21.07.05, 00:33
Czy wiecie już kto będzie startował do Sejmu i Senatu? Chodzi mi oczywiście o
ludzi z naszego terenu. Macie już jakieś wieści?
No i jak myślicie na kogo powinniśmy głosować? Na nowych czy starych? Na
prawo czy na lewo? Na swojego czy cudzego?
Ja znalazłem na liście PO nazwisko Ali Żak, ale na nią nie zagłosuję.
Obserwuj wątek
    • ibir1 Re: Wybory 22.07.05, 17:02
      Ja będę głosował na tych, którym mogę zaufać. Jak do tej pory takich nie znam.
      A co do nazwiska Ali Żak. Jej też nie znam. Nie wiem kto to jest.
    • edmurphy Re: Wybory 23.07.05, 16:22
      No co dalej nic nie słychać? Zżera mnie ciekawość.
      • ibir1 Re: Wybory 26.07.05, 10:24
        Wczoraj zaglądałem na stronę kutnowskiej PO. Jest tam lista kandydatów do Sejmu
        RP z okręgu 11 a na niej nazwisko Alicji Żak. Ja tej osoby nie znam.
        Umieszczona jest tam strona PO z Krośniewic i Kutna. Żychlińskiej strony brak.
        A szkoda. Dowiedziałem się tylko, że ta pani jest v-ce przewodniczącą Zarządu
        PO pow. kutnowskiego.
        • edmurphy Re: Wybory 27.07.05, 00:23
          Ja podobnie znalazłem tę listę. Ciekaw jestem kto jeszcze w tych wyborach
          będzie reprezentował Żychlin. Myślę, że paru się znajdzie. Oby byli wśród nich
          ludzie naprawdę wartościowi, a nie politykierzy i karierowicze. Listy muszą być
          zarejestrowane chyba do 26 sierpnia jest więc jeszcze mnóstwo czasu, ale ślędzę
          to już teraz. Piszcie jak będziecie mieli jakieś przecieki.
          • edmurphy Re: Wybory 28.07.05, 01:27
            No i mamy nastepnych kandydatów. Partia Centrum ogłosiła swoją listę, a na niej
            znane choćby z naszego forum nazwiska. Ot, niespodzianka!
            • adamari1 Re: Wybory 28.07.05, 10:44
              Uswiadomcie mnie, kochani, bo ja obecnie daleko od Zychlina i pojecia nie mam o
              kim mowicie :)
              • edmurphy Re: Wybory 28.07.05, 19:14
                Jeśli pytasz o osobę Alki Żak to właściwie nikt. Wywołałem temat, bo chciałbym
                już dowiedzieć się kto z naszego terenu tzn. z Żychlina czy też szerzej z
                powiatu kutnowskiego będzie startował w wyborach do Sejmu i Senatu. Ala to
                żychlinianka i znalazłem jej nazwisko na liście PO. Jestem też ciekaw waszego
                zdania o ewentualnych kandydatach i oceny ich programów. No i odpowiedzi na
                pytanie: na kogo głosujemy?
                • adamari1 Re: Wybory 29.07.05, 09:52
                  no tak, tylko ze ja pojecia nie mam, kto w ogole startuje, wiec nawet moje marne
                  proby wypowiedzi na ten temat, mijalyby sie z celem ;)
                  Poprosze rodzicow o przefaksowanie list wyborczych :D
              • edmurphy Re: Wybory 30.07.05, 23:15
                Na razie o nikim, o kim warto by było gadać, ale myślę, że dyskusja się
                rozwinie, gdy pojawią się listy kandydatów na posłów i senatorów wszystkich
                partyjek. Będzie w kim wybierać? Oto jest pytanie!
                • edmurphy Re: Wybory 19.08.05, 01:00
                  No i pojawiły się.
                  Listy kandydatów do Sejmu i Senatu zamieścił wczorajszy Dziennik Łódzki
                  (18.08.05).
                  Jest co poczytać,ale czy jest co wybrać?
                  • edmurphy Re: Wybory 19.08.05, 22:06
                    Czytaliście?
                    • edmurphy Re: Wybory 25.08.05, 21:22
                      Dziś ukazał sie nowy numer "po prostu". W gazecie wydrukowany wszystkie
                      nazwiska kandydatów do sejmu i senatu z naszego powiatu.
                      • dinozaur.57 Re: Wybory 27.08.05, 22:32
                        Czytałem "Po prostu". Rzeczywiście są nazwiska kandydatów, którzy startują do
                        parlamentu. Z Żychlina jest dwoje kandydatów. Jest to pani Alicja Żak z PO,
                        która kandyduje do Sejmu. Drugim jest Zbigniew Tarka kandydat do Senatu. Życzę
                        im szczęścia w tych wyborach niezależnie od tego jakie partie reprezentują.
                        Przecież to nasi ludzie z Żychlina. Będę na nich głosował i trzymał za nich
                        kciuki.
                        • edmurphy Re: Wybory 28.08.05, 01:07
                          A ja nie, to znaczy nie będę na nich głosował. Niestety, bo tak jak Dinozaur,
                          wolałbym oddać głos na "żychliniaków". Nie oddam głosu jednak ani na tę panią,
                          ani na tego pana, bo mam nieprzyjemność znać oboje bilżej. Nie chcę na ten
                          temat wypowiadać się szerzej, chyba że zajdzie taka konieczność, powiem tylko
                          krótko: wiem, że dla Żychlina nic nie zrobią, bo Żychlin dla nich nic nie
                          znaczy.
                          • ibir1 Re: Wybory 28.08.05, 16:27
                            Trafna opinia. Nic dodać, nic ująć. Trafiłaś w 10-tke.
                            • edmurphy Re: Wybory 28.08.05, 20:38
                              Niestety.
                              To pierwsze słowo, jakie przyszło mi do głowy, gdy przeczytałem Twój wpis Ibir.
                              No i dzięki. Ulżyło mi, bo z niepokojem oczekiwałem reakcji na mój
                              nieprzychylny kandydatom wpis. Nie mogłem się jednak powstrzymać. Staram się
                              być obiektywny, ale obawiałem się, że moja opinia może być odosobniona i przez
                              to odebrana jako jakaś osobista zagrywka na przykład, ale niestety tak nie
                              jest. NIESTETY, bo bardzo chciałbym mieć żychliniaka, jako swojego
                              reprezentanta w parlamencie, ale chyba jeszcze nie tym razem.
                              • ibir1 Re: Wybory 30.08.05, 13:30
                                Dla mnie wyborem z tego złego co jest dziś na scenie politycznej będę wybierał
                                ludowców, czyli tych, którzy mają dbać o ludzi w takich miasteczkach i wsiach
                                jak Żychlin. Mój wybór to PSL.
                                • edmurphy Re: Wybory 31.08.05, 01:15
                                  PSL?
                                  Nigdy jeszcze na PSL nie głosowałem ... chyba? Jest to jakiś pomysł i jest tam
                                  paru całkiem do rzeczy kandydatów. Z tej listy mnie osobiście bardzo podoba się
                                  pan Andrzej Górczyński, młody człowiek z Woli Kałkowej, o ile się nie mylę.
                                  Znam go osobiście i mogę tylko w samych superlatywach. Jest uczciwy i
                                  prostolinijny, robi swoje mimo przeszkód. Jest wojewódzkim szefem Izb
                                  Rolniczych. No, Ibir, zainspirowałeś mnie... pomyślę. Gdyby jeszcze co nieco
                                  był zainteresowany naszym "małym miasteczkiem w centrum Polski", mały ma z nami
                                  kontakt, jak na razie. Muszę z nim na ten temat pogadać, poinformuje o wynikach
                                  rozmowy.

Znacie już listę kandydatów - Dziennik Łódzki z 18 sierpnia
                                  • ibir1 Re: Wybory 31.08.05, 17:04
                                    Znam listę kandydatów z okręgu Nr 11, z którego będziemy wybierać. Komitet
                                    Wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego umieścił 23 kandydatów na posłów i 2
                                    kandydatów na senatorów. Właśnie z tych list będę wybierał kandydatów. A
                                    dlaczego ? Dlatego bo PSL-owi przewodzi nasz dobry znajomy, którego dobrze
                                    wszyscy znamy, przewodniczący Waldemar Pawlak. Żychlin wiele mu zawdzięcza.
                                    Natomiast lewica mnie zawiodła. I to ogromnie. Prawica natomiast to w
                                    większości liberałowie, z którymi nie chcę mieć nic wspólnego. Wrócę do PSL-u.
                                    W Żychlinie przewodniczącym PSL-u jest pan Jerzy Maciak. On powinien sprężyć
                                    się i robić coś wielkiego aby z listy PSL weszło jak najwięcej kandydatów.
                                    • edmurphy Re: Wybory 01.09.05, 00:37
                                      Masz rację. Zasługi Waldka Pawlaka dla Żychlina są spore i dobrze, że o tym
                                      przypominasz, bo pamięć nasza ulotna jest. I w kwestii J. Maciaka też się z
                                      Tobą zgadzam, powinien bardziej się uaktywnić, w końcu i on coś Pawlakowi
                                      zawdzięcza. Ten kontakt (mam na myśli kontakt naszego samorządu z Pawlakiem)
                                      należałoby zacieśnić i bardziej wykorzystać, z tego może wyniknąć dla miasta
                                      dużo, bo uważam, że Pawlak nie obiecuje niczego bez pokrycia, to solidna firma.
                                      Zgadzam się z tobą również w Twojej opinii o lewicy: zawód na całej linii, no i
                                      niestety powinniśmy to podsumować w wyborach.
                                      • ibir1 Re: Wybory 01.09.05, 08:58
                                        Jeżeli większość tak myśli to jest jakaś nadzieja aby znów w Żychlinie coś
                                        ruszyło ! Jeszcze raz powiem. Lewica nasz zawiodła to głosujmy na ludowców.
                                        • edmurphy Re: na kogo głosujecie 02.09.05, 01:16
                                          A co na to inni forumowicze, macie już jakieś przemyślenia przedwyborcze?
                                          • keracz1 Re: na kogo głosujecie 04.09.05, 01:12
                                            ...a nie możecie pogadać przez telefon ? ...dwóch rozmówców lepiej się chyba
                                            porozumie tą drogą.... chyba, że kogoś promujecie...
                                            • edmurphy Re: na kogo głosujecie 05.09.05, 00:53
                                              Tą drogą też się dobrze porozumiewamy, ale dziękujemy za radę.
                                              Jeżeli Cię ten wątek nie interesuje to tu nie zaglądaj, proste?
                                              • dinozaur.57 Re: na kogo głosujecie 06.09.05, 18:14
                                                Ja głosuję na ludowców z PSL !
                                                • edmurphy Re: na kogo głosujecie 07.09.05, 01:31
                                                  Do senatu startują St. Olas i W. Szczęsny Zarzycki, do sejmu z PSL na
                                                  pierwszych miejscach listy są M. Łuczak, Tadeusz Gajda, Jolanta Szczypińska i
                                                  Andrzej Górczyński. Lista zawiera 23 nazwiska (Dz.Ł. z 18.08.)Trzy ostatnie
                                                  osoby są mi znane bliżej, cokolwiek o ich pracy wiem. Kogo preferujesz?
                                                  Głosowanie na PSL to kierunek wart rozważenia, ale ja jeszcze nie jestem
                                                  zdecydowany.
                                                  • dinozaur.57 Re: na kogo głosujecie 07.09.05, 17:30
                                                    Na pewno Jolanta Szczypińska. Tadeusz Gajda też.
                                                  • edmurphy Re: na kogo głosujecie 08.09.05, 01:16
                                                    Dlaczego?
                                                  • ibir1 Re: na kogo głosujecie 08.09.05, 21:49
                                                    Ja będę głosował na ludowców z PSL bo mieszkam w małym miasteczku, które nazywa
                                                    się Żychlin. A właśnie ci ludowcy w swoich programach deklarują choćby " z a i
                                                    n t e r e s o w a n i e " właśnie tymi małymi, prowincjonalnymi miasteczkami,
                                                    wioskami, gminami. Natomiast pozostli walą nas równo w rogi. A szczególnie
                                                    lewacy i prawica. Proszę pamięcią wrócić do czasów rządzenia AWS lub takich
                                                    panów liberałów jak Balcerowicz, Bielecki, Tusk i inni.
                                                  • edmurphy Re: na kogo głosujecie 08.09.05, 23:30
                                                    Liberałowie zdecydowanie nie. Natomiast PSL ... no cóż deklarują
                                                    zainteresowanie, ale akurat w naszym regionie nie widać aktywności działaczy
                                                    peselowskich. Z tych kandydatów, których nazwiska są na liście w naszym
                                                    powiecie też trudno wybrać. Ich osiągnięcia zawodowe, osobiste świadczą o nich
                                                    dobrze, ale to trochę za mało, aby mieć pewność, że przełoży się to na
                                                    działanie na rzecz małych środowisk, gdy zostaną posłami. No nie wiem... w
                                                    dalszym ciągu jestem niezdecydowany. Spróbuj mnie przekonać...
                                                  • dinozaur.57 Re: na kogo głosujecie 09.09.05, 09:42
                                                    Może ja zadam kilka pytań typu "kiedy i kto", które jednocześnie przypomną
                                                    czasy gdy w Żychlinie rządzili ludowcy lub przyczynili się do .............
                                                    Oto między innymi one.
                                                    1. Kiedy przeprowadzono powszechną telefonizację w gminie Żychlin, kto włączył
                                                    się czynnie do przyśpieszania tej inwestycji / powstało stowarzyszenie /,
                                                    2. Kiedy chciano zafundować w Żychlinie spalarnię i kto organizował walkę
                                                    przeciwko tej inwestycji,
                                                    3. Kiedy w gminie zainstalowano nowe oświetlenie dróg i ulic celem zwiększenia
                                                    bezpieczeństwa.

• edmurphy Re: na kogo głosujecie 09.09.05, 22:25
                                                    Niezwykle celne przypomnienie, dobrze, że o tym ktoś pamięta. Ale póki co żaden
                                                    z ludowców startujących z naszego okręgu w Żychlinie się nie pojawił, jedyne
                                                    ulotki i plakaty, które widziałem to materialy p. A. Górczyńskiego. No ale
                                                    materiały reklamujące kandydata to nie wszystko. Fakty, o których piszesz to
                                                    zasługa innych osób, np. Waldka Pawlaka. Na niego chętnie oddałbym głos. A nie
                                                    zauważyłem, aby któryś z ludowców-posłów obecnej kadencji specjalnie
                                                    interesował się naszym miastem. No i co Ty na to?
                                              • keracz1 Re: na kogo głosujecie 09.09.05, 23:26
                                                Ten wątek mnie interesuje i będę tu zaglądał... i ciekaw jestem efektów ... jak
                                                od wielu lat... czy gryps, czy telefon, czy internet... ale dziękuję za
                                                radę.........proste???
                                                • edmurphy Re: na kogo głosujecie 10.09.05, 00:37
                                                  "To, czego szukają,
                                                  znajdują w życiu jedynie ci,
                                                  którzy szukają dziury w całym".
                                                  Prawo Fostera

A zaglądaj sobie!
                                                  • ibir1 Re: na kogo głosujecie 12.09.05, 14:23
                                                    Mam pytanie. Dlaczego w Bochni wygrało PSL ?
                                                  • edmurphy Re: na kogo głosujecie 12.09.05, 23:56
                                                    Też zadaję sobie to pytanie.
                                                  • ibir1 Re: na kogo głosujecie 13.09.05, 16:21
                                                    Znam odpowiedź. Sondaże, którymi nas pasą dziennikarze przeprowadzane są na
                                                    ulicach dużych miast, czyli "on the stret". Takim sondażem można manipulować.
                                                    Natomiast w Bochni ludzie brali udział w wyborach, nikt ich tam nie naciskał,
                                                    nie zmuszał, nie manipulował. Wybrali tych, których znają, do których mają
                                                    zaufanie. Nie wszystkim się to podobało, a szcególnie ci, którzy prowadzą w
                                                    sondażach. Ja np. nie dam się manipulować i będę głosował tak jak ja uważam,
                                                    nie patrząc na ich głupawe sondaże.
    • ibir1 Re: Wybory 14.09.05, 08:08
      Tylko nie siedzcie w kątach, bo was nie znajdą ! Chyba na wybory pójdziecie ?
      • edmurphy Re: Wybory 15.09.05, 00:45
        Choć budzi się we mnie spory opór to chyba jednak pójdę. A co do sondaży to mam
        wrażenie, że zamiast informować dezinformują i manipulują. Sporo osób odbiera
        sondaże jak wskazówkę na kogo ma głosować... no przecież najlepiej przyłączyć
        się do zwycięzców, a więc najlepszy jest Tusk i PO no to na Tuska i PO.
        Słyszałem takie głosy, że jak nie zagłosuję na w/w to będzie strata głosu, bo
        po co oddawać głos na kogoś kto ma niższe notowania.
        Mam jednak nadzieję, że wiekszość z nas nie kieruje się sondażami tylko
        własnymi przekonaniami i ocenami. Widzę, że Wy do tej grupy należycie, ja też i
        zagłosuję na swoich kandydatów.
        • ibir1 Re: Wybory 15.09.05, 17:11
          Nie dajcie się manipulować !
    • ibir1 Re: Wybory 21.09.05, 17:54
      W ramach przypomnienia zacytuję Wam fragment archiwalnego artykułu , który
      przeczytałem w internecie pt. " Flesz ....Co się stało z zasiłkami ? ".
      " Od poczatku swego istnienia rząd postkomunistów ograniczał prawa pracownicze
      i związkowe. Od 2001 r. ten rząd pod kierownictwem Leszka Millera z SLD okazał
      się bardzo skuteczny - skrócił urlopy macierzyńskie, zmniejszył zasiłki
      rodzinne i świadczenia alimentacyjne ( zlikwidował Fundusz Alimentacyjny ),
      zlikwidował zasiłki porodowe, poważnie ograniczył zasiłki i świadczenia
      przedemerytalne". Wszyscy powinniśmy wiedzieć, komu jeszcze to zawdzięczamy.
      Brali w tym ograniczaniu socjalnym czynny udział również posłowie / 18 posłów /
      m.in. z SLD, UP, SDPL, PO, FKP, SKL i Samoobrony. Dziś niektórzy z nich
      wciskają nam kit jacy to oni dobrzy obrońcy biednych i pokrzywdzonych.
    • dinozaur.57 Re: Wybory 26.09.05, 11:51
      Czy znane są wyniki z wyborów w Żychlinie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka