-
Witam wszystkich!
Pomóżcie!!Jestem młodą osobą, ktora bardzo lubi soki i pije je w dużych
ilosciach,jednak jak każdy z nas wie soki są rożne i mają różne składy,
niektóre są wyjątkowo sztuczne i niezdrowe, zawierają rożne substancje
chemiczne,do tej pory się nad tym nie zastanawiałam, pije je w dużych
ilościach bo potrzebuje,postanowiłam się ograniczyć do tych najlepszych,
dlatego POMÓŻCIE! JAK SOKI SĄ NAJLEPSZE??
-
Cze, czy znacie przepis na sok z malin na zimę, ale bez gotowania? Słyszałam
mniej wiecej jak to się robi, ale tylko tak ogólnie. Tzn. zasypuje się maliny
cukrem w dużym słoju, czeka kilka-kilkanście dni, zlewa do słoiczków i bez
pasteryzowania do piwnicy. Tak jakoś wierzyć mi się nie chce że się winko nie
zrobi. Może ktoś z was wie jak się taki sok dokładnie robi?
-
Ślimakowych?
Chodzi za mną niskoobrotowa wyciskarka - mam smaka na soki z warzyw...
Ktoś ma? Używa?
Mogę prosić o parę słów komentarza...?
jeep
-
Przyznam szczerze że nigdy nie zwracałam uwagi na etykietki "bez dodatku cukru" na kupowanych produktach ale odkąd zdiagnozowano u mnie cukrzycę to muszę o wiele bardziej świadomie robić zakupy. Tego mi mi najbardziej brakuje to dobre soki dla diabetyków. Czy ktoś mógłby mi polecić coś godnego uwagi?
Pozdrawiam
Dominika
-
Pragnę podzielić sie opinią na temat importera soku SULTAN i samego soku.
Firma PHU NARMI nie dość, ze oferuje sok z owoców granatu jakoby naturalny i bezpośrednio wyciskany z owoców, to jeszcze popełnia plagiaty w opisie tego soku.
Sok SULTAN jest jakoby naturalny, na etykiecie jesy 100% sok, a powinno być przy naturalnym 100% naturalny sok. 100% soki oferuje np. Tymbark, ale w etykiecie czytamy, że jest on rozlewany z zagęszczonego soku.
Sok SULTAN pochodzi ponoć z owoców granatu rosnący...
-
Jak w temacie:
Czy macie w domu?
Korzystaliście, macie jakieś doświadczenia?
Czy polecacie, stosujecie?
Ze względów zdrowotnych (i poprawa i podtrzymanie zdrowia) mam pomysł na zakupienie takiego sprzętu do robienia soków/koktajli.
W Internecie znalazłam różne informacje, które mnie bardziej skołowały niż coś wyjaśniły, poszukuję teraz doświadczeń praktyków.
Pytanie bardzo serio, bo konkretnych informacji od użytkowników nie namierzyłam, a na czterech forach nikt nie napisał w t...
-
Gdzie w Warszawie mogę kupić dobre soki jabłkowe. I aroniowe też. Zależy mi na polskich produktach a nie niemieckich. I do tego bio. Pomocy!
-
mam w tym rokuklęske urodzaju jabłek, niestety odpowiedniej piwniczki nie posiadam i spozytkuje tyle ile zdołam przerobic... smazone na szrlotki juz mam i tu przyszedł mi pomysł na sok jabłkowy... Dysponuje butelkami po piwie i kapslownica ( maz bawi sie w browarnika domowego:)) wiec sie zastanawiam czy tak sok wytrzyma ... W necie conieco poczytałam i jedni pisza zeby sok zagotowac i dodac cukru, inni ze tylko podgrzac do 70 stopni i butelkowac bez cukru... Stad moje pytanie robił ktos t...
-
Mam taki problem:
Wymyśliłem sobie że wezmę czerwone porzeczki, zmiksuję w blenderze, przeleję masę przez sito, sok wymieszam 3:2 ze spirytusem i będę miał fajną owocową wódkę na zimę.
Jedną butelkę zrobiłem, tyle że sok był bardzo mętny. Teraz zaczął się klarować, do połowy jest przejrzysty (i ma fantastyczny kolor) a u góry niestety dalej mętny.
Przy następnej chciałbym sok wyklarować przed dodaniem spirytusu, ale jak? Po prostu zlać do słoika i zostawić? Na jak długo? Albo przepuś...
-
Szanowni forumowicze!
Bardzo lubię herbatę z sokiem malinowym, jednak te dostępne w sklepie to sam syrop glukozowo fruktozowy z barwnikiem i polepszaczami.
Jeśli ktoś z Was miałby może w swoich notatkach [u]sprawdzony [/u] przepis na sok albo syrop malinowy - byłabym bardzo wdzięczna za podzielenie się : )
I jeszcze jedno, czy mogę go zrobić w szklanych buteleczkach po sokach Tymbarku, o takich o - www.bocian.co.uk/upload/Products/tymbark-03l-czarna-porzeczka-sok-19454.jpg
Czy wystarcz...
-
Usiłowałem dziś ściągnąć sok z brzozy. Wywierciłem otwór 12 mm do połowy
średnicy pnia, wetknąłem weń rurkę i uszczelniłem gumą do żucia. Po czterech
godzinach zebrało się ok.1 litr płynu nieco różniącego się kolorem od wody,
ale smak ma czystej wody. Robiłem to według przepisu z jakiejś książki, gdzie
napisano, że z brzozy można ściągnąć do 20 litrów bez żadnego uszzczerbku dla
drzewa. Zachęcił mnie sok brzozowy z Otwocka kupiony w sklepie po 15zł za 3
litrowy słój, ale ten ze sł...
-
Ciekawi mnie - jako ciekawskiego - co jest w tym soku (JALA - sok z granatów).
Sok podobno jest importowany z Azerbejdżanu i oferowany po zaskakująco niskiej cenie.
Kto był w Azerbejdżanie wie, że to bardzo drogi kraj a subsydiowanie eksportu przez państwo nie istnieje.
Oferowany jest sok 100 % naturalny, ba nawet BIO (certyfikat turecki), tylko że inny sprzedawca podaje na etykiecie, że jest to sok "odtwarzany z zagęszczonego soku" - czyli rozlewany z koncentratu. Pod potrzeby klienta zro...
-
sprawdzony przepis potrzebny na sok albo cos w tym stylu...
-
Zacznę od wyznania natury osobistej: zapuściłem się. A w zasadzie statusiałem.
Mam dopiero 31 lat, a czuję się na 50, albo i więcej. Urósł mi brzuch, za to
samopoczucie zmalało. Za dużo przed komputerem, siedzący tryb życia,
stresująca praca, fastfoody. Klasyka. Postanowiłem ostro wziąć się za siebie,
a to oznacza także zmianę nawyków żywieniowych. I tu moje pytanie. Co będzie
lepsze (zdrowsze): soki (myślę o sokach w kartonach, nie tych własnoręcznie
wyciskanych) czy woda (źródlana, mi...
-
Jakiś czas temu robiłam dziecku na ekologicznych sokach warzywnych kwaszonych posiłki. Przez rok jadł, potem mu się odmieniłosmile Także chętnie odsprzedam za pół ceny:
5 soków BIO FOOD z ogórków kwaszonych 300 ml
fotoforum.gazeta.pl/photo/8/lg/ac/lwaq/NvjJIlbRFYfsThEPtX.jpg
4 soki BIO FOOD z buraków kwaszonych 300 ml
fotoforum.gazeta.pl/photo/8/lg/ac/lwaq/2Dtk7SaqKM0NGxOcbX.jpg
1 sok BIO FOOD z buraków i selera kwaszonego 300 ml
fotoforum.gazeta.pl/photo/8/lg/ac/lwaq/PaGp0St...
-
Chcę zacząć robić sok z jeżyn, ale nie chcę ich gotować, smażyć, podgrzewać... Zależy mi na jak największym zachowaniu witamin.
Moja babcia robiła kiedyś super sok z malin. Nie znam dokładnie receptury - może ktoś mi tu podpowie? Otóż wiem, że wyciskała maliny (chyba świeże) przez pieluchę tetrową/płótno aż do ostatniej kropli.
Możliwe to jest, że nie podgrzewała tych malin? Wyciśnie się wtedy sporo tego soku? W przepisach czytałam, aby zasypać owoce cukrem i potem je trochę podgrzać (do ...
-
Jak w temacie,
Czy polecacie,
Czy macie jakieś doświadczenie?
Zastanawiam się nad zakupem, szukam informacji od innych użytkowników lub przeciwników.
Pzdr
-
Wiecie może, gdzie w Warszawie ?
W Organic Farma zdrowia mają nektar, wolałabym sok bo to dla małego dziecka.
Ale nie spotkałam się nigdzie. Byłam przekonana że jest w kartonach, ale to chyba Fortuna ma sok ze zwykłych śliwek węgierek, ale nie suszonych.
-
Chcialabym zrobic ten creme brulee (link ponizej) ale mam watpliwosc czy po dodaniu soku z limonki do smietanki i jajka i gotowaniu calosci w kapieli wodnej - masa sie po prostu nie zetnie ( w zasadzie nie ma mozliwosci zeby sie nie sciela??) i powstanie jajecznica...
Co sadzicie? Moze dodac tylko skorke z limonki?
www.taste.com.au/recipes/3730/lime+ginger+creme+brulee
-
Pytanie do podróżników, którzy byli w Etiopii. Byłam zachwycona etiopskimi sokami, tymi bardzo gęstymi, bardziej do jedzenia niż do picia, zwłaszcza tym z awokado. Było to kilka lat temu. Wówczas jeszcze nawet nie śniło mi się, że kiedyś zacznę pichcić i próbować podrabiać smakołyki znane mi z podróży. Teraz natomiast zrobiłabym sobie taki sok... Rozmarzyłam się. Czy wiecie, jak go zrobić?