Dodaj do ulubionych

brońcie się!!

07.05.04, 18:38
Dlaczego faceci mają problemy z wyrażaniem własnych uczuć? Boicie się czegoś? A może uważacie, że to zepsuje wasz wizerunek twardziela? Przecież nie jesteście emocjonalnymi pustakami. Dlaczego więc tak trudno przychodzi wam wyrazić, co czujecie w danej chwili?
Obserwuj wątek
    • Gość: mag Re: brońcie się!! IP: *.dip.t-dialin.net 07.05.04, 18:51
      inna budowa czaszki?
      • Gość: ppp Re: brońcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 11:48
        owszem...czaszka mezczyzny jest wieksza i w wielu przypadkach na szczescie
        zawiera madrzejszy wiekszy mozg
    • Gość: Bart Re: brońcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 12:50
      Bo od małego jesteśmy zasypywani informacjami w stylu: płacze tylko baba,
      tFardym trza być, nie mięTkim :-) Kwestia wychowania.
      Poza tym budowa mózgu też robi swoje: to kobiety miały budować więzi, a
      mężczyźni mieli polować. Choć minęło tyyyle lat, takie atawizmy wciąż w nas
      tkwią.
    • Gość: straszypan Re: brońcie się!! IP: *.crowley.pl 10.05.04, 10:00
      A po cholerę wyrażać uczucia? Jak zapyta - odpowiem. Jak akurat o tym
      rozmawiamy - odpowiem. Wiem, że musi się czasem wygadać - tak jak ja jej muszę
      poopowiadać o jakichś tam moich sprawach. To, że ona woli mi opowiadać o swoich
      uczuciach nie zmusza mnie do tego, żebym od razu musiał opowiadać o swoich.
      Nie mam takiej potrzeby po prostu.
      To tak trudno zrozumieć?
      • harleyka Re: brońcie się!! 10.05.04, 18:47
        Jak to nie masz takiej potrzeby? Nie chcesz być dobrze zrozumiany? Kobieta,
        jeśli ma się czegoś domyślać, zawsze wybierze czarniejszą wizję, choćby tylko
        po to. Przecież takich rzeczy nie można tłamsić w sobie, bo wątpię, że
        rozmawiasz o tym z kumplem przy piwku.
        • Gość: straszypan Re: brońcie się!! IP: *.crowley.pl 11.05.04, 09:49
          harleyka napisała:

> Jak to nie masz takiej potrzeby?
          Normalnie.

> Nie chcesz być dobrze zrozumiany?
          Jestem dobrze zrozumiany. Jeśli ona czegoś nie rozumie albo ja czegoś nie
          rozumiem, to przeciez można się dopytać.

> Kobieta,
          > jeśli ma się czegoś domyślać, zawsze wybierze czarniejszą wizję, choćby tylko
          > po to.
          Nie wypowiadaj się za wszystkie kobiety i nie używaj słowa "zawsze". Wydaje mi
          się, że lepiej znam swoją kobietę niż Ty.

> Przecież takich rzeczy nie można tłamsić w sobie, bo wątpię, że
          > rozmawiasz o tym z kumplem przy piwku.
          Nic nie tłamszę. Jeśli przy piwku, to raczej z kobietą.
          • Gość: Lady_M Re: brońcie się!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.04, 10:35
            Przecież nie chodzi o mówienie o uczuciach a o ich wyrażanie.
            Mówienie o nich nie jest najbardziej wiarygodną formą wyrażania, są nią
            codzienne zachowania, jak: przytulenie, troska, rozmowy o zamrtwieniach i
            radościach, wspólne szaleństwa, wzajemne wspomaganie się w trudniejszych
            sytuacjach...i od czasu do czasu ciepłe słowa
            • Gość: straszypan Re: brońcie się!! IP: *.crowley.pl 11.05.04, 15:39
              Masz rację. Nie doczytałem.
              To ja wyrażam :-)
    • kobieta_po_przejsciach Re: brońcie się!! 10.05.04, 11:00
      moze nie maja uczuc? ;-)
    • p-iotr Re: brońcie się!! 11.05.04, 09:44
      Mezczyzna mysli logicznie i tworzy proste zwiazki przyczynowo-skutkowe: Jezeli
      zrobilem cos fajnego/glupiego to sie fajnie/glupio czuje - dla mnie to normalne
      i nie widze powodu zeby na ten temat sie rozwodzic. Kobieta potrzebuje
      potwierdzenia - co czuje i dlaczego. Dla faceta bedzie to "czcza gadanina".

Gdy kobieta przychodzi do mnie i mowi o swoim problemie - ja od razu szukam
      najprostszego rozwiazania. Celem kobiety jest najczesciej poszukiwanie
      wsparcia, przytulenia itd. Rozwiazanie problemu to sprawa drugorzedna, choc
      rownie wazna.

Warto aby obie strony pamietaly jak skonstruowana jest ta druga osoba.
      Wykraczanie poza ramy wlasnego umyslu/postrzegania stanowi o pieknie tego co
      nazywamy miloscia.

pzdr

• blanchet jak się czegoś nie czuje to i trudno to wyrazićNT. 11.05.04, 09:49
    • Gość: Buhaj Re: brońcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 11:12
      Hehehe co za banialuki. Jak się źle czuję, to robie coś żeby to zmienić, a nie obciążam tym drugą osobę. Żalenie się niczego nie daje.
      • Gość: Buhaj Re: brońcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 11:14
        A co do wyrażania uczuć, to wolę je _okazywać_ niż wyrażać. Ale czasem lepiej je zatrzymać dla siebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka