Dodaj do ulubionych

Idziecie na wybory?

19.06.10, 20:25
Czy może żaden kandydat nie zdobył Waszej sympatii?
Obserwuj wątek
    • mazoviak Re: Idziecie na wybory? 19.06.10, 21:02
      Idę! nie jestem tchórzem :)
    • moni.r Re: Idziecie na wybory? 19.06.10, 21:18
      idę. tak trzeba.
    • afrikana Re: Idziecie na wybory? 19.06.10, 22:42
      Idę.
    • kaskakarolina Re: Idziecie na wybory? 20.06.10, 07:54
      Głupie pytanie.
      • film4 Re: Idziecie na wybory? 20.06.10, 08:31
        Ja już po. Nie bolało.....:)
    • palec_fakalec juz po... 20.06.10, 12:11
      mam nadzieję, że wszyscy moi parafianie głosowali z własnym
      sumieniem i zgodnie z sugestiami księdza proboszcza... :)
      • glos_mm Re: juz po... 20.06.10, 13:20
        Mam nadzieję, ze wszyscy parafianie mają na tyle rozumu, że nie potrzebują
        podpowiedzi proboszcza na kogo głosować.
        Z ideologią jedynie słusznej partii skończyliśmy w 1989 roku.
      • joshima Re: juz po... 20.06.10, 14:38
        A nasz proboszcz na szczęście nic nie sugerował. Przypominał tylko o powinności.
    • przewoz_pw Re: Idziecie na wybory? 20.06.10, 13:41
      To chyba oczywiste.
      Najbardziej drażnią mni ci, którzy w wybory siedzieli w domu, choć lokal wręcz pod nosem, a potem narzekają, że zła władza, że prezydent nie ten.
      Skoro 40% decyduje za wszystkich, to niech potem też nie narzekają, bo prawa nie mają. Prawo ma te 40%, które wybierało.
    • joshima Re: Idziecie na wybory? 20.06.10, 14:37
      Już byliśmy. Poszłabym nawet gdyby żaden kandydat mi nie pasował.
    • gixera Re: Idziecie na wybory? 20.06.10, 20:45
      Ja też byłam, nie ma wyjścia trzeba wybrać mniejsze zło.
    • palec_fakalec wyniki 1 tury w mieście 24.06.10, 14:59
      www.minsk-maz.pl/index.php?strona=179
    • dziczek1983 Re: wyniki 1 tury w mieście 29.06.10, 23:41
      Niestety mińszczanie nie wybrali mniejszego zła
      • mark234 Re: wyniki 1 tury w mieście 30.06.10, 08:22
        Ja patrząc na wyniki wyborów widzę jedną prawidłowiść ludzie wykształceni w dużych miastach na zachodzie kraju głosowali na BK a reszta wschód kraju były zabór rosyjski, wieś, słuchacze Radia Maryja, i wyznawcy teori spiskowych w sprawie Smoleńska na JK
        • przewoz_pw Re: wyniki 1 tury w mieście 30.06.10, 10:49
          Masz taką mapę z podziałem, gdzie występują słuchacze RM i wyznawcy teorii spiskowych w sprawie katastrowy? To się podziel. Popatrze z przyjemnością.

Poza tym znam wielu wykształconych, którzy nie wstydzą się głosować na JKM czy Kaczyńskiego. Widzę również wielu, którzy ślepo brną w kiełbasę serowaną przez BK.
          Ciekawe, czy teraz dadzą się nabrać studenci, którym BK chce oferować 50% zniżki na kolej, kiedy jego partia skutecznie takie projekty blokuje?

Ideologicznie BK bardziej mi odpowiada, ale jak sobie popatrze na to co oferuje, to mam wątpliwości. coraz większe. A jego elektorat, który się wywyższa i na wieś patrzy z góry? Patrzcie dalej i się nie dziwcie, że przegrywacie.
          • mark234 Re: wyniki 1 tury w mieście 30.06.10, 11:30
            Także w pierwszej turze głosowałem na JKM a a PIS w kwestiach gospodarczych jest bardziej na lewo niż SLD dlatego nie będę głosował na JK wolę BK daję mu szansę może chociaż sprywatyzuje szpitale
            • przewoz_pw Re: wyniki 1 tury w mieście 30.06.10, 11:43
              mark234 napisał:

> sę może chociaż sprywatyzuje szpitale

Choć nie znam tych zagadnień, to ostatnio zostałem nieco uświadomiony, co może się zdarzyć po prywatyzacji służby zdrowia. Kogo będzie stać na operację za 300 tysięcy złotych? Ile czasu trzeba będzie spędzić, żeby wyciągnąć tą kasę od ubezpieczyciela, bo samemu się nie uzbiera? Pewnie nie mniej niż dziś. Tak więc ten argument mnie nie rusza.
              • mark234 Re: wyniki 1 tury w mieście 30.06.10, 12:02
                Tu powtarzasz propagandę PIS-u że jak sprywatyzujemy szpitale to ludzi nie będzie stać na leczenie, Szpitale będą prywatne a za leczenie będzie płacić NFZ a nie pacjent, chodzi o to w szpitalu był prawdziwy rachunek kosztów i zysków a nie marnotrawstwo
                • przewoz_pw Re: wyniki 1 tury w mieście 30.06.10, 12:20
                  Jeżeli faktycznie powtarzam "propagandę pisu", to po prostu nie ufam propagandzie po. I nie musze przecież ufać. I jedno i drudzy nieźle się naszą forsą rzadzą.
                • tomek-u Re: wyniki 1 tury w mieście 30.06.10, 15:11
                  mark234 napisał:
                  Szpitale będą prywatne a za leczenie będzie płacić NFZ
                  To poco płacić na NFZ i utrzymywać go?
                  • one_klawisz Re: wyniki 1 tury w mieście 30.06.10, 15:21
                    Dlatego, że leczenie grypy i wizytę u lekarza z tego powodu dasz radę
                    opłacić z własnych składek, ale np operację serca lub inną
                    skomplikowaną operację nigdy nie dasz rady sam opłacić. na to składają
                    się inni np ci którzy pracują ale nie chodzą do lekarza
                    • tomek-u Re: wyniki 1 tury w mieście 30.06.10, 17:09
                      one_klawisz napisał:
                      one_klawisz napisał: > Dlatego, że leczenie grypy i wizytę u lekarza z tego
                      powodu dasz radę
                      > opłacić z własnych składek, ale np operację serca lub inną
                      > skomplikowaną operację nigdy nie dasz rady sam opłacić. na to składają
                      > się inni np ci którzy pracują ale nie chodzą do lekarz
                      Piszesz o skomplikowanych operacjach a mało to jest zbiórek i nawoływania na
                      zrzutki na leczenie ludzi.I gdzie jest NFZ?
                      NFZ ma się dobrze gorzej z pacjentami.
                      • one_klawisz Re: wyniki 1 tury w mieście 02.07.10, 13:20
                        No są zrzutki, bo pieniędzy w systemie jest ciągle mało Jedyny sposób
                        to podniesienie składki zdrowotnej a to może odbyć się tylko i
                        wyłącznie poprzez podniesienie składki podatkowej. Tylko że to co
                        napisałeś potwierdza to ,że pojedynczy człowiek nie da sobie rady z
                        leczeniem z własnych środków, szczególnie przy skomplikowanych
                        schorzeniach i wymagających długotrwałych kosztownych zabiegów.
                        Pomyśl jak byś leczył dzieci, chore z wadami genetycznymi. Jak
                        leczyłbyś starców albo ludzi na bezrobociu. To wtedy byłaby
                        umieralnia jak trzeba, żaden kraj na taki eksperyment sobie nie
                        pozwala.
              • kewel Re: wyniki 1 tury w mieście 30.06.10, 15:58
                skąd ta niechęć do prywatyzacji - w mińsku funkcjonują dwie prywatne przychodnie
                Melisa i Centrum, pacjenci nie płacą za wizyty, a jest tam o niebo lepiej niż w
                naszym kochanym "nie prywatnym" ośrodku zdrowia. a skoro państwowe znaczy lepsze
                to może znacjonalizujmy wszystko. zlikwidujmy prywatną przedsiębiorczość, bo to
                oszuści i złodzieje i na pewno robią przekręty na naszych ciężko zarobionych
                pieniądzach. a może po prostu jedźmy do Korei tam mamy pełny nacjonalizm (służbę
                zdrowia też), nikt nawet nie wychyli się z prywatyzację i wszyscy są nieziemsko
                szczęśliwi ;)
                • dziczek1983 Re: wyniki 1 tury w mieście 30.06.10, 17:19
                  mark234 a na BK głosują więźniowie (jednomyślnie) ciekawe...
                  Poza tym z tego co wiem, szkoły wyższe głosują za JK
                • przewoz_pw Re: wyniki 1 tury w mieście 30.06.10, 20:30
                  Wizyta, to raz. A niech ktoś tobie bliski będzie miał jakąś złożoną operację. To już nie wizyta. To dziesiątki i często setki tysięcy złotych.
                  • kewel Re: wyniki 1 tury w mieście 01.07.10, 16:33
                    Od tego jest ubezpieczyciel. Jakoś nikt nie chce nacjonalizować samochodów, a
                    przecież jeśli rozbijesz auto w miesiąc po jego ubezpieczeniu to dostajesz na
                    naprawę i nikt nie sprawdza czy z twoich składek już się nazbierało na naprawę.
                    na tym polega ubezpieczanie - ubezpieczyciel dzięki temu, że ma wielu klientów -
                    bo jest wiarygodny, rzetelny i ma przyzwoite stawki może wypłacać należyte
                    odszkodowania, bo statystycznie rozbija mu się jeden na iluś płacących taką samą
                    składkę. Podobnie funkcjonują ubezpieczenia w innych dziedzinach, gdzie mamy
                    możliwość wyboru ubezpieczyciela, który najbardziej nam odpowiada. Tylko w
                    służbie zdrowia jest monopol, bo mamy jeden NFZ, który płaci zgodnie z
                    dziwacznymi wyliczeniami i byle jaki szpital z Pcimia (nie obrażając nikogo),
                    który nie ma nowoczesnego sprzętu za diagnostykę dostaje tyle samo co
                    inwestująca w rozwój klinika. Nic dziwnego, że marnotrawi się pieniądze. Dlatego
                    nie tylko szpitale powinny być prywatne, ale również ubezpieczenie zdrowotne
                    powinno trafiać do prywatnych ubezpieczycieli.
                    • dziczek1983 Re: wyniki 1 tury w mieście 02.07.10, 09:22
                      Wybaczcie, nie chciałabym takiego prezydenta....

www.youtube.com/watch?v=rMFByatbaVI&feature=player_embedded
                      www.youtube.com/watch?v=n3TTVhhofoQ&NR=1
                      www.itv24.com.pl/film/891/oredzie_w_tvp_info_przed_katastrofa_tu-154/
                      www.niepoprawni.pl/blog/164/gruppenfuehrer-kat
                      niezalezna.pl/article/show/id/35973
                      www.konserwatyzm.pl/aktualnosci.php/Wiadomosc/6078/
                      Mogłabym podawać podobne linki do wieczora...

Co do sprawy Smoleńskiej, za to co Rząd zrobił, powinien podać się
                      do dymisji a nie się jeszcze szarogęsić i wszyscy którzy na to
                      pozwalają są współodpowiedzialni. Zginęła najważniejsza osoba w
                      kraju i nikt się tym nie zajmuje, od tak oddali sobie losy kraju w
                      ręce Rosji (choć nie musieli, dobrowolnie to zrobili)... Żałoba
                      minęła i ludzie mają tą sprawę gdzieś... I to jest smutne..

Służba zadrowia: Kiedyś w wywiadzie z Ewą Kopacz, która opowiadała
                      jak cudownie wygląda prywatyzacja szpitali, dziennikarz
                      skwitował "czyli będzie tak samo jak dziś, ludzie będą dawać
                      łapówki, tylko po prywatyzacji będzie to legalne" (wszyscy i tak
                      będziemy płacić składni , ale będzie możliwość wykupienia
                      dodatkowego pakietu)... Dobry przykład Centrum... Ci co są tam
                      prywatnie ubezpieczeni, wchodzą bez kolejek są zapisywani wtedy
                      kiedy chcą (ja np. na wizytę z dzieckiem po pobycie w szpitalu,
                      gdzie mieliśmy się zgłosić po 7 dniach do lekarza rodzinnego
                      dostałam termin za 2 tygodnie.. i musiałam iść prywatnie)w Centrum
                      za darmo jest lekarz pierwszego kontaktu i kilku wybranych
                      specjalistów oraz podstawowe badania, za resztę trzeba płacić.
                      No i jeszcze te remonty, póki szpitale są państwowe PO remontuje
                      szpitale które upatrzyli sobie ich kolesie i którym sprzedadzą za
                      bezcen...

Emerytury: Komorowski w debacie przedstawił wizję, że kto będzie
                      chciał to będzie mógł odejść wcześniej na emetyturę z mniejszą
                      pensją, dziennikarka zapytała a co jak wszyscy będą chciali odejść
                      wcześniej? Szkoda, że nie zapytała a co jak nikt nie będzie chciał
                      starców trzymać w pracy?

kewel, jak chcesz to teraz też możesz wykupić ubezpieczenie w
                      szpitalu prywatnym, nikt Ci nie broni...

• ludwik17 co za brednie 02.07.10, 09:53
                        Mój drogi "pisiorku":

filmik 1 - na głowę upadłeś? każesz każdemu w żałobie chodzić z "kamienną
                        twarzą"? tylko JK umie tak udawać. BK i DT poprostu wymieniali uprzejmości i
                        zastanów się nad tym, co piszesz

filmik 2 - tak, prorok. I pewnie Putin kazał pracownikom wieży kontrolnej móiwć
                        dialektem marsjańskim, zeby nikt w tupolewie nie rozumiał, powykręcał 10 minut
                        wcześniej żarówki przy pasie startowym...itp

filmik 3 - myślę, że każdy, kto ma stycznosć z komputerami wie, że przy błędzie
                        w ustawieniu daty, zła data będzie też przy artykule w necie, jeśli sie go
                        wrzucało przy złych parametrach. Przekonałby mnie tylko ktoś, kto pokazałby mi o
                        5:57 10.04.2010 ten artykuł, a nie kilka tygodni po...

link 4 - noooo, cały czas ta sama teoria spiskowa, co? Dlaczego samolot się
                        rozleciał? Bo weź pod uwagę przeciażenie jakie powstaje przy prędkości ponad 400
                        km/h oraz przy ruchu obrotowym, bo samolot w locie obkręcił się, gdy stracił
                        część skrzydła - prawa fizyki. No, ale widać wy bierzecie pod uwagę inne
                        "prawa".... a może poprostu Jk w rozmowie przez tel satelitarny prosił brata,
                        aby nie zgodził sie na lądowanie na innym lotnisku? Mógł wmawiać mu, że Rosjanie
                        sabotują uroczystosci i chcą, aby LK nie zdążył na uroczystości? Tego nie
                        bierzecie pod uwagę?

link 5 - info o tytule hrabiowskim pewnie znikneła dlatego, ze ludzie narzekali
                        na to, ze BK szczyci się nim. Niestety środowisko wiejskie nadal uważa, że
                        szlachta jest beeee i trzeba ja tępić, bo ma pare groszy wiecej od nich. Cóż....

Ja natomiast nie chcę mieć prezydenta, który chwali Gierka za jego rządy, nagle
                        lubi komunistów, lewicowców itp, do Pałacu Prezydenckiego chce "wiechać na
                        żałobie" po swoim bracie........
                        Tak, uważam, że PiS wykorzystuje żałobę i tragedię smoleńską do tego, aby wygrać
                        te wybory. Dziwi mnie, ze musi się o tym wypadku otniczym jak o najwiekszej
                        tragedii powojennej Polski i Europy.
                        A zatoniecie Heveliusza?
                        A katastrofy górnicze i dziesiątki rodzin bez środków do życia?
                        A zawalenie sie hali w Katowicach kilka lat temu?

Foucus....

• mark234 Re: wyniki 1 tury w mieście 02.07.10, 10:40
                        I to mi się nie podoba w PIS-e niby partia prawicowa a tak naprawdę lewicowa czysty bolszewizm,wszystko co prywatne to be.
                      • kewel Re: wyniki 1 tury w mieście 02.07.10, 13:48
                        Owszem, mam dodatkowe ubezpieczenie i nikt mi go nie zabronił, ale to jest
                        podwójne płacenie, bo i tak haracz na NFZ zostaje ściągnięty z mojej pensji i
                        trafi do źle zarządzanych szpitali nie prywatnych. Ja rozumiem solidarność
                        społeczną, ale na litość, niech w ramach tej solidarności pieniądze są wydawane
                        sensownie, bo jak na razie to nawet Ci którzy płacą składki mają problem żeby
                        dostać się do lekarza, co potwierdzasz w swoim wpisie. Zatem skoro jest źle i
                        mamy fatalny system służby zdrowia, to możemy albo nie robić nic lub pompować
                        więcej pieniędzy w studnię bez dna, albo próbować coś zmienić. A jak pokazują
                        inne dziedziny prywatne nie równa się złe, tylko wręcz przeciwnie. Dlaczego
                        prywatyzuje się stocznie, PKS, kopalnie - a dlatego, że prywatny właściciel umie
                        racjonalnie taką spółką zarządzać. Nie mnoży kosztów tylko je optymalizuje.

rycerze.wp.pl/?ac=vid&vid=176012260
                        • one_klawisz Re: wyniki 1 tury w mieście 02.07.10, 14:05
                          Zauważ mały błąd w Twoim rozumowaniu. pieniądze do szpitali nie idą z
                          automatu tylko są opłatą za wykonywane usługi. To rzeczywiście od
                          szpitala zależy, jak i na co te pieniądze są wydawane. Czy tylko na
                          pensje lekarzy, czy na polepszenie usług medycznych, czy na inne
                          świadczenia. Nasz szpital to największy pracodawca w powiecie.
                          Ostatnie sprawozdanie finansowe wykazuje, że 2009r. szpital zamknął
                          na plusie. Zyski szpitala i wzięte pożyczki pozwalają, na zmianę
                          elewacji. Trzeba uczciwie powiedzieć, że w szpitalu jest jeszcze
                          wiele do zrobienia i trzeba dużo pieniędzy włożyć aby uzyskać standardy nowoczesnej jednostki leczniczej
                          • tomek-u Re: wyniki 1 tury w mieście 02.07.10, 14:57
                            one_klawisz napisał:

> Zauważ mały błąd w Twoim rozumowaniu. pieniądze do szpitali nie idą z
                            > automatu tylko są opłatą za wykonywane usługi.
                            No i właśnie tak powinno być,a nie jakieś limity a potem w efekcie długi.
                          • kewel Re: wyniki 1 tury w mieście 02.07.10, 15:38
                            Pisząc z automatu miałem na myśli, że każdy szpital za ten sam typ usługi
                            dostaje tyle samo pieniędzy bez względu na jej jakość. Poza tym każdy szpital
                            dostaje limity na wykonanie określonych świadczeń, więc w tych najlepszych
                            limity kończą się już w połowie roku i albo placówka się zadłuża, albo nie
                            przyjmuje pacjentów. Tym samym pacjent szuka szpitala, gdzie jeszcze są miejsca
                            - często gorszego z mniej doświadczonym personelem czy archaicznym sprzętem.
                            Limity promują najgorsze placówki, bo dają im gwarancję istnienie. Gdyby był
                            prywatny ubezpieczyciel można byłoby wybrać szpital najlepszy w naszym
                            przekonaniu do zrealizowania danej usługi medycznej bez limitu. Niestety jest
                            opór przed takim działaniem, bo wtedy szpitale musiałyby postawić na jakość
                            obsługi pacjenta i te które by się nie sprawdziły po prostu przestałyby działać,
                            albo ograniczyły się do udzielania najprostszych świadczeń. To w interesie
                            dobrze zarządzanego szpitala byłoby poszerzenie ofert, inwestycje w sprzęt czy
                            ludzi, bo dzięki temu miałby pacjentów, a co za tym idzie - pieniądze.
                            Oczywiście można myśleć o zwiększeniu składki, tylko że zrobienie tego bez
                            reformy jest jak wlewanie wody do sita.
                            • dziczek1983 Re: wyniki 1 tury w mieście 02.07.10, 17:50
                              Nie spodziewam się, że kogoś przekonam... Tak samo jak mnie nikt nie
                              przekona... Martwi mnie tylko, że ludzie są ślepi... i szkoda że gdy
                              otworzą oczy będzie już za późno... Bo niestety pewnie wygra BK...
                        • dziczek1983 Re: wyniki 1 tury w mieście 02.07.10, 17:55
                          kewel i tak będziesz płacił podwójnie, bo będziesz musiał utrzymywać
                          tych których nie stać na prywatne ubezpieczenie... No chyba że PO
                          stwierdzi, że tacy mogą zdychać...
                          • dziczek1983 Re: wyniki 1 tury w mieście 02.07.10, 18:56
                            Jeszcze zapomniałam o mark234, wszystko co prywatne be... ale
                            zauważ, że te kopalnia, stocznia przynosiły zyski (może stocznia już
                            nie, ale wystarczyło się postarać o pomoc i stanęłaby na nogi),
                            wyprzedają wszystko, żeby łatać dziury budżetowe, a ja zapytam co
                            będą robić jak już wszystko sprzedadzą? Będą podnosili podatki?
    • palec_fakalec wierszyk 02.07.10, 21:50
      WYBORY 2010

Nie jestem już żaden smarkacz,
      Łeb mam pokryty siwizną.
      Nie zagłosuję na Jarka,
      Bo zbyt cię kocham, Ojczyzno!
      Niejeden ciężar na barkach
      Dźwigałem, znosiłem trudy.
      Nie zagłosuję na Jarka,
      Bo dość mam kłamstw i obłudy.
      Gdy spytasz mnie, niedowiarka,
      Dlaczego? Wyznam ci szczerze:
      Nie zagłosuję na Jarka,
      Bo w żadną zmianę nie wierzę.
      Skąd wiem, że wybór niedobry?
      Nie wierzę w zmiany oblicza,
      Bo nie chcę powrotu Ziobry
      I teczek Macierewicza.
      Bo nie chcę mieć Prezydenta,
      Co straszy gejem i Żydem,
      Co w każdym widzi agenta,
      I może zaszczuć jak Blidę.
      Na Jarka nie oddam głosu
      Za czasy, gdy był premierem,
      Za ten upadek etosu,
      I koalicję z Lepperem.
      Za to, co wciska ludowi,
      Na co pozwala i sprzyja,
      Za to, co pisze Sakowicz
      I głosi Radio Maryja.
      Za sieć podsłuchów i haków,
      Wydanie walki elitom,
      Za to, że skłócił Rodaków,
      Za IV Rzeczpospolitą.
      Dziś w duszy mej zakamarkach
      Odkrywam decyzji sedno:
      Nie zagłosuję na Jarka,
      Bo nie jest mi wszystko jedno.
      Wybaczcie drwinę i sarkazm,
      Odporność z wiekiem się zmniejsza.
      Nie zagłosuję na Jarka,
      Bo Polska Jest Najważniejsza

Wojciech Młynarski
    • wnuczek24 Re: Idziecie na wybory? 04.07.10, 00:58
      Idę dziś głosować. Na kogo mogę napisać po godzinie 20. Tak naprawdę to obaj kandydaci mi się nie podobają. :(
      • jackussi Re: Idziecie na wybory? 05.07.10, 20:01
        Nooo brawooo Mińsk
        JK - 45,4 %
        BK - 54,6 %
    • pa.kol.p Re: pozdrowienia dla ekipy z yarisa 06.07.10, 18:37
      matogrossom napisała:

> Pozdrawiam panie z czerwonego yarisa, które 2 lipca w nocy zdzierały plakaty
      > wyborcze BK.
      > Mieszkam koło jednego ze słupów. 3 razy je widziałem przy tym słupie...

A czy miały berety??? Nie miały - zakonspirowały je latem !!!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka