożonej "struktury"? Skoro będziemy mieli
            "zawodowy" zarząd to może warto zrezygnować z usług obecnego zarządcy (za które
            to płacimy niemało a co do których są pewne zastrzeżenia) i zostawić tylko
            administratora? Czyli mielibyśmy zarząd właścicielski i administratora
            nieruchomości.
            • piotr1223 Re: Zarząd 21.03.07, 22:27
              zdecydowanie jestem za , Pan zarządca został nam przydzielony Ch.został nam
              przydzielony przez Turret i do póki nie było administratora to zupełnie nie
              radził sobie z zarządzaniem wspólnotą
              • zz138b Re: Zarząd 22.03.07, 07:37
                "Wynagrodzenie
                miesięczne będą traktowali jak coś co im się należy- bez względu na ich
                zaangażowanie w sprawy naszej Wspólnoty. "

a jak podchodza do tego nasi obeci Zarządcy? poza tym ze jeden nawet sam sobie
                przelewy robiwink i na kwoty wielokrotnie wyzsze niz 17 tys roznie
              • mika.bajkowe1 Re: Zarząd 26.03.07, 09:06
                Przeciez Pan Ch. jest tylko administratorem , zarząd mamy właśćicielski.
                • michal_zz Re: Zarząd 26.03.07, 10:43
                  mika.bajkowe1 napisała:

> Przeciez Pan Ch. jest tylko administratorem , zarząd mamy właśćicielski.

A czy przypadkiem zeszłoroczne walne nie powierzyło w uchwale "zarządzania"
                  wspólnotą panu Ch.? Tak mi się wydaje. Administrację powierzono panu T.
      • waha1 Re: Zebranie właścicieli etap C 22.03.07, 10:08
        "Bardziej motywująca do działania jest nagroda, którą otrzymali by
        po zakończeniu roku - w zależności od efektów swej pracy."

Nie zgadzam się. Uważam że tak odległa w czasie wypłata nie będzie działała
        motywująco, mało jest osób które mają tak silną motywacje żeby solidnie pracować
        przez cały rok aby być może na koniec roku dostać jakieś pieniądze. Uważam, że
        jeśli nie chcemy wynagrodzenia miesięcznego to powinno ono być kwartalne lub
        maksymalnie półroczne - wówczas zatwierdzenie takiej wypłaty można by połączyć
        ze spotkaniami wspólnoty.
        Natomiast jeśli chodzi o samą zasadę wynagradzania zarządu to dowiadywałem się
        jak to wygląda u paru znajomych i okazało się, że takie rozwiązania są u nich
        stosowane. Wysokość wynagrodzenie wynosi tam około 1% kosztów czyli podobnie jak
        u nas.

Co do garażu to też uważam, że obciążanie kosztami instalacji monitoringu
        wszystkich mieszkańców nie jest uczciwe - za to powinni zapłacić tylko jego
        właściciele. Z drugiej strony nie sądzę, żeby obciążanie mnie różnymi kosztami
        (np. utrzymania zieleni) raz jako właściciela mieszkania a drugi raz jako
        współwłaściciela garażu też było uczciwe. Przecież jako współwłaściciel garażu
        wcale nie korzystam z trawnika więcej niż gdybym był właścicielem tylko mieszkania.
        • scubares Re: Zebranie właścicieli etap C 23.03.07, 20:34
          Ja także się nie zgadzam...

Zanim zaczniemy płacić komukolwiek za jego "pracę", może dowiedzmy się dokładnie
          za co mamy płacić.
          Ja na przykład, nie mam pojęcia co robią/będą robić członkowie zarządu i ile
          czasu poświęcają pracy na rzecz wspólnoty. Jak więc mam ocenić czy należy im się
          wynagrodzenie za ich pracę?
          Poza tym, o ile pamiętam, to przy wyborze członków zarządu nikt nie obiecywał
          wynagrodzenia, więc osoby które weszły w skład zarządu zrobiły to społecznie.
          Dlaczego więc teraz oczekują wynagrodzenia?

Mając powyższe wątpliwości mogę powiedzieć jedynie: NIE ZGADZAM SIĘ na takie
          opłaty. Myślę, że każdy kto ma głowę na karku myśli podobnie. Może więc ktoś
          mnie oświeci za co i dlaczego mam przepłacać?

Co się zaś tyczy kosztów instalacji monitoringu, to jeżeli ma on objąć jedynie
          garaż (a może monitoring przy wejściu na klatkę?) to uważam, że powinni płacić
          właściciele garażu (także nim jestem). Uczciwość rozwiązania polega na tym samym
          podejściu, co przy podatkach za grunty - masz większy metraż == większy udział w
          gruncie == większe opłaty).
          Zanim się jednak zgodzę na inwestycję, chciałbym wiedzieć jaki będzie jej koszt
          i jak będzie wyglądała realizacja (za co zapłacę).
          • waha1 Re: Zebranie właścicieli etap C 23.03.07, 23:12
            > Poza tym, o ile pamiętam, to przy wyborze członków zarządu nikt nie obiecywał
            > wynagrodzenia, więc osoby które weszły w skład zarządu zrobiły to społecznie.
            > Dlaczego więc teraz oczekują wynagrodzenia?
            >
            > Mając powyższe wątpliwości mogę powiedzieć jedynie: NIE ZGADZAM SIĘ na takie
            > opłaty. Myślę, że każdy kto ma głowę na karku myśli podobnie.

Ok. Rozumiem, że jeśli opłaty zostaną odrzucone min Twoim głosem a obecny zarząd
            zrezygnuje to zgłosisz sie do zarządu i będziesz pracował za darmo.

Ja na przykład nie mam specjalnej ochoty zajmować sie zarządzaniem ZZ ani tym
            bardziej nie chciałbym robić tego za darmo, więc uważam, że nie mam moralnego
            prawa odmawiać ludziom z zarządu wynagrodzenia. Kwestią otwartą dla mnie jest
            natomiast wysokość tego wynagrodzenia oraz sposób wypłaty. Można też zastanowić
            sie nad zmianą zarządu jeśli znajdą się osoby chętne i posiadające odpowiednie
            kwalifikacje, które chciałby sprawować tą funkcje społecznie.
            • scubares Re: Zebranie właścicieli etap C 24.03.07, 10:49
              Heh smile Spodziewałem się tego typu odpowiedzi.

Spodziewam się też także, że członkowie zarządu także mogą przedstawić sprawę w
              podobny sposób "jak nie chcecie płacić to my rezygnujemy". Normalka. Jest to
              pewnego rodzaju szantaż bazujący na niewiedzy i ludzkiej chęci do unikania
              odpowiedzialności. Łatwo jest kogoś do czegoś nakłonić (zwłaszcza jeżeli osoba
              nie jest zorientowana w temacie) stwierdzając: albo się zgadzasz, albo ty to
              będziesz musiał zrobić, ty będziesz odpowiedzialny, itd.

Jeżeli chodzi o sprawowanie funkcji członka zarządu, to pamiętam, że poprzednio
              było więcej kandydatów niż "posad" smile, więc teraz też pewnie znajdą się chętni.
              Co się zaś tyczy mojej osoby, to mógłbym spróbować, czemu nie, jeżeli będzie
              taka potrzeba jestem gotów stawić czoła wyzwaniu... nie wiem tylko czy mam
              odpowiednie kwalifikacje (tylko jakie one powinny być i czy posiada je aktualny
              zarząd?).

Wg mnie nie chodzi tu o moralność, tylko o pieniądze i precedens. Obawiam się,
              że aktualnie wysokość opłat nie gra roli. Istnieje niebezpieczeństwo, że jeżeli
              raz zgodzimy się na płacenie, to dopiero w przyszłości kwestią będzie kwota - z
              roku na rok większa, bo inflacja, tradycja i trend. Swego rodzaju spirala.
              To jak z podatkami smile Nikt już nie dyskutuje, czy powinno się je płacić [bo
              przecież to oczywiste smile], ale wszyscy debatują nad ich wysokością.
          • michal_zz Re: Zebranie właścicieli etap C 26.03.07, 10:46
            scubares napisał:

> Co się zaś tyczy kosztów instalacji monitoringu, to jeżeli ma on objąć jedynie
            > garaż (a może monitoring przy wejściu na klatkę?) to uważam, że powinni płacić
            > właściciele garażu (także nim jestem). Uczciwość rozwiązania polega na tym
            samy
            > m
            > podejściu, co przy podatkach za grunty - masz większy metraż == większy
            udział
            > w
            > gruncie == większe opłaty).
            > Zanim się jednak zgodzę na inwestycję, chciałbym wiedzieć jaki będzie jej
            koszt
            > i jak będzie wyglądała realizacja (za co zapłacę).

I jeszcze jedna uwaga - skoro wszyscy się zgadzamy, że monitoring garaży
            powinien obciążyć ich właścicieli to moim zdaniem TYLKO właściciele garaży
            powinni decydować, czy taki monitoring w ogóle będzie.
            • mooj Re: Zebranie właścicieli etap C 26.03.07, 11:13
              tak trochę (ale nie całkowicie) z boku
              JEŚLI
              jesli monitoring nie wymaga obsługi w ramach istniejącej ochrony (np
              własciciele lokalu garaż zatrudnią dodatkowo ochroniarza do nadzoru)
              jesli natomiast pomysł jest taki "wstawmy/sfinansujmy kamery a ochrona przecież
              i tak jest - to obsłuzy te kilka(nąscie?) kamer" (a taka wersja była swego
              czasu w ZZ I - propozycja kamer podłaczonych do istniejącego systemu
              obsługiwanego w ramach istniejącej i finansowej przez wszystkich ochrony)
              to sytuacja taka klarowna nie jest
              a własciwie jest klarowna ale nie w sugerowany "rozłączny od innych
              włascicieli" sposóbsmile
              pozdrawiam
              P.S. u nas pomysł z ww względu (projekt nie obejmował kosztów osobowych jedynie
              techniczne) upadł
              • michal_zz Re: Zebranie właścicieli etap C 26.03.07, 11:30
                mooj napisał:

> P.S. u nas pomysł z ww względu (projekt nie obejmował kosztów osobowych
                > jedynie techniczne) upadł

A u nas w ogóle nic nie wiadomo. Projekt uchwały mówi o pokryciu kosztów
                ale ... nie znamy kosztów, nie znamy oferenta, nie znamy specyfikacji systemu,
                nie znamy nawet ogólnej koncepcji.
                Bez komentarza ...
                • robert7704 Re: Zebranie właścicieli etap C 27.03.07, 09:14
                  Właśnie.

1.Dlaczego projekty uchwał nie są nam przedstawiane w całości przed zebraniem,
                  łącznie z założeniami finansowymi????
                  Ktoś może powiedzieć koszty...bo to kilka kartek więcej na każdy lokal. A czy
                  przypadkiem nie boicie się potencjalnie większych kosztów w przyszłości po
                  uchwaleniu gniota, nad którym nikt nie miał szansy się zastanowić??

2. Dyskusja na zebraniu z pewnością byłaby bardziej rzeczowa a i głosowania
                  bardziej przekonujące bo płynące z wiedzy i przekonania a nie dlatego
                  że "sąsiad też zagłosował""krzykacz przekrzyczał" a "babina wyjęczała".

3. Teoretycznie społecznie praca powinna być wykonywana tak samo -dla dobra
                  Wspólnoty.....teoretycznie.
                  Wynagrodzenie Zarządu - jak najbardziej ZA ale..... po ustaleniu bardzo jansego
                  i przejrzystego zakresu obowiązków (zapewne w UWL są zapisy jednakże wolałbym
                  bardziej sprecyzowane niż parlamentarne wypociny). Musimy wiedzieć za co
                  płacimy, czego oczekujemy i jak będziemy weryfikować taką pracę.
                  Jednocześnie będzie to też wyklarowanie zasad pracy dla osób będących w
                  Zarządzie.
                  4. Monitoring w garażu - mooj poruszył bardzo istotną kwestię, czy przewidziane
                  jest zatrudnienie do tego zadania kolejnego pracownika ochrony?? Jeśli nie to
                  jaki to ma sens?? Chyba tylko jako materiał dowodowy dla Policji (oczywiście
                  monitoring z opcją rejestracji).
                  Inną opcją jest posadzenie Ochroniarza ale przed kamerami z wszyskich garaży ZZ
                  (może warto zastanowić się nad taką opcją jeśli już??)
                  • magdalenka22 Sprawa Monitoringu! 27.03.07, 10:32
                    zastanawiam się po co monitoring garaży jak ten który na powietrzu przy C nie
                    działa tak jak powinien - czy to nie jest ważniejsze?
                  • zz138b jak widze wynagradzanie zarzadu 28.03.07, 11:55
                    budzi ogromne emocje, szkoda ze pytan:
                    - za co
                    - czy sie w ogóle nalezy
                    - jak kontrolowac prace
                    - czy umowa pozwala na egzekwowanie jakosci pracy
                    Właściciele tak rzadko zadają sobie w odniesieniu do wynagrodzeń Zarządców
                    zewnętrznych ;-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka