Dodaj do ulubionych

pomnik JPII

12.04.05, 16:27
Pewni (wręcz bardzo) młodzi ludzie zbierają podpisy aby poprzeć budowę
pomnika w Jaśle ku czci Jana Pawła II.
Czy Ktoś jest mi w stanie powiedzieć kto za tym stoi, kto to organizuje, bo
Oni nie potrafili udzielić rzeczowej odpowiedzi?

pozdrawiam
apolityczny
Obserwuj wątek
    • inny.obserwator Re: pomnik JPII 12.04.05, 19:28
      A powiedzieli chociaż z jakiej są szkoły albo organizacji?
      • apolityczny Re: pomnik JPII 12.04.05, 21:39
        Już dowiedziałem sie innymi kanałami, że inicjatorem jest pewien Radny i
        przewodniczący lokalnej jednostki jedego ugrupowania politycznego.

pozdrawiam
        apolityczny
        • inny.obserwator Re: pomnik JPII 12.04.05, 22:15
          Jeśli młodzi ludzie i radni... to skojarzenia są od razu takie, że chodzi o
          tego Pana-historyka od harcerzy, piszącego książki o Jaśle? Jeśli tak, to
          dobrze. Bo taki radny, to się chyba nawet cuskiemu podoba =]
          • apolityczny Re: pomnik JPII 12.04.05, 23:19
            Skojarzenia masz dobre ale akurat opinii Tego Pana w tym temacie nie znam.
            Inicjatorem jest inny Pan Radny z podobnym stażem (jako radny), ale myślę, że
            Ów Pan się też cuskiemu spodoba.
            Z tego co jeszcze ustaliłem to te podpisy są zbierane narazie dla idei gdyż
            nawet nie ma jeszcze koncepcji gdzie miałby stanąć ten pomnik.

pozdrawiam
            apolityczny
            • cuski Re: Rozkaz Partyjny 12.04.05, 23:41
              Apolityczny, co tak nagle zapragnales pogadac o radnych. Spodobal ci sie ktorys
              z nich, moze dostales kosza od jakiejs pani radnej, a moze to zwykly rozkaz
              partyjny - siac propagande na forum?
              • apolityczny Re: Rozkaz Partyjny 13.04.05, 09:06
                Cuski, że masz problemy ze zrozumieniem tekstu to wiem od dawna. To nie jest
                wątek o radnych tylko o pomniku.

pozdrawiam
                apolityczny z "koszem od jakiejś pani radnej"
                • cuski Re: Rozkaz Partyjny 13.04.05, 22:50
                  Skoro to jest watek o pomniku, to po jakiego buca polowe twego postu stanowi
                  wywod o radnych.
                  • apolityczny Re: Rozkaz Partyjny 14.04.05, 00:44
                    Ja też nie wiem "po jakiego (...) połowe"... zwłaszcza, że nie wiem co dla
                    Ciebie znaczy "pół"...

Nie przejmuj się napiszę Ci jeszcze raz... może zrozumiesz:

W informacji było podane, jeden Radny (jak ustalilismy poźniej - nie historyk)
                    wraz z kimś innym zbierają podpisy gdyż pragną aby w naszym Mieście postawiono
                    pomnik Ojca Świętego Jana Pawła II.

I gdzie tu masz pół tekstu o Radnym.
                    Wedle Twego rozumowania to ten post zapewne jest w połowie o bucu, o Tobie, o
                    mnie, o Papieżu no i wreszczie o Radnych

pozdrawiam
                    przepołowiony apolityczny
                    • aleks44 Re: Rozkaz Partyjny 14.04.05, 09:01
                      korzystajac z watku o pomniku,czy nie wiecie przypadkiem gdzie sie takowy
                      znajduje,w okolicy Folusza,gdzies w obrebie Magurskiego Parku Narodowego.
                      Podobno duzo ludzi przychodzi sie tam modlic w intencji Jana Pawla II.Bylem
                      kiedys w Foluszu i "podsluchalem "rozmowe grupy mlodych osob,ale nie sytalem
                      moze ktos z Was zna namiary na ten pomnik,chcialem sie tam wybrac.
                      milego dzionka
                      • apolityczny Re: Rozkaz Partyjny 14.04.05, 17:42
                        Ma Magurze Wątkowskiej jest obelisk upamiętniający pobyt ks. Karola Wojtyły w
                        1953 roku. Nie wiem natomiast czy inne pomniki występują w tym terenie.

pozdrawiam
                        apolityczny
                      • 0kowita Re: Rozkaz Partyjny 14.04.05, 18:12
                        Aleks, nic nie wiem w tym temacie ale cieszę się , że znów tu Cię widzę.
                        Pozdrówka...
          • cuski Re: Niestety nie ! 12.04.05, 23:34
            Inny obserwator napisał:
            "Jeśli młodzi ludzie i radni ... to skojarzenia są od razu takie, że chodzi o
            tego Pana-historyka od harcerzy, piszącego książki o Jaśle? Jeśli tak, to
            dobrze. Bo taki radny, to się chyba nawet cuskiemu podoba."

Niestety faceci nie leza w kregu moich zainteresowan, a juz napewno nie
            podobaja sie mi. A tak na marginesie, to nie wiem o jakim panu historyku od
            harcerzy pisze Inny obserwator.

• inny.obserwator Re: Niestety nie ! 12.04.05, 23:48
              Jak to nie wiesz? Nie wiesz kto napisał w ostatnich latach najwięcej książek o
              Ziemii Jasielskiej? Nie wiesz kto się opiekuje harcerzami i sam nim (chyba -
              nie jestem pewien) jest? Cuski, to co z Ciebie za patriota =]
              • cuski Re: Niestety nie ! 13.04.05, 00:06
                Jesli chodzi o harcerzy (ZHP), to nie interesuje mnie ta formacja, ze wzgledu
                na jej komunistyczne korzenie. Spojrzmy chociazby na jej przywodztwo Pan
                Komendant Jan Urban (az ciarki mnie przechodza). Co innego jej patriotyczna
                odmiana, czyli ZHR. Ale wrocmy do sedna sprawy. Nadal nie wiem, kto opiekuje
                sie harcerzami.
                • inny.obserwator Re: Niestety nie ! 13.04.05, 00:08
                  Nie wiem. Ciężko mi cokolwiek powiedzieć, bo na odmianach harcerzy się nie
                  znam, ale czym wg Ciebie jest ta komunistyczna odmiana? Bo powstali za komuny?
                  Nawet harcerze Ci się nie podobają?
                  • cuski Re: Niestety nie ! 13.04.05, 00:15
                    Powiedzialem, ze nie intersuje mnie ZHP.
                    ZHR to tez harcerze, lecz prawicowy odlam ZHP, ktory mi nie przeszkadza i z
                    ktorym moglbym sie utozsamiac. Ale co z tym opiekunem?
                    • inny.obserwator Re: Niestety nie ! 13.04.05, 00:20
                      Z tym opiekunem to powinieneś wiedzieć. Szukaj na necie historyka, autora
                      książek o Jaśle :)

Wracając do harcerstawa, to wydziwiasz - delikatnie mówiąc. Bo w jaki sposób wg
                      Ciebie harcerze mogą być upolitycznieni? Wiesz czym oni się zajmują? Np.
                      - sprzątają grób nieznanego żołnierza
                      - uczą się pierwszej pomocy
                      - trzymają sztandary na uroczystościach (ostatnio na mszy na rynku)
                      - chodzą sobie po górach, oznaczają szlaki
                      - jakieś światełko pokoju na święta to chyba też ich zasługa
                      (tyle wiem, bo tyle zdążyłem zauwazyć, ale poczytaj w necie - na pewno robią
                      dużo więcej mądrych i pożytecznych rzeczy)

I gdzie tu podział polityczny??? Harcerzy zostaw w spokoju...
                      • cuski Re: Niestety nie ! 13.04.05, 00:32
                        Prawdziwi harcerze mi nie przeszkadzaja, ale do ZHP sie nie przekonam. Wiem
                        jacy ludzie stoja na czele tego zwiazku. Sa w ich szeregach ludzie, ktorzy za
                        Komuny sciagali krzyze ze scian.
                        • inny.obserwator Re: Niestety nie ! 13.04.05, 00:38
                          No nie wiem... może i są... nie wiem nawet jak się wybiera władze takich
                          organizacji... poza tym krzyże na ścianie nie są dla mnie wartością najwyższą.

Ale przez chwilę spróbuj niekrytykować i zobacz czym zajmują się harcerze nawet
                          z tego nielubianego przez Ciebie ZHP? Oni powstali ponad 100 lat temu, ich
                          ideologia się nie zmieniła pod wpływem komunizmu. Dalej robią wielkie rzeczy i
                          są patriotami, których tak bardzi Ci brakuje. Więc czemu ich nie poprzeć? Tylko
                          dla zasady, bo na czele może siedzi jakiś były komuch? To tak jakbyś oceniał
                          kościł po prymasie Polski. Jak prymas byłby - załużmy - pijakiem, to znaczy, że
                          cały kościuł jest beee i głupi?

Daj się chociaż raz przekonać, bo idę już spać... =]
                          • cuski Re: Niestety nie ! 13.04.05, 05:26
                            NIESTETY NIE, nie dam sie przekonac.
                            A tak na marginesie do ludzi, czy tez rzeczy, ktore sa OK nie trzeba nikogo
                            przekonywac, wiec czemu ty starasz sie to robic?
    • cuski Re: Swietlice i Hospicja 13.04.05, 05:42
      Nie wolno szacunku dla Ojca Świętego sprowadzać do najłatwiejszych rozwiązań:
      budowy pomników i nowych nazw ulic. Piękniej uczcimy pamięć zmarłego Papieża,
      tworząc np. świetlice dla dzieci czy hospicja.
    • georghe Re: pomnik JPII 13.04.05, 07:22
      A ja jestem przeciw. Jest ulica i to wystarczy, a pomniki to się za Gierka i
      wcześniej stawiało więc chyba już niemodne i źle się kojarzą.
      Jak tak dalej pójdzie to w każdym polskim mieście będzie ulica, szkoła i pomnik
      J.P II.
      Jakaś paranoja...
      • inny.obserwator Re: pomnik JPII 13.04.05, 13:58
        Ale pomniki fajnie wyglądają. W Rzymie na każdym skrzyżowaniu jest jakiś
        pomnik, rzeźba czy fontanna i jest sympatycznie... :)
        • georghe Re: pomnik JPII 13.04.05, 14:39
          "Ale pomniki fajnie wyglądają"

Rzecz gustu, o gustach nie dyskutuję, ale w życiu nie widziałem ładnego
          pomnika. No bo co może być ładnego w kupie - za przeproszeniem - betonu ?
          • inny.obserwator Re: pomnik JPII 13.04.05, 16:07
            Ale pomnik to nie musi być kupa betonu... A na przykład jakaś ładna rzeźba?
            Niekoniecznie jak ta w Rzeszowie, o której kiedyś pisałeś na czacie =]
            • milennik11 Re: pomnik JPII 13.04.05, 23:37
              ...a ja myslalem ze w necie jest matrix(zawsze)...a odnalazlem go na moim
              forum...czad...opowiedzcie cos o radnych i harcerstwie...
              • cuski Re: Poczytaj ... 13.04.05, 23:45
                Poczytaj wczesniejsze posty.
            • aleks44 Re: pomnik JPII 14.04.05, 23:09
              dziekuje,wybiore sie tam jak tylko znajde chwilke,moze w weekend jak pogoda
              dopisze
              Okowitko a ja juz mialem nadzieje, ze sie razem na Watkowska wybierzemy,zeby na
              pomnik popatrzec
              • ouimet Re: pomnik JPII 15.04.05, 00:30
                nie pojedzie?Jak kwas cierpi na golenie?
              • ellenai Re: pomnik JPII 15.04.05, 05:53
                przyjade do polski to sie w trojke(ja ty okowita)wybierzemy na kapusniak!
                0kowita pamietaj!ajlawiuje cie stasznie choc wiem ze atmosfera forum nie jest
                ku temu sprzyjajaca,CMOK
                aleks jak juz znajdziesz ten obelisk to zrob zdjecie i mi wyslij!dzieki!
                • apolityczny Re: pomnik JPII 15.04.05, 09:31
                  A tymczasem możesz zobaczyć ten obelisk na np.
                  www.niski.sudety.it/index.php?pos=/galeria&ID=1586
                  lub też znalazłem w galerii
                  www.fotos.karpaty.pl/
                  pozdrawiam
                  apolityczny turysta
                  • aleks44 Re: pomnik JPII 15.04.05, 09:40
                    dzieki bardzo za fotke,ogladam strone Bartka,ale jakos sie nie zauwazylem tego
                    zdjecia.Moze jednak Okowitka da sie namowic na wyprawe do pomnika,zrobie Jej
                    zdjecie z pomnikiem w tle i wysle Ellen ,mnie sie tez przyda
                    pozdrawiam
                    • aleks44 Re: pomnik JPII 15.04.05, 09:49
                      teraz ogladnalem jeszcze zdjecia z galeri,bardzo ladne,wybiore sie tam
                      dzieki, pozdrawiam
                      • aleks44 Re: pomnik JPII 16.04.05, 09:31
                        musze sie tam wybrac,swieczke zapalic,zobaczyc na wlasne oczy obelisk.Moze Ktos
                        z forum Jasla bedzie za przewodnika,nie wybieracie sie tam przypadkiem ??
                        W grupie razniej ,a w dodatku moglibyscie zakopac topory wojenne.Kibice
                        zakopali w prawdzie nie na dlugo,ale i tak pokazali ,ze jak sie chce, to mozna
                        duzo.Podziwialem zawsze Wasze forum,bylo fajne,mam nadzieje ze potraficie sie
                        dogadac,nie odbierajcie tego jako nagany,czy wtracania sie nie do swoich
                        spraw,ale wiem cos na ten temat.
                        Ellen to watek o pomniku,nie zachwalaj mnie,bo pozory czesto myla,a poza tym
                        chcesz zeby moderator nam pare slow od siebie powiedziala,za zasmiecanie
                        watkow??
                        Milego dzionka Wam zycze
                        • aleks44 Re: pomnik JPII 17.04.05, 21:45
                          Bylem dzisiaj na Magurze Watkowskiej,oszedlem sie jak glupi,pchajac rower,od
                          strony Swierzowej.Na szczycie spotkalem sympatyczne malzenstwo z
                          Jasla,pogadalismy troszke ,bylo fajnie ,swiecilo sie duzo lampek przy obelisku.
                          Opowiadali ze bardzo duzo ludzi chodzi tam i modli sie.
                          pozdrawiam
                    • 0kowita do Aleksa ! 15.04.05, 12:23
                      aleks44 napisał:

> dzieki bardzo za fotke,ogladam strone Bartka,ale jakos sie nie zauwazylem
                      tego
                      > zdjecia.Moze jednak Okowitka da sie namowic na wyprawe do pomnika,zrobie Jej
                      > zdjecie z pomnikiem w tle i wysle Ellen ,mnie sie tez przyda
                      > pozdrawiam

Hmmmm.... wiesz co Aleks ?
                      Ja jestem przeciwna forumowym spotkaniom bo uważam, że one psują forum ale tak
                      sobie myślę..........
                      - forum Jasło zepsuć się już bardziej nie da jak zepsute jest,
                      - Ty jesteś z Gorlic więc nie bądziesz na ulicy Kościuszki w Jaśle pokazywał
                      znajomym "O idzie ta głupia Okowita".
                      - przynajmniej raz na pół roku wraca tu temat, że ja to facet .... jeden rzut
                      oka i będziesz kimś kto potwierdzi w razie czego jakiej płci jestem....

Tak więc........ zastanowię się jeszcze. Lato przed nami.

Wpadaj tu choć czasem bo trza tu ludzi niekłótliwych.
                      • ellenai Re: do Aleksa ! 15.04.05, 17:32
                        ojej,ale wam bede zazdroscic,jak sie spotkacie,ale kiedys pogrilujemy razem
                        moze u aleksa na dzialce!:)cmok
                        • aleks44 Re: do Aleksa ! 16.04.05, 00:09
                          Okowitko planujemy male wakacyjne spotkanie,na neutralnym gruncie i bedzie nam
                          bardzo milo jak bedziesz z nami,trzymam Cie za slowo.Moze jeszcze kogos
                          namowimy na spotkanie.Czasem "podgladam" Was,ale nie zabieram glosu,zapraszam
                          na forum Sacza
                          • ellenai Re: do Aleksa ! 16.04.05, 02:53
                            aleks! dziekuje! za gazety ktore wczoraj poczta przyszly do mnie!nawet nie
                            potrafie wyrazic ci wdziecznosci jaka czuje wobec ciebie!
                            na piekno zycia skladaja sie wlasnie takie gesty jak twoj z tymi gazetami aleks!
                            0kowita smialo sie spotykaj z aleksem,gwarantuje ci ze to bardzo zyczliwy i
                            mily czlowiek!pamietaj takich ludzi nigdy nie za duzo w naszym zyciu!
                            • 0kowita Re: do Aleksa ! do Elle ! 16.04.05, 17:29
                              Elle, nie musisz mnie przekonywać.
                              Czytam to co pisze Aleks już od ........ho,ho.Czytam i wiem, że jest to ktoś
                              baaaaaaaaaaaardzo niekonfliktowy.
                              Gdyby wszyscy na tych forumach byli tacy jak on. to..............ech.

Aleks, na grupowe spotkania to ja się nie piszę........
                              Ale możemy spotkać się "sam na sam".....................
                              .......... zresztą sama nie wiem ..... lato przed nami.
                              • aleks44 Re: do Aleksa ! do Elle ! 16.04.05, 17:45
                                Okowitko,tu nie chodzi o to,czy jest sie konfliktowy czy nie,ale po co mam sie
                                szarpac na forum ,siedze tutaj ,tylko dla wlasnej przyjemnosci,zeby
                                pogadac,dowiedziec sie czegos ciekawego,pozartowac,bez obrazania
                                kogos.Czytam,jak chce to odpisuje,jak nie chce to nie.
                                Czy Jestes pewna ze dopiero w lecie,nie wiem czy dozyje hehe,ale bede cierpliwy
                                pozdrawiam
                                • 0kowita Re: do Aleksa ! do Elle ! 16.04.05, 17:58
                                  Aleks, ja też nie wiem czy dożyję............. stara kobieta jestem.
                                  Ale jak dozyjemy to umówimy się pocztą..... ja nie chcę czegoś takiego, że my
                                  tu gadu gadu a cuski w krzakach.........

A Forum ??
                                  Dla mnie to zawsze była zabawa.... oderwanie się od przykrości życia.
                                  Teraz to walka.......
                                  Nie wiem czy przetrzymam ........ tu moderatorem powinien być Żorż.
                                  • ellenai Re: do Aleksa ! do Elle ! 16.04.05, 19:31
                                    oczywiscie ze przetrzymasz!trzeba tylko to z przymruzeniem oka traktowac:)cmok!
                                    • aleks44 Re: do Aleksa ! do Elle ! 16.04.05, 21:13
                                      nie przejmuj sie i tak nikt Cie nie zna,to nie bedzie widomo kim Jestes,chyba
                                      ze bedziesz miala gazete wyborcza w rece ,bo gdzies widzialem fotke panienki z
                                      gazeta,smieszne ,ale co tam
                                  • cuski Re: Zamiast narzekac ... 16.04.05, 19:55
                                    Zamiast narzekac, to podejmij w koncu meska decyzje !
                                    Walesa kiedys tez mowil nie chce, ale musze !
                                    Udawal, ze nie chce prezydentury, ale trudno mu bylo odejsc od KORYTA !

Wkur..... mnie takie czcze gadki !
                                    • ellenai Re: Zamiast narzekac ... 17.04.05, 02:06
                                      cuski ,spokojnie,wszystko jest pod kontrola,cmok!
    • harnasi Re: pomnik JPII NIE !!! 16.04.05, 12:40
      w sercach pomniki a nie z marmuru !!!! jestem przeciwko temu pomysłowi !!!
    • harnasi Re: pomnik JPII 19.04.05, 22:12
      nie któży chca budowac obelisk ale kretyny !!ja twierdze NIE !!!!
      • swintuszka Re: pomnik JPII 20.04.05, 02:50
        Może by tak poczekać z tym pomnikiem bo jak tyn papierz zemrze to trza będzie
        znowu myślec o pomniku
        • apolityczny Re: pomnik JPII 20.04.05, 19:03
          A może by tak po prostu jaki obelisk zmurować z napisem typu "W hołdzie
          papieżowi... i tu dopisywać (z częstotliwością danego pontyfikatu) imię papieża.

pozdrawiam
          apolityczny
    • inny.obserwator Re: pomnik JPII 21.04.05, 19:26
      A widzieliście dziś w Faktach materiał o pomniku Lenina w krakowskiej Nowej
      Hucie? :>
      • ouimet Re: pomnik JPII 21.04.05, 19:33
        to Nowa Huta przylaczona jest do Kralow?
      • 0kowita Re: pomnik JPII 21.04.05, 19:33
        Nie. A co było ?
        • inny.obserwator Re: pomnik JPII 21.04.05, 21:11
          Ouimet, od pół wieku jest przyłączona :)))) To dzielnica. Oczywiście nie chcąc
          się kłócić - starym zwyczajem - podam linka do encyklopedii:
          encyklopedia.pwn.pl/51772_1.html
          Okowito, fajny materiał o pominiku Lelina, o tym jak go budowali, o tym jak
          przeszkadzał mieszkańcom i o tym jak na różne sposoby starali się go zniszczyć.
          Na początku do niego strzelali, potem coś tam innego, a na końcu wymyślili,
          żeby go wysadzić. Ładunek był jednak za słaby i urwało mu tylko nogę. Od tego
          czasu zyskał jakieś przezwisko, a milicja przesłuchała kilka tysięcy ludzi,
          nawet uczniów szóstych klas podstawówek, żeby dowiedzieć się czyja to robota.
          Nom i obecnie pomink jest w wesołym miasteczku gdzieś w Skandynawii.

A jacyś radni wymyślili, że w tym miejscu będzie teraz pomink Jana Pawła II.

Szkoda, że nie widziałaś, bo ciekawe było... To ze względu na Pochanke nie
          oglądasz? :>
          • inny.obserwator Re: pomnik JPII 21.04.05, 21:34
            I w ogóle jeśli już o telewizji mowa, to polecam za chwilę "Co z tą Polską" na
            Polsacie. Goście Liska dyskutować będą o granicach wolności słowa na
            przykładzie Jerzego Urbana. Taka zapowiedź jest na stronach programu:

"Jerzy Urban szydzi z reakcji Polaków po śmierci papieża i twierdzi, że
            pontyfikat Jana Pawła II-go przyniesie Polsce więcej złego niż dobrego. Czy
            obrażając papieża i kpiąc z ludzi, którzy oddają mu cześć naczelny "Nie"
            przekracza granice wolności słowa."

Czwartek, 21:55, Polsat.

A w ogóle, to ja to sobie zawsze nagrywam na płyty. Jakby ktoś chciał jakiś
            archiwalny fragment, to proszę pisać :P
            • cuski Re: Urban szydzi !!! 21.04.05, 21:49
              Inny.obserwator napisał:
              "Jerzy Urban szydzi z reakcji Polaków po śmierci papieża i twierdzi, że
              pontyfikat Jana Pawła II-go przyniesie Polsce więcej złego niż dobrego. Czy
              obrażając papieża i kpiąc z ludzi, którzy oddają mu cześć naczelny "Nie"
              przekracza granice wolności słowa."

Co za pierd..... KLAPOLUCH !!!
          • 0kowita Re: pomnik JPII 22.04.05, 06:53
            inny.obserwator napisał:

To ze względu na Pochanke nie
            > oglądasz? :>

Nie ! Pochanke przecież ładna kobitka a głupie wpadki to każdemu mogą się
            przytrafić ale ja naprawdę rzadko TVN oglądam.
            A Polsatu wcale nie mam.
    • apolityczny Re: pomnik JPII 26.04.05, 17:16
      Dowiedziałem się, że jest juz błogosławiaństwo włądz i służb odpowiednich i
      pomnik będzie. Pytanie tylko gdzie umieścić taką szczególną budowlę.
      • duszekx Re: pomnik JPII 26.04.05, 17:37
        Czy Janowi Pawłowi II postawić pomnik?

Nie wiem, czy jeszcze pamiętacie ten Krzyż, który na przeciwko ogrodów O.O
        Franciszkanów został postawiony za "komuny".
        Przez lata dbano o ten krzyż, do czasu aż Ktoś wpadł na pomysł aby ten krzyż
        usunąć i obok postawić "nowy" krzyż.
        Postawieniu krzyża towarzyszyła wielka "pompa" a teraz jak ten krzyż wygląda?
        Wcześniejszy krzyż był w owiele lepszym stanie, lecz podobno Ktoś z naszych
        miejskich władz chciał się pokazać, jaki to religijny i dlatego usunięto
        ten "stary" krzyż.

Obawiam się że i pomnik Jana Pawła II też może powstać z podobnych pobudek i
        dlatego popieram uwagi że nie skały nam potrzeba, lecz czegoś żywego, co lepiej
        upamiętniło by Jego Papieską Miłość do Boga i Człowieka.
        • apolityczny Re: pomnik JPII 26.04.05, 17:51
          Myślę, że "żywe" pomniki już są na naszym terenie, np. hospicjum, czy aktywnie
          działanie wszystkich grup wiekowych w różnych ruchach i organizacjach przy
          parafiach. Myślę, że taki pomnik też ma swój pozytywny wydźwięk - chociażby w
          edukacji najmłodszych.
        • inny.obserwator Re: pomnik JPII 26.04.05, 17:55
          Który krzyż koło Ogródka? Bo jedyny, który tam kojarzę, to ten drewniany, który
          dawniej stał na zakończeniu Floriańskiej, przed przejściem na Sobniów. Zresztą
          ostatnio jak postawili "ekrany" wzdłuż drogi południowej, to ten krzyż
          przenieśli z jednej strony ulicy na drugą. Teraz jest między torami, a
          obwodnicą, zaraz koło przejścia.
          • duszekx Re: pomnik JPII 27.04.05, 18:26
            Trochę źle doczytałeś.

Chodzi mi o Krzyż, który w rocznicę konstytucji 3 maja został postawiony przy ulicy 3 maja na przeciwko przyklasztornego ogrodu O.O. Franciszkanów.
            A że to było w czasie "komuny" to były osoby, którym przeszkadzał krzyż przy głównej drodze.

Kilka lat temu ten krzyż został usunięty i obok postawiono "lepszy" trzykrotnie większy.
            Postawieniu krzyża towarzyszyła jakaś uroczystość.

Tylko że od pewnego czasu "nowy" krzyż wygląda tak jak wygląda.
            Co jest smutne, gdy wspomni się że np. "stary" krzyż od wiosny do jesieni był w otoczeniu kwiatów.
    • stimow Re: pomnik JPII 02.05.05, 13:21
      apolityczny napisał:

> Pewni (wręcz bardzo) młodzi ludzie zbierają podpisy aby poprzeć budowę
      > pomnika w Jaśle ku czci Jana Pawła II.
      > Czy Ktoś jest mi w stanie powiedzieć kto za tym stoi, kto to organizuje, bo
      > Oni nie potrafili udzielić rzeczowej odpowiedzi?
      >
      > pozdrawiam
      > apolityczny

Mam pytanie:
      Czytałem w informacjach Interii, że dziś po godzinie 20 są organizowane Msze
      Święte lub czuwania poświęcone pamęci Jana Pawła II
      fakty.interia.pl/news?inf=618582
      czy w Jaśle, w którymś z Kościołów planowne jest coś podobnego?

Teraz są Nabożeństwa Majowe, to jeśli nic po 20 nie jest planowane, to myślę że
      w dobie telefonów można by było dogadać się pomiędzy jasielskimi parafiami i w
      jakimś Kościele np. zorganizować Adorację przed Najświętrzym Sakramentem po
      godzinie 20.
      A informację o tym ogłosić podczas Majówek lub poczas Mszy Świętej w pozotałych
      parafich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka