bmwariat 27.02.08, 08:41 tygodnik.onet.pl/32,0,6574,co_laska,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
good_man Re: Cennik kościelny 27.02.08, 08:51 nie wiem czemu opłaty "na kościół" są takie drażliwe, ze swojego przykładu wiem, że za te kilka usług na całe życie (chrzest, ślub, pogrzeb, ...) zapłacę, na tacę albo daje albo nie. Nie wydaje mi się żebym szczególnie dotkliwie odczuwał "podatki kościelne" Odpowiedz Link Zgłoś
wadera_77 Re: Cennik kościelny 27.02.08, 12:15 Myslę, że problem jest inny.. To problem podejścia.. Nigdy nie zdarzyło mi się usłyszec od kasiędza, że opłaty są dobrowolne i co łaska i że udzielenie sakramentu czy odprawienie mszy nie musi się wiązać z zadnymi opłatami..nigdy nie miałam poczucia, że daje cos od siebie.. tylko, że daje bo musze... Art. 78. Ofiary składane przez wiernych z okazji posług religijnych i innych czynności duszpasterskich są dobrowolne. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Cennik kościelny 27.02.08, 12:44 Ja napiszę tak. Osobiście jestem przeciwny jakiejkolwiek opłacie za posługi kościelne. Jednakże przy sakramencie ślubu jeszcze jakoś mi to wygląda czego nie mogę powiedzieć o pogrzebie. Wyciąganie pieniędzy od ludzi, którzy w tym czasie przeżywają tragedię to jest żerowanie na ludzkim nieszczęściu. Odpowiedz Link Zgłoś