beatekm
25.02.16, 09:32
Dzień dobry.
Poroniłam, choć ja uważam, że urodziłam moją wymarzoną Anię w 19 tc, w ten wtorek.
W poniedziałek byłam na comiesięcznej wizycie i podczas usg lekarz nie zauważył akcji serca. Moje serce w tamtej chwili też stanęło a potem mam wrażenie, że pękło...
Mam już dwójkę zdrowych, cudownych dzieci z ciąż właściwie bezproblemowych. W ciąży z córeczkę byłąm7 late temu, od 20 tyg. skurcze i rozluźnienie szyjki ale wystarczył dufaston i oszczędny tryb życia i dotrwałyśmy ze spokojem do 38 tc. Synek urodził się blisko 4 late temu, ciąża z późno wykrytą cukrzycą ciążową -z winy lekarza, który późno skierował mnie na test. Udało mi się opanować cukrzycę jedynie dietą, jedyny problem, że od 30 tc miałam skróconą szyjkę i rozwarcie ale nie postępujące i znów dotrwałam do 38 tc.
Tym większy był to dla mnie szok, że ta ciąża również rozwijała się prawidłowo, nie robiłam PAPPA (mam 35 lat) bo chciałam urodzić mimo wszytko, miałam jednak bardzo dokładne usg genetyczne wykonane przez najlepszego specjalistę od ultrasonografii w Poznaniu, wszystko ok, kość nosowa obecna, przepływy ok, przezierność dobra.
Jeszcze w 17/18 tygodniu czułam ruchy malutkiej, nie miałam żadnych objawów niepokojących, wyniki (krew, mocz) ok, nie zdążyłam jedynie zrobić obciążenia glukozą.
Poród musiałam mieć wywoływany, bo żadnego rozwarcia czy skurczy nie miałam. Malutka bez widocznych wad, musiała umrzeć do kilku dni wcześniej.
Źle pobrane wycinki do badań genetycznych sprawiły,że nie mogę zrobić pełnych badań genetycznych, mogę jedynie z kostek parafinowych jeśli okaże się, że są w nich tkanki łożyska czy jeszcze kosmówki, ale na to, jak i na wynik patomorfologii, muszę czekać.
Mam pytanie, cz któraś z Was poroniła w późnej ciąży bez wyraźnej przyczyny? Jakie badanie muszę wykonać? Może któraś z Was zna dobrego ginekologa w Poznaniu? Do poprzedniego nie mam już zaufania, ginekolodzy, którzy prowadzili moje poprzednie ciąże są niedostępni.
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
B