Dodaj do ulubionych

odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA

04.08.07, 16:16
Od: Wydział Inwestycji UM Pruszków <inwestycje@miasto.pruszkow.pl>
Data: 2007-07-25 11:16
Do: piastovka@gazeta.pl
Temat: pytanie do Prezydenta

W odpowiedzi na pytanie do Prezydenta zadane drogą elektroniczną informuję,
że główną przeszkodą do uruchomienia dziennej linii autobusowej jest niechęć
Zarządu Transportu Miejskiego do tworzenia nowych linii podmiejskich
stanowiących konkurencję dla Szybkiej Kolei Miejskiej zarządzanej również
przez ZTM.
Urząd Miejski w Pruszkowie
Wydział Inwestycji, Remontów i Infrastruktury Technicznej
Obserwuj wątek
    • piastovka sprawdżcie czy może w Waszych skrzynkach są odpowi 04.08.07, 16:19
      edzi na pytania od prezydenta
      pa, piastovka
    • kazuyoshi788 Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 04.08.07, 18:33
      piastovka napisała:

> Od: Wydział Inwestycji UM Pruszków <inwestycje@miasto.pruszkow.pl>
      > Data: 2007-07-25 11:16
      > Do: piastovka@gazeta.pl
      > Temat: pytanie do Prezydenta
      >
      > W odpowiedzi na pytanie do Prezydenta zadane drogą elektroniczną informuję,
      > że główną przeszkodą do uruchomienia dziennej linii autobusowej jest niechęć
      > Zarządu Transportu Miejskiego do tworzenia nowych linii podmiejskich
      > stanowiących konkurencję dla Szybkiej Kolei Miejskiej zarządzanej również
      > przez ZTM.
      > Urząd Miejski w Pruszkowie
      > Wydział Inwestycji, Remontów i Infrastruktury Technicznej

To dlaczego są linie MZA w Sulejówku i Piastowie , tam SKM nie jest konkurencją
      dla MZA?
      • valczak Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 04.08.07, 18:44
        Nie chce mi sie juz szukac wlasnych wypowiedzi ale juz pisalem o tym dlaczego nie ma w Pruszkowie linii miejskich ZTMu (informacje uzyskalem w ZTMie) i pojawila sie na ten temat nawet sensowana i logiczna dyskusja. Polecam poszperanie na forum. A piastovka chyba przesadza z tymi wszystkimi listami - czy jest miejsce do ktorego nic nie napisalas? :P [zart oczywiscie, prosze sie nie unosic]
        • piastovka Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 04.08.07, 19:17
          valczak napisał:

> A piastovka chyba przesadza z tymi wszystkimi listami - czy jest miejsc
          > e do ktorego nic nie napisalas? :P [zart oczywiscie, prosze sie nie unosic]

ja bardzo lubię pisać listy:).jak tak będzie dłuzej zostanę epistolarką a może
          pisarką?:-)
          pa, piastovka:)udanego weekendu:)
        • magister11 Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 04.08.07, 22:22
          A piastovka chyba przesadza z tymi wszystkimi listami - czy jest miejsc
          > e do ktorego nic nie napisalas?

Valczaku z reguły podzielam Twoje poglądy i zawsze je szanuję, ale chyba trochę
          nie w tym kierunku myślisz. Ktoś próbuje (mniej lub bardziej może udolnie - nie
          rozstrzygam tego) zadbać o NASZ wspólny interes....chyba raczej słowa pochwały
          i otuchy niż zniechęcanie są na miejscu.

Ja tam wierzę, że jak się drąży jakiś temat to i skałę można przedrążyć..z
          czasem. Ale jest to na pewno lepsze od bezczynności i bierności. Pozdro@!
          • valczak Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 04.08.07, 22:45
            Magistrze, wiesz ze ja Ciebie rowniez szanuje ale napisalem zaraz po tym ze to byl zart :)
            • magister11 Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 04.08.07, 22:56
              sorki - pewnie nie do końca wyczułem - w życiu się zdarza, a co dopiero w
              tutejszym matrixie :-)
    • metron1 Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 04.08.07, 22:13
      Ja czytam takie odpowiedzi to dochodzę do wniosku że ktoś stara się traktować
      mnie jak debila. Jakoś w Piastowie Ursusie Włochach itd SKM nie koliduje z
      liniami autobusowymi a wręcz twierdzę że je uzupełnia. Wystarczy w Ursusie
      zobaczyć ilu ludzi wychodzi na przystanku autobusowym tuż przy stacji i idzie na
      peron do pociągu SKM
      Oczywiscie w Pruszkowie musi być inaczej W Legionowie gdzie Prezydent miasta
      walczy o dobrą komunikację pojawi się kolejna linia ZTM a w Pruszkowie jak
      zwykle niedasię
      • psychomaszyna Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 09.08.07, 22:12
        1. Ilość kursów autobusów do Legionowa zasadniczo się nie zwiększy, a co do
        przebiegu tras linii w Legionowie trwa wielka dyskusja. A poza tym korki na
        Modlińskiej.
        2. Niestety Legionowo zostanie w najbliższym czasie dotknięte remontem linii
        kolejowej Warszawa - Gdańsk, co najprawdopodobniej będzie się to wiązało ze
        zmniejszeniem ilości pociągów w relacji Legionowo - Warszawa.

Tak więc wszystko fajnie wygląda.... z daleka. Jedni mają SKM, drudzy
        autobusy ZTM.

Pozdrowienia z Legionowa
    • jabaal Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 04.08.07, 23:00
      O ile pamiętam, po Pruszkowie jeździła kiedyś linia 714. Bardzo pożyteczna, sam jej używałem. Jeśli ta linia stanowiła konkurencję dla SKM (wtedy nie było SKM, ani KM, więc, powiedzmy dla PKP) to znaczy, że szewc stanowi konkurencję dla piekarza. #^*(to, co mam do powiedzenia, pomijając brzydkie słowa, nie istnieje)
      • metron1 Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 05.08.07, 00:17
        Ale to jest kolejny wydumany problem aby w Pruszkowie nie powstała ani jedna
        linia autobusu ZTM
        Jakoś inni mogą się dogadać, ba po ostatnich zmianach ZTM wręcz zachęca gminy do
        tego aby tylko powstały kolejne pozamiejskie linie
        Dla Pruszkowa jest to problem nie do pokonania,chyba bardziej chodzi aby
        utrzymać monopol PKS Grodzisk i Wnuk bo wtedy istnienie tych przewoźników straci
        sens
        • jabaal Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 05.08.07, 01:53
          W sumie niech sobie jeżdżą pekaesy Grodzia. Ale czemu nie jako ajent jakiejś linii 7xx pod protektoratem ZTM-u Warszawa? Wnuka się to tak samo tyczy... To jest pytanie do naszego Prezydenta i zaraz je zadam na stronie www.pruszkow.pl
          • mysza63 Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 05.08.07, 20:37
            też napisałam do Prezydenta i dostałam identyczną odpowiedź co utwierdziło mnie w przekonaniu, że bardziej chodzi tu o konkurencję dla LWnuka a nie SKM. Przy czym wiele osób korzystałoby i z jednego środka komunikacji i z drugiego w zależności od tego w jakie miejsce Pruszkowa chciałoby się dostać a kasa z biletów płynęłaby wszak do MZA. I tu jest problem bo niedaj Boże LWnuk sraciłby klientów i ktoś w UM nie dostałby swojego "koniaczka". To poprostu jest szyte grubymi nićmi.
            • kazuyoshi788 Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 05.08.07, 22:12
              może zainteresować tym dziennikarza/arkę? Zaczyna mi to przypominać jakąś dziwną zmowę przewoźników z władzami Pruszkowa?
              • borekt Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 06.08.07, 10:07
                Zgadzam się 100%. Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Jest
                już coraz więcej przykładów absurdalnych problemów w Pruszkowie, które wskazują
                na to, że urzędnicy bez uzupełnienia swoich pensji niczego nie ruszą. Na tym
                forum jest również wątek o Darmowym Internecie Wi-Fi dla mieszkańców. Jak można
                tam przeczytać decyzje są odkładane również z tego powodu.
    • metron1 Legionowo 3 linie ZTM 06.08.07, 00:15
      Niedługo w Legionowie, miescie o podobnej ilośći mieszkańców zostanie dołączona
      kolejna linia ZTM i w rezultacie zaczną działać tam 3 linie obsługiwane przez ZTM
      Dzięki temu bezproblemowo będzie można dojechać w najdalszy zakątek miasta.
      Oczywiscie te 3 linie nie będą przeszkadzać aby w działało tam kilku prywatnych
      przewoźników, PKS oraz komunikacja kolejowa
      W Pruszkowie jedna linia ZTM stanowi już problem nie do pokonania i szuka się
      absurdów aby ten stan rzeczy utrzymać
    • sulimo1 Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 06.08.07, 10:22
      O bardziej lub mniej prawdopodobnych ukłdach naszych przewozników z władzą
      pisałem już ponad rok temu... Niestety przez 12 miesięcy z linią pod egidą ZTM
      nie posuneliśmy się nawet o krok.
      Legionowo akurat znam dobrze, często jeżdze tam czy to KM, autobusami ZTM czy z
      prywatnym przewożnikiem firmą Translud. Pokusze się o drobną analizę:
      1) pociągi KM. Inaczej niż na trasie z Warszawy do Pruszkowa, pociągi z
      Gdańskiego do Legionowa jadą tak jakby chciały a nie mogły. Winę ponosi fatalny
      stan torowiska na tym odcinku. Ale myli się ten kto pomyśli że pociągi jeżdzą
      puste... Scisk bywa czasami tak wielki jak na lini grodziskiej. Czas podróży z
      Legionowa do Warszawa Gdańska ok 40min. Częstotliowść kursów w porannym
      szczycie średnio co 12-15 min

2) Autobusy ZTM

Autobusy na pewno nie wożą powietrza, zainteresowanie jest duże. Dodatkowy atut
      finansowy - jazda na Warszawskiej Karcie Miejskiej.
      Jazda ulicą Modlińską często przewidziana jest dla sadomasochistów... Korki,
      korki i jeszcze raz korki, a mimo to ZTM wspólnie z prezydentem Legionowa
      zaplanowali otwarcie kolejnej linii autobusowej. Jak to się ma do korków w
      Alejach Jerozolimskich i mówieniu o braku zainteresowania jazdą autobusami ZTM
      z Pruszkowa przez pasażerów właśnie z powodu korków w Alejach? W Legionowie
      pasażerowie chcą stać w korkach a niby mieszkańcy Pruszkowa nie chcą? Pan
      prezydent naszego miasta niestety nie potrafił mi tego wyjaśnić.

Częstotliwość w szczycie - co ok 10min. Czas jazdy do Żerań FSO - różny
      uzależniony od korków na Modlińskiej.

3) Prywatny przewoźnik "Translud"

Zdziwiłby się ktoś gdyby pomyślał że prywatny przewoźnik ma się źle na trasie z
      Legionowa do Warszawy Cenrum. Linie ZTM wymusiły na nim stałe podnoszenie
      komfortu jazdy. Przecież musi czymś przyciągać. A ze swojego doświadczenie wiem
      że przyciąga bo autobusy nie jeżdzą puste mimo że w szczecie kursy są średnio
      co ok 10 min!

Innymi słowy uważam że linie ZTM wymogły by na naszych przewoźnikach Lwnuk i
      PKS Grodzisk Mazowiecki stałe podnoszenie komfortu przy jednoczesnym obniżaniu
      cen. Linii dziennej ZTM jednak nie ma. I obawiam się że prędko ( o ile w
      ogóle! ) nie będzie.
      • metron1 Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 06.08.07, 12:46
        Ja mam rodziców w Legionowie,jestem u nich dosyć często. Znam uroki komunikacji
        zarówno kolejowej jak i autobusowej. Zgadzam się że konkurencja pomiędzy ZTM a
        Transludem spowodowała jedynie to że systematycznie poprawia się stan
        świadczonych przez prywaciarza usług. Pamiętam na początku jakimi rzęchami
        wożono ludzi. Teraz spora część autobusów to turystyczne busy z klimą, z
        wygodnymi fotelami sciągnięte z Niemiec
        Bardzo często stałem w korkach na zwężeniu Modlińskiej przed Jabłonną i jakoś
        nie było to problemem,nikt z tego problemu nie domagał się likwidacji autobusów
        ZTM Zresztą jest to idiotyczny argument bo w samochodzie osobowym stoi sie tak samo
        Tyle że Prezydent Legionowa zabiegało budowę obwodnicy i swego dopiął. Obwodnica
        jest w trakcie budowy
        Legionowo to przykład miast w którym mogą razem istnieć 3 linie ZTM,prywatni
        przewoźnicy oraz kolej
        Dlaczego w Pruszkowie ma być inaczej ??????
    • piastovka Burmistrz Piastowa sprawniejszy od Prezydenta Pru 06.08.07, 16:22
      szkowa.tak dochodże do wniosku.

Od: pytania@www.pruszkow.pl
      Data: 2007-05-31 01:30
      Temat: Dzi?kujemy za Pytanie do Prezydenta.

Witaj,

Mi?o nam, jest goscic Cie na stronie www.pruszkow.pl
      . Dzi?kujemy za Pytanie do Prezydenta. Zapraszamy do czestych odwiedzin.

Name: PIASTOVKA
      Text: Panie Prezydencie, \r\n\r\nJestem mieszkank? Pruszkowa od 2 lat i dziwi?
      si? dlaczego w
      Pruszkowie nie ma ?adnej linii MZA. W Piastowie gdzie poprzednio mieszka?am s?
      dwie linie MZA. a
      Piastów jest 3 razy mniejszym miastem od Pruszkowa. jest tam te? SKM i KM.
      mieszka?cy osiedli
      pruszkowskich Staszica i Prusa s? zdani tylko na WNUKA lub i?? pieszo od 20 do
      30 minut do dworca
      PKP lub WKD. ostatnio musia?am za?atwia? kilka razy sprawy w Urz?dzie Skarbowym
      to musia?am i??
      pieszo z osiedla Parkowa na os. Staszica w jedn? stron? 40 minut w 30
      stopniowym upale i tak z
      powrotem. Panie prezydencie czy ma pan poczucie, ?e czy to nie jest dziwne, ?e
      Pruszków jest jedynym
      miastem Aglomeracji Warszawskiej, który nie ma autobusów MZA. \r\nPozdrawiam i
      licz? na odpowied?
      kiedy b?d? autobusy MZA,\r\n\r\nmieszkanka Pruszkowa-poprzednio Piastowa

• piastovka Re: Burmistrz Piastowa sprawniejszy od Prezydenta 06.08.07, 16:22
        piastovka napisała:

> szkowa.tak dochodże do wniosku.
        >
        > Od: pytania@www.pruszkow.pl
        > Data: 2007-05-31 01:30
        > Do: piastovka@gazeta.pl
        > Temat: Dzi?kujemy za Pytanie do Prezydenta.
        >
        > Witaj,
        >
        > Mi?o nam, jest goscic Cie na stronie www.pruszkow.pl
        > . Dzi?kujemy za Pytanie do Prezydenta. Zapraszamy do czestych odwiedzin.
        >
        >
        > Name: PIASTOVKA
        > Text: Panie Prezydencie, \r\n\r\nJestem mieszkank? Pruszkowa od 2 lat i
        dziwi?
        > si? dlaczego w
        > Pruszkowie nie ma ?adnej linii MZA. W Piastowie gdzie poprzednio mieszka?am
        s?
        > dwie linie MZA. a
        > Piastów jest 3 razy mniejszym miastem od Pruszkowa. jest tam te? SKM i KM.
        > mieszka?cy osiedli
        > pruszkowskich Staszica i Prusa s? zdani tylko na WNUKA lub i?? pieszo od 20
        do
        > 30 minut do dworca
        > PKP lub WKD. ostatnio musia?am za?atwia? kilka razy sprawy w Urz?dzie
        Skarbowym
        >
        > to musia?am i??
        > pieszo z osiedla Parkowa na os. Staszica w jedn? stron? 40 minut w 30
        > stopniowym upale i tak z
        > powrotem. Panie prezydencie czy ma pan poczucie, ?e czy to nie jest dziwne, ?
        e
        > Pruszków jest jedynym
        > miastem Aglomeracji Warszawskiej, który nie ma autobusów MZA. \r\nPozdrawiam
        i
        > licz? na odpowied?
        > kiedy b?d? autobusy MZA,\r\n\r\nmieszkanka Pruszkowa-poprzednio Piastowa
        >
        Od: Wydział Inwestycji UM Pruszków <inwestycje@miasto.pruszkow.pl>
        Data: 2007-07-25 11:16
        Temat: pytanie do Prezydenta

W odpowiedzi na pytanie do Prezydenta zadane drogą elektroniczną informuję,
        że główną przeszkodą do uruchomienia dziennej linii autobusowej jest niechęć
        Zarządu Transportu Miejskiego do tworzenia nowych linii podmiejskich
        stanowiących konkurencję dla Szybkiej Kolei Miejskiej zarządzanej również
        przez ZTM.
        Urząd Miejski w Pruszkowie
        Wydział Inwestycji, Remontów i Infrastruktury Technicznej

• piastovka dlaczego? 06.08.07, 16:54
          w Piastowie są też bezpłatne autobusy do tesco i Janek. blisko WKD Malichy w
          Pruszkowie przy osiedlu koło tesco.i są pksy.oprócz tego jak pisałam SKM i KM i
          2 linie MZA.dlaczego więc nie ma linii dziennej MZA w Pruszkowie?tylko nie
          piszcie żebym sp... do Piastowa jak kilka razy tak pisano do mnie i do innych
          osób.
          pa, piastovka, mieszkanka Pruszkowa
          • kazuyoshi788 Re: dlaczego? 06.08.07, 21:47
            piastovka napisała:

> w Piastowie są też bezpłatne autobusy do tesco i Janek. blisko WKD
            Malichy w
            > Pruszkowie przy osiedlu koło tesco.i są pksy.oprócz tego jak
            pisałam SKM i KM i
            >
            > 2 linie MZA.dlaczego więc nie ma linii dziennej MZA w Pruszkowie?
            tylko nie
            > piszcie żebym sp... do Piastowa jak kilka razy tak pisano do mnie
            i do innych
            > osób.
            > pa, piastovka, mieszkanka Pruszkowa
            powtarzam , że tym dziennikarze się powinni zająć.
            • kazuyoshi788 konsultacje 3 linii MZA, w Legionowie tak się robi 06.08.07, 21:51
              tak się robi w Legionowie

SZANOWNI PAŃSTWO!

Zarząd Transportu Miejskiego przygotował małą komunikacyjną
              rewolucję na
              terenie Legionowa. Zmiany wejdą w życie najprawdopodobniej już od 1
              września.
              Z inicjatywy Dyrektora ZTM Leszka Ruty, doszło do spotkania z
              prezydentem
              Legionowa Romanem Smogorzewskim. Na spotkaniu szef ZTM-u przedstawił
              propozycje zmian w układzie komunikacyjnym na terenie tego
              podwarszawskiego
              miasta, a prezydent Legionowa je zaakceptował. Teraz Zarząd
              Transportu
              Miejskiego przygotuje szczegółową kalkulację kosztów rozszerzenia
              obsługi
              komunikacyjnej.
              Zmiany zakładają m.in. obsługę nowych osiedli mieszkaniowych takich
              jak np.
              Piaski oraz obsługę stacji PKP na terenie Legionowa. Jest to
              szczególnie
              istotne w perspektywie wprowadzenia w przyszłości Wspólnego Biletu
              Aglomeracyjnego.
              Oto szczegóły zmian:

Linia 723
              Trasa: PKP Przystanek - Krakowska - Sobieskiego - Krasińskiego -
              Sowińskiego -
              Piłsudskiego - Sobieskiego - Warszawska i dalej do Warszawy
              Częstotliwość: co 12 minut rano, 15 po południu, 30 w międzyszczycie
              i 30 min.
              w święto
              Linia zapewni obsługę stacji PKP Przystanek oraz Ludwisina.

Linia 731
              Trasa: Os. Młodych - Suwalna - Cynkowa - Al. Legionów - Pl. Zgody -
              Targowa -
              Kolejowa - Piaskowa - Zegrzyńska - Warszawska - Sowińskiego -
              Piłsudskiego -
              Sobieskiego i dalej do Warszawy
              i 60 min.
              w święto
              Kursy między 7:30 a 18 na trasie wydłużonej do Starostwa Powiatowego
              ulicami:
              Suwalna - Szarych Szeregów- Sikorskiego - Fabryczna - Łajski
              Linia zapewni obsługę komunikacyjną os. Młodych i os. Piaski, w tym
              nowych
              osiedli w rejonie ul. Piaskowej.

Linia 733
              Trasa: Handlowa - Kwiatowa - Przemysłowa - Daliowa - Handlowa (powrót
              Handlowa) - Kościuszki - Słowackiego - Jagiellońska - Mickiewicza-
              Sowińskiego
              - Piłsudskiego (powrót Piłsudskiego - Jagiellońska - Słowackiego)
              Sobieskiego
              - Warszawska i dalej do Warszawy
              i 30 min.
              w święto
              Linia zapewni obsługę os. Bukowiec i os. Batorego, a także poprawi
              obsługę os.
              Jagiellońska.
              Linia 733 w godzinach szczytu będzie dowoziła pasażerów do pociągów
              w kierunku
              Dworca Gdańskiego. Na ul. Modlińskiej w Warszawie, podobnie jak
              linia 723,
              będzie przyspieszona.

Wszystkie linie będą miały rozkłady jazdy skoordynowane ze sobą, co
              pozwoli
              uzyskać wypadkową częstotliwość:

* rano co 4 min. na wspólnym odcinku, co 5 minut po południu
              * w międzyszczycie co 10 minut a w święto co ok. 15 minut

Planujemy, że zmiany wejdą w życie od 1 września, wcześniej jednak
              chcielibyśmy poznać opinie pasażerów na ten temat. Swoje uwagi,
              postulaty i
              wnioski można do nas przesyłać pocztą elektroniczną na adres:
              konsultacje@ztm.waw.pl lub drogą telefoniczną - nr 94-84.

• nauma Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 08.08.07, 12:15
      Wypowiem się jako:
      a) mieszkaniec Brwinowa, gdzie nie ma ani SKM, ani nocnego ZTM;
      b) fan komunikacji miejskiej.
      Primo: Ursus jako część Warszawy MUSI mieć komunikację autobusową
      pod szyldem ZTM, Piastów, Pruszków czy Legionowo tylko MOŻE;
      Secundo: w Piastowie 716 i 717 są chyba na zasadzie "zasiedzenia" :D
      Tertio: Akurat w Legionowie nie tyle powstają nowe trasy, tylko TA
      SAMA ilość autobusów zostaje rozdysponowana na 3 warianty.
      Podsumowując: Pruszków ma marne szanse na dzienne ZTM. A zresztą
      powiedzcie z ręką na sercu: kto z Was regularnie jeździłby ZTM-em z
      Pruszkowa do Warszawy?
      • magister11 Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 08.08.07, 13:56
        Jest taka wieś - Nowa Iwiczna, która ma autobus ZTM
        Jest taka wieś - Michalowice, która ma autobus ZTM
        Jest taka wieś - Magdalenka, która ma autobus ZTM

co oczywiście nie oznacza, że my też mamy jakiekolwiek szanse na
        autobus
        • kazuyoshi788 Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 08.08.07, 14:03
          linia dzienna MZA nie jest naszym jakimś widzimisię. Po prostu
          zlikwidowano linie 714 z os. Staszica kilka lat temu i ktoś dostał w
          łapę żeby zamiast tej linii był najpierw RAPID później WNUK.
          • sqz Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 08.08.07, 17:42
            O ile dobrze pamietam linia 714 nie jezdzila do Warszawy . Autobus
            kursował na trasie Ożarów Mazowiecki -Pruszków . Dlatego mowienie o
            przywroceniu linii miejskiej do Warszawy jest pomyłką . Możemy
            starac sie jedynie o uruchomienie po raz pierwszy tej linii .
            • humptyangel Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 11.08.07, 23:55
              Czas na małe prostowanie :)

1) Linia 714 vel 214 vel 252 istniała do 1995 roku i oficjalnym powodem jej
              zlikiwdowania był brak pieniedzy w UM Pruszkowa na płacenie ZTM

2) Linia kuesowała z Os. Staszica do Ożarowa Maz.

3) Wielokrotnie podnosiłem kwestie uruchominia na trasie dawnej lini 714 lini
              dowozowej do stacji PKP i posiadającej rozkład skorelowany z rozkładem SKM. Taka
              linia zastąpila by kulawą wg mnie idee tramwaju po łacznicy WKD-PKP prowadzacej
              przez Os. Staszica.

4) W tym liście (odpowiedzi ZTM na moje pismo, gdzie przedstawiłem pomysł
              ponownego uruchomienia lini ZTM po trasie d. lini 714) wyrażnie jest napisane
              czemu ZTM nie chce się zgodzić na linie dzienną do Pruszkowa. Jest też napisane,
              że ZTM planuje uruchomić komunikacje w Pruszkowie tak jak kiedyś linia 714.
              List:
              i145.photobucket.com/albums/r232/humptyangel/IMG_0002.jpg
              5)kto z was zurzucił SKM dla lini dziennej ZTM? Ale szczerze! :D
              • valczak Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 12.08.07, 00:10
                Chyba nikt mnie nie czyta :( Przeciez pisalem jaka jest obecnie sytuacja, kilka tygodni temu prowadzilem rozmowe w ZTMie. Prawdopodobnie w najblizszym czasie bede rozmawial osobiscie z Leszkiem Ruta. W zasadzie przy okazji tej rozmowy zapytam o ta linie w Pruszkowie bo powod naszego spotkania jest zgola inny i nie mam totalnie wplywu na to co robi ZTM ani wladze Pruszkowa ale moze dowiem sie wreszczie na czym sprawa stoi... Tak czy tak nie chce mi sie powtarzac, zachecam do odnalezienia wczesniejszego mojego watku na temat linii ZTM bo tam jest naprawde duzo napisane na ten temat :]
              • metron1 Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 12.08.07, 00:23
                Ja na pewno skorzystałbym z takiego połączenia. Mam ten luksus że pracuję w
                takich godzinach że korki albo się jeszcze nie zaczęły lub się skończyły
                Taka linia umożliwiłaby mi podróż po Pruszkowie,szybkie załatwienie spraw
                Taki połączenie wybrałbym też z tego powodu że mam dosyć biegania po 20 minut
                aby tylko zdążyć na pociąg SKM a płacenie 5 zł dziennie- dwa kursy busikiem PKS
                uważam za kosztowny wydatek
                Jestem trochę zdziwiony, przeczytałem to pismo od ZTM. Zadaję sobie pytanie
                dlaczego autobusy i SKM nie przeszkadzają w Piastowie a są solą w oku w Pruszkowie
                • humptyangel Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 12.08.07, 12:15
                  A i jeszcze jedna sprawa :) Lini MZA to w Pruszkowie raczej nigdy nie bedzie :P
                  prędzej linia ZTM Szanowni Państwo w gwoli ścisłości :)
                  • valczak Re: odpowiedź w sprawie lini dziennej MZA 12.08.07, 12:25
                    Gwoli scislosci: moze to byc linia MZA, tzn obslugiwana przez MZA :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka