desperatka22 13.09.05, 12:41 czy moge wybudowac dom z cegły rozbiórkowej? a jak to zrobic aby cegła była i na zewnatrz i wewnątrz budynku?[aby był ciepły] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bryk Re: dom z cegły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 16:15 Możesz, ściany powinny być warstwowe; warstwa zewnętrzna, ocieplenie, warstwa nośna. Czyli standardowa rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
desperatka22 Re: dom z cegły 13.09.05, 17:24 Dzięki Ci jestem po pierwszych rozmowach z naszą, prowincjonalna pracownią i architekt odmówił mi zastosowania w projekcie cegły rozbórkowej. Twierdzi, że nie da się zrobić domu o odpowiednim współczynniku..ciepła[?] A ja się na tym nie znam!!! Chcę mieć argumenty!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bryk Re: dom z cegły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 17:47 Można to rozwiązać na kilka sposobów, tak jak wspomniałem wcześniej albo: jeśli ma to być ściana z elewacją tynkowaną, to ścianę nośną gr. 38 cm z cegły pełnej należy ocieplić np. płytami z wełny mineralnej gr. 14 cm. To zapewni właściwy, wymagany współczynnik przenikania ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
desperatka22 Re: dom z cegły 13.09.05, 18:40 nie elewacja z cegły rozbiórkowej oraz wnetrze z cegły rozbiórkowej... Odpowiedz Link Zgłoś
desperatka22 Re: dom z cegły 13.09.05, 18:41 aha Nie zaznaczyłam, że cegła ma byc ceglą, bez tynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bryk Re: dom z cegły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 19:20 Przy takim układzie będzie to ściana warstwowa gr. 51 cm (warstwa zew. z cegły pełnej 12 cm, styropian 14 cm, warstwa nośna z cegły pełnej gr. 25 cm). Odpowiedz Link Zgłoś
desperatka22 Re: dom z cegły 13.09.05, 22:49 To takie proste??? Jutro idę do architekta!! Zobaczę co on na to. Mam obsesje domu na punkcie domu z cegły. Na klinkier mnie nie stac, a rozbiórkowa [sliczna!] jest po 20gr, oczyszczona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: est Re: dom z cegły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 12:29 dziewczyno.. a może konstruktor się wypowie czy ta cegła madaje się jeszcze do powtórnego zastosowania szczególnie jako nosna.. to że ktoś ci przytoczy sztandarowe opisy grubości ścian z Żenczykowskiego to jeszcze za mało.. cegłe trzeba widzieć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: dom z cegły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 13:19 Problem jest natury prawnej a nie technicznej. Rozbiórkowa cegła prawdopodobnie nie bedzie posiadała świadectwa dopuszczenia do stosowania w budownictwie co wyklucza jej legalne wykorzystanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2M Re: dom z cegły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 14:28 > (...) świadectwa dopuszczenia do stosowania w budownictwie co w > yklucza jej legalne wykorzystanie. A jak już się zdedydujesz, to zwróć uwagę, by nie była zagzybiona. Może nie być tego widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonka Re: dom z cegły IP: *.acn.waw.pl 14.09.05, 16:42 desperatko-zdezerteruj! cegle rozbiorkowa mozna uzyc na fragmencie sciany, we wnetrzu, ale nie na caly dom! zainteresuj sie cegla recznie robiona, jesli nie stac cie na caly dom z cegly, dobry architekt polaczy materialy-np cegle+drewno+tynk wyjdzie podobna cena, a bedzie stał 100lat! Odpowiedz Link Zgłoś
architekt22 Re: dom z cegły 15.09.05, 08:51 Raz miałam do czynienia z cegłą rozbiórkową-była super! Pieknie oczyszczona, równa, sucha i czysta. Ale kosztowała około 1,5 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Re: dom z cegły IP: *.ump.pl / *.ump.pl 16.09.05, 15:48 jeśli architekt mówi ze z cegły domu nie da się ocieplić to zmień architekta, natomiast co do nosności cegły to pamiętaj że kiedyś budowano domy parterowe z cegły która była niewypalona. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś