trissie 08.07.05, 13:59 Znam jednego, jak wam sie podoba? Imię pichodzi podobno z Białorusi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Ekspedyt? 08.07.05, 14:19 Dla mnie się podoba, aczkolwiek nie brzmi mi wcale "białorusko". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ekspedyt? 08.07.05, 23:45 Był nawet taki święty: www.imiona.net.pl/pokaz.php?id=411&litera=E&jacy=all - więc może imię popularniejsze było na Białorusi, ale rzeczywiscie nie jest białoruskie (nawet nie wygląda na to). Najbardziej podoba mi się ten fragment opisu: "Św. Ekspedyt przedstawiany jest jako rzymski żołnierz depczący kruka (według Latynów ptak ten powtarza słowa cras, co po łacinie znaczy jutro) i wskazuje na krzyż z napisem hodie - dziś. Z tego wypływa morał nie tylko dla uczniów: nie odkładaj do jutra tego, co możesz zrobić dziś." Niestety w związku z popularyzacją ekspedytu zamiast wysyłki (działy ekspedytu itp.) imię się już raczej na dzisiejse czasy nie nadaje. Choc kto wie, może jakiś popularny Ekspedyt Janiak mogłby spowodować lawinę nadań ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ekspedyt? 07.10.06, 21:02 Ostatnio wyczytałam, że imię to "tłumaczono" jako Wierzyn. A zatem krakowski Wierzynek to po prostu Ekspedytek Odpowiedz Link Zgłoś
polichymnia Re: Ekspedyt? 13.07.05, 17:45 W "Strachach"Ukniewskiej główna boh.modli się do św.Ekspedyta.Jest "w girlsach"więc może to święty od nich..... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Ekspedyt? 10.05.06, 09:27 A moze Eksio)). Mnie sie kojarzy z ekspedientem.... Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Ekspedyt? 08.10.06, 12:48 Nie tylko w "Strachach". Modli się do niego pół Warszawy )) W kościele Zbawiciela jest ołtarz św. Ekspedyta, patrona spraw, które nie mogą czekać. Zbierane są prośby i co tydzień jest msza św. w intencji wszystkich, którzy proszą. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Ekspedyt? 10.12.05, 12:56 Nie podoba mi się wcale. Kojarzy mi się z Ekspedycją albo Ekspedientem i w ogóle nie brzmi jak imię. (Ale widzę, że się mylę, bo tradycja jest, tylko że mi nieznana). Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Ekspedyt? 09.05.06, 23:20 W Polsce mieszkają też (a w każdym razie mieszkali 11 lat temu) dwaj panowie o imieniu Ekspedytor. Mój mąż zaśmiewał się do łez, kiedy to przeczytał (w Rymucie) . Odpowiedz Link Zgłoś