Gość: marv IP: 94.230.24.* 06.08.09, 13:00 być może wyjdę na ignoranta, ale jeśli to są wizualizacje po... to jak to wygląda teraz? bo nie powalają szczerze mówiąc... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomek Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.gemini.net.pl 06.08.09, 13:59 Wawel obecnie wygląda tak: www.domoklik.pl/kalejdoskop/965/zamek-krolewski-na-wawelu.html całe szczęście że te wizualizacje nie powalają, bo to znaczy że zmiany będą kosmetyczne, czyli może nie zepsują Wawelu zanadto. Natomiast 19 mln zł!? no może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PyK. Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.Korbank.pl 06.08.09, 14:45 Byłem tam dosłownie kilka dni temu. Dziedziniec nie wygląda zbyt okazale. Powierzchnia jest bardzo nierówna i zaniedbana. Płyty, którymi jest wyłożony, w wielu miejscach pozapadały się, popękały albo wręcz ich brakuje. I faktycznie trochę za mało ławek lub wygodnych miejsc, w których można odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozue Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.chello.pl 06.08.09, 15:00 te propozycje to jakas słabizna zupełna, nie podoba mi się, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.09, 15:03 murki oporowe i iglaki - pleassssssse Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Re: Przebudowa na Wawelu 06.08.09, 16:27 powyzsze propozycje trudno nazwac przebudową czegokolwiek; są po prostu wymianą dotychczasowego materialu ktorym wylozony jest dziedziniec na mniej zniszczony; tutaj nie ma zadnej przebudowy; co do samej wizualizacji to biorac pod uwage fakt, ze obecnie Wawel jest pomieszaniem z poplątaniem stylów i materiałow z roznych epok to dodanie troche nowoczesnego we wzornictwie piaskowca i nowoczesnych lawek juz niczego nie jest stanie tam popsuc; w sumie jak dla mnie projekt jest OK bo jest skromny i prosty; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loack Re: Przebudowa na Wawelu IP: 195.116.98.* 06.08.09, 17:20 Szkoda że Austriacy zmienili na wiele lat Wawel w koszary dla wojska,niektóre zmiany są nieodwracalne ... www.tnij.org/bigblue Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.gamabel.petroinform.com 06.08.09, 17:31 Mieć cenny zabytek to nie wszystko. Trzeba też umieć go pięknie,mądrze i dobrze wyeksponować. Zadbać o jego wizerunek. Mi bardzo podoba się nowa propozycja oświetlenia wawelu i nowe ławki,kostki,rabatki kwiatowe,bo te małe szczegóły są bardzo istotne dla całej całości. A wszystki marudą każe jechać pozwiedzać świat,by nauczyli się jak się eksponuje zabytki w dużych miastach. To co jest teraz na wawelu to duży krok na przód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: watcher Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 19:05 mam zly dzien wiec poiwiem bez ogrodek'; bieda w h...! mogli tam dodaz jakas nowoczesa fontanne; albo wiernie zrekonstruowac stan z ktprejs epoki;/ Odpowiedz Link Zgłoś
the_jareck Re: Przebudowa na Wawelu 06.08.09, 21:27 ta wizualizacja wyglad niemal jak stan dzisiejzszy -czyli do remontu! lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maamo Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.08.09, 00:42 ale pustynia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: **uj Ci w Cyce Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.olsztyn.mm.pl 07.08.09, 02:54 Moim zdaniem to zacofane miasto.Architektura jego zatrzymała się na przełomie XV - XIX wieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.gemini.net.pl 07.08.09, 08:35 przełomie XV - XIX wieku?? w jaki sposób się te wieki przełamywały Twoim zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cubson Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 09:45 Boże, co za żal- ktoś mi powie, czym jest 'taraz'?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.chello.pl 07.08.09, 09:50 taki wzorek ulozenia plytek byl chyba na rynku poprzednio? (nie przetrwal za dlugo) nie lepiej bruk? ja jetem za tym zeby byl granitowy buk, bedzie bardziej neutralnie, a teraz tak nie wiadomo jak troche, ktos by mogl pomyslec ze to historyczne, a przeciez to wspolczesna realizacja (material, sposob ulozenia, ogrodeczki...) szary neutralny brk granitowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 12:50 Żadnych zmian nie widać,tak samo jak było.19 milionów za takie coś !! Dobre sobie . W końcu w Polsce żyjemy ... Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Przebudowa na Wawelu 07.08.09, 13:42 Dobrze chociaz ze lawki kamienne a nie z czarnego szlifowanego granitu jak na Rynku ktore robia obciach na caly swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.09, 19:16 boshhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ochyda!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny z PO Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.acn.waw.pl 08.08.09, 23:20 ochhh ! mój ukochany Kraków; moje rodzinne miasto! poznaje te architekturę. nie potrzebnie się burzycie. Czuwamy i myślimy. Dobro mojego ukochanego miasta jest i będzie dla mnie zawsze najwyższą wartością. Bo czy jest na świecie miasto, gdzie tak beztrosko można wypić sobie piwko i poczuć sie artystą???????? Jestem obecnie na wypoczynku. jeszcze tylko kilka dni spędze na wyspach wielkonocnych; a potem lot lot i zwiedzam Egypt. Tam ponoc jest architektura. Tu jeden z czytelników moich wpisów domagał sie podcztowki i zdjecia mego. Nie podał jednak adresu. tak na marginesie musze podzielic sie kilkoma refleksjami. Jestem byłem i będę członkiem Platformy Obywatelskiej. Partii która ukształtowała moje zycie, mój umysł i moje spostrzeganie rzeczywistości. Niemniej tutaj na dalekiej prowincji świata, obraz Polski jaki sie przebija, bardzo mnie boli. Jest fałszywy i wypaczony. To takie pisowskie widzenie świata. Tak jak by tam na wielkanocnych wyspach mediami sterowali kaczory. Tutejsze media wieszczą koniec i kleske naszego rządu i wielką wygrana tego beztalencia męza maryski kaczyńskiej. Nas nazywają źle i oskarzają o współprace z obcymi państwami i mafią niemiecką. Jak to wiec jest, ze pis robi nam z PO, a tym samym polsce tak zła kampanię na swiecie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ultramaryna Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 09.08.09, 21:11 to raczej nie przebudowa tylko lekki lifting ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.chello.pl 09.08.09, 23:59 wstawienie takich schodow, wzorkow to powzna przebudowa, i szkoda ze tak troche przecietna, za bardzo sie 'wyestetyzowana' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr0źny Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.netis.net.pl 10.08.09, 00:08 nienawidze komentarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhh Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 00:30 o jaka wspaniała przebudowa się szykuje... zal :/ Odpowiedz Link Zgłoś
grubet Re: Przebudowa na Wawelu 11.08.09, 12:39 zastanawiałam się co mogą zrobić w tym miejscu, tak pełnym rzeczy nie do ruszenia. Biorąc pod uwagę to, ze praktycznie mieli związane ręce z powodu tkanki zabytkowej(m. in. pozostałości romańskich zabudowań), nieźle im poszło. Tylko te murki... a poza tym fajnie;) radny z PO, czy to na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Przebudowa na Wawelu IP: *.chello.pl 11.08.09, 19:21 patrz np plac sw marii magdaleny w krakowie, bardziej neutralny, dyskretniejszy ale elementami nowoczesnymi Odpowiedz Link Zgłoś