Dodaj do ulubionych

Drogie Akwanetówki, drodzy Akwanetowcy, pomóżcie!!

28.03.12, 17:47
W Rzepie, pod

www.rp.pl/artykul/843344,849884-70--rocznica-powstania-Gwardii-Ludowej.html
jest artykuł poświęcony utrwalaczom, z okazji 70-lecia powstania GL.

Pod artykułem komentarze, pierwszy z nich przedstawia sylwetkę innego utrwalacza, niejakiego Kędzierskiego Jana. Na pamiątkę wieczną jego działalności na rzecz Ludowej, przyznano mu na warszawskim Bemowie ulicę. Mieszkam w pobliżu, mam na tejże ulicy przyjaciół, których szlag trafia, że wciaz muszą gdzieś podawać nazwisko tego szemranego typa. Teraz zadzwonili i poprosili o wsparcie.

Więc prośba: moglibyście otworzyć tę stronę i kliknąć pod wpisem - że rekomendujecie? Kopia tej strony Rzepy mogłaby zostać dołączona do kolejnego już pisma w sprawie zmiany nazwy tej ulicy.

W tej sytuacji każdy klik się liczy!

Z góry dzieki!
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Drogie Akwanetówki, drodzy Akwanetowcy, pomóż 28.03.12, 18:53
      Kliknąłem, ale jako niezalogowany. Chyba sie liczy.
      • pro100 Re: Drogie Akwanetówki, drodzy Akwanetowcy, pomóż 28.03.12, 21:00
        wikul napisał:

> Kliknąłem, ale jako niezalogowany. Chyba sie liczy.
        sie liczy - stuknęło 1 wiecej. ale czy to akurat pomoże?
    • oleg3 Kliknąłem n/t 28.03.12, 19:03

• off_nick Re: Kliknąłem n/t 28.03.12, 19:26
        Też kliknęłam.
        A co koleżeństwo na to?
        esanok.pl/2012/powiat-leski-65-rocznica-smierci-gen-karola-swierczewskiego.html
        • manny-jestem Re: Kliknąłem n/t 28.03.12, 19:35
          Ten czlonek kolezenstwa w szoku...
    • manny-jestem Re: Drogie Akwanetówki, drodzy Akwanetowcy, pomóż 28.03.12, 19:26
      zrobione
    • cepekolodziej Najbardziej mi się podoba, że 28.03.12, 20:35

zajmował "czołowe drugorzędne stanowiska partyjne".

To ten dyrektor zawodowy z Barei?
      • wikul Re: Najbardziej mi się podoba, że 28.03.12, 20:52
        cepekolodziej napisał:

> zajmował "czołowe drugorzędne stanowiska partyjne".
        >
        > To ten dyrektor zawodowy z Barei?

Którego świetnie zagrał Gajos ?
        • cepekolodziej Re: Najbardziej mi się podoba, że 28.03.12, 21:15

nie - to Jerzy Dobrowolski

smile
          • wikul Re: Najbardziej mi się podoba, że 28.03.12, 23:26
            cepekolodziej napisał:

>
            > nie - to Jerzy Dobrowolski
            >
            > smile

To ten co przestawiał jeziorko na makiecie ?
            A ja myślałem że chodzi o dygnitarza z Alternatywy 4 , brawurowo zagranego prze Gajosa.
    • hansgrubber Re: Drogie Akwanetówki, drodzy Akwanetowcy, pomóż 28.03.12, 23:11
      Ok.
    • perla jeszcze nigdy nie podpisałem się 28.03.12, 23:26
      pod żadną rezolucją.
      Ani polityczną ani społeczną.
      Nawet wtedy gdy mieszkałem w bloku i lokatorzy chcieli usunąć jakąś uciążliwą sąsiadkę. Ani wtedy gdy chcieli likwidacji głośnego pubu z naprzeciwka.
      Jako jedyny w liceum nie należałem do PCK, a co wymagało podpisu, i co mi pani dyrektor wypominała na apelach przy całej szkole.
      Ja po prostu niczego nie podpisuję, dlatego też Cepie niczego nie kliknę, znaczy się, nie podpiszę właśnie.
    • ada08 Dziwna propozycja 29.03.12, 11:16

Być może ten Kędzierski oraz inni utrwalacze byli łajzami, ja tam nie wiem, nie znam się, ale...
      Ale co my wiemy o dzisiejszych mieszkańcach tych ulic, które noszą imiona utrwalaczy? A może tam teraz mieszkają jeszcze większe łajzy niż ci utrwalacze? Oczywiście wyjątkiem są przyjaciele Cepakołodzieja, jeśli są jego przyjaciółmi to na pewno są to obywatele w najlepszym gatunku, ale inni?!

Nie kliknę.
      a.

cepekolodziej napisał:

> jest artykuł poświęcony utrwalaczom, z okazji 70-lecia powstania GL.
      >
      > Pod artykułem komentarze, pierwszy z nich przedstawia sylwetkę innego utrwalacz
      > a, niejakiego Kędzierskiego Jana. Na pamiątkę wieczną jego działalności na rzec
      > z Ludowej, przyznano mu na warszawskim Bemowie ulicę. Mieszkam w pobliżu, mam n
      > a tejże ulicy przyjaciół, których szlag trafia, że wciaz muszą gdzieś podawać n
      > azwisko tego szemranego typa. Teraz zadzwonili i poprosili o wsparcie.
      >
      > Więc prośba: moglibyście otworzyć tę stronę i kliknąć pod wpisem - że rekomendu
      > jecie? Kopia tej strony Rzepy mogłaby zostać dołączona do kolejnego już pisma w
      > sprawie zmiany nazwy tej ulicy.
      >
      > W tej sytuacji każdy klik się liczy!
      >
      > Z góry dzieki!
      • cepekolodziej Re: Dziwna propozycja 29.03.12, 13:24

Nie wiem, co w ten sposób zademonstrowałaś (Ty, a i Perła), ale - niezależnie - dzięki za szczerość.

Ulica jest mała, bloki, tylko 14 numerów, to i pewnie nie zasługuje na jakiegoś wielkiego patrona. Ale żeby typa, co to za wyczyny w GL (lub wiedzę o ich braku) zajmował w warszawskiej PRL pierwszorzędne stanowiska drugorzędne?
        • ada08 Re: Dziwna propozycja 30.03.12, 19:05
          cepekolodziej napisał:

>
          > Nie wiem, co w ten sposób zademonstrowałaś ...

A to, że moim zdaniem, ludzie obalający widowiskowo i hucznie tabliczki adresowe - mają nasrane w głowach smile
          a.
          • astra18 Re: Dziwna propozycja 30.03.12, 19:21
            ada08 napisała:

> cepekolodziej napisał:
            >
            > >
            > > Nie wiem, co w ten sposób zademonstrowałaś ...
            >
            > A to, że moim zdaniem, ludzie obalający widowiskowo i hucznie tabliczki adresow
            > e - mają nasrane w głowach smile

Chyba nam ktoś Adę podmieniłsmile
            Już po 13 - tej więc można:

www.youtube.com/watch?v=vVQzYpaqdM0
            Astra
            > a.
          • cepekolodziej Re: Dziwna propozycja 30.03.12, 20:29
            ada08 napisała:

> moim zdaniem, ludzie obalający widowiskowo i hucznie tabliczki adresow
            > e - mają nasrane w głowach smile
            > a.

Szanowna Ado,

nie wiem, o czym mowa. Ktoś tu wspominał o widowiskowym i hucznym obalaniu tabliczki adresowej? Wygląda mi na to, że coś takiego, jakiś tego typu ceremonialny rytuał (czy rytualny ceremoniał) istnieje w Twojej wyobraźni. I, że dokonawszy projekcji tegoż na innych, wyrażasz wobec ich wyobrażeń i działań obrzydzenie.

To tak z grubsza. I wystarczy tak, bo sam z siebie zabieg jest czytelny.

Ja tam nie miałem nic przeciwko usunięciu z planów setek polskich miast ulic Bieruta, Findera, Fornalskiej, Krasickiego, Sawickiej, Zubrzyckiego, Jóźwiaka, AL-u, GL-u, KRN-u itd, i powrotu to nazw dawnych.

W wypadku Kędzierskiego sprawa jest trudniejsza. Bo zanim wybudowano te bloki, nic tu przedtem nie było. Nowe bloki i nowy patron.

Ale patron bylejaki i raczej niezasłuzony. Przy okazji wymiany dowodów osobistych kilkaset osób weźmie udział w referendum i zdecyduje się na inne miano ich ulicy. Np. "Powały z Taczewa". Ten gość przynajmniej nie był jakimś drugorzędnym aparatczykiem. Przyzwoity wojak. Albo "Jerzykowa". Przynajmniej będzie sie kojarzyć z ładnymi ptaszkami, które tu pomieszkują pod okapami dachów.

C.
            • ada08 ul.Żniwna d.Sianokosów 31.03.12, 07:54
              Autentyk. Na własne oczy widziałam taką tabliczkę. Ludzie naprawdę mają źle w głowach z tymi zmianami nazw ulic. Skoro jednak się upieracie, to pamiętajcie - zamieniwszy Kędzierskiego na Dziamdzialskiego - o umieszczeniu na tabliczce informacji o poprzedniej nazwie. W końcu nazwa ulicy to nie tylko adres jakichś ludzi, ale też jakiś punkt odniesienia dla ludzi z innych ulic.
              A w ogóle - jak się komuś nie podoba mieszkać przy ul.Kędzierskiego, to niech się przeprowadzi na ul.Wszystkich Świętych! smile
              a.
    • t_ete Re: Drogie Akwanetówki, drodzy Akwanetowcy, pomóż 29.03.12, 22:27
      kliknelam, nie lubie utrwalaczy wladzy ludowej (nie zeby w pien wyrznac ale nazwy ulic niekoniecznie)

tete
    • perli dobra, 30.03.12, 20:46
      kliknę, a kliknąć doskonale umię, jeżeli podrapiesz mnie za uchem
      • cepekolodziej Re: dobra, 30.03.12, 20:50
        Gdybyś była
        sierściuchem,
        podrapałbym Cię
        za uchem.
        • cepekolodziej Re: dobra, 30.03.12, 21:23
          cepekolodziej napisał:

Gdybyś była
          miła Perli,
          kotkiem, przytulnym
          sierściuszkiem,
          podrapałbym Cię,
          bądź pewna,
          za puszystym
          uszkiem.
          • perli Re: dobra, 30.03.12, 21:33
            ale nie jestem, czyli co, drapiesz czy nie?
            • cepekolodziej Re: dobra, 30.03.12, 21:56

Maybe yes,
              maybe no,
              maybe, baby,
              I don't know.
              • perli Re: dobra, 30.03.12, 22:37
                uszko prawe, ma być podrapane, po polsku, a nie po angolsku
    • g-48 Re: Mam propozycje 31.03.12, 15:18
      Wystap do Rady Miasta o zmiane twojej ulicy na Ulice Mieczyslawa Moczara i wtydy zacznie sie dyskusja ze jeden bandzior moze byc bohaterem a drugi nie?!
      No ale Lodz jest znana z "Czerwonych bohaterow":
    • marouder.com.pl Za wiele to tych rekomendacji nie ma.. 31.03.12, 15:49
      ...na te chwile jakies 530. Czy to wystarczy, aby przekonac odpowiedzialnych a stan rzeczy w dzielnicy, ktorym zwyczajowo obca jest pamiec i jej kontekst spoleczny?

nie wydaje mi sie;/
      LSD, podejrzewam, blokuje kazda sensowna dyskusje n/t roli GL i AL.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka