arekk44 02.02.04, 09:29 Mam pytanie, do którego roku zycia kobieta moze miec dziecko, tak aby ciążą przebiegała bezpiecznie i bez żadnych komplikacji związanych z wiekiem??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
an_ni Re: Do którego roku?? 02.02.04, 10:04 podejrzewam ze nie ma takiej oficjalnej granicy bo sa kobiety 50 letnie ktore rodza zdrowe dzieci bez wspomagania plodnosci to zalezy od hormonow no i genetyki mowi sie o wieku 35 lat ale i o 40 -stce... Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: Do którego roku?? 02.02.04, 10:34 u kazdej kobiety okres plodnosci konczy sie w innym okresie zycia, to jest sprawa zupelnie indywidualna, genetyczna, a co do zdrowego przebiegu ciazy, nikt tego nigdy nie zagwarantuje, ani u kobiety mlodej tuz po 20-tce na przyklad ani u starszej takiej kolo 40-tki. Kiedys lekarze twierdzili, ze bezpiecznie jest zachodzic w ciaze do 35 roku zycia, teraz ze wzgledu na olbrzymi postep medycyny, badan prenatalnych i roznych innych ta granica zdecydowanie sie przesunela na korzysc kobiet i sadze, ze bedac pod stala dobra opieka lekarska, robiac odpowiednie badania zdrowe dziecko moze urodzic kazda kobieta, ktora moze zajsc w ciaze... o ile oczywiscie plod nie ma zadnych wad genetycznych, lub kobiete w tym okresie nie dopadla jakas grozna choroba wplywajaca negatywnie na rozwoj malenkiej istotki... wg mnie nalezaloby po prostu pojsc do lekarza i zasiegnac jego opinii:) powodzenia:)) Odpowiedz Link Zgłoś
b-azylia wiek a ciaza.. 02.02.04, 12:04 ja tylko jeszcze wziełabym pod uwagę mały szczegół...do którego roku starać się o potomka w perspektywie wychowania,bycia pomocnym,w dobrych relacjach - pozne dzieci= starosc gdy one sa jeszcze dziecmi....rodzac w wieku 40 lat ma sie 60 gdy bobo ma ledwo 20 ,wchodzi w dorosle zycie,potrzebuje zrozumienia, pomocy a z tym roznie u ludzi w tym wieku..to tak tylko nawiasem..bo wiem ze pytanie dotyczylo samych biologicznych mozliwosci kobiety..ale mysle ze o tym tez nalezy myslec..wydac dziecko na swiat to jedno,a wychowac,wyksztalcic, wyslac w swiat - to drugie.... Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: wiek a ciaza.. 02.02.04, 16:33 a z tym sie nie zgadzam, moja mama jest "stara matka" po 35 mnie rodzila i jest cool a rodzice mojego faceta sa mlodymi rodzicami, mieli nieco po 20-tsce, nieprawdopodobnie dretwi i nienowoczesni i z tego co wiem zawsze byli tacy nawet jak mieli te 30-40 lat kiedy ich dzieci wchodzily w doroslosc od zawsze zatrzymali sie w swoich latach mlodosci moja mama zawsze podazala za mna, odmladzala sie poznym macierzynstwem, zawsze byla na czasie wole swoja odlotowa mame po 60 tce ! a wychowanie i wyksztalcenie to tego raczej mozna oczekiwac wlasnie od starszych rozsadniejszych rodzicow niz od gowniarzy ktorzy wszystkiego sie dopiero dorabiaja i ucza zycia na swoich dzieciach Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.depko Re: Do którego roku?? 22.02.04, 01:08 Wskazane jest, aby pierwsze dziecko urodziła do 30 r.ż. Odpowiedz Link Zgłoś