Dodaj do ulubionych

Bieliźniarka

04.05.04, 09:44
Bardzo mi sie podobaja stare meble. Jednak w sypialni bedzie nowe lozko i
komoda w kolorze z olchy. Takie ladne, proste drewniane meble. Mam jeszcze
miejsce na jeden mebel i mysle o bieliźniarce. Tylko zastanawiam sie czy
bedzie pasowac do nowych mebli, chce kupic stara i ja odnowic. Jesli juz bym
ja miala to chcialabym ja pomalowac na niebiesko (sciany sa niebieskie), albo
na biala i zrobic efekt przecierki. Tylko czy wtedy nie bedzie gryzc sie z
prostymi meblami?!
Obserwuj wątek
    • opinio_tworca Re: Bieliźniarka 04.05.04, 10:01
      Szczekusza,
      A bielizniarka to nie jest taka wbudowana szafa jak w tej scenie z "Rosemary's
      baby", kiedy kamera "idzie" do gory po scianie?

Podziwiam pomysl przemalowania starego mebla na niebiesko; jak mialem 10 czy 11-
      scie lat, xixw srebrna cukiernice papierem sciernym czyscilem. Dzis nazwalbym
      te czynnosc profanacja.
      Moze mamy inna definicje starego mebla?

OP
      • szczekuszka Re: Bieliźniarka 04.05.04, 10:29
        opinio_tworca napisał:

> Szczekusza,
        > A bielizniarka to nie jest taka wbudowana szafa jak w tej scenie
        z "Rosemary's
        > baby", kiedy kamera "idzie" do gory po scianie?

Bieliźniarka wyglada tak
        allegro.pl/search.php?string=bieli%C5%BAniarka
        Wiesz stare meble to nie znaczy antyki;), cos pomiedzy;)). Poza tym jesli mebel
        jest do renowacji, to dlaczego nie mialby byc na niebiesko;)?!

• opinio_tworca Re: Bieliźniarka 04.05.04, 10:50
          W gruncie rzeczy nie znajduje nic przeciw niebieskiemu na starym meblu.

Zreszta chetnie zobacze taka bielizniarke ala ludwik xvi zrobiona na niebiesko.
          Kiedys Jugoslawianie wykonywali nowe stylowo meble.

Prawdziwego ludwika wolalbym odrestaurowac, takiemu jugoslowianskiemu mozna
          przecierke zrobic na niebieskim, zoltym albo czerwonym.
          Sadze, ze jak troche poczekasz - wpadlem raz zobaczyc to melaskowe BRW - oni
          tam to pewnie wkrotce beda mieli.

OP
          • szczekuszka Re: Bieliźniarka 04.05.04, 10:52
            Poczekac musze, bo na razie funduszy brak, ale juz sie rozgladam i decyduje.
            Nie chce pozniej w ostatniej chwili podejmowac decyzje.

Po prostu nurtuje mnie problem, czy to bedzie pasowac do prostych mebli w
            kolorze olchy, czy nie bedzie sie bytnio wyrozniac i razic?!
            • kosda Re: Bieliźniarka 04.05.04, 12:20
              Wyrózniac sie będzie ale moim zdaniem pozytywnie. Nie powinnas bać sie swojego
              pomysłu - z takich kompozycji o jakich mówisz wychodzą cudenka dla oczu. Jeśli
              bielizniarka w swoim kształcie jest ciekawa, nie wtapiałabym jej w ścianę tego
              samego koloru - odwrotnie wyeksponowałabym ją specjalnie . Na tle prostych ,
              ogólnie dostępnych mebli bedzie oryginalną gwiazda i o to chodzi.
              Bardzo lubię takie mieszaniny dlatego zachecam :)))

• bartunio_o Popieram i pozdrawiam Kosdę!!! 04.05.04, 12:56
                kosda napisała:

> Bardzo lubię takie mieszaniny dlatego zachecam :)))

Ja też! Jeżeli podoba ci się ten kolor, zaryzykuj. Zrób małą próbkę na jakimś
                gracie czy nawet kawałku kartonu, sprawdź czy w dalszym ciągu ci się podoba i
                maluj, maluj. maluj... Zawsze możesz później zmienić ten kolor, a jak nie
                spróbujesz - będziesz czuła wyrzuty sumienia.

Bartłomiej (kolorowy:)
                • szczekuszka Re: Popieram i pozdrawiam Kosdę!!! 04.05.04, 13:47
                  Hej dzieki za wsparcie. Mnie sie marzy, meble na biala z przcierka niebieska,
                  albo zlota.
                  Tylko, czy ja sama moge tego dokonac?! I czy to jest proste?! Czytalam tu rozne
                  wpisy, ale szczerze mowiac nie wierze w swoje sily i mysle o oddaniu do
                  renowacji?!
                  Odnawialiscie kiedys sami stare meble!?
                  Gdzie szukac info, bo jest duzo stron reklamujacych renowacje i nic poza tym.
                  A w Warszawie, to pewnie sobie niezle zycza, za renowacje mebla?!
                  • kosda Re: Popieram i pozdrawiam Kosdę!!! 04.05.04, 14:01
                    No coś Ty, sama rób ! To dopiero jest frajda jak zaczyna byc widoczny efekt i
                    cieszy. Zamiast szukać konserwatora poszperaj na forum- było o tym pisane.
                    stracisz trochę czasu ale zaoszczedzisz pieniądze. Na stronie w galerii jest
                    też odnowiony kredensik- właścicielka pisała jak to zrobiła. Powodzenia.
                    • kosda Re: Popieram i pozdrawiam Kosdę!!! 06.05.04, 11:04
                      Hej Szczekuszka. Skorzystałas co nieco z linków, które wyszukał dla Ciebie
                      bartunio ? Jak ci mało to w 5-tym numerze M jak mieszkanie pokazują taka
                      przecieraną szafę na biało niebiesko i piszą trochę o łączeniu starego z
                      nowym :)
                      • szczekuszka Re: Popieram i pozdrawiam Kosdę!!! 06.05.04, 12:33
                        kosda napisała:

> Hej Szczekuszka. Skorzystałas co nieco z linków, które wyszukał dla Ciebie
                        > bartunio ? Jak ci mało to w 5-tym numerze M jak mieszkanie pokazują taka
                        > przecieraną szafę na biało niebiesko i piszą trochę o łączeniu starego z
                        > nowym :)

Wiem, wiem, mam ten numer, dzis sobie kupilam, a wszystko co wyszukal bartunio
                        tez przeczytalam. Zachwycila mnie ta szafa. Mam taka stara polke na przyprawy,
                        jest brudna, na niej sprobuje swe renowacyjne wyczyny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka