alces1 13.10.06, 15:08 Czy ktoś przerabiał reflektory w 156 na ksenonowe przy wykorzystaniu oryginalnych reflektorów? Wiem, że to jest nielegalne w świetle przepisów, ale pytam z ciekawości. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hr.dracula Re: ksenon w 156 13.10.06, 16:49 Sprawdź na forum konkurencyjnym w opisie samochodu niejakiego Kozmosa ( 156V6, sprężarka , ksenony , tłumik , LPG Power ). Odpowiedz Link
piotrcar Re: ksenon w 156 13.10.06, 17:03 a mozesz podac jakiegos linka do tego konkurencyjnego forum. Odpowiedz Link
alces1 Re: ksenon w 156 13.10.06, 17:12 Myślę, że kolega miał na myśli alfaclub.pl Pozdrawiam! Odpowiedz Link
piotrcar Re: ksenon w 156 13.10.06, 19:04 a tu cos znalazlem dla milosnikow ksenonow: www.moto-lampy.com/xenonyalfaromeo-c-21_32.html?osCsid=02270e0910515cecbc3a83017d0d3009 Odpowiedz Link
alces1 Re: ksenon w 156 13.10.06, 19:18 Świetna sprawa, ale cena niestety zbyt przaystępna nie jest... Pozdrawiam! Odpowiedz Link
cetom Re: ksenon w 156 13.10.06, 23:25 alces1 napisał: > Świetna sprawa, ale cena niestety zbyt przaystępna nie jest... > Pozdrawiam! popatrzałem i "W naszej ofercie znajdują się wyłącznie orginalne reflektory", jak to możliwe boo ile mi wiadomo to alfaromeo do 156 nie robiła xenonoych lamp??? a może się mylę?? Odpowiedz Link
nicolaromeo Re: ksenon w 156 13.10.06, 23:32 Mylisz się. Od drugiej połowy 2002 w 156 były ksenony Odpowiedz Link
selespeed1 Re: ksenon w 156 14.10.06, 12:17 alces1 napisał: > Czy ktoś przerabiał reflektory w 156 na ksenonowe przy wykorzystaniu > oryginalnych reflektorów? Wiem, że to jest nielegalne w świetle przepisów Dlaczego sądzisz ,że to nielegalne skoro są to oryginały? Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: ksenon w 156 14.10.06, 13:43 > Dlaczego sądzisz ,że to nielegalne skoro są to oryginały? Z punktu widzenia przepisow auto powinno miec jeszcze samopoziomowanie swiatel i spryskiwacze reflektorow. Tak wiec same lampy typu xenon to tylko jedna z trzech wymaganych przez przepisy czesci zestawu. Orginalne samopoziomowanie (gdybys chcial to robic w ASO) byloby duzo drozsze od reflektorow. Najtanszym rozwiazaniem jest zakup soczewek bi-xenon (moga byc np. od Mera albo BMW) z przetwornicami zewnetrznymi (np. Hella) i wpasowac ja w twoja lampe. Sam mam bi-xenon w E34 tyle ze u mnie soczewka biksenonowa weszla po prostu w miejsce seryjnej soczewki. Mam tez spryskiwacze. O samopoziomowaniu nawet nie mysle bo uklad Helli (wykorzystujacy fabryczne silniczki poziomowania reflektorow) nad ktorym sie zastanawialem praktycznie nic nie daje w czasie jazdy. Niemniej jednak nikogo nie oslepiam i nikt sie nie czepia. Polecam tylko zalozyc palniki o temp. 4300k - nie rzucaja sie tak w oczy a przy tym lepiej zachowuja sie podczas jazdy w deszczu. Polecam. Pozdrawiam Street Odpowiedz Link
alces1 Re: ksenon w 156 14.10.06, 14:37 Nie miałem na myśli wymiany całych reflektorów, lecz zamontowanie w nich żarników ksenonowych, a to jest nielegalne, bowiem potrzebny jest zestaw samopozoimujący oraz spryskiwacze reflektorów. Mimo tego, ja w swojej 146 miałem ksenony i nikt nie miał pretensji, co więcej samochód dwókrotnie przeszedł badanie techniczne (myslę, ze podobnie było by i następnym razem). Pozdrawiam! Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: ksenon w 156 14.10.06, 14:43 Czyli dokladnie tak jak napisalem. Moim zdaniem nie ma sensu montowac xenonu jesli w podobnej cenie mozna miec bi-xenon. Potrzebne sa tylko soczewki od jakiegokolwiek auta + przetwornice zewnetrzne + oczywiscie palniki wyladowcze. Odpowiedz Link
alces1 Re: ksenon w 156 14.10.06, 16:38 Myślisz, że nie ma problemu z zamontowaniem, a co ważniejsze z właściwym ustawieniem w tradycyjnych reflektorach, soczewek pochodzących z innych reflektorów? Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: ksenon w 156 14.10.06, 17:32 alces1 napisał: > Myślisz, że nie ma problemu z zamontowaniem, a co ważniejsze z właściwym > ustawieniem w tradycyjnych reflektorach, soczewek pochodzących z innych > reflektorów? To zalezy od budowy lampy i tego jak dalece trzeba ingerowac w jej przebudowe. U mnie nie bylo z tym problemu bo soczewka (od nowej E-klasy) weszla zamiast mojej fabrycznej. Trzeba bylo tylko odpowiednio schowac i zabezpieczyc przetwornice. Mysle ze najwiekszym problemem moze byc wlasciwe ustawienie swiatel wiec najlepiej gdybys zlecil to fachowej firmie. Ja moje bi-xenony zakladalem w Brzezinach i polecam ten warsztat. Odpowiedz Link
selespeed1 Re: ksenon w 156 14.10.06, 17:34 Spryski to rozumiem, ale samopoziomowanie ma każde auto z ksenonami? Odpowiedz Link
alces1 Re: ksenon w 156 14.10.06, 17:53 selespeed1 napisał: > Spryski to rozumiem, ale samopoziomowanie ma każde auto z ksenonami? Tak stanowią przepisy, więc chyba tak, inaczej samochody nie miały by homologacji. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: ksenon w 156 14.10.06, 23:50 Samopoziomowanie lub nivo. To wymog dotyczacy wszystkich aut z fabrycznie montowanym xenonem. Alces, mnie bi-xenon kosztowal w sumie okolo 1100zl - czesci plus montaz. Mysle ze to bardzo dobra cena. Odpowiedz Link
marcins737 Re: ksenon w 156 16.10.06, 21:50 przed liftingiem też były ksenony do 156 - fabrycznie montowane w 156 gta - do modelu z przed liftingu wystarczy więc poszukać lamp od gta po liftingu sprawa prosta - po prostu kupić oryginalne używane ksenonowe lampy a własne próbować sprzedać Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: ksenon w 156 16.10.06, 22:48 > wystarczy więc poszukać lamp od gta Znalezienie takowych w PL chyba moze byc trudne :) I cena jak sadze tez nie bedzie wyjatkowo atrakcyjna. Pozostaje zreszta kwestia czy nie bardziej oplaca sie zalozyc od razu bi-xenon...? Ja w E34 mam dlugie zespolone czyli xenon plus orginalne zarowki w drugiej lampie i jak je wlacze to nastaje dzien :] Odpowiedz Link
marcins737 Re: ksenon w 156 17.10.06, 11:27 co do wersji po liftingu - masz rację - finansowo lepiej wyjdzie przeróbka na bixenon niż zakup zwykłych ksenonów (2000 dasz za ksenony za 400 - 500 sprzedasz albo i nie swoje stare lampy) co do wersji przed liftingiem - ksenony od gta bywają na allegro w okolicach 2000zł , nie bawiłbym się w przeróbkę zwykłych lamp przedliftingowych bo ksenon za nieprzejrzystym kloszem będzie wyglądał fatalnie - te od gta są wykonane zupełnie inaczej i wyglądają fajnie Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: ksenon w 156 17.10.06, 13:07 > nie bawiłbym się w przeróbkę zwykłych lamp przedliftingowych bo ksenon > za nieprzejrzystym kloszem będzie wyglądał fatalnie - te od gta są wykonane > zupełnie inaczej i wyglądają fajnie Calkiem mozliwe. Nie przygladalem sie budowie lamp w 156, ale faktem jest ze ogolnie lepiej przerabia sie na xenon lampy juz fabrycznie wyposazone w soczewke. U mnie polegalo to praktycznie na wymianie soczewki i regulacji. Odpowiedz Link
alces1 Re: ksenon w 156 17.10.06, 20:10 No to teraz niech mi ktoś powie, czy jest możliwość wstawienia soczewki w reflektor od modelu 156, który wcześniej nie był w nią wyposażony? Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: ksenon w 156 17.10.06, 20:26 > No to teraz niech mi ktoś powie, czy jest możliwość wstawienia soczewki w > reflektor od modelu 156, który wcześniej nie był w nią wyposażony? Mozliwosc pewnie jest ale jezeli szklo reflektora wymaga szlifu a wpasowanie soczewki wiaze sie z konkretna rzezba to wydaje mi sie ze nie ma sensu. Wtedy faktycznie lepiej poszykac orginalnych xenonow od GTA. Najlepiej jednak podjedz gdzies gdzie zakladaja xenony i wszystkiego sie dowiedz. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: ksenon w 156 17.10.06, 20:29 Acha, pozostaje jeszcze gotowy xenon kit z allegro z palnikiem stanowiacym zamiennik twojej zarowki halogenowej. Te zestawy maja wszystko co potrzeba do dzialania xenonu i montowane sa (przynajmniej teoretycznie) beziwazyjnie. Odpowiedz Link
alces1 Re: ksenon w 156 17.10.06, 20:41 To chyba najtańsza z opcji, nie wiem tylko jak z jej skutecznością. Momi wszystko najlepszy efekt dają ksenony wraz z soczewkami. Taki zestaw miałem w swojej 146 i byłem z tego wyjątkowo zadowolony. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: ksenon w 156 17.10.06, 22:17 > To chyba najtańsza z opcji, nie wiem tylko jak z jej skutecznością. Nie testowalem wiec tez nie mam pojecia :( > najlepszy efekt dają ksenony wraz z soczewkami. Tez tak mysle. Zrob tak jak ci napisalem, jedz do firmy adaptujacej xenony do non-xenon vehicles i tam sie wszystkiego dowiesz. Jak dobrze trafisz to beda mieli na polce zestaw do twojego auta :) Odpowiedz Link