Dodaj do ulubionych

histeroskopia

05.01.06, 10:21
mam pytanie czy ktoś mógłby mi technicznie wyjaśnić jak wygląda ten zabieg
przy znieczuleniu miejscowym boli czy nie? ile trwa i takie tam? Mam
skierowanie i sie boje...
Z góry dzięki B
Obserwuj wątek
    • laura771 Re: histeroskopia 05.01.06, 10:54
      Ja miałam ze znieczuleniem całkowitym, ale lepiej zadzwoń do tego miejsca gdzie
      masz robione i spytaj, bo czasami ale sporadycznie robi się ze znieczuleniem
      miejscowym. Technicznie to wygląda tak, ze musisz być na czczo, wchodzi na
      folet, doktor po uśpieniu Cię przepłukuje macicę jakąś solą, zakłada kulociąg i
      wprowadza do macicy urządzenie do podglądu wnętrza macicy na monitorze. No i
      obserwuje szyjkę i macicę, jeśli są jakieś polipy czy mięśniaki, to wycina i
      potem te wycinki są badane. Zabieg trwa średnio do 15 minut, no chyba, że jest
      dużo do wycięcia. Potem przewożą Cię do łóżka i wybudzają. Pobolewa podbrzusze
      jak na okres przez pare dni i występuje krwawienie. Po zabiegu powinno się
      otrzymać antybiotyk przeciw bakteriom, a przed zabiegiem musisz mieć dobry
      wynik biocenozy pochwy. Nic się nie bój, usypianie jest fajne.
      Laura
      • bach28 Re: histeroskopia 05.01.06, 13:36
        ja mam miec z miejscowym
        • bach28 Re: histeroskopia 05.01.06, 13:47
          czego sie boje generalnie sad
          • laura771 Re: histeroskopia 05.01.06, 15:12
            To może oni chcą Ci tylko zajrzeć, bo wycinać chyba by się nie podjęli. Musisz
            zadziałać może i to ustalić, czy to będzie histeroskopia tylko diagnostyczna,
            czy od razu by Ci wycinali jakby coś było do wycięcia. Lepiej żeby od razu
            zrobili co trzeba. Ja bym była za całkowitym znieczuleniem. Pogadaj z nimi.
            • bach28 Re: histeroskopia 05.01.06, 15:31
              nie no raczej nie zreszta on nic tam u mnie złego nie widzi na usg ale w celu
              wykluczenia czegokolwiek po dwóch poronieniach chciałby poogladac stan mojej
              macicy sad dzieki serdeczne za informacje pozdrawiam B
              • ewdik Re: histeroskopia 14.03.06, 09:15
                Witaj.Ja również mam mieć robioną histeroskopie. Podobnie jak ty jestem po 2 poronieniach. Na usg wszystko w porządku. Strasznie się boję tego badania. Ty już napewno jesteś po. Czy miałaś znieczulenie miejscowe i czy bolało? Za odpowiedź dzięki z góry
                • bach28 Re: histeroskopia 14.03.06, 11:20
                  hej tak jestem już po....miałam znieczulenie miejscowe w szyjke (takie jak u
                  dentysty) i własciwie moje badanie trwało ok 5 minut (pewnie dlatego że wszystko
                  ok) nie było przyjemnie ale nie bolało, weź ze sobą podpaski bo można potem
                  krwawić dośc mocno powodzenia
                  • ewdik Re: histeroskopia 14.03.06, 13:25
                    Serdeczne dzięki za odpowiedź.Troche mnie pocieszyłaś że jednak nie boli.
    • sylwia259 Re: histeroskopia 01.05.06, 17:50
      CZEŚĆ DZIEWCZYNY JA TEŻ JESTEM PO HISTEROSKOPII DIAGNOSTYCZNEJ. NA POCZĄTKU
      LEKARZ MI POWIEDZIAŁ ŻE JEST MAŁA PRZEGRODA I TRZEBA JĄ USUNĄĆ ALE NA WYPISIE
      WYCZYTAŁAM ŻE JEST TO MACICA ŁUKOWATA( SIODEŁKOWATA) NIE ROZUMIEM TYLKO CZY TO
      SAMO CO PRZEGRODA. JESLI MOŻECIE TO NAPISZCIE CO UWAZACIE NA TEN TEMAT. a POZA
      TYM ZNIECZULENIE MIAŁAM CAŁKOWITE WIĘC NIC NIE PAMIĘTAM , TRWAŁO TO OK 15 MIN I
      PÓZNIEJ LEKKIE PLAMIENIE PRZEZ OK 3 DNI.
      • dosh Re: histeroskopia 11.05.06, 11:57
        A czy można starać się o dziecko jeszcze w tym samym cyklu?
        Czy konieczne jest aby odczekać do kolejnego cyklu?
        • 89mika Re: histeroskopia 11.05.06, 18:53
          można sie starać w cyklu kolejnym a najlepiej po dwóch - trzech żeby szyjka
          się dostatecznie wzmocniła
          • cacanka1 Re: histeroskopia 11.05.06, 19:27
            Cześć dziewczyny. Jestem po 2 poronieniach i też czeka mnie to badanie.
            Lekarz od razu powiedział mi, że będzie to w znieczuleniu ogólnym, wiec się nie
            boje. Ale mam pytanie. Czy przed badaniem podaje się coś na rozwarcie szyjki, i
            jakie komplikacje wiążą się z tym badaniem?, Meczę się już od 3 miesięcy z
            grzybica i nie chciałabym mieć po ty nawrotów. Jeśli któraś z was jest na tyle
            zorientowana proszę niech napisze, jakie konsekwencje zdrowotne mogą się
            pojawić. Czy antybiotyk jest konieczny i o co powinnam pytać? Moje pytanie,
            dlatego formułuje w ten sposób, ponieważ przed i po zabiegu łyżeczkowania
            wyszłam ze szpitala bez żadnej wiedzy., i wszystkiego dowiaduję się na forum.
            • 89mika Re: cacanka1 12.05.06, 07:42
              miałam to badanie więc mogę się podzielić z Tobą moim doświadczeniem, podczas
              tego zabiegu nie podaje się niczego na rozwarcie szyjki,
              ważne jest abyś nie była w tym czasie chora właśnie na grzybicę, chlamydię
              dlatego przed tym badaniem trzeba zrobić badnie na czystość pochwy , wymaz z
              szyjki w kierunku chlamydii, ja robiłam te badania wczesniej wyniki były ok
              więc poszłam na histeroskopię, po tym badaniu pytałam o antybiotyk ale
              powiedziano mi że nie ma konieczności zażywania leku, ja jednak na wszelki
              wypadek zrobiłam po pierwszej @ znowu te badania na czystość , na chlamydię i
              wyniki także były ok, wydaje mi się że ważne jest abyś była zdrowa przed tym
              badaniem a potem po nim też kontrolnie się przebadała, co do histeroskopii
              polecam szpital bródnowski w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka