Gość: gościówa IP: *.alcatel.pl 18.05.06, 17:28 www.gmistudio.pl/projekt_modrzew.html o krytykę proszę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: literka_m Re: projekt cudo ! IP: 217.6.80.* 18.05.06, 17:50 czy ja wiem, na techniczne sprawy to ja sie nie wypowiadam, ale proporcje pomieszczen to mi nie odpowiadaja : korytarz nr 4 ma az 12m2 a pokoje (a lepiej napisac klatki dla ptakow) nr 8 i 9 po 10m2. Wiesz ile to jest ? Za to salon z jadalnia tworza ogromna powierzchnie ponad 45 m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spacedreamer Re: projekt cudo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 18:06 Płaski dach to nie wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dip. M. Arch. Sc. Re: projekt cudo ! IP: 83.70.199.* 18.05.06, 18:10 Bardzo dobry - zwarta forma (a to oznacza energooszczednosc) niska sylwetka dobrze wygladajaca w zieleni, elastyczny rzut(czesc pomieszczen mozna przearanzowac; ja bym dorzucil kilka swietlikow dachowych- nad jadalnia i dziennym... moze nad lazienka -super efekt), mozliwosc latwej rozbudowy. jak dla mnie cool, zwlaszcza przy niskim budzecie; plaskiego dachu nie ma sie co bac, a prosta stylistyka sprawdzi sie w kazdym otoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: projekt cudo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 18:33 ... a każdy gość ( obojętnie, czy proszony, czy nie ) najpierw będzie Ci przez okno zaglądał do łóżka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowo Re: projekt cudo ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 18:57 witam Gdyby ta forma była zwarta, to przy zewnętrznych wymiarach 18,65/15,65, po odjęciu 10% na ściany wewnętrzne powierzchnia powinna wynosić jakieś 240 metrów, a wynosi 142 ... Zwartą byłaby ta forma przy wymiarach zewnętrznych 12,5/12,5, względnie 13/15. Tyle razy obiecywałem sobie, że na temat gotowców nie będę się wywnętrzał :D To przedostatni raz :D pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: projekt cudo ! IP: 217.6.80.* 19.05.06, 07:14 > Gdyby ta forma była zwarta, to przy zewnętrznych wymiarach 18,65/15,65, po > odjęciu 10% na ściany wewnętrzne powierzchnia powinna wynosić jakieś 240 > metrów, a wynosi 142 ... ej... to co to jest forma zwarta wg Ciebie ? no bo liczysz najpierw powierzchnie zabudowy i odliczasz 10% na sciany.... a gdzie odliczasz powierzchnie tarasu i wiaty na auta ktore to (powierzchnie) nie sa wliczane do powierzchni uzytkowej (a do powierzchni zabudowy jak najbardziej) ? Odpowiedz Link Zgłoś
seiw83 Re: projekt cudo ! 20.05.06, 16:09 ja tam nie widze niestety zwartej formy a tylko wykrecona kiszke barzo nieekonomiczna - takie moje zdanie powierzchnia scian ogromna a czesc mieszkalna jest naprawde waska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dip. Arch. M. Sc. zwarta forma....: IP: 83.70.199.* 23.05.06, 12:38 rozumiem ze dla ciebie zwarta forma to kula.... i masz poniekad racje. ale w architekturze to forma pozbawiona dodatkowych elementow jak dobudowki, wykusze, przybudowki, schodkowania, mansardy i inne uroczki.... To ze jest skrecony zwieksza mozliwosc doswietlenia wnetrza, jednoczesnie zachowano rozpietosci pozwalajaca na dowolne przeksztalcanie wnetrza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierre Re: projekt cudo ! IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 25.05.06, 15:45 czesc jestem architeketem z francji! Jest w tym projekcie ogromny problem z twojimi pokajami!10m² w domu rodzinym to bardzo male!proporcje spacjalne sa bezsesu!nie wiem kim jest projektatem ale wydaje mi sie ze musial ze umiesciul te pokoje bo juz nie mial czasu i wyimplantowal je byle gdzie!Dziwna koncepcja i napewno nie cudo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: projekt cudo ! IP: *.acn.waw.pl 18.05.06, 18:49 jak na to gufno kt sie u nas robi-fajny! i niech sie nie czepia ze gosc widzi, koltunstwo wychodzi?pruderia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obbly Re: projekt cudo ! IP: *.nfosigw.gov.pl / *.crowley.pl 19.05.06, 07:39 fajny jest rzut (kibel z sieni jedynie ale innej opcji nie ma - ale bład straszny tutaj nie jest) i strasznie fajne są tarasy od frontu i od ogrodu. strasznie fajne jest rozwiązanie parkowania - posrednie cos pomiedzy garazem a parkowaniem na ulicy czyli wiata ale osłonięta z 2 stron. bryła niska, ciekawie rozmieszczone okna i to "tam gdzie trzeba", nawet kibel z pralnią i kotłownią - tam okeinko zawsze jest niezbędne elewacje są w porządku, fajerwerkó strasznych nie ma ale tylko wykończenie zgodne z projektem pozwoli cieszyc sie efektem jesli nie bedzie okiennic - bedzie kiszeczka malutka nad proporcjami grubosci słupów i belki bym jeszcze sie przyjżał temu bo coś mi siętam nie widzi. ale mi sie bardzo podoba, nie ma nic zbędnego w tym domu wszystko ma swój cel i funkcję i jest to co lubię. myzle ze ten dom by zyskał gdyby miał jeszcze małe pięro nie na całej powierzchni domu ale taki play-room - nawet do wchdzenia po drabinie. brak jest stryszku, piwniczki czy czego tam co do zagladania do sypialni - tutaj sie ktos niepotrzebnie martwi dom w polsce rzadko uzyska pozolenie na budowe w linii pierzei ulicy tylko bedzie oddalony od granicy działki na te niemiertelne minimum 5 m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m ??? IP: 217.6.80.* 19.05.06, 10:47 gdzie w takich domach trzyma sie: - drabine - zimowe kolka do dwoch aut - szpadel/lopata/grabie - sanki - rowery jakos wywalic tyle kasy i budowac dodatkowe gospodarcze pomieszczenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arquitectoValencia Re: projekt cudo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:53 pytanie, czy ty lubisz miec widok z sypialni na auto... Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: projekt cudo ! 19.05.06, 13:58 Urzekły mnie dwie łazienki po 4 m2 i dwa pokoje po 10 m2. Szczególnie w zestawieniu z "komunikacją" (3+4) zajmującą ponad 23 m2. O mankamentach typu brak spiżarni oraz to, że goście zanim zadzwonią to najpierw sprawdzą, czy jeszcze leżysz w łóżku już nie wspominam. Ale "architektura" jest dżezi, więc buduj. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypior74 Re: projekt cudo ! 19.05.06, 15:12 Rispetto napisał o wszystkim o czym pomyślałam widząc projekt. I jeszcze ta wiata dla dwóch samochodów... Gdyby był to dom o bardziej tradycyjnej bryle to garaż pewnie dominowałby nad resztą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dip. Arch. M. Sc. A kto powiedzial ze musza byc 3 lazienki..? IP: 83.70.199.* 22.05.06, 20:49 A zauwazyles inteligencie ze przy tych rozpietosciach sciany dzialowe mozna dowolnie przesuwac (bo nie maja funkcji nosnej)? - Zmiana aranzacji wnetrza nie podnosi w tym wypadku kosztow budowy. I dla tego spokojnie mozna sie pozbyc jednej lazienki i zbyt duzego korytaza (powiekszajac jeden z pokojow)... A powierzchnia wiaty jest rezerwa pod przyszla rozbudowe domu... jak sie nie potrafi czytac rzutu, to sie trzeba powstrzymac od "inteligentnych" kometnarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: A kto powiedzial ze musza byc 3 lazienki..? 23.05.06, 10:14 Gość portalu: Dip. Arch. M. Sc. napisał(a): > A zauwazyles inteligencie ze przy tych rozpietosciach sciany dzialowe mozna dow > olnie przesuwac (bo nie > maja funkcji nosnej)? - Zmiana aranzacji wnetrza nie podnosi w tym wypadku kosz > tow budowy. popatrz np. tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=40300957&a=42292633 przerabianie gó..anego gotowca nic a nic nie kosztuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dip. Arch. M. Sc. wojtusiu, spokojnie... IP: 83.70.199.* 23.05.06, 12:34 W tym przypadku zmniejszenie liczby lazienek do 2 (jedna glowna + ensuite w master bedroom) przyniesie oszczednosci a nie wydatki (mniej instalacji, armatury itd.) (Najgorzej jest gdy za zmiany biora sie laicy, bez konsultacji chocby z inzynierem budowlanym... Koszty wtedy zwykle rosna lawinowo - i dygresja -bylem kiedys swiadkiem jak mily zkad inad pan "docent czegostam" kazal ekipie skuc... podciag, bo mu przeszkadzal wizualnie.) przy takich "mini inwestycjach" proponowane przestawienie dzialowek warto zaprosic znajomego architekta na dobra kawe - w ciagu godziny milej rozmowy naszkicuje "na serwtce" wlasciwe rozwiazanie - upraszczajac rozwiazania instalacyjne i unikajac wielu polapek. \ Dodam ze przypadku zmian aranzacji wnetrza bez ingerencji w elementy konstrukcyjne nie jest wymagane sporzadzanie dodatkowego projektu/aneksu/itd.... niewielka zmiane ukladu okien mozna zalatwic zgloszeniem juz podczas budowy. Pokazany tu projekt ma ta zalete ze jest elastyczny - aranzacje wnetrza mozna zmienic, przy odpowiedniej konstrukcij "wiaty" moga byc gotowymi elementami konstrukcyjnymi przyszlej rozbudowy (wystarczy "wypelnic" szkielet), taki dom relatywnie latwo tez nadbudowac..... Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: A kto powiedzial ze musza byc 3 lazienki..? 23.05.06, 14:45 Pytanie zdaje się było o projekt, a nie o to, co można z nim zrobić. Inteligencie. O przepraszam - Architekcie, pierwszego określenia użyłem przez pomyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eur Re: A kto powiedzial ze musza byc 3 lazienki..? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.06, 14:56 rispetto napisał: > Inteligencie. Słuchaj no wszystko wiedzący "inteligencie". Wielokrotnie już przy wielu innych okazjach zabłysnąłeś już swoją "inteligencją". Taką, że ręce opadają. Nie czepiaj się wiec innych,... bo sam się znasz i taki z ciebie specjalista, że pożal się boże . Bardzo delikatnie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dip. Arch. M. Sc. Re: A kto powiedzial ze musza byc 3 lazienki..? IP: 83.70.199.* 23.05.06, 16:13 a gdzie zablysnalem...? ktore moje publikacje czytales? - moze najnowszy artykol w A&B..? czy moze ktoras z publikacji konferencyjnych (ostatnio we wroclawiu zdaje sie...) - masz cos do zarzucenia..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eur Re: A kto powiedzial ze musza byc 3 lazienki..? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.06, 16:33 Gość portalu: Dip. Arch. M. Sc. napisał(a): > a gdzie zablysnalem...? Daj spokój. To nie do ciebie było. To rispetto już wielokrotnie "zabłysął" na forum .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dip. Ach. M. Sc. Re: A kto powiedzial ze musza byc 3 lazienki..? IP: 83.70.199.* 23.05.06, 16:11 Pytanie bylo o projekt, i owszem jednak widzimy jednak tylko szkic....) Zatwierdzenie projektu budowlanego dotyczy (specjalnie dla ciebie upraszczajac) elementow konstrukcyjnych; Aranzacje wnetrza - czyli uklad scian dzialowych - mozna zmieniac w.g woli i wlasciciela, (wykazujac dobra wole "za zgloszeniem"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: projekt cudo ! IP: *.acn.waw.pl 19.05.06, 15:44 FAJNY! A czy ktos moze mię oświecić jak sie przykrywa taką wiatę? aby nie tzreba bylo kazdego ranka zimą zrzucać śniegu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex_katedra Re: projekt cudo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 10:23 wiata ma być policzona na śnieg a jak są "dziury "czyli "przerwy w deskach", to snieg sie sypie lekuśko, gorzej jak zacznie topnieć, wtedy spływa i kapie,ale co to dla nas? wytrzymaliśmy ostatnia zimę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loan Re: projekt cudo ! IP: *.chello.pl 19.05.06, 17:29 Stropodachy niewentylowane już były w dużych ilościach za komuny, nikomu nie zyczę. W sumie rzut nie jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: projekt cudo ! 19.05.06, 21:02 Gdybym miała wybór ten lub jakikolwiek inny ze spadzistym dachem parterowy to bym się niezawachała. Uwielbiam stropodachy, coprawda mój wymarzony jest piętrowy i ma skąplikowaną bryłe, ale jest cudem. Szkoda że w odległości 50 km od wrocławia nie ma takiej działki na której bym mogła wybudować coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
rutinofino Re: projekt cudo ! 23.05.06, 13:02 Bez wątpiepnia ma pani problemy z "wahaniem" i w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś