22.08.06, 11:11
Proszę o podanie kandydatów na burmistrza którzy biorą prawdopodobnie udział w
kampanii wyborczej i z jakiej opcji politycznej pochodzą (partii).
Piszemy ogólnie o PiS czy Samoobronie czy SLD czy UP a nie podajemy konkretnie
kto i z jakiej partii i co może zrobić dla Żychlina.
Proszę o kandydatów i propozycje zmian
Obserwuj wątek
    • edmurphy Re: wybory 22.08.06, 23:50
      Nie rozumiem... chodzi Ci o naszych kandydatów? Czy o nazwiska tych, którzy bedą
      faktycznie startować? Na te drugie to chyba trzeba troszkę jeszcze poczekać?
    • dinozaur46 Samorząd-wybory 11.09.06, 11:19
      Przygotowanie do wyborów. Czytaj na samorząd.pap.pl
      • dinozaur46 Re: Samorząd-wybory 11.09.06, 15:50
        samorzad.pap.pl/?dzial=strgl-wybory&styl=wybory
        • edmurphy Re: Samorząd-wybory 12.09.06, 00:18
          To już wiemy. Wybory 12 listopada tak jak to było przewidywane. Teraz ruszy z
          kopyta. :-) Kampania oczywiście :-)
          • edmurphy Re: Samorząd-wybory 15.09.06, 00:11
            No i jak nasza zychlińska kampania? Ruszyła czy się przestraszyli? Tyle tu
            nazwisk wymienialiśmy i nagle cisza. Czy to przed burzą? :-)
            • dinozaur46 Re: Samorząd-wybory 19.09.06, 12:57
              No właśnie. Było dużo krzyku i nic poza tym.
              • edmurphy Re: Samorząd-wybory 20.09.06, 00:28
                Już na dniach beda zarejestrowane komitety. Ruszy wszystko zgodnie z kalndarzem
                wyborczym.
                • dinozaur46 Re: Samorząd-wybory 23.09.06, 15:29
                  edmurphy napisała:

> Już na dniach beda zarejestrowane komitety. Ruszy wszystko zgodnie z kalndarzem
                  > wyborczym.

Ciekawe ile komitetów wyborczych zgłosi ..................
    • kris850 Re: wybory 22.09.06, 18:47
      nie mam zdania
      • edmurphy Re: wybory 24.09.06, 23:53
        ... ? to Twój kandydat? :-)
        • lew121 Re: wybory 26.09.06, 10:31
          Potencjalni kandydaci na
          burmistrza:Adamska,Maciak,Wołoszyn,Machtałowicz,Ostasz,Rudnicki,Materkai wiele
          innych!!!Co wy na to?
          • jolka905 Re: wybory 26.09.06, 13:29
            Amy na to jak na lato!
            • edmurphy Re: wybory 26.09.06, 21:38
              Lista jest chyba trochę dłuższa?
              • bysket Re: wybory 28.09.06, 11:11
                Lista kandydatow na Burmistrza na 99,9 % Adamska. Ostasz, Machtalowicz,
                Wierzbicki, Woloszyn, Materka, Krolikowski, Maciak, Ambroziak, Rudnicki. Do
                powiatu - Karasinska, Wencel, Ganclerz, Bartochowski a dalej nie wiem
                • zainteresowany761 Re: wybory 28.09.06, 11:18
                  O JEZU!
                  GDY CZYTA SIę NIEKTóRE NAZWISKA TO Aż WłOSY SIę NA GłOWIE JEżą!
                  KOMENTARZ PóżNIEJ,MUSZę OCHłONąć.......................!
                  • bysket Re: wybory 28.09.06, 11:29
                    Ty i tak jestes w komfortowej sytuacji, a pomysl o tych co juz nie maja wlosow -
                    to jest dopiero problem
                • oswiecona Re: wybory 28.09.06, 11:40
                  bysket napisała:

> Lista kandydatow na Burmistrza na 99,9 % Adamska. Ostasz, Machtalowicz,
                  > Wierzbicki, Woloszyn, Materka, Krolikowski, Maciak, Ambroziak, Rudnicki. Do
                  > powiatu - Karasinska, Wencel, Ganclerz, Bartochowski a dalej nie wiem

Kandydaci są. Pięknie. Teraz będę czekała na programy prezentowane przez
                  eksperckie zespoły każdego z kandydatów. Na pewno nie zagłosuje na Materkę bo
                  to jest zmutowany pan W.
                  • lew121 Re: wybory 28.09.06, 12:05
                    To mniej/więcej sprawdzają się wcześniejsze pogłoski!!! A jak z kandydaturami
                    na Naszych radnych miejskich- tych bowiem będzie znacznie więcej?!
                  • bysket Re: wybory 28.09.06, 12:16
                    Nie chce wypisywac bzdur ale z tego co slyszalem (podejrzewam ze to plotka ) to
                    jest po 30 kandydatow na jeden mandat ale naprawde nie wiem nic konkretnego.
    • kot9933 Re: wybory 28.09.06, 12:43
      No to robi nam sie male zamieszanie. Poza wyborami na Burmistrza i Rady -
      bedzie zmiana na stanowisku Prezesa Spoldzielnii. Od dluzszego czasu jest
      tajemnica poliszynela ze Ostasz jak nie zalapie sie na Burmistrza (a to jest
      pewne , ze nie ) bedzie uzdrawial nas mieszkancow Osiedla swoimi durnymi
      pomyslami.
      • jolka905 Re: wybory 28.09.06, 13:07
        Skąd o tym wiesz i czy to pewna wiadomość?Kto może dokonywać takich zmian?Czy będzie do tego potrzebne następne Nadzwyczajne Walne Zebranie,czy Zarząd lub/i Rada nie musi takiej decyzji podjąć większością głosów?Czy pan Prezes aż tak się nie sprawdza,że potrzebny jest pan O. dla uzdrowienia sytuacji w spółdzielni?A może to chodzi o sprawę bezdomnego psa,o którym Bysket pisze już od 20.sierpnia?(patrz:ostatni wpis w wątku"spółdzielnia mieszkaniowa i wybory" oraz cały temat:"głupia decyzja prezesa"?Czy Bysket to ksywa pana O.?,a może któregoś z jego popleczników? I na koniec wniosek:Na pewno Bysket nie lubi Prezesa.
        • kot9933 Re: wybory 28.09.06, 20:56
          Jolka, co ty bredzisz , czytaj moze uwaznie posty co inni na ten temat pisza.
          bysket opisal sytuacje jaka miala miejsce i nie powinno do czegos takiego dojsc
          w poblizu ludzi, bo bylo to niebezpieczne. Tak wogole to chyba do wykonania
          takiego zlecenia z uzyciem srodka usypiajacego to powinien byc weterynarz a nie
          jakis konowal ze schroniska. O ile ty jestes kobieta i tak cie meczy ten temat
          to nie wchodz na niego , jest wiele innych ciekawszych. Odnosnie zmian jakie
          maja nastapic po wyborach to caly Zychlin duzo wczesniej mowil gdzie sie kto
          szykuje jak nie wypali stolek w Ratuszu. Szukaja na prezesa kwitow i czepiaja
          sie byle drobiazgow, ja uwazam ze jest dobrym Prezesem.
      • kwazar1 Re: wybory 28.09.06, 13:28
        do oświeconej. Nie jestem specjalistą od genetyki ale jak na laika na pierwszy
        rzut oka mutacji nie widzę. A tak na poważnie to Twój argument mozna zaliczyć
        do tych z typu "nie będę glosował(a)na danego kandydata bo nie". Taki argument
        to żaden argument. Albo się wypowiadać konkretnie albo wcale. Jak już
        wspominalem na tym forum pan Materka wg mnie jak najbardziej nadaje się na tą
        funkcję i to zarowno pod względem wieku jak i doświadczenia. Argumenty "za"
        przedstawiłem w innym wątku.
        • zainteresowany761 Re: wybory 28.09.06, 14:23
          kwazar1 o jakim doświadczeniu materki ty mówisz? gdzie on zdobył takie
          doświadczenie by móc zostać burmistrzem miasta!? toż to człowiek
          niewykształcony,merytorycznie nieprzygotowany, a to że był 4 lata prezesem migmy
          to tylko zasługa wencla,przecież to wencel go tam ściągnął jako wspaniałego
          "fachowca".
          ludzi typu materka powinniśmy eliminować z życia publicznego,ponieważ to typowy
          karierowicz,nie mający pojęcia o niczym! materka burmistrz- żart!!!
          • kwazar1 Re: wybory 29.09.06, 15:04
            Przecież ja nie kwestionuje tego, ze Materka został sciągniety przez Wencla.
            Został ściagnięty i jak widać opłaciło się. Popatrz jaka była kondycja firmy 4
            lata temu i teraz. Jakby nie mial o niczym pojęcia to firma by padła, jak
            niektorzy na początku wieszczyli. A jednak tak sie nie stało, a wręcz
            przeciwnie. Firma odrobiła straty odziedziczone po poprzedniku i jest na
            plusie. Kto to zrobił? - krasnoludki czy dobra wróżka? To jest wlaśnie jego
            zasługa. To kwestia wiedzy, umiejetnosci zarządzania ludźm i dobierania sobie
            wspolpracowników. Zresztą cokolwiek by się na ten sukces zlożyło - to liczby
            nie kłamią. Nie lubię jak ktoś sie wymądrza nie sprawdziwszy wcześniej faktów.
            Ale tak przecież najłatwiej. Przypatrz się wynikom firmy i dopiero oceniaj.
        • piwosz14 Re: wybory 28.09.06, 14:29
          To się narobiło w naszym Żychlinie
          Bezpański pies wyborczy
          Proponuję go napaść Danonkami i przewieźć strażackim autem najlepiej na sygnale
          Tylko Spółdzielnię Mieszkaniową zastawmy ich mieszkańcom
          • zainteresowany761 Re: wybory 28.09.06, 14:53
            który z dwójki materka,królikowski reprezentuje żychlińskie sld?
            • jadwiska Re: wybory 28.09.06, 19:22
              Adamska, Ostasz,Wierzbicki, Wołoszyn, Materka, Maciak oni na burmistrza? chyba
              żarty. Czy długo jeszcze trzeba będzie patrzeć na ich m.. twarze? Czy ich
              nazwiska dlugo jeszcze będą w" obiegu"?. Może czas odkleić ich od stołków i dać
              szansę tym mniej znanym. Nie znam p. Ambroziaka (czy jest z Żychlina?) ale ktoś
              powiedział,że to młody człowiek, który może i chce coś zrobić. Może dać mu
              szansę? Nie wiem kto jeszcze kandyduje oprócz tych wymienionych.
        • jadwiska Re: wybory 28.09.06, 19:31
          Przypomniało mi się coś o p.Materce. Będąc przewodniczącym niezależnego związku
          pracowniczego potrafił tylko typować ludzi do zwolnień pod dyktando zarządu
          żeby tylko utrzymać swoje stanowisko - typowy karierowicz.
          • adcox Re: wybory 28.09.06, 21:12
            Tak, Grzesio Ambroziak jest z Żychlina...odkąd pamiętam :)I teraz powiem wszem i wobec, że jeśli jego nazwisko będzie na liście, to na nie zagłosuję. Dlaczego? Bo nie znam się na samochodach, nie znam się na modzie, nie znam się na fizyce kwantowej. Znam się natomiast na ludziach i stąd mój wybór.
          • kajro Re: wybory 28.09.06, 21:12
            Witam wszystkich forumowiczów. Fajnie, że są ludzie, których interesuje
            przyszłość naszej gminy i naszego miasta. Co myślicie o takich założeniach
            programowych:
            " - nie zgadzamy się na ostatnie miejsce w rankingu gmin miejskich w
            województwie, które obecnie zajmuje nasza gmina,
            - nie zgadzamy się na niedobór zamierzeń innowacyjnych, niedomiar inwestycji,
            bardzo małe wykorzystywanie środków unijnych,
            - nie zgadzamy się na ogromne bezrobocie, trudną sytuację materialną
            większości mieszkańców,
            - nie zgadzamy się na następną kadencję stagnacji w rozwoju " itd.
            oraz:
            " Uważamy, że potrzebne jest wprowadzenie radykalnych wieloprofilowych zmian
            poprzez odpowiednią reorganizację, wdrażanie nowoczesnych technologii,
            pozyskiwanie funduszy unijnych, aktywizację, motywację oraz odpowiedni dobór
            kadr urzędników, pogłębianie sprawdzonych tendencji i wprowadzanie nowych."
            Jest grupa ludzi ( w większości 25-40 lat ) bez rekomendacji żadnej partii,
            którzy na bazie tych założeń stworzyli odpowiedni program i zawiązali komitet
            wyborczy. Ja będę na nich głosował, a Wy? A może ktoś chce do komitetu
            przystąpić? Warunek - chęć i umiejętność wprowadzenia zmian.
            • adcox Re: wybory 28.09.06, 21:20
              To ten komitet jest już zawiązany? Bo z tego co się orientuję, to termin zgłoszeń składów komitetów już minął :)
              • kajro Re: wybory 28.09.06, 21:25
                Pewnie, że jest zawiązany i nadal otwarty na ludzi aktywnych, mających wizję
                naprawy i rozwoju.
                • zainteresowany761 Re: wybory 28.09.06, 21:31
                  co to za komitet?prosimy o więcej to podyskutujemy.
            • dinozaurka Re: wybory 28.09.06, 21:30
              kajro napisał:

> Ja będę na nich głosował, a Wy?

Jak się ujawnią "z nazwiska" to zobaczę. Narazie co prawda założenia piękne,
              ale nazwisk brak.
              • kajro Re: wybory 28.09.06, 21:39
                Są kreatywni, potrafią pozyskiwać środki unijne, korzystać ze współczesnych
                technologii, analizować, kontrolować i w sposób przemyślany realizować budżet.
                • dinozaurka Re: wybory 28.09.06, 21:44
                  same superlatywy...ale KTO TO? czy rozmawiamy o Krasnoludkach i sierotce
                  Marysi? Czas na rejestrację komitetów juz minął, więc chyba czas było by sie
                  zacząć ujawniać.
                  • kajro Re: wybory 28.09.06, 21:55
                    Porozmawiajmy na razie o założeniach - rozwińmy ten wątek, przyjdzie czas na
                    prezentację osób, jak będą gotowe materiały.
                    • dinozaurka Re: wybory 28.09.06, 22:21
                      widzisz Kajro... ja też mam piekne założenia: w ciągu najblizszych kilku
                      tygodni / miesięcy schudnę o kilka kilogramów.... i gdyby mowił to kto inny,
                      być może uwierzono by mu w to, ale ten kto mnie zna nigdy w realizacje tych
                      załozeń przeze mnie nie uwierzy. Uważam ze jesteśmy już na takim etapie, że
                      założeń od osób oddzielać nie można.
                    • adcox Re: wybory 28.09.06, 22:37
                      Kajro, jedno nazwisko, nawet inicjały. Te założenia wszyscy popieramy, ale daj dowód na to, żeby to robić. Jedno nazwisko, jedne inicjały...
                      • dinozaurka Re: wybory 28.09.06, 23:28
                        coś mi się wydaje, że kandydaci są baaardzo nieśmiali. Czy w związku z tym,
                        JEŚLI przejdą w wyborach, będą mieli odwagę w imieniu miasta i jego mieszkańców
                        walczyć o nasze lepsze jutro?
                        • zainteresowany761 Re: wybory 29.09.06, 07:39
                          prosimy o nazwiska ludzi z tego komitetu!
                          burmistrz,rada,powiat.....
                          • bejot1 Re: wybory 29.09.06, 08:58
                            zainteresowany761 napisał:

> prosimy o nazwiska ludzi z tego komitetu!
                            > burmistrz,rada,powiat.....

Chyba się nie pomylę jak powiem, że nazwiska radnych pojawią sie około 13
                            października, po zgłoszeniu kompletnych list w okręgowej komisji wyborczej wraz
                            z nazawiskiem kandydata na burmistrza, którego można zgłaszać do 18
                            października. Tak doczytałem się w komunikatach na stronie internetowej PKW. A
                            to że ktoś z uczestników forum próbuje nas zachęcić do dyskusji nad programem to
                            chyba nie jest takie głupie.
    • bysket Re: wybory 29.09.06, 09:30
      Do Jolki905 - przeczytaj sobie w temacie " Spoldzielnia Mieszkaniowa i wybory "
      wpis Kandydata8 z dnia 13.08.06 pisane ostrym jezykiem ale nie pozbawione sensu
      Czy ja jestem O ? Pomysl, bo to nie sprawia bolu.
      • bysket Re: wybory 29.09.06, 09:39
        jeszcze jedno pamietasz sklad komitetu wyborczego pana O oraz kto byl mezem
        zaufania ? Gdyby wiekszosc miala o nim takie zdanie jak ja - napewno wrocilby
        do Opola
        • jolka905 Re: wybory 29.09.06, 10:57
          Skład komitetu wyborczego pana O. mnie nie interesuje ani nigdy nie interesował.Podobnie jak i ten pan O.A tym bardziej nie dociekam kto pochodzi z Opola,kto z Łodzi,a kto z Żychlina,bo to wg mnie nie ma najmniejszego znaczenia dla perspektyw rozwoju(samego człowieka i jego zaangażowania dla spraw,które reprezentuje).A Ty ,Basket uciekasz od mojego zarzutu,że to Ty,rozpętałeś "psią wojnę"na Forum.Powtórzę:rozpocząłeś temat bezdomnego psa 20.08.w wątku"spółdz.mieszk.i wybory",a potem zacząłeś komentować eksmisję tego psiaka.Może mógłbyś go po prostu przygarnąć?zamiast lustrować psie schronisko pod pretekstem potrzeby adopcji jakiegoś czworonoga!A co do wypowiedzi "kandydata"-przeczytałam ją nie raz,pośmiałam się i wyciągnęłam wnioski. "W każdej plotce jest ziarnko prawdy."
          • bysket Re: wybory 29.09.06, 12:53
            Nikt nie rozpetal "psiej wojny" to jest tak dobry temat jak kazdy inny na tym
            forum . Wiele osob zainteresowanych moze sie wypowiedziec w kontekscie co dobre
            a co zlem Ja mam na ten temat takie zdanie a ty mozesz miec inne. Od zarzutu
            rozpetania wojny nie uciekam skoro moj watek nie bylby komentowany tzn ze nie
            ma nim zainteresowania a okazalo sie ze jednak jest. Tyzachowujesz sie jak
            wysoko ceniony psycholog , domniemywasz, ze to ja jestem panem O ze nie lubie
            prezesa . A to w jakim celu bylem w schronisku to jest moja indywidualna sprawa
            i mam ten komfort ze nie musze ciebie prosic o porade gdzie mam bywac i co
            robic, To jak sama stwierdzasz, ze w kazdej plotce jest ziarnko prawdy -
            wyklucza twoje wczesniejsze wypowiedzi . trzeba wpierw pomyslec zanim sie cos
            napisze a ty szybciej piszesz jak myslisz i to nas rozni.
            • jolka905 Re: wybory 29.09.06, 16:12
              Atak jest najlepszą obroną?
              • bysket Re: wybory 29.09.06, 21:14
                Jolka o jakim ataku ty mowisz i o jakiej obronie ? Ja tylko stwierdzilem fakty,
                trudno zebys Ty mi ukladala plan dnia czy tygodnia bo Ja nie jestem
                ubezwlasnowolniony i mam [prawo bywac gdzie chce i kiedy chce . Ty caly czas
                przypuszczasz, domniemywasz , domyslasz sie . Na forum jest kazdy anonimowy bo
                takie sa reguly .
      • xena24 Re: wybory 29.09.06, 14:18
        Czas zejść z obłoków na ziemię.Różowe okulary przestały być modne. Przestańmy
        się oszukiwać.Dzisiaj liczą się konkrety i kompetencje. Same chęci i zapał nie
        wystarczą. Dzisiaj nikt nam niczego nie da. Jeśli nie odrzucimy
        prowincjonalnych stereotypów ,zawsze będziemy klepać biedę i narzekać na
        układy.Od nas samych zależy jaka będzie żychlińska rzeczywistość przez następne
        cztery lata. Chcieć to móc. Metoda krytyki lub wychwalania kandydatów do władz
        to techniki manipulacji tłumem. Dawniej może skuteczne.Tylko ta epoka jest już
        za nami.
        A i społeczność Żychlina jest już inna. Świadoma i realistyczna. Wydaje się
        trudna do złapania w szpony tendencyjnej propagandy. Dzisiaj przemawiają fakty
        i aktywność.Dlatego cenna wydaje się propozycja kajro.Mówią
        profesjonalnie,stawiają realne cele,wiedzą czego chcą.A co najważniejsze są
        otwarci.Zapraszają do działania. To cenna inicjatywa. Żaden z Komitetów nie
        wysunął takiej propozycji.
        Nie wiem kim są ci ludzie-ale bez wątpienia mówią innym głosem.
        Twardym , profesjonalnym ,konkretnym. A co najważnejsze-nikogo nie oczerniają.
        Tak trzymać. Pozdrawiam.
        Xena24
        • zainteresowany761 Re: wybory 29.09.06, 15:00
          mówić i pisać można wszystko i wszystkim! xena24 masz oczywiście rację,ale
          trzeba poznać tych ludzi z imienia i nazwiska i ocenić czy oni są w stanie to
          zrealizować! przecież my się wszyscy tu w żychlinie znamy i znając tych ludzi
          będziemy w stanie stwierdzić czy opowiadają bajki,czy są w stanie to naprawdę
          zrobić! przecież wencel też tak pięknie mówił,tyle obiecywał i co -całkowita
          klapa! padły tu na forum nazwiska ludzi,którzy zamierzają kandydować na
          burmistrza. panom
          wołoszynowi,materce,królikowskiemu,maciakowi,ostaszowi,machtałowiczowi,rudnickiemu
          czy pani adamskiej to ja bym podziękował!niech oni dadzą sobie spokój,oni już
          byli,przeminęli z wiatrem!!!
          podkreślam trzeba znać człowieka by coś konkretnego o nim powiedzieć.
          • oswiecona Re: wybory 29.09.06, 15:26
            Każdy burmistrz to może sam ale podłubać w nosie. Mnie imponuje i przekonuje ten
            kandydat na burmistrza, który otoczy sie odpowiednio dobranymi ludźmi i stworzy
            taki zespół, który na wstępie przekona o wysokim poziomie wiedzy, wykształcenia,
            doświadczena a także kultury osobistej tych ludzi. Bo to, że ktoś był taki i
            siaki to nie powód aby go na wstępie eliminować i oczerniać. Już czas myśleć
            inaczej. A na eksperymenty to jest już za późno. Czy dociera do was, że Gmina
            Żychlin to już koniec świńskiego ogona w woj. łódzkim !!!
            • adcox Re: wybory 30.09.06, 03:16
              Czy dociera do Ciebie, że każda świnia ma dwa końce? Przetraw to pamiętając, że wszystko psuje się od głowy.
            • kwazar1 Re: wybory 02.10.06, 12:01
              Jak Ty to sobie wyobrazasz Oświecona? Że kandydat na burmistrza przed wyborami
              odsłoni karty? tzn. powie kogo zamierza zwolnić, przenieść na inne stanowisko,
              zatrudnić itp? Tak chyba myślisz bo piszesz "kandydatna burmistrza" a nie "nowo
              wybrany burmistrz". To dopiero by sie dzialo, a kandydat przepadlby w
              przedbiegach.
              Ale wyobraźmy sobie sytuację ze po wyborach burmistrz faktycznie zechce
              stworzyć zespól jak to określilaś "odpowiednio dobranych ludzi" majac szczerą
              chęć wykorzystania ich cech dla zmiany wizerunku gminy. I przypuśćmy będą to
              ludzie wyksztalceni,doswiadczeni, kulturalni. Od razu narazi sie na zarzut
              zartudniania po znajomości, z klucza partyjnego, ze pieniedzy nie ma a
              zatrudnia się nowych pracowników itp.
              I jeszcz mala dygresja: piszesz "to ze ktoś byl taki lub siaki to nie powod aby
              go na wstepie eliminować i oczerniać. Już czas mysleć inaczej". Więc czemu na
              wstepie eliminujesz i oczerniasz p. Materkę?
          • xena24 Re: wybory 29.09.06, 16:07
            Fakt.Człowieka poznaje się przede wszystkim po czynach. Chociaż słowa też mają
            znaczenie.Czasami istotniejsze niż nazwisko. My się wszyscy znamy-albo nam się
            tylko wydaje,że się znamy.Jakie szanse mają zatem ludzie młodzi-bez tzw
            nazwiska albo z pokoślawioną przeszłością swoich dziadków.Pytanie retoryczne?
            Może niekoniecznie.Może lepiej przybyć z zewnątrz aby zaistnieć ? Poprzedni
            włodarze w dużej większości to osoby napływowe.Nie rodowici Żychliniacy.
            Spojrzenie chłodnym okiem na samorządową przeszłość i wyciągnięcie wniosków-to
            cenna wskazówka przy wrzucani głosu do urny.Żychlin jest specyficznym miastem.
            Właściwie osadą zbudowaną na potrzeby Emitu. ale realia są już inne. Chociaż
            potrzeby - wciąż te same. Stabilizacja i bezpieczeństwo.Mniej polityki a więcej
            spokoju.To ważne jak wiele osób w Żychlinie dąży do zmian.Wielu kandyduje do
            władz.Zapewne wszysce chcą dobrze.Tyle tylko...dla kogo dobrze????
            Może warto mieć wpływ na tworzenie lokalnego Komitetu,do którego zaprasza Kajro?
            Może niekoniecznie trzeba czekać na samorządowe listy i dokonywać
            wyboru ,zastanawiając się nad rodowodem kandydatów i ich zawodową przeszłością.
            Jestem zwolennikiem stawiania na programy i rozsądek wyborcy. A nie na
            grzebanie w ludzkiej przeszłości.
            A co do słów. Jest różnica pomiędzy fachowością a infantylizmem. Profesją a
            zabawą w piaskownicy. To się słyszy.Oczywiście ważne jest też kto to mówi. Ale
            czy zawsze??????
            • edmurphy Re: wybory 30.09.06, 00:11
              Ocho ho! Kampania ruszyła na całego. Kajro i Xena zjawili sie na forum by nas
              przekonac do swego komitetu wyborczego. Namawiacie do przyłączenia się więc
              podajcie jakieś konkrety: nazwę komitetu i kontakt chociażby.
              Przeczytałem Wasze wypowiedzi i widzę dużo słów, a mało konkretów. Deklaracja
              programowa zaprezentowana przez Kajro bardzo pięknie i mądrze brzmi, ale tylko
              brzmi.
              Są kreatywni, potrafią pozyskiwać środki unijne, korzystać ze współczesnych
              technologii, analizować, kontrolować i w sposób przemyślany realizować budżet -
              napisał Kajro. To znaczy, że maja doświadczenie? A więc czego dotychczas
              dokonali? Jakie środki unijne i na co pozyskali? Jakich technologii używają? Co
              analizują i kontrolują? Czyj budżet zrealizowali i kto dokonał oceny jego
              "przemyslności"? Chwalicie się więc konkrety proszę. Na plewy nas nie weźmiecie.
              Póki co to tylko słowa, słowa, słowa...
              • adcox Re: wybory 30.09.06, 03:32
                "Posły, osły, senatory, a na torach tłok był spory.
                Pobrudziły se kopyta, stojąc w tłoku do koryta"
                (Akurat - "Wiej-ska")
                ...i to jest dla mnie obraz miejscowej polityki
              • zainteresowany761 Re: wybory 30.09.06, 07:07
                masz rację ed w 100%! pisać i mówić można wszystko!
                konkrety prosimy,nazwiska!
                • kajro Re: wybory 30.09.06, 20:13
                  Dziwi mnie fakt, że nikt poza XENĄ24 i Zainteresowanym (pozdrawiam - choć nie
                  wiem kim jesteście )nie chce się odnieść do założeń programu; większość
                  forumowiczów pyta o nazwiska, kilka postów dyskredytuje napisane przeze mnie
                  słowa. Nie zgodzę się z tezą "pisać i mówić można wszystko", piszą i mówią
                  wszystko osoby nieodpowiedzialne, ja stwierdziłem fakt. Ktoś pisze "znamy się
                  tu wszyscy" - pomyślcie, poszukajcie. Edmurphy pisze "prosze o kontakt" -
                  proszę bardzo - kajro@gazeta.pl . Zgadzam się z myślą OŚWIECONEJ: " Każdy
                  burmistrz to może sam ale podłubać w nosie. Mnie imponuje i przekonuje ten
                  kandydat na burmistrza, który otoczy sie odpowiednio dobranymi ludźmi i stworzy
                  taki zespół, który na wstępie przekona o wysokim poziomie wiedzy, wykształcenia,
                  doświadczena a także kultury osobistej tych ludzi. Bo to, że ktoś był taki i
                  siaki to nie powód aby go na wstępie eliminować i oczerniać. Już czas myśleć
                  inaczej. A na eksperymenty to jest już za późno. Czy dociera do was, że Gmina
                  Żychlin to już koniec świńskiego ogona w woj. łódzkim !!!"
                  • kandydat9 Re: wybory 30.09.06, 20:49
                    A ja się nie dziwię tym ludziom, że pytają o nazwiska.
                    Może ten program chcą realizować ci, co już nam 4 lata, 8 lat temu przedkładali
                    założenia, później w trakcie kampanii rozwijali je oplatając w piękne słówka.
                    Teraz może skryli się pod innymi sztandarami i odgrzewają nam tę samą żabę do
                    zjedzenia?
                    Moim zdaniem jeżeli ktoś coś obiecywał powinien najpierw udowodnić,że
                    wcześniejsze obiecanki zrealizował lub jeżeli nie zrealizował to dlaczego i
                    dopiero później starać się o kredyt zaufania wyborców.

• kajro Re: wybory 30.09.06, 20:58
                      Zapewniam Cię kandydacie, że żadna osoba z komitetu nie pracowała nigdy w
                      radzie i nie piastowała urzędu burmistrza - przecież komitet dyskredytuje
                      dokonania poprzednich władz, to jakże by mógł w nich uczestniczyć.
                      Cogitano est - pomyślcie, poszukajcie.
                      • kandydat9 Re: wybory 30.09.06, 21:08
                        Osobiście nie dyskredytuję waszej grupy ale same założenia programowe to za
                        mało.
                        Aby wgrać Formułę 1, nie wystarczą nalepki reklamowe.
                        Ważny jest samochód, kierowca i wiele innych czynników
                        • oswiecona Re: wybory 30.09.06, 22:34
                          kandydat9 napisał:

> Osobiście nie dyskredytuję waszej grupy ale same założenia programowe to za
                          > mało.
                          > Aby wgrać Formułę 1, nie wystarczą nalepki reklamowe.
                          > Ważny jest samochód, kierowca i wiele innych czynników

Pierdu, pierdu, pierdu. Będą nazwiska, będzie program to nie spodoba się
                          nazwisko kandydata na burmistrza, albo wygląd, wiek, no bo to, tamto, siamto.
                          Mnie się wydaje, że jeżeli jest to program ciekawy, przedstawiony przez ludzi
                          ambitnych, wykształconych, reprezentujacych środowiska dość wysoko postawione w
                          hierarchii zawodowej w naszym mieście, uwzględniający bardzo ważne sprawy dla
                          rozwoju gminy to nie bedę się zastanawiała kto, co, którzy, itp. Po prostu
                          postawię na ten komitet wyborczy, który wg. mnie darzę pełnym zaufaniem.
                          • kandydat9 Re: wybory 30.09.06, 22:48
                            A czy ci ktoś broni stawiać krzyżyki jak w totolotku na chybił trafił?
                          • xena24 Re: wybory 30.09.06, 23:01
                            Rozmawiać o wyborach w tonacji Totolotka ? Właściwie też można,dlaczego
                            nie.Tylko po co? Jeśli są ludzie,którzy potrafią korzystać z unijnych
                            funduszy,są kreatywni,stawiają na rozwój-a przede wszystkim mówią pragmatycznym
                            głosem-to wybór jest jeden.
                            • kandydat9 Re: wybory 30.09.06, 23:21
                              Słowa, słowa i akademicki styl argumentacji.
                              Jak pozyskiwać te fundusze,itd....?
                              Że kreatywny, pragmatyczny.
                              Jak mnie przekona to na niego zagłosuję ale nie w ciemno jak proponujecie
                              • xena24 Re: wybory 30.09.06, 23:34
                                Słusznie.Strzały w ciemno -zupełnie nie wypaliły w naszej żychlińskiej
                                rzeczywistości.Surowa ocena programów -konieczna. Każdy z nas dokona wyboru na
                                własną odpowiedzialność.Odnoszę jednak wrażenie,że Kajro wie o czym pisze i
                                czego chce.
                                A co do stylu?
                                Może właśnie pora na zmiany? Może czas na rzeczową dyskusję i profesjonalne
                                działanie.
                                • kandydat9 Re: wybory 30.09.06, 23:54
                                  Czyli zaczynamy się rozumieć.
                                  Rozwińcie te naukowe, encyklopedyczne hasełka nie zapominając oczywiście o
                                  wykonawcach tych ożywiających Żychlin przedsięwzięciach a krzyżyki przy waszych
                                  nazwiskach będzie trudno policzyć.
                                  • edmurphy Re: wybory 01.10.06, 01:19
                                    No to do roboty:
                                    Czy to fragment programu?
                                    " - nie zgadzamy się na ostatnie miejsce w rankingu gmin miejskich w
                                    województwie, które obecnie zajmuje nasza gmina,
                                    - nie zgadzamy się na niedobór zamierzeń innowacyjnych, niedomiar inwestycji,
                                    bardzo małe wykorzystywanie środków unijnych,
                                    - nie zgadzamy się na ogromne bezrobocie, trudną sytuację materialną
                                    większości mieszkańców,
                                    - nie zgadzamy się na następną kadencję stagnacji w rozwoju " itd.
                                    Jesli tak, to chcę powiedzieć, że my tez się nie zgadzamy. Jak wiekszość
                                    żychliniaków przypuszczam. Ale to, że się nie zgadzamy to jeszcze za mało.
                                    Potrzeba konkretnych rozwiązań by to zmienić. Prawda?
                                    dalej piszesz:
                                    " Uważamy, że potrzebne jest wprowadzenie radykalnych wieloprofilowych zmian
                                    poprzez odpowiednią reorganizację, wdrażanie nowoczesnych technologii,
                                    pozyskiwanie funduszy unijnych, aktywizację, motywację oraz odpowiedni dobór
                                    kadr urzędników, pogłębianie sprawdzonych tendencji i wprowadzanie nowych."

Jedyne zdanie z tego fragmentu, które do końca akceptuję to "aktywizacja,
                                    motywacja i dobór kadr, odpowiedni oczywiście, choć słowo odpowiedni jest
                                    ogólnikowe. Ale niech tam. Co do reszty mam pytania: radykalne, wieloprofilowe
                                    zmiany - czego? I znów powtarza się słowo odpowiednią reorganizację. No dobrze,
                                    rozumiem intencje ukryte pod słowem "odpowiednią". Ale reorganizację czego?
                                    Ruchu drogowego w żychlinie? :-) I dalej: pogłębianie sprawdzonych tendencji i
                                    wprowadzanie nowych. Cóż zacz? Jakie to sprawdzone tendencje? Takie co to
                                    trendy? :-)
                                    Dla mnie to mało konkretne, zbyt "naukowe", zbyt ogólnikowe. Intencje dobre, ale
                                    co za nimi stoi?
                                    • edmurphy Re: wybory 01.10.06, 01:28
                                      I jeszcze raz. Ponieważ mi nie odpowiedziałeś na mój poprzedni post w sposób
                                      zadowalający powtarzam:

"Są kreatywni, potrafią pozyskiwać środki unijne, korzystać ze współczesnych
                                      technologii, analizować, kontrolować i w sposób przemyślany realizować budżet".

I moje pytanie: co pozyskali, z jakich technologii korzystali, co analizowali i
                                      kontrolowali, jaki budżet realizowali w "przemyślany" sposób? Jakis samorzadowy
                                      rozumiem? Nie pytam o nazwiska. Chcę wyrobić sobie zdanie na temat programu. I
                                      taka refleksja mi sie jeszcze nasuwa - gdzie takie cuda ukrywały się dotychczas
                                      w naszym mieście? Co zwojowały skoro o zadnym cudzie gospodarczym nie
                                      słyszeliśmy? A może nam coś umknęło? Przepraszam za uszczypliwość, ale chcę
                                      wyciągnąć od Was nieco więcej niż te bardzo akademicko brzmiące ogólniki :-)
                                      • zainteresowany761 Re: wybory 01.10.06, 07:01
                                        powtarzam po raz kolejny-nazwiska!
                                    • bysket Re: wybory 01.10.06, 07:48
                                      Zgadzam sie z Toba edmurphy, zadnych konkretow. Mnie to nie przekonuje, a
                                      niektore deklaracje zywcem wziete z kampanii wyborczej do Parlamentu.Do wielu
                                      ludzi te " naukowe " slogany nie dotra.
                                      • kandydat9 Re: wybory 01.10.06, 08:40
                                        Kajro, oswiecona, xena24.
                                        Może przybliżcie i rozwińcie niektóre swoje założenia i może nie szczegółowe
                                        sposoby ale kierunki ich realizacji
                                        Sylwetki realizatorów konkretnych zadań / ich dotychczasowe konkretne dokonania
                                        także /, a wyborcy już będą wiedzieli co zrobić.
                                        Nie tylko wy chcecie coś zmienić poprzez wprowadzenie nowego stylu działań
                                        samorządowych w naszej przecież gminie.
                                        • zainteresowany761 Re: wybory 01.10.06, 11:16
                                          czy zgodzicie się ze mną,że cała rada powinna zostać "wymieniona".mieli swoją
                                          szansę i jej nie wykorzystali! powinniśmy dać szansę innym!porozmawiamy jak
                                          będziemy znali komitety i ludzi z tych komitetów!
                                          tak samo z burmistrzem,wśród tej dziesiątki kandydatów jest paru takich,którzy
                                          mieli już swoją szansę i jej nie wykorzystali! panowie
                                          ostasz,machtałowicz,wołoszyn,maciak,rudnicki,materka,królikowski nie są
                                          odpowiednimi kandydatami na urząd burmistrza! oni już byli.......
                                          • kwazar1 Re: wybory 01.10.06, 17:09
                                            Twoje wypowiedzi wykluczają się. Najpierw (już dwukrotnie)wymieniasz kandydatów
                                            na burmistrza pisząc że oni juz byli - jak należałoby się domyślać wszyscy. A
                                            potem, że w tej dziesiątce jest paru takich którzy mieli już swoją szansę ale
                                            jej nie wykorzystali- czyli że jednak nie wszyscy byli. No bo nie wszyscy.
                                            Materka i Królikowski nie byli. Więc może nalezałoby dać szansę komuś kto
                                            jeszcze nie był. Ja niezmiennie optuję za p.Materką. Przejął po poprzedniku
                                            zadłużoną spółkę, WYPROWADZIŁ ją na prostą i wypracowuje zysk. Jak widać on
                                            miał swoja szansę i jej nie zmarnował. Wykorzystał ją dzięki umiejętności
                                            zarządzania kapitałem,ludźmi oraz doborowi odpowiednich wspólpracowników.
                                          • kwazar1 Re: wybory 01.10.06, 17:11
                                            Twoje wypowiedzi wykluczają się. Najpierw (już dwukrotnie)wymieniasz kandydatów
                                            na burmistrza pisząc że oni juz byli - jak należałoby się domyślać wszyscy. A
                                            potem, że w tej dziesiątce jest paru takich którzy mieli już swoją szansę ale
                                            jej nie wykorzystali- czyli że jednak nie wszyscy byli. No bo nie wszyscy.
                                            Materka i Królikowski nie byli. Więc może nalezałoby dać szansę komuś kto
                                            jeszcze nie był. Ja niezmiennie optuję za p.Materką. Przejął po poprzedniku
                                            zadłużoną spółkę, WYPROWADZIŁ ją na prostą i wypracowuje zysk. Jak widać on
                                            miał swoja szansę i jej nie zmarnował. Wykorzystał ją dzięki umiejętności
                                            zarządzania kapitałem,ludźmi oraz doborowi odpowiednich wspólpracowników.
                                            • kandydat9 Re: wybory 01.10.06, 17:34
                                              Zarzadzanie Mig-Mą.
                                              Mam całkiem inne zdanie.
                                              Jak wygra twoja opcja wmiecie się cosik tam pod dywan i będzie niby cacy.
                                              Jak ktoś wygra spoza obecnego układu nie będzie chyba tak cacy?
                                              Drugi wspomniany przez ciebie kandydat był i jest na wierchuszce powiatu a
                                              Żychlin na dnie jak był tak jest.
                                              Wybacz, że zdania mamy jak to w demokracji całkiem przeciwne.
                                              • kwazar1 Re: wybory 01.10.06, 17:47
                                                Co to znaczy "cosik"?
                                                Drugi kandydat jest na wierchuszce i cóż z tego? Jakie sa z tego korzyści dla
                                                powiatu a zwłaszcza dla naszej gminy. Chyba że bycie w zarządzie powiatu jest
                                                cnotą samą w sobie. Ale moze o czymś nie wiem, więc chętnie poczytam o
                                                zasługach tego pana.
                                                • kot9933 Re: wybory 01.10.06, 18:05
                                                  Masz racje kwazar ten pam , o ktorym piszesz nie zrobil dla naszego miasta i
                                                  gminy nic i dziwie sie . ze zdecydowal o swojej kandydaturze na
                                                  Burmistrza.Mysle, ze skoro Wenclowi z radnego powiatowego udalo sie objac fotel
                                                  Burmistrza to p. Andrzej liczy na powtorke z historii.Piszesz, ze p Materka to
                                                  dobry kandydat , ja mam obiekcje co do tego. Ludzie , ktorzy z nim pracowali w
                                                  Zakladzie EMIT maja o nim bardzo zle zdanie. Burmistrz powinien miec wiedze,
                                                  wyksztalcenie , doswiadczenie itp. ale powinien tez widziec czlowieka jako
                                                  podmiot a nie przedmiot. Te osoby, ktore wymienilem to SLD a ja do nich nie
                                                  zywie sympatii.
                                            • zainteresowany761 Re: wybory 01.10.06, 18:26
                                              wymieniając nazwiska kandydatów pisałem,że jedni już byli i że są wśród nich
                                              tacy,którzy się nie nadają do objęcia fotelu burmistrza! mam tu na myśli właśnie
                                              panów materkę i królikowskiego. wybacz mi kwazar1,ale dość już w naszym mieście
                                              władzy oszołomów. ostatnie 8 lat to 8 lat straconych dla naszego
                                              miasta.poprzednio machtałowicz-ostasz,a teraz wencel-są efekty ich rządzenia!
                                              a pan materka....... to kolejny oszołom i prostak,typowy karierowicz,który chce
                                              sobie zostć burmistrzem,bo co mu właściwie zostało-do emitu powrotu nie ma,przy
                                              zwycięstwie innego kandydata przestanie być prezesem migmy,gdzie indziej
                                              pseudofachowów nie potrzebują! zostanie tylko szwalnia-o tam jest jego miejsce!
                                              a jeżeli chodzi o osiągnięcia materki jako prezesa migmy to nie rozśmieszaj mnie!!!
                                              pan królikowski-ludziska bądźmy poważni! na temat tego pana to szkoda pisać!
                                              • nicolas7 Re: wybory 01.10.06, 19:30
                                                Witam, czytam forum od dłuższego czasu, jestem mieszkańcem Żychlina i w związku
                                                z tym niezgadzam się z pewnymi rzeczami o ktorych tutaj mowa z racji posiadania
                                                faktycznej wiedzy a nie powtarzania rzeczy wyssanych przez kogoś z palca na
                                                potrzeby wyborów. Nie wiem czy mam już jakiegoś konkretnego kandydata na
                                                którego na pewno zaglosuję, chociaż czytając forum mam wrażenie że największe
                                                szanse ma P. Materka - bo widzę że jego nazwisko często tu gości na forum.
                                                Zawziętym obrońcą jest Kwazar, probuje uwydatnić same superlatywy tego Pana
                                                opisując co to ona nie zrobil dobrego dla spółki i myślę że często ma rację, a
                                                przecież minusy to można na każdego znaleźć, bo jeszcze się taki nie narodzil
                                                co by wszystkim dogodzil.
                                                • nicolas7 Re: wybory 01.10.06, 20:03
                                                  I dodam jeszcze że podobala mi się wypowiedź jednego z forumowiczów która
                                                  pozwalam sobie przytoczyć poniżej:

"hmmmmm.......wiecie co? doszłam do smutnego wniosku, że chyba nie ma dla
                                                  mieszkańców Żychlina odpowiedniejgo kandydata: ani na burmistrza, ani na
                                                  radnego. KAŻDEMU KTO SIĘ ZDECYDUJE NA KANDYDOWANIE OD RAZU STAWIANY JEST ZARZUT
                                                  ZE ROBI TO WYŁĄCZNIE DLA KASY I ZE NICZEGO Z SIEBIE NIE DAJE.
                                                  ....I Nawet jeśLi ktoś chciałby popracować dla dobra tego miasta, to po
                                                  poczytaniu tego co niektórzy zaczęłi pisać od razu by mu się
                                                  odechciało.... bo po co dostawać wiadrem pomyj po głowie za sam fakt
                                                  istnienia? "
                                                  • kwazar1 Re: wybory 02.10.06, 12:43
                                                    Masz niestety rację. Z tego co pamiętam z wczesniejszych wpisów to kazdemu
                                                    kandydaowi do rady gminy, powiatu czy na burmistrza dostalo sie po glowie.
                                                    Jednym mniej innym wiecej ale każdemu.
                      • prostak140 Re: wybory 01.10.06, 17:44
                        Witam Kajro! szukałem bardzo długo w słownikach i nie znalazłem "cogitano" co
                        to jest? jeżeli już to "cogito"; pozdrawiam
                        • kwazar1 Re: wybory 01.10.06, 18:26
                          cogito znaczy myślę, więc cogitano może znaczy myślący?
                          • zainteresowany761 Re: wybory 01.10.06, 20:10
                            czytając posty niektórych z was mam wrażenie,że wy nie chcecie zmian w
                            żychlinie! chcecie dalej tkwić w sld-elowskim bagnie,klikach i układach! naszemu
                            miastu potrzebne są radykalne zmiany,należy odsunąć od władzy ludzi związanych z
                            sld,psl i up! dosyć kolesiostwa,przekrętów i pseudofachowców!
                            wybór pana materki na burmistrza (chroń nas panie boże) to kolejne 4 lata
                            stracone! dziwi mnie jak ktoś pisze o doświadczeniu tegoż pana,pytam się jakim
                            doświadczeniu wy mówicie? doborze odpowiednich współpracowników,jakich
                            współpracowników pytam? zarządzaniu kapitałem,jakim kapitałem?
                            powtarzam pan materka to karierowicz,kawał cwaniaczka i aroganta!
                            wierzę,że wyborcy powiedzą "nie" temu panu!
                            • bysket Re: wybory 01.10.06, 21:17
                              Brawo zainteresowany - tak trzymac
                              • edmurphy Re: wybory 01.10.06, 23:08
                                A teraz proponuję przerywnik bardziej kulturalny czyli wierszyk znanej nam już z
                                forum Poli. Wpadł mi dziś w ręce, choć zapewne krąży po mieście już od dawna:

Lista kandydatów na burmistrza spisana wierszem

Lato jeszcze w pełni, wszystko się zieleni,
                                Lecz niektórzy myślami są już na jesieni,
                                Czyż nie lubią lata, pięknej pory roku?
                                Otóż nie, ich myśli biegną na wybory,
                                Już tworzą koalicje, czasem bardzo dziwne
                                Sądząc, że wyborcy to dzieci – małe i naiwne.

Dziś Sławek z Romanem idą w jednej parze,
                                Może nie chcą, lecz muszą, bo tak góra każe,
                                Już razem pogodzeni, niedawni wrogowie,
                                Czekają jeszcze na Marka, co ten na to powie,
                                Ten raczej nie słucha odgórnych mądrości
                                I krzyczy, że sobie nie życzy na listach tych gości.

Cóż na to Romanek ten zastępca Zdzicha
                                Chodzi i nadal czule do SLD-e wzdycha,
                                Nic chyba nie wyjdzie z jego dobrych chęci,
                                Będą z Markiem startować, jako konkurenci,
                                I choć w całym kraju lewica gra w jednej drużynie,
                                Widać wszędzie można, ale nie w Żychlinie.

A cóż tam u ludowców, chłopców z PSL-u?
                                Idą walczyć o stołki, chociaż ich niewielu,
                                Dla Jurka to pestka, bo jak znamy życie
                                Wygra-przegra a i tak znajdzie swe miejsce przy korycie,
                                Gdy Go ludzie nie chcieli – wybaczcie żem szczera,
                                To został przywieziony w teczce przez premiera.

Paweł też prze do przodu wszak ma swe zasługi
                                Wpakował Naszą gminę w milionowe długi,
                                Ma chłop głowę do rządów to widać z daleka
                                Dwie kadencje w starostwie – szpital plajta czeka,
                                Lecz nie chcę przesądzać, do trzech razy sztuka,
                                Niech chłop swojej szansy w tych wyborach szuka.

Chciał do tego wyścigu dołączyć niedoszły senator
                                Lokując d… w Pis-ie, ale młodzież na to:
                                Bardzo grzecznie dziękuję Zbyszkowi za chęci,
                                przecież PiS żychliński co innego „kręci”,
                                można się domyślać, lecz to nic pewnego
                                szykują na burmistrza Grzegorza – młodego.

Chęć na rządy w Ratuszu ma Samoobrona,
                                I jak twierdzą tylko oni mogą rozliczeń dokonać,
                                Bo właśnie Samoobrona ludziom chce powiedzieć,
                                Gdzie niektórzy rządzący powinni posiedzieć,
                                Tak więc do wyborów idą pełną parą
                                Na czele z kandydatką czyli Panną Klarą.

Zdzisław też się przymierza, ale ten z Łąkowej,
                                Aby zostać burmistrzem w tej kadencji nowej.
                                Co prawda cztery lata już w tej gminie „rządził”
                                I bywało, że czasem w swych decyzjach zbłądził,
                                Czego było więcej – wpadek czy czynów godnych pochwały
                                I czy to jego zasługa czy może magistra od pały?

Pan Piotr szanse ocenia, powoli, nieśmiało
                                Chłopie jak chcesz wygrać, musisz iść na całość,
                                Chciał go Wencel zniszczyć, lecz się nie udało,
                                Wydał nasze (gminne) 6 baniek. Piotr wyszedł na cało
                                A widać, że chłop nie głupi i z tej to przyczyny
                                Ma chęć kandydować na burmistrza gminy.

Być może jestem naiwna mocno wierząc w ludzi,
                                Mam jednak nadzieję, że tym razem Żychlin się obudzi,
                                A wtedy moje marzenie na pewno się ziści,
                                Że wybrano burmistrza dla wspólnej korzyści.
                                A teraz wybierajcie jak chcecie – toż to Wasza wola,
                                Ja jadę na długi „urlop” - pa, tymczasem

Pola

Nie jest to co prawda trzynastozgłoskowiec, ale brzmi Mickiewiczem :-)Ma
                                dziewczyna (?) wyczucie "terenu" i dobre rozpoznanie :-) Trochę zbyt "ciepło"
                                jak dla mnie o Zbyszku alias Nikoś Dyzma i zbyt miękko o Samoobronie, ale poza
                                tym bardzo trafnie według mnie. Co sądzicie. I a propos "urlopu" Poli: zapewne
                                wyjazd na wyspy. A mówiłem, że rada powinna utworzyć obwód wyborczy w Anglii.
                                Wszak tam połowa żychliniakow siedzi pozbawiona możliwości głosowania :-)
                                • dinozaurka Re: wybory 01.10.06, 23:21
                                  Swietne :)
                                  Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś wierszyk Poli, zachęcam do umieszczenia na forum.
                                  Można by założyć wątek poświecony tylko Jej twórczości..... Bardzo celne
                                  spostrzezenia....

Tylko.... poprosze o małą podpowiedz, bo chyba mi się klapka w rozumku
                                  przymknęła.... kto to jest Sławek? ;)

A ten obwód wyborczy naszym na wygnaniu na pewno by się przydał....
                                  • mlodyalerealista reeeeeeeee: to wybierajmy!!!!!!!!!!!!!! 01.10.06, 23:57
                                    Witam zainteresowanych tematem. Trochę czasu mineło od mojego ostatniego wpisu
                                    ale tematy bezpańskiego psa albo placu zabaw mnie nie bawią, natomiast
                                    ożywienie w temacie wyborów do samorządów mnie cieszy. Za dużo nie będę sie
                                    powtarzał ale zdania nie zmieniłem w dalszym ciągu, kandydaci typu: ostasz
                                    maciak wołoszyn i inni juz wspomniani tu mi niepasują i ich kandydatury uważam
                                    za bezczelność, o czym juz kiedyś pisałem.
                                    • mlodyalerealista Re: reeeeeeeee: to wybierajmy!!!!!!!!!!!!!! 02.10.06, 00:05
                                      Myślę także, że pan ambroziak też w ciągu tego miesiąca nie nałapał
                                      doświadczenia potrzebnego do tej pracy. podkreślam że w tym mieście w obecnej
                                      sytuacji nie potrzebujemy i nie mamy czasu na naukę i wdrażnie w system pracy
                                      nowego burmistrza. nowy koleś musi wejść zerknąć prosym okiem i powiedzieć do
                                      pracy !!!!!!! kur....... i działać. Za 4 latka panie kolego za 4 latka.
                                    • dinozaurka Re: reeeeeeeee: to wybierajmy!!!!!!!!!!!!!! 02.10.06, 00:17
                                      mlodyalerealista napisał:

> tematy [...] placu zabaw mnie nie bawią,

a szkoda, bo też mógł byś przyczynić się do zrobienia czegoś dobrego dla dzieci
                                      w Żychlinie.... jeśli nie swoich, to swoich kolegów czy koleżanek.
                                      Poza tym temat bawić Cię nie musi, możesz potraktować sprawę zupełnie poważnie
                                      i po prostu codziennie oddawać swój głos (swoje głosy) dla dobra najmłodszych
                                      mieszkańców tego miasta.
                                      • oswiecona Re: reeeeeeeee: to wybierajmy!!!!!!!!!!!!!! 02.10.06, 09:39
                                        Kandydaci są. Pięknie. Teraz będę czekała na programy prezentowane przez
                                        eksperckie zespoły każdego z kandydatów. Na pewno nie zagłosuje na Materkę bo
                                        to jest zmutowany pan W.

Dziś zauwazyłam, że w okresie kampani przedwyborczej wyborów na burmistrza
                                        zaczęto roznosić foldery Mig-My z wizerunkiem p. Materki. Chyba się nie mylę,
                                        ale jest to element lub część kampanii wyborczej ! Za czyje pieniądze ? Czy to
                                        jest ok ! Dlaczego teraz zaczęto reklamować firmę Mig-Ma ? Teraz ?
                                      • mlodyalerealista Re: reeeeeeeee: to wybierajmy!!!!!!!!!!!!!! 04.10.06, 18:03
                                        elo elo to że tematy placy zabaw mnie nie bawią nieznaczy że niegłosowałem,
                                        ależ owszem oddałe głos ze wszystkich linków wszystkich
                                        znajomych............Wiec sory. Mam prawo do własnego zdania i sie nim dziele
                                        na forum bo od tego jest.
                            • kwazar1 Re: wybory 02.10.06, 12:33
                              Widać ze nie orientujesz sie w sprawach o ktorych uczy sie już mlodzież w
                              liceum na zajęciach z przedsiebiorczosci. Ja tez jestem laikiem w sprawach
                              prawa spólek czy ksiegowosci ale i bez tego wiem ze każda firma to jakiś
                              majątek, kapitał, ludzie. No i trzeba umieć to ogarnąć tak zeby dobrze
                              funkcjonowalo. Czasem bywa tak ze "specjalista" pogrąży dobrze prosperujacą
                              firme, a czasem odwrotnie, ze ktoś postawi na nogi coś co się chyliło ku
                              upadkowi. I tak bylo w przypadku MIG-MY. Będę powtarzać do znudzenia - LICZBY
                              nie kłamią. Ale dla Zainteresowanego liczby to widać zaden argument. Chyba ze
                              chciałby zeby z MIG-MY zrobić koncern na miarę ORLENU, no to wtedy faktycznie...
                              • kwazar1 Re: wybory 02.10.06, 12:37
                                powyższa odp jest odp. na post zainteresowanego
                              • zainteresowany761 Re: wybory 02.10.06, 13:27
                                to ja ci powiem tak kwazar-byle laik dał dy sobie radę szefując takiej "firmie"
                                jak migma!co ty tam masz za majątek i kapitał (wysypisko
                                śmieci,kruszarka,beczkowóz,śmieciarka), no i ten ogrom ludzi tam pracujących! no
                                jest co ogarniać!? nie rozśmieszaj mnie kwazar!
                                jeżeli uważasz,że materka to dobry kandydat na burmistrza bo "dał sobie" radę
                                szefując migmie to wybacz to dla mnie żaden argument,absolutnie żaden!!!
                                aha...materka to chora mutacja wencla!
                                • kwazar1 Re: wybory 02.10.06, 13:57
                                  Niekoniecznie każdy laik. Nie mówie ze Materka jest idealem, ale uważam że w
                                  grupie potencjalnych kandydatów wlaśnie on moze pochwalić sie pozytywnymi
                                  osiagnieciami. Fakt, to nie jest wielka spółka, ale każdy sie rządzi tym co ma
                                  A czym mogą pochwalić się pozostali kandydaci?
                                  No widze ze ty do wyborów nie masz po co iść, pewnie jeszcze sie taki nie
                                  narodzil co by ci dogodził. Biorac pod uwagę twoje oceny kandydatów Zychlin
                                  musi zostać bez burmistrza albo od razu wybierzmy soltysa. No na soltysa to
                                  chyba kazdy z kandydatów by się nadal.
                                  • zainteresowany761 Re: wybory 02.10.06, 14:51
                                    TY SIę KWAZAR O MNIE NIE MARTW, JA WIEM NA KOGO BęDę GłOSOWAł. POCZYTAJ SOBIE
                                    MOJE POSTY I ZOBACZ KOGO WYELIMINOWAłEM! PRZEZ OSTATNIE 12 LAT RZąDZILI NAMI
                                    LUDZIE POKROJU MATERKI I EFEKTY WSZYSCY ZNAMY, WIęC MUSIAłBYM NA GłOWę UPAść BY
                                    GłOSOWAć NA MATERKę I WIESZ CO KWAZAR MAM PEWNE WąTPLIWOśCI CZY MATERKA NADAłBY
                                    SIę NA SOłTYSA!
                                    I JESZCZE JEDNO- PRZESTAń PISAć O JAKICHKOLWIEK OSIąGNIęCIACH MATERKI BO TO SIę
                                    ROBI POPROSTU żAłOSNE!
                                • zychliniak Re: wybory 02.10.06, 14:15
                                  MiGma czy ktoś mi powie co to za spółka, a prezes jakie ma osiągnięcia. Przecież
                                  ta spółka jest w 100% zależna od urzędu miasta i gminy jak np.MZK, oczyszczalnia
                                  itp. Pam M... ma lepsze stosunki z burmistrzem i więcej dotacji z tego tytułu.
                                  Czepiacie się byłego prezesa MIGMY. Dla czego pytam????????. wystarczy spojrzeć
                                  ile było położonych chodników z kostki i jakie prace dudniły w MIGMIe. a teraz
                                  wystarczy kilka ulotek co ja nie zrobiłem Pana M i już wielki bizmesmen.
                                  Dlaczego niema własnej firmy skoro jest taki dobry. Dobrze jest brać pieniądze i
                                  nic nie robić a Urząd MIasta z kolesiami pomoże i będzie ok.
                                  Ludzie przecież jest to spółka zależna więc jak może być zadłużona, a jak się
                                  zwalnia starego prezesa zawsze można zarzucić mu niegospodarność.
                                  Zostawiam tą muś do przemyslenia dla niektórych ludzi i pozdrawiam wszystkich
                                  wyborców do was i waszych przekonań zależy przyszłość miasta
                                  • jadwiska Re: wybory 02.10.06, 15:20
                                    Kwazar czy ty nie masz jakiegoś powiązania z Materką? bo na to wygląda .
                                    Coś ci bardzo zależy aby było wokół tego nazwiska duzo szumu. Aby na forum jego
                                    nazwisko przewijało się tyle razy?
                                    To jest dobre podejście psychologiczne, wtedy dużo osób nie interesujących się
                                    polityką zapamietuje to nazwisko i jest szansa że tak zagłosują ( nie daj
                                    boże!!!!!!).
                                    Stwierdziłam, że nikt do tej pory tak zażarcie nie broni swojego kandydata lub
                                    programu jak Kwazar.
                                    Słusznie napisał nicolas 01.10 cytuję:" największe szanse ma p.Materka- bo
                                    widzę, że jego nazwisko często tu gości na forum. Zawziętym obrońcą jest
                                    Kwazar".
                                    Moja uwaga jest taka: przestańmy rozmawiać na temat p.Materki bo nie ma o kim.
                                    Jego wartość i osiągnięcia równe są ZERU koniec i kropka temat skończony.

• nicolas7 Re: wybory 02.10.06, 16:33
                                      Szczerze mówiąc rozśmieszyła mnie wypowiedź Jadwiska, może trafne
                                      spostrzerzenie? - choć nie sądzę, bo być może zażarta obrona wywodzić się może
                                      z ideologii Kwazara, niech mu tam....
                                      Poza tym dziękuję za uznanie co do mojej wypowiedzi (cytat). Niestety - choć
                                      może nie calym sercem jestem z P.Materką - to jednak nie wykluczam go na razie
                                      jako jednego z najlepszych kandydatów na burmistrza jakich dotychczas mamy.
                                      Ja natomiast pozwolę sobie przytoczyć slowa Młodegorealisty, który negatywnie
                                      odnosi się do kandydatury P.Grzesia:
                                      "podkreślam że w tym mieście w obecnej sytuacji NIE POTRZEBUJEMY i NIE MAMY
                                      CZASU NA NAUKĘ I WDRAŻANIE W SYSTEM PRACY MŁODEGO BURMISTRZA. nowy koleś musi
                                      wejść zerknąć prosym okiem i powiedzieć do pracy !!!!!!! kur....... i działać.
                                      Za 4 latka panie kolego za 4 latka."
                                      Również uważam, że to jeszcze nie ten czas i nie ta pora. Nie przeszkadzają mi
                                      osobiście powiązania polityczne kandydatów, ponieważ w tak małej aglomeracji
                                      liczy się sam człowiek jako człowiek i jego wiedza i rozum. Nawiązuję tutaj do
                                      sytuacji przy której miałam okazję wysłuchać opowieści jednego z kandydatów na
                                      burmistrza jak to kotki-PUPILKI uwielbiają spożywać posilki w towarzystwie (nie
                                      samotnie)i koniecznie umilajac sobie przy tym czas słuchaniem bajek, najlepiej
                                      o Kopciuszku. No i dobrze że siedziałem bo to można paść trupem wysłuchując
                                      takich głupot z ust wydawałoby się mądrej osoby. Osobiście uważam akurat co do
                                      tej kandydatury, że ta Pani zamiast na fotel Burmistrza powinna trafić .... na
                                      inny fotel - może jeszcze nie jest za późno.
                                    • kot9933 Re: wybory 02.10.06, 21:55
                                      Amen..........
                                    • bysket Re: wybory 02.10.06, 22:41
                                      A moze ,ktorys z kandydatow na Burmistrza postapi tak jak kandydat na
                                      prezydenta Radomia ? Niech zlozy deklaracje odnosnie swoich zamierzen u
                                      notariusza .
    • kot9933 Re: wybory 02.10.06, 17:35
      Materka do pchania karuzeli i to tez za lichy
      • syrena20 Re: wybory 02.10.06, 18:52
        Bez przesady, ludzie, jedziecie na niego niemiłosiernie w wielu przypadkach
        niesłusznie. Zresztą dajcie facetowi spokój, przerzuczcie sie na innych.
        • syrena20 Re: wybory 02.10.06, 18:54
          Poza tym najfajniej i najbezpieczniej jest oceniać innych. Dla wszystkich tych
          mądrych forumowiczów jest szansa zmienić nasze realia żychlińskie, wszelkie
          powiązania, układy - prosta recepta, jeśli nikt dotąd nie zrobił nic mądrego i
          pożytecznego to startujcie sami, zobaczycie - samo życie...
          • jadwiska Re: wybory 02.10.06, 22:00
            Moje prawo tak jak i innych wyborców jest własnie ocena kandydatów.W koncu od
            naszego wyboru zależy kto zasiądzie i jakie będą rządy w tym mieście.
            Jestem rodowitą żychlinianką i naprawdę zależy mi na tym, aby w Zychlinie
            nareszcie doszli do władzy ludzie, którzy mogą i chcą dla tego miasta coś
            zrobić dobrego. Tacy, którzy nie będą ustawiać siebie i swoich popleczników ale
            pomyślą o wszystkich mieszkańcach a przede wszystkim o przyszłości i rozwoju
            naszej młodzieży i dzieci.
            W tym mieście nie ma nic. Były 3 kina -teraz ani jednego. Był basen - teraz
            zasypany. Była drużyna piłkarska gdzie młodzież lubiąca piłkę nożną mogła się
            wybić teraz i jej nie ma. Bloków mieszkalnych nic nie przybywa. Pracy brak.
            Można tę smutną wyliczankę jeszcze długo ciągnąć.

Patrzę na Kutno. kiedyś miasteczko niewiele większe od Żychlina. A teraz jaka
            jest różnica? Tam postawiono cel - zrobić z tego miasteczka MIASTO i
            rozpromować go w kraju. I udało im się to.

Jeszcze nie wiem na kogo będę głosować. Czekam na programy.
      • zainteresowany761 Re: wybory 02.10.06, 18:59
        brawo jadwiska!brawo kot9933!
        mam pytanie do kwazara i nicolasa,otóż:
        czy zadowoleni jesteście z 4-letnich rządów pana wencla?
        • nicolas7 Re: wybory 02.10.06, 19:22
          Wyczuwam w Twojej wypowiedzi jakąś nutkę ...? Wydaję mi sie że
          usatysfakcjonowany byłbyś gdybym ja (no i najchętniej wszyscy) przyznali ci
          rację że wszyscy kandydaci to głomby kapuściane do niczego się nienadające, Mi
          również podobała się wypowiedź jadwiski, chociaż zastanowiłbym sie nad ostatnim
          zdaniem (...). Odpowiadając na pytanie - to nie mogę chyba jednoznacznie
          odpowiedzieć czy jestem zadowolony czy nie. Jako zwykły obywatel pewnie nie
          posiadam dostatecznej faktycznej wiedzy co on takiego uczynil przez 4 lata, bo
          nie wierze że zupelmnie nic, natomiast nie interesują mnie negatywne pogłoski
          rozżalonego Pana Sł. który koniec końców gryzie rękę która go karmiła.
          Poza tym wracając do Kwazara i nieugietej jego obrony w stosunku do P. Materki -
          to jego prawo, uważam że porównanie Materka - Wencel jest tu chyba nie na
          miejscu bo co ma piernik do wiatraka, może te same poglądy (sld-owskie) ale to
          już inne pokolenie, inna osobowość - nie widzę porownania.
          • oswiecona Re: wybory 02.10.06, 19:59
            Czy młody komunista myśli inaczej od starszego towarzysza ? Chyba nie. Oni
            wychowali się wg. sowieckiego katechizmu. Wygląd zewnętrzny inny, bez
            zmarszczek, to fakt ale rozumowanie prawie to samo !
            • zainteresowany761 Re: wybory 02.10.06, 20:20
              o widzisz nicolas oświecona wytłumaczyła ci o co chodzi! przecież materka to
              wencel-bis,tak jak wcześniej pisałem chora mutacja wencla!wencel dokładnie
              wiedział,że nie ma szans na ponowny wybór więc namaścił materkę!
              • edmurphy Re: wybory 03.10.06, 00:17
                Dajcie spokój sobie z Materką. Dokładacie mu równiutko choć nie do końca
                sprawiedliwie. Ja na tego pana nie zagłosuję, żeby była jasność. Ale oceniajcie
                go sprawiedliwie. Spółka Migma pod jego kierwonictwem działała dobrze,
                poprawnie. Zarobił na swoją pensję. I tyle. Może tam dalej sobie rządzić i już.
                Kropka. Burmistrza z niego nie będzie, przynajmnie nie teraz. A taka długa
                dyskusja to darmowa kampania wyborcza dla tego pana. Więc zajmijmy się innymi
                kandydatami. Może pan Wołoszyn?
                Acha, jeszcze wracając do Materki. W moich oczach ostatecznie pogrążyła go
                rozprowadzana dziś ulotka reklamowa Migmy. Jak można z tego faktu sądzić to
                jeśli Materka zostanie burmistrzem nic się w żychlinie nie zmieni. Pokazał nam
                swój poziom szacunku do wyborców wypuszczają tę ulotkę wydrukowaną za nasze
                najprawdopodobnie pięniądze. I co tu więcej mówić? Wszystko jasne.
                • edmurphy Re: wybory 03.10.06, 01:07

Chyba Dinozaurka pytała o listę komitetów wyborczych? Można ją znaleźć na
                  stronie Państwowej Komisji Wyborczej wystarczy wpisać w wyszukiwarkę: PKW
                  Skopiowałem tylko te lokalne. Oto one:

Komitet Wyborczy Wyborców - Niezależni Żychlin ul. Łukasińskiego 73,
                  99-320Żychlin Włodzisław Kazimierz Tomaszewski
                  Komitet Wyborczy Wyborców NASZA GMINA - ŻYCHLIN ul. Łąkowa 3 m.15, 99-320
                  Żychlin Krystyna Zenona Machtałowicz
                  Komitet Wyborczy Wyborców "UNIA SAMORZĄDOWA"ul. Narutowicza 3, 99-320 Żychlin
                  Lesław Zdzisław Kamieński
                  Komitet Wyborczy Wyborców GMINA DLA WSZYSTKICH oś. Traugutta 6/10, 99-320
                  Żychlin Romualda Jaźwińska
                  Komitet Wyborczy Wyborców NOWE OBLICZE GMINY ul. 1-go Maja 6/3, 99-320 Żychlin
                  Małgo-rzata Tomaszewska
                  Komitet Wyborczy Wyborców PAWŁA WOŁOSZYNA ul. Traugutta 14 m.11, 99-320 Żychlin
                  Zdzi-sława Helena Łukasiewicz
                  Komitet Wyborczy Wyborców "Sojusz dla Miasta i Gminy"Wola Popowa 23, 99-320
                  Żychlin A-gnieszka Kwiatkowska
                  Komitet Wyborczy Wyborców Niezależna Inicjatywa Jakość i Rozwój os.Traugutta 2
                  m.6, 99-320 Żychlin Józef Bieńkowski
                  Komitet Wyborczy Wyborców MŁODZI DLA MIASTA ul. 3-go Maja 4/4, 99-320 Żychlin
                  Beata Renata Dałek
                  Komitet Wyborczy Wyborców Krzysztofa Falkowskiego os. Traugutta 9/33, 99-320
                  Żychlin Krzysz-tof Jarosław Falkowski

Nazwiska obok nazw komitetów to pełnomocnicy. Nie mylić z kandydatami :-)
                  Są jeszcze partii politycznych, koalicyjne i komitety wyborców. Ile ich będzie u
                  nas jeszcze nie wiem.
                  • zychliniak Re: wybory 03.10.06, 11:22
                    dajcie spokój przecież zawsze u nas były zanjomości bo to małe miasto. Poważnego
                    kandydata w Żychlinie niema ani na burmistrza ani na radnych. Mamy specyfike
                    miasta że każdego znamy i oceniamy. A stare układy negujemy pozdrawiam
                    • nicolas7 Re: wybory 03.10.06, 12:34
                      popieram wypowiedź żychliniaka, w tak małym miasteczku gdzie każdy każdego zna,
                      nie możemy wymagać braku znajomości, tu przecież większość z nas się wychowała,
                      chodziła do szkoły, pracuje - znamy się na wskrość, a tymbardziej osoby
                      "publiczne" - typu kandydaci na burmistrza czy radnych. Nie ma co się czepiać
                      każdego z kandydatów, trzeba indywidualnie zsumować ich plusy i minusy i
                      zobaczyć który w rankingu najlepiej wypadnie - nie wierzę że z 9-tki nie można
                      wybrać tego najlepszego.
                      • syrena20 Re: wybory 03.10.06, 12:37
                        racja, to są normalni ludzie którzy mają plusy i minusy, jedni więcej drudzy
                        mniej - tak jak każdy z nas...
                        A obywatelskim obowiązkiem jest pójście na wybory i udział w głosowaniu.
                • kwazar1 Re: wybory 03.10.06, 15:46
                  Ulotka dotarła i w moje ręce. Rzetelnie prezentuje asortyment wyrobów i usług
                  oferowanych przez Migme. Pokazuje również proces wychodzenia firmy z długów.
                  ED, w jaki sposób ta ulotka uchybia szacunkowi mieszkańców-wyborców, bo nie
                  kumam? Czy tylko dlatego ze pokazuje czarno na bialym jak bylo i jak jest. A
                  może uważasz ze to nieprawda? Przecież podpisał sie pod tym. A mysle ze nie
                  jest to czlowiek z gatunku który podpisze sie pod wszystkim i zrobi wszystko
                  byle do celu. I nie dziwie sie czlowiekowi, ze sie broni na przekór pogłoskom
                  rozsiewanym przez poprzednika, tym bardziej ze ma czym sie bronić. Niby
                  prawdziwa cnota krytyki się nie boi, ale trzeba jej pomóc.
                  • zainteresowany761 Re: wybory 03.10.06, 16:53
                    cholera tyś gościu oszalał!? opanuj się człowieku,przecież to jest początek
                    kampani wyborczej za nasze podatników pieniądze!!!
                    ty go chyba nie znasz,albo znasz słabo - TO JEST TAKI GATUNEK CZłOWIEKA,KTóRY
                    PODPISAł BY PAKT Z DIABłEM BYLE DO CELU!
                    on się nie broni przed nikim,on się chwali co to niby osiągnął w migmie, a migmą
                    to mógł by kierować byle pierdoła!
                    mam nadzieję,że wyborcy nie złapią się na ten tani i płytki chwyt wyborczy.
                    jeszcze się kwazar przeliczysz i przejrzysz na oczy tak jak przeliczyli się
                    ludzie głosując 4 lata temu na wencla!
                  • piwosz14 Re: wybory 03.10.06, 16:59
                    Nie odzywałem się parę dni a was niektórych przez ten czas chyba pogięło
                    ludziska.
                    Na papierze jeszcze kolorowym wszystko można przedstawiać, bo papier wszystko
                    przyjmie.
                    To co jest niby sukcesami tego pana M. po niekorzystnych dla lewicy wynikach
                    wyborów okaże się głębokim 4-letnim szambem.
                    Zdjęcie tego pana / kandydata na burmistrza / na tej ulotce, jak przyznają jego
                    klakierzy /kwazar1/ a nie folderze jest napewno głęboko niemoralne, nieetyczne
                    i czy zgodne z prawem?
                    • bysket Re: wybory 03.10.06, 18:29
                      Kwazar do moich rak tez dotarla ulotka dot. MIGMY i p.Materki. Skoro twierdzisz
                      ze liczby nie klamia i informacje dot. kiondycji firmy sa imponujace to - znasz
                      bardzo dobrze temat. Wytlumacz mi taka oto sprawe 2003 - ztrudnionych 38 osob
                      firma przynosi straty ( zalozmy ze to jeszcze po poprzednim rzadzacym ) 2004 -
                      juz jakis zysk ale sa nadal straty - zatrudnionych 66 osob 2005 - juz na plusie
                      zatrudnionych 85 osob Pytam czy faktycznie 85 osob pracowalo tam na etacie czy
                      taka byla w 2005 roku rotacja pracownikow ( zatrudnienie na miesiac , 2 lub 3
                      i oplacanych z Urzedu Pracy czy innych srodkow pomocowych ) Nie mow mi , ze
                      przy tylu zatrudnionych osobach moga byc jakies duze zyski , gdyz obciazenia
                      pozaplacowe sa tak wysokie , ze ja poprostu w to nie wierze. Jeszcze jedno,
                      skoro p. Materka tak swietnie sobie radzi na obecnym stanowisku, po co mu fotel
                      Burmistrza ? Podejrzewam ze obojetnie z jakiej opcji bedzie Burmistrz doceni
                      prace p.Materki i uszanuje to co robi. Szefowanie jakiejs firmie to nie to samo
                      co zarzadzanie cala Gmina . Tu trzeba zabiegac o dotacje, o subwencje a tak ma
                      prace jak widac na miare swoich mozliwosci. Chyba ze to tylko fikcja i populizm
                      wowczas ma prawo obawiac sie o zachowanie aktualnego stanowiska.Dlczego taka
                      ulotka nie ukazywala sie kazdego roku po objeciu przez niego funkcji tylko
                      akurat przed wyborami ? On byl pracownikiem EMIT i niestety ludzie , ktorzy go
                      znaja , ktorzy z nim pracowali maja o nim bardzo zle zdanie , jako zwiazkowiec
                      tez nikomu nie pomogl ( a taka byla jego powinnosc ) ale szkodzil i to bardzo.
                      • edmurphy Re: wybory 03.10.06, 23:35
                        Do Kwazara - głównie: No i właściwie Kwazar nie muszę Ci odpowiadać na Twoje do
                        mnie pytanie. Moi przedmówcy powiedzieli właściwie wszystko na temat tej ulotki.
                        Ale wyjaśnię Ci, skoro nie rozumiesz, dlaczego wypuszczenie tej ulotki to brak
                        szacunku dla nas mieszkańców miasta i wyborców.Piękny, kolorowy folderek
                        podsunięty nam do samych drzwi naszych domów przedstawiający nam sukcesy gminnej
                        spółki. No ślicznie! Czegoś takiego jeszcze nie było! Jaki piękny gest!
                        Informacja prezesa naszej spółki o jej działalności. Sukcesy prezesa i spółki.
                        Zdjęcie prezesa. I orędzie prezesa do narodu żychlińskiego: patrzcie oto JA.
                        Wasz prezes, prezes najlepiej zarządzający spółką. Głosujcie na mnie! Tylko ja
                        będę dobrym burmistrzem! Folderek wypuszczony na samym początku kampanii
                        wyborczej, w której pan prezes startuje w charakterze kandydata na burmistrza. I
                        to wszystko za Twoje i nasze Kwazar pieniążki. Prezes zapewne przekonany jest o
                        naszej naiwności i delikatnie mówiąc braku mądrości: naiwniaki na pewno się
                        nabiorą i na mnie zagłosują. Brak szacunku? To nie tylko brak szacunku. To
                        równiez naruszenie zasad prowadzenia kampanii wyborczej. Mam nadzieję, że
                        komitety wyborcze zasypią PKW i burmistrza protestami. I słusznie. Nikt nie ma
                        prawa robić z nas idiotow. Nie można za publiczne pieniądze, wykorzystując
                        stanowisko słuzbowe robić sobie kampanii wyborczej. Jeszcze nie rozumiesz Kwazar
                        czy także chcesz z nas robić idiotów?
                        • kandydat9 Re: wybory 04.10.06, 06:54
                          Czyli dezyzją żychlińskiego forum kandydat na burmistrza p. Materka.
                          Zdecydowane NIE
                          • zainteresowany761 Re: wybory 04.10.06, 09:02
                            nie,nie,nie po stokroć nie dla materki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                            • jabejot Spoko 04.10.06, 10:21
                              Spokojnie. Bez wygłupów. Sami ocenimy każdego ale przy urnie. Dajcie szansę
                              wszystkim.
                • kwazar1 Re: wybory 04.10.06, 10:37
                  ulotka Migmy to najprawdopodobniej wydrukowana jest za pieniądze własne-czyli
                  firmowe, a pieniądze firmowe to firmowe, a nie gminne, -czyli nie
                  podatników.kazda firma ma jakąs kasę przeznaczoną na reklame i nie ma w tym nic
                  dziwnego ani niewlaściwego, wszak reklama dźwignią handlu!
                  • zychliniak Re: wybory 04.10.06, 11:20
                    daj spokój z wychwalaniem Materki. Ale skoro ta ulotka jest wspaniała to może ty
                    robisz reklamę panu Materce i należysz do jego komitetu.
                    Jak tak to napisz to wprost i zacznij dalej reklamować tego pana.
                    Pozdrawiam
                    • kwazar1 Re: wybory 04.10.06, 11:35
                      Bysket, fakt, taka ulotka powinna ukazywac sie co roku. Na Twoje pytania nie
                      odpowiem, ale mam radę. W Twoje ręce jako potencjalnego wyborcy trafila ulotka,
                      masz prawo mieć wątpliwości i pytania co do danych tam zawartych, bo nikt nie
                      jest alfą i omegą i nie zna sie na wszystkim. Więc nic prostszego niz udać sie
                      z ulotką w dloni do prezesa, daleko nie jest. Myśle że tam, kazdy kto chce
                      dowie sie wszystkiego. Rozmowa w wielu przypadkach wyjaśnia wiele watpliwosci.
                      A po 2-gie, jesli macie dość tematu materki, to porozmawiajmy o innych
                      kandydatach. Im też się coś należy od forum.
                      • mlodyalerealista Re: wybory 04.10.06, 18:27
                        Ja uważam i może sie powtażam że wszyscy kandydaci skoro są tacy zajeb......i
                        powinni jasno i prosto w oczy powiedziec nam co kiedy za ile skąd dla kogo. Tak
                        poprostu i rozdać czarno na białym program pomysły rozwiązanie każdego
                        problemu. Proponował bym spotkanie wszystkich komitetów i ich kandydatów na
                        burmistrza i radnych z wyborcami oczywiście. Moze nie wszyscy razem ale np.
                        dzien po dniu każdy komitet osobno. i poprostu KAWA NA ŁAWE. Sale w zedeku już
                        mogę wam załatwic. AAAAAAAA i jeszcze jedno Kandydaci jak byście nie wiedzieli
                        może jakie mamy problemy i na co trzeba postawic w naszej gminie to dajcie
                        znać. bo uważam że połowa z was nie wie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
                        • mlodyalerealista Re: wybory 04.10.06, 18:37
                          aaaaaaaaaaa apropos pana materki to już jak kiedyś pisałem kolesia poznałem i
                          miałem z nim doczynienia i moje osobiste wrażenie jest takie, że napewno to nie
                          jest jak wy to piszecie Zmutowany wencel, bo obecny burmistrz jest zerem i do
                          niczego się juz nienadje nie ma zadnego planu a jego robota jest szarpana i bez
                          pojęcia . A co do spólki mig-ma wiem ze to nie jest to samo co MPK, ZGK itp. bo
                          to jest Spółka która sama na siebie pracuje, a budowa chodników to nie lezy w
                          gestji spółki tylko Burmistrza.
                      • bysket Re: wybory 04.10.06, 18:33
                        Kwazar zadalem tobie takie pytania, poniewaz przeczytalem kilka z twoich
                        postow, z ktorych wynika ze jestes doskonale zorientowany w dzialalnosci MIGMY
                        Ja nie kandyduje na stanowisko Burmistrza tylko p. Materka i w jego gestii lezy
                        przekonanie wyborcow , ze jest najlepszy z najlepszych. Ulotka dot. jego
                        dokonan jest nierzetelna i na samym starcie kampanii wyborczej okazuje sie ze
                        ten pan poprostu klamie. Pisales w ktoryms ze swoich postow , ze MIGMA dzieki
                        temu, ze w|w pan otoczyl sie odpowiednimi ludzmi jest smieszna, bo ktoz to
                        taki ? Nie znam wszystkich ale jedna z pracownic dosyc dobrze :wyleciala z
                        pracy za przekrety w Sannikach, sprawy z Providentem jeszcze nie zakonczone , o
                        czym ty czlowieku mowisz ? To jest tylko Zychlin i prawie wszyscy sie znamy i
                        nie wciskajmy sobie kitu. Wiesz czym sie rozni Zychlin od Krakowa np ? w
                        Krakowie mozna duzo zobaczyc a w Zychlibnie duzo uslyszec. Bron swojego
                        kandydata ale uzywaj argumentow prawdziwych i mocnych i nie probuj robic
                        wyborcom wody z mozgu.
                        • mlodyalerealista Re: wybory 04.10.06, 18:44
                          Co do tematu młodości tu nie chodzi o to aby być młodym tylko o to żeby w
                          młodych inwestować i z nimi rozmawiać wiedziec o ich problemach. A rozejżyjcie
                          sie gdzie pracuje stosunkowo najwięcej młodych ludzi wiem bo u mnie zakładali
                          kostke. heh to mnie cieszy że młodych się doszkala i bieże do pracy.
                          POPIERAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          • exel5 Re: wybory 04.10.06, 20:46
                            helo pisze pierwszy raz i mam nadzieje ze nie ostatni i od razu po zapoznaniu
                            się z tematami twierdzę iż kwazar ma absolutną racje.brawoooooooooooo pan marek
                            materka ma napewno moj głos, gdyż szanuje to co robi i jak robi i własnie w ten
                            sam sposób trzeba ządzic zychlinem. A co do spółki mig-ma ludzie właśnie widac
                            jak znacie własną gmine i miasto: Nie macie zielonego pojęcia o działalnosci
                            firmy zielonego. wiec najpierw prosze sie zapoznac a dopiero zabierac głos he.
                            najlepiej przysrywać ale nie dziwie sie wam prostaki poprostu zazdrość i
                            zawisc. pa
                            • nicolas7 Re: wybory 04.10.06, 21:41
                              Powiem krótko, jak zobaczą twoją wypowiedź co niektórzy forumowicze to oczami
                              wyobraźni widzę jak ją zlinczują, więc powodzenia.

Coraz wyraźniej widzę żę szanse Materki zwiększają się z godziny na godzinę,
                              przynajmniej jego nazwisko nie schodzi z naszych ust, widać że przez cztery
                              lata coś w tej spółce działał, na swoj sposób umie się wypromować, no i chyba
                              bardziej reprezentatywny jako burmistrz niż nasz obecny miejski szef czy
                              chociażby prezydent (nieuwłaczając nikomu)
                              A inni kandydaci? - martwa cisza...
                              • kandydat9 Re: wybory 04.10.06, 23:20
                                Narazie dwóch kandydatów obrobionych.
                                Zarówno pan z Mig-My jak i pan od oświeconych nawiedzonych zdecydowaną
                                większością uczestników forum na a u t.
                                Kto następny do obrobki?
                                • edmurphy Re: wybory 05.10.06, 01:10
                                  Do Exela: witamy na forum, jak na pierwszy raz to "wejście" miałeś nieciekawe.
                                  Zagladasz tu po raz pierwszy i od razu nas obrażasz?
                                  I do Kwazara: po raz ostatni w temacie ulotki - widzę, że jesteś na tym forum po
                                  to, aby promować swojego kandydata czyli pana Materkę. Wolno Ci. Ale nie rób nam
                                  wody z mózgów. Napisałeś, że ta spółka sama na siebie zarabia więc wolno jej sie
                                  reklamować tak jak chce. To może sięgnij do jakiejs encyklopedii i wyjaśnij
                                  sobie słowo "spółka". I doczytaj co to za spółka ta nasza MIGMA. Kto na przykład
                                  powołuje prezesa. I czy szef spółki wypuszczając taką ulotkę w trakcie kampanii
                                  wyborczej za pieniądze spółki nie łamie zasad prowadzenia tejże kampanii. Moim
                                  zdaniem jest to co najmniej zagranie pod publiczkę. Ten ruch ze strony Materki
                                  to duży błąd.
                                  • tr28 Re: wybory 06.10.06, 07:44
                                    Popieram wypowiedź edmurphy. Szanowny Excelu powinienieś się dowiedzieć jak twój
                                    faworyt traktuje swoich pracowników w szwalni. Niech one się wypowiedzą jaki on
                                    jest wspaniałomyślny i ile pracują za ile. ?
                                    • piwosz14 Re: wybory 06.10.06, 08:28
                                      A to prawda.
                                      To "żychliński Tracz" z serialu Plebania.
                                      Uważa,że wszystko można za kasę kupić.
                                      Z kręgów dobrze poinformowanych dochodzi, że gorzałą już zalewa spragnionych i
                                      majątek cały ponoć straci a burmistrzem i tak się zrobi
                                      • kwazar1 Re: wybory 06.10.06, 14:18
                                        Oj, dostalo sie p. Markowi, dostalo. Ale mysle ze co nas nie pokona to nas
                                        wzmocni jak glosi stare porzekadlo. Chcę się ustosunkować do niektorzych
                                        zarzutów i watpliwości na tyle na ile mi wiedza pozwala.
                                        Zychliniak napisal:
                                        "MiGma czy ktoś mi powie co to za spółka, a prezes jakie ma osiągnięcia.
                                        Przecież ta spółka jest w 100% zależna od urzędu miasta i gminy jak np.MZK,
                                        oczyszczalnia itp. Pam M... ma lepsze stosunki z burmistrzem i więcej dotacji z
                                        tego tytułu.Czepiacie się byłego prezesa MIGMY. Dla czego pytam????????.
                                        wystarczy spojrzeć ile było położonych chodników z kostki i jakie prace dudniły
                                        w MIGMIe. a teraz wystarczy kilka ulotek co ja nie zrobiłem Pana M i już wielki
                                        bizmesmen.Dlaczego niema własnej firmy skoro jest taki dobry. Dobrze jest brać
                                        pieniądze i nic nie robić a Urząd MIasta z kolesiami pomoże i będzie ok.
                                        Ludzie przecież jest to spółka zależna więc jak może być zadłużona, a jak się
                                        zwalnia starego prezesa zawsze można zarzucić mu niegospodarność."
                                        Dzięki Mlodyrealisto za poparcie, przynajmniej Ty orientujesz się czym różni
                                        sie spolka od zakladu budżetowego jakim jest ZGK (czy jak potocznie ludzie
                                        mowia MPGK, MZK czy inaczej). W przyp zgk dotacje z gminy są jednym ze sposobow
                                        finansowania jej działalności obok dochodów wlasnych. Natomiast spolce gmina
                                        moze dać dotację jedynie na podwyzszenie kapitału. Żywa gotowka nie moze być
                                        sposobem na jej finansowanie czy łatanie dziur. ona ma obowiazek zarobić sama
                                        na siebie.
                                        Jak było przed Materką nie jest przecież tajemnicą.
                                        Ta wiedza jest dostępna, wystarczylo chodzić na sesje, czytać gazety, albo
                                        porozmawiać z radnymi poprzednich kadencji-oni wiedzą najlepiej jak to bylo. Z
                                        tych źrodel wynika, ze nierzadko trzeba bylo ratować migme. A dziennik łódzki
                                        nie rozpisywal sie na temat 100 tyś zł z odsetkami? Kto dostal takie niemale
                                        przecież pieniadze(i dlaczego?) i jeszcze do tego nie potrafil ich ująć w formy
                                        prawne (będący w temacie wiedzą o co chodzi). No przeciez nie Materka. Za jego
                                        kadencji nie bylo "zastrzykow finansowych", bo po prostu nie byly potrzebne.
                                        Spółka zarobila na siebie i nie liczyla, ze w razie co gmina poratuje.
                                        ZAINTERESOWANY napisal ze taka spólką to byle pierdoła potrafilby poprowadzić.
                                        Sprawa 100 tys. dowodzi ze potrzebny był ktos wiecej niz byle pierdola.
                                        Pisze Zychliniak ze w mieście nic sie nie zrobilo za materki. No cóż, mial
                                        jego poprzednik szczęście, ze jego burmistrz dawal mu zlecenia. To i chodniki
                                        byly robione. A Materka co ma poradzić ze takich zleceń nie dostawal z gminy
                                        choć chciał? Przecież burmistrzowi z gardla ich nie wyrwie,pistoletu nie
                                        wyciagnie i powie -daj! A chętnie by robił te chodniki. Więc pytam: Jakie
                                        Materka ma "lepsze stosunki z burmistrzem", jakie "dotacje", jaki "urząd z
                                        kolesiami"? Te określenia to pasują, owszem ale bardziej do poprzedniego
                                        zarządu.
                                        No i jaki z niego Wencel -bis? Przecież te osoby roznią sie diametralnie.

Bysket, wiem o kogo Ci chodzi, ale pisząc że prezes dobrał sobie
                                        wspolpracowników mialem na mysli min. ksiegowego, prawnika, kierownika. Nie
                                        chodziło mi o osobę o ktorej piszesz.
                                        Podobala mi sie odp. Edmurphyego, - nie widzi materki jako kandydata na
                                        burmistrza, prosze bardzo jego prawo, ale przynajmniej oddaje mu sprawiedliwośc
                                        jeśli chodzi o prowadzenie spólki.
                                        Natomiast okreslenia typu, ze kandydat jest zerem, ze szambo, ze gorzała i inne
                                        epitety pokazują poziom dyskutanta-czyli mniej niz zero!!!
                                        Jeszcze do Zychliniaka - materka ma wlasna firmę już dobrych kilkanaście lat.
                                        Ktoś kto wie o tym fakcie może powiedzieć- o! ale mi firma. A ja powiem tak-
                                        duza -nieduża ale pracę daje i jakoś nie upadla.

No a teraz odpowiedzi na nurtujące was pytania bedziecie mogli zadawać samemu
                                        kandydatowi, bo (na razie jako jedyny) odważyl sie stanąc z Wami "oko w oko" na
                                        tym forum.
                                        • kandydat9 Re: wybory 06.10.06, 16:52
                                          Kwazar1 twoje argumenty są toczka w toczkę z argumentów takiego Urbana co był
                                          trochę wcześniej rzecznikiem kolegi po fachu twojego idola
                                          • edmurphy Re: wybory 07.10.06, 02:04
                                            "oko w oko" ? - zobaczymy, na razie jest tylko sucha notka biograficzna. Jak dla
                                            mnie to za mało.
                                            • dinozaur46 Re: wybory 07.10.06, 15:29
                                              Dajcie spokój z tym Materką. Z byłymi ZSMP-owcami i PZPR-owcami wont. Popierali
                                              komunistów z Moskwy więc z nimi na aut !
                                              • kwazar1 Re: wybory 11.10.06, 17:22
                                                Napisał Dnozaur, że byłym ZSMP-owcom i PZPR-owcom wont.
                                                Myślę, że gdyby się tak zastanowić to większość naszych kandydatów ma właśnie
                                                taki punkt w życiorysie. Troszkę analizy i mój wniosek, ze lista 9
                                                potencjalnych kandydatów musialaby sie odchudzić o co najmniej 80 %(a moze
                                                nawet wiecej,bo nic nie wiem o przeszlości politycznej pani kandydatki). No
                                                więc, oprócz Materki do PZPR ( a wcześniej być moze też i do młodzieżówek tj.
                                                ZSMP, ZMP) należalo co najmniej jeszcze 4 kandydatów. Możnaby to wywnioskować z
                                                faktu ze są to byli członkowie SLD, no a jeśli ktoś należał do SLD to
                                                najprawdopodobniej była to kontynuacja członkowstwa w ww. partii-przewodniej
                                                sile narodu. Tym bardziej ze są to panowie ok. 60 -letni. A kiedyś modnie i
                                                przyznajmy-praktycznie bylo należeć do PZPR. Tak robilo wiele osób (skądś te 2
                                                mln. członków sie wzięło) i nie ma sie co dziwić, bo łatwiej bylo zalatwić
                                                wiele rzeczy, bo nie patrzyli krzywo w pracy itp. Iluś tam idealistow też bylo.
                                                I to ze ktoś należal do PZPR nie oznacza ze należy go od razu "odsądzać od czci
                                                i wiary". Wiekszość to byli zwykli ludzie, ktorzy zapisywali sie z ww. powodów.
                                                Łatwo wypowiadać sie żyjac w dzisiejszej Polsce, ale jestem ciekaw ilu
                                                krytyków czlonkowstwa w PZPR pierwszych polecialoby sie zapisac gdyby przyszlo
                                                im życ w tamtych czsach. A że w PZPR byli zbrodniarze i łajdacy, że UB, że ZOMO
                                                itd. to tego nikt nie kwestionuje.
                                                No to mamy 5 byłych PZPR-owców.
                                                Mamy też 2 kandydatów z PSL-u. Ambicje jak widać ma każdy z nich, żaden bowiem
                                                nie chcial ustąpić drugiemu pola, no i teraz wyborcy pewnie bedą mieli dylemat,
                                                na ktorego z byłych kolegów-ludowców zaglosować. Jedna osoba ma wieksze szanse-
                                                rzecz jasna. Ale ambicja rzecz ważniejsza, bo podobno ambcje niespelnione mogą
                                                doprowadzic do choroby :). Wg. mnie jeden z panów szuka cieplej posadki, a
                                                drugi kandyduje raczej tylko po to by jego nazwisko nie zniknęlo z naszej
                                                gminnej sceny politycznej. Po prostu.
                                                No ale do rzeczy. Przed '89 było: ZSL - czyli Zjednoczone Stronnictwo Ludowe i
                                                SD -czyli Stronnictwo Demokratyczne. Obie partie-satelity PZPR-u- całkowicie
                                                zależne od PZPR i działające pod jej dyktando. I z nich wlaśnie powstal PSL.
                                                Czyli też nie ma sie czym chwalić.
                                                To tak dla wyjaśnienia, zeby nie bylo ze tylko Materka należal do ww. ugrupowań.
                                                • edmurphy Re: wybory 11.10.06, 21:04
                                                  No i chyba po raz pierwszy na tym forum mogę się z Toba zgodzić Kwazar. Bardzo
                                                  dobry wpisik :-)
                                                  • kwazar1 Re: wybory 12.10.06, 09:21
                                                    Nie pierwszy, ale dzięki.
                                                  • edmurphy Re: wybory 13.10.06, 00:11
                                                    Dziś pojawiły się na mieście pierwsze plakaty wyborcze kandydata na burmistrza
                                                    p. Grzegorza. Zaczęło się :-)
                                                  • niegoscinny Re: wybory 13.10.06, 00:21
                                                    prosiłeś się i się doprosiłeś Ed.
                                                    też nie możesz spać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka