Dodaj do ulubionych

Czy wynik bety w różnych lab moze nieco sie różnic

05.03.07, 15:13
Dziewczyny!
Może któras bedzie mogla mi pomoc. Ale moze od poczatku
16.01 -poronienie samoistne wspomagane farmakologicznie (bez zabiegu)
18.01 -beta HCG na poziomie 1782 (spadek z 15868 w ciagu 5 dni) oraz
kontrolne USG-ok
02.02 -beta 88
16.02 -beta 9,98
wczoraj 11!
Szczerze mowiac jestem zalamana sad Mam jeszcze cicha nadzieje, ze moze ma
znaczenie to ze badanie 16.02 robilam w innym laboratorium niz pozostale
(normy tez maja rozne) dlatego jutro pojde tam zrobic i porownam. Czytalam,
ze moze miec znaczenie stan zapalny w organizmie a ja bylam chora 2 tygodnie
prawie i mialam antybiotyk.
Staram sie nie denerwowac ale tyle sie naczytalam o zasniadzie groniastym sad
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: Czy wynik bety w różnych lab moze nieco sie r 05.03.07, 15:17
      Zaśniad groniasty można stwierdzić podczas badania usg na 100$%, wynik bety
      może to potwierdzić. Mi robiono kontrolne badanie usg po łyżeczkowaniu, nawet,
      gdyby lekarz nie zlecił, to sama bym je zrobiła dla pewności.
      Normy laboratoryjne maja prawo się różnić.
      • aregiec Re: Czy wynik bety w różnych lab moze nieco sie r 05.03.07, 15:24
        Jak pisalam mialam zrobione USG po poronieniu i wszystko bylo ok, wynik bety
        tez. Nastepne USG kontrolne mialam miec za tydzien, dwa. Jutro jak beta sie
        potwierdzi zadzwonie do lekarza i przyspiesze ta wizyte sad
        • agnrek Re: Czy wynik bety w różnych lab moze nieco sie r 05.03.07, 15:29
          No to zaśniadu nie masz na pewno smile
          Ja poszłam na kontrolne usg po miesiącu od łyżeczkowania, gdy się położyłam, od
          razu zadałam pierwsze pytanie, czy to nie zaśniad. Lekarka spojrzała na mnie i
          mówi: "Widzę, że sporo pani czasu w internecie spędziła zamiast zapytać
          lekarza. Zaśniad by już było widać w dniu poronienia, a nie miesiąc po nim".
          Tak więc nos do góry, wszystko na pewno jest ok smile
          • aregiec Re: Czy wynik bety w różnych lab moze nieco sie r 05.03.07, 15:40
            Dzieki wielkie! Troche mnie uspokoiłaś. My chyba naprawde za duzo czytamy w
            necie i potem sobie do glowy przybieramy. No ale taki nałóg wink
            • agnrek Re: Czy wynik bety w różnych lab moze nieco sie r 05.03.07, 15:41
              Mi wręcz ta lekarka powiedziała tak: "Mam wrażenie, że większość z was sobie
              wmawia te poronienia i to jest ich przyczyna". Okropna, nie?
              • aregiec Re: Czy wynik bety w różnych lab moze nieco sie r 05.03.07, 15:50
                Tacy lekarze, nie skomentuje tego.
                Ja do swojego poronienia sądziłam, że owszem ten problem jest ale dla mnie
                baaardzo daleki. A teraz...
                Wlasnie jak bylam ta bete teraz robic przyszla dziewczyna chyba z mężem.
                Podeszla do okienka i zapytala kiedy najwczesniej moze miec wynik betaHCG bo
                potrzebuje do szpitala do zabiegu... aż mi ciarki przeszły!
                • agnrek Re: Czy wynik bety w różnych lab moze nieco sie r 05.03.07, 16:03
                  Ja też myślałam, że poronienia to marginalne zjawisko, ale gdy mi się to
                  przydarzyło, zobaczyłam, że wkoło mnie jest takich nieszczęść więcej, nie każda
                  się przyznaje do tego.
                  • aregiec Re: Czy wynik bety w różnych lab moze nieco sie r 05.03.07, 16:11
                    Ja nie znalam nikogo kto by przez to przeszedl ale masz rację, że o tym sie po
                    prostu nie mowi.
                    • megisa1 Re: Czy wynik bety w różnych lab moze nieco sie r 05.03.07, 20:24
                      no nie mówi się to fakt...a potem jak zaczynasz o tym mówić
                      to okazauje się że to jednak często się zdarza

...nie wiem czy tesciowa by mi powiedziała,
                      bo niby i po co
                      że ona np poroniła 3 razy, co drugą ciążę... a ma 3 dzieci

i chyba kazda moja znajoma ma conajmniej jedną kolejna znajomą
                      która conajmniej raz poroniła

lekarz mi ostatnio też powiedział że jedno poronienie staje się chyba
                      standardem...pewnie żeby mnie pocieszyć wink że juz mam to za sobą wink
                      i nie powiem nawet mu sie trochę udało mnie pocieszyć wink
                      • aregiec Megisa, co u Ciebie? 05.03.07, 21:44
                        Czesc Madziu!

Cieszę się, że sie odezwalas. Co u Ciebie? Widziałam, że bywasz na NPRu. Też
                        tam trafiłam bo od poczatku tego cyklu prowadze u siebie obserwacje tempki i
                        sluzu smile i w zwiazku z tym szukałam pewnych info bo podejrzewałam u siebie brak
                        owulacji. (chyba Ci nawet pisalam o tym w Twoim watku) No ale skok temp pojawil
                        sie troche pozniej, nie wiem moze przez to moje chorowanie wiec owu raczej
                        byla. Dzis mam 26dc (7 dzien wyzszych tempek) no ale dobila mnie ta beta...
                        Jutro ja powtorze i zobacze co i jak.

Acha! Odebralam wyniki przeciwcial antykardiolipinowych. Tak jak przypuszczalas
                        sa ujemne
                        IgG 3,3 wynik ujemny 0-10, wynik slabo dodatni 10-20, wynik dodatni pow.20
                        IgM 4,0 wynik ujemny 0-20, wynik slabo dodatni 20-40, wynik dodatni pow.40
                        Laborantka dalej sie upierala ze nie ma potrzeby stosowania "specjalnych metod
                        pobierania krwi"
                        Pozostaje mi miec nadzieje, że gdyby tej opaski nie bylo to wynik zmiescilby
                        sie w normie. No ale zobaczymy co jeszcze gin na to.

Pozdrawiam!
                        Aneta
                        • megisa1 Re: Megisa, co u Ciebie? 06.03.07, 12:25
                          smile))

cześć cześć

taaaa udzielam się na razie to zawracam gitarę
                          bo jeszcze nie kumam o co chodzi
                          i tak męcze biedne dziewczyny wink))

u mnie w końcu dziś tempka skoczyla 17dc ...juz myśłam że nigdy tego nie
                          doczekam wink)) no ale dalej nic z tego nie rozumiem wiec poczekam juz chyba do
                          końca cyklu..oby się nie skończył przez najbliższe 9m wink heheheh

co ty tą betą sie nie przejmuj w życiu by ci tak nisko nie spadła przy
                          zaśniadzie...luz, jestem pewna że to przez to że robilaś w innym labku na
                          100% smile

a antykardio... już o tym nie myśl bo i tak nic z tym nie zrobisz
                          ...wynik masz dobry i tego sie trzymaj...
                          i tak mamy wystrczająco duzo zmartwień smile

ja juz odpuściłam sobie lekarzy po tym ostatnim
                          i teraz tylko się homolkujemy jak dzikie norki big_grin

będzie co ma być...brzydko mówiąc kładę laxxę na to wszystko co za mną
                          i patrzę w przyszłość w oczekiwaniu na 2 kreski smile

obyśmy się wszystkie szybko tego doczekały
                          i żeby wszystko dobrze się skończyło wink

buźka
                          • aregiec Re: Megisa, co u Ciebie? 06.03.07, 16:55
                            Wiesz ja tez sie za bardzo na tych sprawach nie znam smile

No u mnie wlasnie w tym cyklu tez pozno byl ten skok i juz sie zaczynalam bać,
                            że owu nie bylo a tu prosze tylko male opoznienie.

Moj M tez ma juz niezly ubaw ze mnie, jak dzis zobaczy ze kolejny wykresik na
                            kolejnej stronie zmajstrowalam to mnie chyba do lekarza zaprowadzi - tego od
                            główki wink)

No a beta? Cóż czekam na wynik... zobaczymy co i jak

Mam nadzieje, że nasze trudy z tymi obserwacjami, badaniami, lekarzami itd
                            szybko zaowocują (czyt. zafasolkują smile ) Ja jeszcze troche poczekam ale Tobie
                            zycze tego juz teraz!

Pozdrawiam!
                            aneta
                            • megisa1 Re: Megisa, co u Ciebie? 06.03.07, 19:53
                              no to mamy wytrwałych tych naszych chłopów wink

anetko nie powiem że bym sie nieucieszyła gdyby się w najbliższych cyklach
                              udało wink

ale jakoś chyba wolałabym rodzić na wiosennie żeby przez zime się
                              przekulać wink....a jak tak mówię to mój m się puka w głowe i mówi żebym nie
                              przesadzała bo dzieci sie rodzą cały rok...no i gadaj z nim...nic nie rozumie
                              tylko że to nie on bedzie sie kulał z wielkim badziochem w upały
                              i to nie on bedzie mieć spuchnięte nogi wink

...wiec kto wie, kto wie moze na ciebie poczekam chcąc - nie chcąc wink a moze
                              będziesz szybciej mamą niż ja?

nic sobie człowiek zaplanowac nie może wink))

buźka
                              • aregiec Re: Megisa, co u Ciebie? 06.03.07, 20:09
                                Jedna dziewczyna na innym forum tez mila takie rozterki i ktoras jej
                                odpowiedziala, że zima tez nie jest zla na porod, na wiosne bowiem mozna sie
                                lepiej odzywiac bo sa swieze wazywa i owoce a to wazne zwlaszcza w pierszych
                                miesiacach ciazy no i mozna uniknac grypy smile
                                W tym roku grudzien/styczen podobno byla plaga poronien... - tez tak jakas
                                dziewczyna napisala.

Tak ze nie waz sie na mnie czekac! smile
                                • agnrek Re: Megisa, co u Ciebie? 06.03.07, 22:55
                                  Ok, ale urodzisz wiosną czy latem i gdy karmisz piersią, to jedynie powąchasz
                                  większość owoców i warzyw smile Fajnie urodzić na początku roku, to do późnej
                                  wiosny dziecko już jest na tyle duże, że można na pół dnia iść do parku, a latem
                                  wybrać się z nim na wakacje.
                            • aregiec Beta piękna :))))) 06.03.07, 20:03
                              Mam wynik bety - 3,11!!! No i w dodatku wg norm tego laboratorium juz
                              nieciążowa smile no ale mnie tylko interesowal czy jest spadek. Ale sie
                              ciesze smile)) Mąż powiedzial ze w tamtym lab juz zadnych badan nie zrobimy bo juz
                              po raz drugi musimy sie przez nie stresowac niepotrzebnie (pierwszy raz to
                              ewidentna pomylka, skladalismy reklamacje, uznali) i w dodatku drogo wszystkie
                              badania mają.
                              Zastanawia mnie tylko, że jednak ta roznica w laboratoriach jest i to calkiem
                              spora no ale niewazne...
                              • agnrek Re: Beta piękna :))))) 06.03.07, 22:53
                                Ano wiedzisz. Ale stres, który zjadłas, to już inna sprawa, nie? smile
                              • megisa1 Re: Beta piękna :))))) 07.03.07, 09:17
                                no to super smile

ja tez mam takie labolatorium które omijam smile

to u nich beta zaczęła spadać...
                                żyły mi sie nie chcą zamykać... ostatnio zachlapałam podłogę i przy okazji
                                kobitke która pobierała mi krew ...a mówiłam "że jeszcze nie czas na
                                plasterek" wink)) no cóz trzeba słuchac pacjentów smile

no i troche jestem w kropce bo to labek najbliżej mojej pracy i teraz czeka
                                mnie badanie progesteronu,
                                ale cięgle się zastanawiam czy nie pojechać gdzieś dalej smile
                                pewnie spóźnie sie do pracy...ale może w innym wynik bedzie lepszy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka