Dodaj do ulubionych

Zdrowa żywność

28.12.10, 15:23
Poszukuję w Pruszkowie sklepów ze zdrową zywnością. Czy ktoś może kojarzy, gdzie jeszcze są? Bo ja kojarzę tylko jeden - przy MC Donalds.
Obserwuj wątek
    • zwierz.alpuhary Re: Zdrowa żywność 28.12.10, 15:40
      no przecież na Prusa 35, przed chwilą sama pani zaspamowała forum taką informacją.
      • kalina886 Re: Zdrowa żywność 28.12.10, 16:32
        Zdrowa żywność w dzisiejszych czasach to utopia.
        Chyba, że ktoś mieszka na wsi zabitej dechami i wszystko od podstaw sam wytwarza.
        • zwierz.alpuhary Re: Zdrowa żywność 28.12.10, 16:44
          pozwólmy ludziom mieć złudzenie, że jak zapłacą za cebulę czy ziemniaka trzy razy więcej, niż na targu, to on będzie zdrowszy i ekologiczny.
    • benedyktyni Re: Zdrowa żywność 28.12.10, 17:05
      No właśnie chcę znaleźć pozostałe sklepy w Pruszkowie, które są godne polecenia, oprócz Prusa. A co do targu, to rzeczywiście korzystam z niego, ale mam na nim swoje stoiska i wiem że tam napewno są to warzywa nie zawierające takiej chemii.
      • evelinka12 Re: Zdrowa żywność 28.12.10, 17:53
        jest sklepik z ekologiczną żywnościa przy Dragonie, obok sklepu rybnego przy Al. Wojska Polskiego
        • catalina81 Re: Zdrowa żywność 29.12.10, 07:33
          na Wojska Polskiego w pawilonach na przeciwko Lidla (między Rossmann a pralnią)
      • varsovinn Re: Zdrowa żywność 29.12.10, 08:35
        Strasznie jesteś naiwna myśląc iż warzywa które kupujesz na targu (na znanych Ci stoiskach) nie zawierają "chemii" lub nie była ona stosowana przy uprawie. Niestety musisz zdać sobie sprawę iż bez "ulepszaczy" jest bardzo trudno cokolwiek wyhodować (zwłaszcza w skali przemysłowej bo za taką trzeba brać rolników).

Inną sprawą jest to że w sklepach ze "zdrową żywnością" też większość produktów zawiera konserwanty tyle że zamiast podawać na etykiecie że zawiera np. E260, E300 czy E 330 podają ich nazwy ocet, wit. C czy kwas cytrynowy a ludzie to kupują bo myślą że właśnie uniknęli zakupu eko-żarcia. Nie dajmy się demagogii i marketingowi ekoludków bo zostaniemy nabici w butelkę i zakonserwowani (solą kamienną).
        • m.kulik.pruszkow Re: Zdrowa żywność 29.12.10, 09:56
          Wiem po własnej osobistej partnerce, że takich faktów pewnym ludziom się nie wytłumaczy. Za głęboko w tym siedzą, stało się to pewnego rodzaju wierzeniami religijnymi.
        • super-elizka Re: Zdrowa żywność 29.12.10, 21:11
          Nieprawda. Piszę bo coś na ten temat wiem. Rolnicy wcale przesadnie nie nawożą roślin gdyż produkcja nie byłaby opłacalna. Nawozy są drogie. Głownie nawozi się nawozami azotowymi i obornikiem. Azot to składnik niezbędny dla życia człowieka o czym możesz sobie poczytać na necie a obornik to nawóz naturalny stosowany od stuleci.
          Nie wierzcie że rolnicy pakują jakieś chemikalia w rośliny bo niby po co mieliby to robić.
          • varsovinn Re: Zdrowa żywność 29.12.10, 21:24
            Masz oczywiście rację tyle że pod hasłem "chemii" rozpowszechnianym przez ekoludków ukrywają się środki przeciwgrzybiczne (pleśniami) i innymi chorobami roślin + owadobójcze, bez których stosowania większość plonów by się marnowało, a kilo przysłowiowej marchewki kosztowało by 10 zł - tyle że o tym to już oni nie raczą informować. Tyle że innym faktem i złą praktyką jest niestosowanie okresów karencji przez niektórych rolników. A
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka