Dodaj do ulubionych

Wystrój wnętrz a nastrój

08.02.04, 21:50
Czy w wyborze kolorów, wystroju wnętrz kierujecie się ich oddziaływaniem na
psychikę?

Dotychczas urządzałam 2 mieszkania: podczas urządzania pierwszego, będąc w
doskonałym nastroju (zaręczyny), nie przeszkadzały mi ciężkie, ciemne,
przedwojenne meble, ciemne kolory (łazienka ciemnobrązowa, kuchnia
ciemnogranatowa), dobrze się w tym czułam.

Przy drugim mieszkaniu (posłałam zdjęcia) byłam w depresji, urządzanie go
potraktowałam jako terapię: jasne kolory, dużo światła, przestrzeń, kwiaty na
obrazach i w donicach - nawet wymalowałam kwiatuszki na ścianach, proste
meble.
Dwa diametralnie różne mieszkania, urządzane na na przestrzeni 4 lat.

Jak bardzo stan psychiczny wpływa na wygląd mieszkania?
Pozdrawiam
Gosia

Obserwuj wątek
    • miliarder Re: Wystrój wnętrz a nastrój 08.02.04, 23:29
      > Jak bardzo stan psychiczny wpływa na wygląd mieszkania?

na moją przede wszystkim nie wygląd,
      a ilość światła dziennego, choć do wyglądu
      też koniecznie jasne ściany i jasne mebelki.

przez dluzszy czas pracowalem od rana do zmroku
      w biurze bez okien ze wzgledów bezpieczenstwa,
      cieeezko bylo.
    • gaggi Re: Wystrój wnętrz a nastrój 09.02.04, 09:08
      No właśnie nie wiem z czym to jest związane, ale od początku tego forum
      pisałam, że u mnie będzie super-jasno, zamie biele, beże, szarości,
      monochromatyzm. Jak przyszo co do czego i zobaczyłam w sklepie czekoladową
      kanapę i mebelki barwione na modne teraz wenge - odpadłam. Strasznie mi się
      podoba brąz!! w sumie od zawsze, ale nie sądziłam, że w mieszkaniu też. No i
      kupiłam tę kanapę! Może brąz jakoś uspokaja?:)) ostatnio mam trochę nerwów...
      • basia-bma Re: Wystrój wnętrz a nastrój 09.02.04, 10:42
        Myślę, że jak urządzimy wnętrze w kolorze, który lubimy i z którym dobrze się
        czujemy, to niezależnie od tego czy są to kolory jasne czy ciemne - bedą dobrze
        wpływały na nasz nastrój. Przecież upodobania są różne - jedni lubią światło i
        jasne wnętrza, inni półmrok i ciemne barwy.
        Ja od początku wiedziałam, że chcę mieć jasne mieszkanie, pastelowe barwy, bez
        ostrych kontrastów - taką kolorystykę lubię, nie tylko we wnętrzach.
        Chociaż ... ostatnio chodzi mi po głowie łazienka w cieplejszych barwach, tzw.
        kubańska kolorystyka - żółcie, pomarańcze, brązy (ale stonowane) + drewno i
        wiklina, a miało być na jasno ... do jutra muszę się zdecydować.
        Pozdrawiam
        Basia
        • izalil Re: Wystrój wnętrz a nastrój 09.02.04, 11:01
          Ja lubię jasne wnętrza. Ciemne meble i ściany działają na mnie przygnębiająco.
          Mimo, że podoba mi sie taka ciemna kolorystyka (w stylu mieszkania Magdy176)
          to długo bym tam nie wytrzymała. I uwielbiam dzienne światło. Dlatego zawsze w
          zimie mam lekkiego doła z powodu krótkiego dnia i braku doświetlenia.
          Kolorystyka mojego mieszkania jest podyktowana również usytuowaniem okien:
          wschód - sypialnia i kuchnia, zachód - salon i gabinet, północ - łazienka. W
          mieszkaniu jest dość ciemno, a ciemne kolory zrobiłyby z niego zupełną norkę.
    • agnessa Stół i lampa 05.03.04, 11:37
      Kruszynko,

Bardzo podoba mi się Twoje mieszkanie, a zwłaszcza stół w jadalni. Jakie on ma
      wymiary? Pytam, gdyż chcę niedługo kupić podobny, z zaokrąglonym blatem i
      nogami od zewnętrznej strony. Czy nabyłaś go w Warszawie? Ja potrzebuję w
      kolorze kalwados ew. czereśnia i już mam upatrzony na Grójeckiej, ale zawsze
      warto porównac oferty. No i ta lampa nad stołem-z Ikei, szklany klosz, prawda?
      Czy wystarcza na oświetlenie całego stołu? Pewnie się go rozkłada-czy stosujesz
      wtedy dodatkowe światło (być może wisi druga lampa, ale na zdjęciu tego nie
      widać)? Acha-i czy rzeczywiście najlepiej jest, kiedy lampa wisi na wysokości
      50-60 cm od blatu, jak podają magazyny mieszkaniowe?

Bardzo z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam, pozdrawiam.
      Agnieszka

PS. Wrzos-piękny!
      • kruszynka301 Re: Stół i lampa 05.03.04, 17:08
        Stół i krzesła są kupione w IKEI, ale podobne widziałam w sklepach meblarskich (Kraków).

Wymiary stołu: 160*110, można jeszcze dołożyć dodakowy blat. Teoretycznie stół jest 6-osobowy, ale po rozłożeniu zmieściłam tam cudem 16 osób;).
        Lampa na zdjęciu (IKEA) całkowicie wystarcza na oświetlenie stołu, mam też inne lampy,dające niewielkie światło, zielone, wtapiające się w ścianę, ale one służą do nastroju - np przy wnoszeniu tortów urodzinowych.
        Nad barkiem (tam gdzie wrzos) wiszą jeszcze miniaturki dużej szklanej lampy.
        Z tego oświetlenia jestem bardzo zadowolona, mogę włączać je w przeróżny sposób, w zależności od potrzeb.

Lampę nad stołem ustawiałam na różnej wysokości, ale obecny układ najbardziej mi odpowiada - czasami czytam lub pracuję w jadalni (pokój komputerowy jest wiecznie oblegany), i takie światło, intensywnie padające na stół, jest dla mnie najlepsze.
        Jeśli miałabyś jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem
        Gosia
        • agnessa Re: Stół i lampa 05.03.04, 17:56
          Bardzo dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam.

Agnieszka
    • areo8 Re: Wystrój wnętrz a nastrój 02.02.15, 15:25
      od lat wiadomo, że kolory mają wpływ na psychikę.. ale u mnie jest odwrotnie- tradycyjnie jak mam humor to wybieram róz i jasne kolory a jak mi żle to jestem bardziej obojętna i ulegam innym,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka