agni1 24.02.09, 00:53 Mam propozycję, żeby powołać jeden zarząd osiedla. Może wtedy wreszcie osoby z zarządu przestaną zwalać winę jedni na drugich i zaczną coś robić dla dobra całego osiedla. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzegorz_zz A może sołtys 24.02.09, 10:20 A ja mam propozycję by wybrać dla naszego osiedla sołtysa, albo nawet wójta. Osiedle liczy ok. 2000 mieszkańców co sprawia, że jesteśmy jedną z większych wsi. Odpowiedz Link
stewald Re: A może sołtys 24.02.09, 10:24 Mniejsza z tym jak on będzie się nazywać, ale zawsze możesz zgłosić taki wniosek aby to był sołtys. Wówczas naprawdę poczujesz się jak na wsi. Odpowiedz Link
krepy_edek Re: jeden zarząd 24.02.09, 10:32 Myśle ze wiekszość bedzie za. Tylko należy dobrze wybrać żeby potem ten jeden zarząd sie znów nie tłumaczył że przepisy, że ludzie, że natura... Odpowiedz Link
mar-zz Re: jeden zarząd 24.02.09, 12:58 Moze nie jeden zarząd bo to prawnie niemozliwe. Ale był czas aby zarządy wspólnot porozumiały się w sprawie funkcjonowania osiedla czyli części jego wspólnych. W tym celu powinien powstać zapis tych uzgodnień czyli regulamin itp. Była o tym mowa rok temu i wczesniej Guzik z tych mów wyszło.I nie uwierzę w niechęć niektórych bo nawet takiemu porozumieniu sprzyjaja przepisy prawa. Takie porozumienie jest koszystne dla wszystkich. Drobny przykład: czy wspólnoty B i C nie powinny w jakimś stopniu partycypować w utrzymaniu głównego wjazdu na teren zz? Takich przykładów można mnozyc. Tylko że minał rok i zero efektów. I co? Upoważnimy zarząd do takich porozumień i damy mu na to kolejny rok? Odpowiedz Link
m_arita Re: jeden zarząd 24.02.09, 13:56 mar-zz napisała: > Moze nie jeden zarząd bo to prawnie niemozliwe. Osiedle obok mieszczące się przy ul.Zielone Zacisze czyli Wspólnoty DiE mają jeden zarząd.U nich to możliwe? W D nawet furtka jest czynna ! Odpowiedz Link
mar-zz Re: jeden zarząd 24.02.09, 14:15 Wydaje mi się to mało mozliwe. Podaj jesli mozesz treść zapisu nt tego wspólnego zarządu np z regulaminu czy statutu osiedla. Może treść powołującej go uchwały. Byłby to konkret Odpowiedz Link
zzrobert Re: jeden zarząd 24.02.09, 14:54 mar-zz napisała: > Wydaje mi się to mało mozliwe. Podaj jesli mozesz treść zapisu nt > tego wspólnego zarządu np z regulaminu czy statutu osiedla. Może > treść powołującej go uchwały. Byłby to konkret Przykład podawany od kilku lat: www.apartamentyprzykrolikarni.pl/index.php?v=p&p=1 Odpowiedz Link
mar-zz Re: jeden zarząd 24.02.09, 17:15 Tam każda wspólnota ma zarząd. Wynika że zarządy poszczególnych wspólnot tworzą zarząd osiedla. Ale warto sobie porównac ich sposób uporządkowania niektórych kwestii prawnych z naszym / myslę tu o sytuacji wspólnoty B/ Odpowiedz Link
stewald Re: jeden zarząd 27.02.09, 23:08 Zauważ ,że zarząd każdej ze wspólnot składa się z tych samych osób, zatem jest to wspólny zarząd dla wszystkich wspólnot. Odpowiedz Link
zzrobert Re: jeden zarząd 02.03.09, 14:26 Właśnie. I na chwilę obecną to jedyny znany mi SKUTECZNY sposób uporządkowania ZZABC. Wszystkie inne jak na razie zawodzą bo są różne oczekiwania i różne interesy wspólnot (często nieoficjalne jak widać). Wtedy ten wspólny zarząd może spokojnie zarządzać całością i bez dodatkowych utrudnień zaplanować i wyegzekwować chociażby sprawy ochrony i kontroli dostępu. Podawałem już kolejny raz bo jak widzę nie doszliście do innych efektywnych wniosków a problemy narastają. Odpowiedz Link
wycienty Re: jeden zarząd 02.03.09, 13:55 W D i E jest jedna firma zarządzająca, wybrana przez Turret. Zresztą sa do niej różne zastrzeżenia. Wspólnoty są dwie. To nieco inna sytuacja niż u was, bo obie wspólnoty są oddzielnie ogrodzone i nie mają sprzecznych interesów, jak ma to miejsce u was. Odpowiedz Link
matterek Re: jeden zarząd 12.03.09, 17:31 Jestem za! Po jednym przedsatwicielu każdej wspólnoty w trzech zarządach!!! I skończą się kłótnie o byle co. Odpowiedz Link