Dodaj do ulubionych

O czym mówią błędy w pytaniach materialnych

IP: *.jaroslaw.sdi.tpnet.pl 31.05.03, 21:50
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030527/publicystyka/publicystyka_a_2.html

Zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mpiotrek Re: O czym mówią błędy w pytaniach materialnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.03, 00:04
      Nie wiem dlaczego autora artykułu określenia "gen promotor" i "gen operator"
      wprawiły w zdziwienie... Jestem na pierwszym roku Biologii Uj i przygotowując
      się do egzaminów wstępnych nie raz spotkałem się z takimi stwierdzeniami... Nie
      przeczę, że poprawniejszymi określeniami są "operator" i "promotor", ale ww.
      określenia także istnieją... choć niektórzy uważają je za błędne... Nie chce
      się wypowaidać więcej w tej sprawie bo nie znam treści pytania... Może ktoś mi
      napisze jak brzmiało to pytanie?
      • Gość: Józef Zawadzki Re: O czym mówią błędy w pytaniach materialnych IP: *.jaroslaw.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 10:16
        Mógł się Pan z takimi określeniami ( a własciwie określeniem ) spotać , tak
        jak autor pytania. Ale tak mogło być w jakichś "brykach" ( ale nawet one nie
        mówią o takiej nazwie pustej jak "gen promotor" ) , które z markowym
        podręcznikiem nie mają nic wspólnego - żaden recenzent takiego bubla by nie
        puścił. A z określeniem "gen promotor" nie mógł się Pan nigdzie spotkać i nie
        spotka. To nie jest kwestia , tego czy ktoś zgadza się na takie okrślenie czy
        nie. To kwestiia znajomości materii, o której się mówi. Niech Pan sobie
        przypomni definicję genu i wszystko będzie jasne.
        • Gość: Mpiotrek Re: O czym mówią błędy w pytaniach materialnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.03, 10:51
          JA wiem w czym tkwi różnica, ale wydaje mi się, ze nie wszyscy zdają sobie
          sprawę z błędu... Ma Pan całkowitą rację bo takich określenń nie znalazłem w
          żadnej ksiażce!!! ALe w internecie pojawiają się obydwa określenia i to na
          Encyklopedii Onetu:

Operator - gen
          wiem.onet.pl/wiem/002795.html
          Represor - gen
          wiem.onet.pl/wiem/00915d.html
          O ile mi wiadomo to podstawowa definicja genu to odcinek DNa kodujący jeden
          łańcuch polipeptydowy lub jeden rodzaj RNA.. operator i promotor są tylko
          odcinkami DNA, do których płyłącza się do operatora represor, a do promotora-
          polimeraza...
          Dla osób oreintujących się w teamcie taka pomyłka to tak jak powiedzieć, że
          Ogniem i Mieczem jest utworem lirycznym :)
          • Gość: Józef Zawadzki Re: O czym mówią błędy w pytaniach materialnych IP: *.jaroslaw.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 12:01
            Gość portalu: Mpiotrek napisał(a):

> JA wiem w czym tkwi różnica, ale wydaje mi się, ze nie wszyscy zdają sobie
            > sprawę z błędu...
            Właśnie o tym piszę w Rzeczypospolitej
            Ma Pan całkowitą rację bo takich określenń nie znalazłem w
            > żadnej ksiażce!!! ALe w internecie pojawiają się obydwa określenia i to na
            > Encyklopedii Onetu:

Wiem , że różne bzdury się trafiaja, co nie zmienia faktu w pytaniach
            egzaminacyjnych takie sformułowania to blamaż . Koniec. Kropka.
            > Operator - gen
            > wiem.onet.pl/wiem/002795.html
            > Represor - gen
            > wiem.onet.pl/wiem/00915d.html
            > O ile mi wiadomo to podstawowa definicja genu to odcinek DNa kodujący jeden
            > łańcuch polipeptydowy lub jeden rodzaj RNA.. operator i promotor są tylko
            > odcinkami DNA, do których płyłącza się do operatora represor, a do promotora-
            > polimeraza...
            > Dla osób oreintujących się w teamcie taka pomyłka to tak jak powiedzieć, że
            > Ogniem i Mieczem jest utworem lirycznym :)
    • Gość: Mpiotrek Re: O czym mówią błędy w pytaniach materialnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.03, 12:47
      Ciekawy jestem kto byl taki madry i ukladal te pytani na mature :)
      • Gość: Józef Zawadzki Re: O czym mówią błędy w pytaniach materialnych IP: *.jaroslaw.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 15:25
        Ha, też jestem ciekaw.
        • Gość: Mpiotrek Re: O czym mówią błędy w pytaniach materialnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.03, 15:49
          Z tego wynika że nie trzeba mieć wykształcenia w danym kierunku żeby to
          robić... a może się uda!!! Ale wydaje mi się, zę przy tak ważnych sprawach
          jakimi sa egzaminy maturalne nie powinno byc bledow... Ciekawe jak sie czuje
          ktos kto przez jeden glupi punkt nie zdal tej biologii? Byc moze te odpowiedzi
          wprawily go w blad i sprawily ze wybral inna odpowiedz, nix tego oczekiwal Pan,
          ktory ukladal te testy... Nie chcialbym byc obiektem takiej pomylki :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka