Dodaj do ulubionych

Wentylacja

03.10.03, 18:46
Mam pytanie.

Za kazdym razem, kiedy wchodze do mnie na klatke, codziennie! czuje co
gotuja sasiedzi z parteru. Ja bardzo lubie kapuste kiszona i schabowego, ale
czy naprawde wszyscy musza to czuc? U mnie na pietrze nie ma tego problemu.

Czy to jest wina architektury budynku, czy ktos puscil u mnie na klatce
rure z kuchni na korytarz? Jak to wyglada w innych klatkach?

Pozdrowka.
Obserwuj wątek
    • zz_beatka Re: Wentylacja 06.10.03, 15:49
      U mnie tak samo. Znam jadłospis gotowany miszkańców parteru.
      • smart16v okap kuchenny 22.10.03, 08:56
        Sprawdźcie, czy Wasi sąsiedzi z dołu nie są podłączeni do komina ze swoimi
        okapami.

Nie wiem czy w Waszych mieszkaniach jest tak samo. Mi przy odbiorze mieszkania
        znany skąd inąd Pan Marcin oświadczył, że okapu nie wolno podłączyć do
        wentylacji... i miał chyba niestety rację.

Szkoda, że w takim ładnym domu architekt nie pomyślał o osobnym kominie na
        wentylację kuchenną. Pozostaje więc tylko pochłaniaczsad(

• sc77 Re: okap kuchenny 22.10.03, 10:52
          Ja zainwestowalem w okap z obiegiem zamknietym z filtrem weglowym, ktory ma
          duza wydajnosc i niezle sobie radzi z pochlanianiem zapachow.

Polecam
        • macius71 Re: okap kuchenny 22.10.03, 11:02
          Oj mam wrażenie, że nie macie racji.

Nie jestem fachowcem ale wiem, że nie można podłączać okapu do wentylacji w ten
          sposób, że rura wchodzi w istniejącą kratkę ponieważ lokal posiada instalacje
          gazową i tym samym wentylacja chyba sie to nazywa "grawitacyjna" musi
          przebiegać przez otwarty przewod wentylacyjny w kominie. Również z tego samego
          powodu nie wolno montować na kratce tzw. wentylatorów. Nie ma natomiast
          przeszkód podłączyć przewód okapu drugim otworem w tym samym kominie. Wazne aby
          podstawowy otwór pozostał nie zasłonięty.

Co do zapachów w kominie musze przyznac ze wogóle nie rozumiem. Kazdy lokal ma
          swoj ciag wentylacyjny dlatego między innymi im wyższe piętro tym szerszy komin
          w kuchni i łazience. Ja mieszkam na V pietrze dlatego komin w moim mieszkaniu
          ma 150 cm szerokości (!) Tym samym jezeli w moim przewodzie byłoby czuć
          jakiekolwiek zapachy od sasiada wynikałoby z tego ze jest on podpiety pod moj
          przewod a to raczej nie jest mozliwe chyba, że kanały sa nieszczelne lub sasiad
          w czasie przeróbek naruszył strukture kominu co z kolei jest mozliwe. W
          mieszkaniu ktore obecnie wynajmuje sasiad w łazience remontujac zatkał moj
          przewod kominowy w ten sposb ze caly gruz z rozwalani jego komina spadl do
          mnie. Wyciagnalem dwa worki gruzu tak "na oko" jakies 70 - 80 kg bo wogole nie
          mialem wentylacji i po kapieli szyby w calym mieszkaniu byly zaparowane.
    • moze_zz Re: Wentylacja 06.10.03, 16:05
      U mnie wyjścia są trzy: albo jeszcze nikt nie mieszka na parterze, albo jedzą
      obiad nim wrócę z pracy, albo nie ma problemu.
      A.
    • zz_beatka Re: Wentylacja 08.10.03, 08:53
      A ja wczoraj się w sposób przykry dla mnie dowiedziałam, że mam wspólnika do
      wentylacji kuchennej. sad(((((
      • marcin_robert Re: Wentylacja 13.10.03, 08:19
        W II i III klatce jest to samo.
        • zzdorka Re: Wentylacja 16.10.03, 00:41
          Sasiedzi mieszkający pietro wyzej jedli rano jajecznice. A przy odbiorze
          wentylacja byla ok. Co bedzie jak nam sie reszta lokatorow wprowadzi...
          • mania2424 Re: Wentylacja 21.10.03, 12:46
            A ja mieszkam na parterze i codziennie coś gotuję. Kto powie co jadłam wczoraj
            na kolację?
            • zzdorka Re: Wentylacja 22.10.03, 22:16
              To jakas dziwna wentylacja, bo ja czulam sasiadow z gory, a nie z dolu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka