Dodaj do ulubionych

Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe

21.07.11, 14:11
Hej
ginekolog zlecił mi się w tej kwestii przebadać i kazał zrobić też kilka innych badań - jak się ureguluje cykl. Ale wyczytałam, że p-ciala należy zrobić jak najszybciej. Kiedy robiłyście to badanie i czy na czczo?
Obserwuj wątek
    • krolowa_kier Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 22.07.11, 21:09
      Ja robiłam te badania będąc już w ciąży, tak więc na wynik nie ma wpływu to kiedy je zrobisz. Chyba byłam na czczo, ale nie pamiętam.
      • ursz-ulka Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 22.07.11, 22:22
        No właśnie o to nie spytałam, spróbuję się jutro dodzwonić jeszcze do laboratorium, bo w internecie nigdzie nie mogę znaleźć. Przeraża mnie tylko ta "gruba igła"...
        • 1_ania_79 Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 23.07.11, 09:27
          raczej na czczo nie trzeba. wg mojej wiedzy to nalezy robić w ciąży lub szybko po poronieniu poniewaz w/w przeciwciała często ujawniają się tylko w stanie odniennym. ja robiłam 4 dni po poronieniu.
          • 1.mateoj Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 28.07.11, 09:17
            Mi b.dobry lekarz, człowiek określany właściwie "wyrocznią" , kazał spr. cały panel zaburzeń krzepnięcia krwi:
            -p/c anykardiolipinowe
            -p/c beta glikoproteinie
            -bałko c i s
            -v laiden
            -mutację genu protrombiny
            Można mieć zaburzenia krwi wrodzone bądź nabyte (np. w ciąży).
            Niedobór białka c i s też jest istotny.
            Co do czasu żaden lekarz, a byłam u kilku nic mi nie mówił o czasie tzn. do 6 tygodni.
            Ja zrobiłam ten komplet później, wcześniej po prostu nie miałam głowy sad
            • ursz-ulka Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 31.07.11, 19:54
              O, to sporo tego. A robiłaś je też "szybko" czy później? I czy coś wykazały?
              • ursz-ulka Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 31.07.11, 19:56
                Widzisz, jak jak czytam, skupiłam się na nazwach, już widzę, że robiłaś później...
        • krolowa_kier Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 23.07.11, 09:49
          Hmmm, w takim razie przygotuj się na spory wydatek. Ja za te badania plus na toxoplazmozę zapłaciłam prawie 400zł. A igła była normalna.
          • ursz-ulka Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 28.07.11, 08:26
            DZiewczęta, byłam we wtorek.
            I tak:

NA CZCZO - podobno nie trzeba, ale poszłam bo moje laboratorium ma wywieszkę, że na wszystkie badania mamy być na czczo ,w sumie- co tam szkodzi raz później się najeść.

GRUBA IGŁA - nie było, pani powiedziała , że się naczytają "po internetach", że nieprawda, po to jest antykoagulant tocznia, aby się te ciała nie zbiły.

WYNIK - po miesiącu (na pc, toxo szybciej), to czekamy

CENY
            pc antyk. - 60 zł jedno badanie (robiłam igg, igm)
            antykoagulant tocznia 85 zł
            zrobiłam toxo - po 25 za dwie
            także około 250 zł zostawilam, ale będę bogatsza o wiedzę, że jestem zdrowa lub o przyczynę, a to bezcenne.
    • 19b3atka90 Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 23.07.11, 18:25
      Mam pytanie odnosnie tego samego tematu. Czy jest sens robic te badania 5 tygodniu po poronieniu. Dostalam juz 1@ i boje sie ze moj organizm juz nie pamieta ze bylam w ciazy. Z tego co czytalam to powinno sie zrobic do 6 tyg po poronieniu ale nie wiem ile w tym prawdy jest .
      • ursz-ulka Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 28.07.11, 08:27
        Też tak czytałam, ja poszłam jak najszybciej jak tylko się dowiedzialam, że mam robić i że właśnie do tych 6 tygodni trzeba.
        • dorka793 Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 28.07.11, 08:37
          Ja robilam 8 tygodni po poronieniu,mi mówiono że nie ma to wiekszego wpływu kiedy tak naprawde...mi nie wyszły przeciwciała ale antykoagulant tocznia wyszedł mi minimalnie
          podwyzszony,17 sierpnia ide do endo i zobaczymy co powie na moje wyniki.....pozdrawiam
      • dilbi Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 03.08.11, 08:27
        Powinno robić się w miarę możliwości szybko. Ja robiłam 3 miesiące po i też wyszły. Więc jeśli masz możliwość - idź jak najszybciej.
        • julka2404 Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 09.02.12, 22:31
          Helo czy ktoś tu jeszcze zagląda?
          właśnie jestem po poronieniu 31 grudnia i pod koniec stycznia zrobiłam przeciwciała. Wynik IgG 41,15 (powyżej 20 dodatni) i IgM - 3,93 (ujemny). Czy któraś wie o co w tym chodzi. W necie wyczytałam że badanie trzeba powtórzyć po 12 tyg, i jeśli wyjdzie znowu dodatnie to można mówić o zespole antyfosfolipidowym.
          • guziczekk Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 10.02.12, 07:41
            hej
            ja jestem po jednym poronieniu i 4 tyg po łyżeczkowaniu zrobilam bad
            mi wyszły IgM dodatnie 24 (negat poniżej 12) a IgG ujemne
            ginekolog kazala mi powtorzyć badanie wlaśnie około 12 tyg po tym badaniu, ale bez względu jaki wyjdzie wynik to przepisala mi zastrzyki fraxiparine (odmiana clexane), jakbym zaszla w ciąże to od razu mam brać zastrzyki przez cala ciążę.
            • julka2404 Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 13.02.12, 10:10
              Guziczek bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Ciekawe czy u mnie też tak będzie, bo ja mam na odwrót niż Ty. IgG mam dodatnie a IgM ujemne. W środę idę do lekarza to się dowiem.
              To była moja druga ciąża poroniona. W pierwszej nie wykształciło się serduszko i płód obumarł w 9 tyg.Szkoda że po tym pierwszym poronieniu nie zrobiłam badań. Lekarze mówili że tak się zdarza i mam próbować dalej a ja niestety ich posłuchałam. I znowu się nie udało. Ale teraz zrobię wszystko co się da żeby poznać przyczynę o ile się uda. Życzę Tobie ślicznego zdrowego dzidziusia w przyszłości smile
    • ursz-ulka MAM WYNIKI 10.08.11, 13:41
      Moje wyniki:
      pc antykardiol. igG 2,84 - wynik ujemny
      pc antykardiol. igM 13,55 - wynik ujemny (wg normy 20-40 byłby słabo dodatni)
      antykaogulant toczniowy ujemny
      toxo igG 0,21 - wynik ujemny
      toxo igM 0,13 - wynik ujemny

Gin powiedział, że jest dobrze, ewentualnie robić genetykę (a drugi gin genetykę jeszcze odradza).
      Co byście jeszcze doradzały przebadać?
      • 19b3atka90 Re: MAM WYNIKI 10.08.11, 15:10
        a badania na : Ureaplasme urealyticum, Mycoplasme genitalium, Chlamydie trachomatis masz juz zrobione? Ja bym na twoim miejscu zrobila ta genetyke , skoro jeden lekarz uwaza ze jest potrzebna wiec da ci skierowanie to nic na tym nie stracisz. Ja dzisaj tez odebralam swoje badania na pc antykardiol i tez mi wyszly ujemne i mi zostaje tylko antykaogulant toczniowy i badania na wirus opryszczki i ta nieszczesna genetyka, ktorej sie cholernie boje.
        • ursz-ulka Re: MAM WYNIKI 10.08.11, 18:03
          Masz rację - jeszcze te trzy badania zrobię, ktróre wymieniłaś oraz pc. przeciwjądrowe. Genetykę miałabym robić prywatnie, w tym sęk. Z tego co się orientowałam to ją refundują po trzecim poronieniu. Z drugiej strony nie chcę też wpadać w panikę i paranoję badań, bo jak zacznę, to w rok nie skończę. Oczywiście wszystkie co robię robię prywatnie, to jednak wydatek jest. We wrześniu na pewno badamy jeszcze nasienie, tak co miesiąc trochę. Zobaczę jeszcze co ten pierwszy lekarz powie - bo jak stwierdził puste jajo to mówił, że raczej inne przyczyny niż genetyczne.
          • 19b3atka90 Re: MAM WYNIKI 10.08.11, 18:31
            a te pc przeciw jadrowe w jakim celu sie robi?? ja juz popadlam w paranoje robienia badan, siedze na internecie i tylko czytam jakie badanie mogla bym jeszcze zrobic. Ale przynajmniej mam o tyle dobrze ze wiekszosc robie na kase chorych. Wkurza mnie to ze wszystie badania wychodza ksiazkowo i wiec skoro jestem takim okazem zdrowia to czemu mi sie 2 razy nie udalo?

skoro faktycznie mials puste jajo to to raczej nie ma nic wspolnego z genetyka. Ja czytalam ze badania genetyczne po 2 poronieniach sa juz refundowane ale moze sie myle.

Niedoszła mama po przejściach..

Czas Nie Leczy Ran.. On Tylko Przyzwyczaja Do Bólu.
            • ursz-ulka Re: MAM WYNIKI 12.08.11, 09:04
              Mi ginekolog przeciwjądr. nie zlecał, więc na razie nie robiłam. Ale o tym czytałam i chyba zrobię.
              Czytałam z kolei, że można robić setki badań i nic nie wykryć, że to przypadek. Chciałabym z jednej strony coś wykryć i się wyleczyć, ale z drugiej strony nie wykryć i żyć ze świadomością, że felerna nie jestem.
              To wszystko jest takie popierniczone...
              Na razie jednak bardziej skupiam się na urlopie, chcę wyjechać, coś zobaczyć, poznać nową kulturę i nowych ludzi, muszę się oderwać od tego bólu, bo wpadnę w jakąś obsesję.
              • 02kaja Re: MAM WYNIKI 12.08.11, 17:32
                genetyczne refundowane są po drugim poronieniu, warto więc robić, przynajmniej wyklucza się to na co nie ma się wpływu, ale u mnie dało mi to dużo wewnętrznego spokoju, że to nie my sami jesteśmy przyczyną - w sensie przekazywania jakiejś wady. Na wynik czekałam 2 miesiące - najdłuże dwa miesiące w moim życiu.
                • ursz-ulka Re: MAM WYNIKI 13.08.11, 08:17
                  Rozumiem, żyłam w przekonaniu, że po trzecim. Jak po drugim, to zmienia to mój punkt widzenia.
                  • anetapio Re: MAM WYNIKI 10.02.12, 14:56
                    U mnie właśnie w tych p/ciałach jądrowych tkwi problem moich poronień, więc mysle, ze warto je zrobić. Na poczatku zrobilam tarczycowe, prolaktyne, genetyczne(dziś bylam na powtórce, bo pierwsze badanie nie wyszło, komorki nie rosły), a na końcu ANA 2, które wyszły dodatnie. Dodatkowo zrobiono mi ANA 1 i czynnik reumatoidalny. Może okazać się, że nie ma u ciebie przyczyn poronień, ale zawsze warto sprawdzić wszystko.
                    • yadrall Re: MAM WYNIKI 12.02.12, 23:14
                      A mozna zrobic badania w ciagu 10 dni po poronieniu i wyjda ujemne podczas gdy w kolejnej ciazy (z haparyna na wszeki wypadek) w 12tc wyjda dodatnie...
    • ceyranaa Re: Badanie na przeciwciała antykardiolipinowe 02.03.12, 14:45
      witajcie

czy jak zrobię soboe pc antykardiolipinowe to wystarczy czy muszę też zrobić ten antykoagulant tocznia? jestem dwa tyg po poronieniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka