Dodaj do ulubionych

ksenon w 156

13.10.06, 15:08
Czy ktoś przerabiał reflektory w 156 na ksenonowe przy wykorzystaniu
oryginalnych reflektorów? Wiem, że to jest nielegalne w świetle przepisów, ale
pytam z ciekawości.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • hr.dracula Re: ksenon w 156 13.10.06, 16:49
      Sprawdź na forum konkurencyjnym w opisie samochodu niejakiego Kozmosa ( 156V6,
      sprężarka , ksenony , tłumik , LPG Power ).
      • piotrcar Re: ksenon w 156 13.10.06, 17:03
        a mozesz podac jakiegos linka do tego konkurencyjnego forum.
        • alces1 Re: ksenon w 156 13.10.06, 17:12
          Myślę, że kolega miał na myśli alfaclub.pl
          Pozdrawiam!
    • piotrcar Re: ksenon w 156 13.10.06, 19:04
      a tu cos znalazlem dla milosnikow ksenonow:
      www.moto-lampy.com/xenonyalfaromeo-c-21_32.html?osCsid=02270e0910515cecbc3a83017d0d3009
      • alces1 Re: ksenon w 156 13.10.06, 19:18
        Świetna sprawa, ale cena niestety zbyt przaystępna nie jest...
        Pozdrawiam!
        • cetom Re: ksenon w 156 13.10.06, 23:25
          alces1 napisał:

> Świetna sprawa, ale cena niestety zbyt przaystępna nie jest...
          > Pozdrawiam!
          popatrzałem
          i "W naszej ofercie znajdują się wyłącznie orginalne reflektory", jak to możliwe
          boo ile mi wiadomo to alfaromeo do 156 nie robiła xenonoych lamp???
          a może się mylę??
          • nicolaromeo Re: ksenon w 156 13.10.06, 23:32
            Mylisz się. Od drugiej połowy 2002 w 156 były ksenony
    • selespeed1 Re: ksenon w 156 14.10.06, 12:17
      alces1 napisał:

> Czy ktoś przerabiał reflektory w 156 na ksenonowe przy wykorzystaniu
      > oryginalnych reflektorów? Wiem, że to jest nielegalne w świetle przepisów

Dlaczego sądzisz ,że to nielegalne skoro są to oryginały?
      • streetfighter69 Re: ksenon w 156 14.10.06, 13:43
        > Dlaczego sądzisz ,że to nielegalne skoro są to oryginały?

Z punktu widzenia przepisow auto powinno miec jeszcze samopoziomowanie swiatel
        i spryskiwacze reflektorow. Tak wiec same lampy typu xenon to tylko jedna z
        trzech wymaganych przez przepisy czesci zestawu. Orginalne samopoziomowanie
        (gdybys chcial to robic w ASO) byloby duzo drozsze od reflektorow.
        Najtanszym rozwiazaniem jest zakup soczewek bi-xenon (moga byc np. od Mera albo
        BMW) z przetwornicami zewnetrznymi (np. Hella) i wpasowac ja w twoja lampe.
        Sam mam bi-xenon w E34 tyle ze u mnie soczewka biksenonowa weszla po prostu w
        miejsce seryjnej soczewki. Mam tez spryskiwacze. O samopoziomowaniu nawet nie
        mysle bo uklad Helli (wykorzystujacy fabryczne silniczki poziomowania
        reflektorow) nad ktorym sie zastanawialem praktycznie nic nie daje w czasie
        jazdy. Niemniej jednak nikogo nie oslepiam i nikt sie nie czepia. Polecam tylko
        zalozyc palniki o temp. 4300k - nie rzucaja sie tak w oczy a przy tym lepiej
        zachowuja sie podczas jazdy w deszczu. Polecam.

Pozdrawiam
        Street
      • alces1 Re: ksenon w 156 14.10.06, 14:37
        Nie miałem na myśli wymiany całych reflektorów, lecz zamontowanie w nich
        żarników ksenonowych, a to jest nielegalne, bowiem potrzebny jest zestaw
        samopozoimujący oraz spryskiwacze reflektorów. Mimo tego, ja w swojej 146 miałem
        ksenony i nikt nie miał pretensji, co więcej samochód dwókrotnie przeszedł
        badanie techniczne (myslę, ze podobnie było by i następnym razem).
        Pozdrawiam!
        • streetfighter69 Re: ksenon w 156 14.10.06, 14:43
          Czyli dokladnie tak jak napisalem. Moim zdaniem nie ma sensu montowac xenonu
          jesli w podobnej cenie mozna miec bi-xenon. Potrzebne sa tylko soczewki od
          jakiegokolwiek auta + przetwornice zewnetrzne + oczywiscie palniki wyladowcze.
          • alces1 Re: ksenon w 156 14.10.06, 16:38
            Myślisz, że nie ma problemu z zamontowaniem, a co ważniejsze z właściwym
            ustawieniem w tradycyjnych reflektorach, soczewek pochodzących z innych
            reflektorów?
            • streetfighter69 Re: ksenon w 156 14.10.06, 17:32
              alces1 napisał:

> Myślisz, że nie ma problemu z zamontowaniem, a co ważniejsze z właściwym
              > ustawieniem w tradycyjnych reflektorach, soczewek pochodzących z innych
              > reflektorów?

To zalezy od budowy lampy i tego jak dalece trzeba ingerowac w jej przebudowe.
              U mnie nie bylo z tym problemu bo soczewka (od nowej E-klasy) weszla zamiast
              mojej fabrycznej. Trzeba bylo tylko odpowiednio schowac i zabezpieczyc
              przetwornice. Mysle ze najwiekszym problemem moze byc wlasciwe ustawienie
              swiatel wiec najlepiej gdybys zlecil to fachowej firmie. Ja moje bi-xenony
              zakladalem w Brzezinach i polecam ten warsztat.
              • alces1 Re: ksenon w 156 14.10.06, 17:51
                Jaki koszt?
    • selespeed1 Re: ksenon w 156 14.10.06, 17:34
      Spryski to rozumiem, ale samopoziomowanie ma każde auto z ksenonami?
      • alces1 Re: ksenon w 156 14.10.06, 17:53
        selespeed1 napisał:

> Spryski to rozumiem, ale samopoziomowanie ma każde auto z ksenonami?
        Tak stanowią przepisy, więc chyba tak, inaczej samochody nie miały by
        homologacji.
        • streetfighter69 Re: ksenon w 156 14.10.06, 23:50
          Samopoziomowanie lub nivo. To wymog dotyczacy wszystkich aut z fabrycznie
          montowanym xenonem.

Alces, mnie bi-xenon kosztowal w sumie okolo 1100zl - czesci plus montaz. Mysle
          ze to bardzo dobra cena.
          • alces1 Re: ksenon w 156 15.10.06, 18:00
            Jak za bixenon, to refelacyjna!
            • marcins737 Re: ksenon w 156 16.10.06, 21:50
              przed liftingiem też były ksenony do 156
              - fabrycznie montowane w 156 gta - do modelu z przed liftingu wystarczy więc
              poszukać lamp od gta
              po liftingu sprawa prosta - po prostu kupić oryginalne używane ksenonowe lampy
              a własne próbować sprzedać
              • streetfighter69 Re: ksenon w 156 16.10.06, 22:48
                > wystarczy więc poszukać lamp od gta

Znalezienie takowych w PL chyba moze byc trudne :) I cena jak sadze tez nie
                bedzie wyjatkowo atrakcyjna. Pozostaje zreszta kwestia czy nie bardziej oplaca
                sie zalozyc od razu bi-xenon...? Ja w E34 mam dlugie zespolone czyli xenon plus
                orginalne zarowki w drugiej lampie i jak je wlacze to nastaje dzien :]
                • marcins737 Re: ksenon w 156 17.10.06, 11:27
                  co do wersji po liftingu - masz rację - finansowo lepiej wyjdzie przeróbka na
                  bixenon niż zakup zwykłych ksenonów (2000 dasz za ksenony za 400 - 500 sprzedasz
                  albo i nie swoje stare lampy)
                  co do wersji przed liftingiem - ksenony od gta bywają na allegro w okolicach
                  2000zł , nie bawiłbym się w przeróbkę zwykłych lamp przedliftingowych bo ksenon
                  za nieprzejrzystym kloszem będzie wyglądał fatalnie - te od gta są wykonane
                  zupełnie inaczej i wyglądają fajnie
                  • streetfighter69 Re: ksenon w 156 17.10.06, 13:07
                    > nie bawiłbym się w przeróbkę zwykłych lamp przedliftingowych bo ksenon
                    > za nieprzejrzystym kloszem będzie wyglądał fatalnie - te od gta są wykonane
                    > zupełnie inaczej i wyglądają fajnie

Calkiem mozliwe. Nie przygladalem sie budowie lamp w 156, ale faktem jest ze
                    ogolnie lepiej przerabia sie na xenon lampy juz fabrycznie wyposazone w
                    soczewke. U mnie polegalo to praktycznie na wymianie soczewki i regulacji.
                    • alces1 Re: ksenon w 156 17.10.06, 20:10
                      No to teraz niech mi ktoś powie, czy jest możliwość wstawienia soczewki w
                      reflektor od modelu 156, który wcześniej nie był w nią wyposażony?
                      • streetfighter69 Re: ksenon w 156 17.10.06, 20:26
                        > No to teraz niech mi ktoś powie, czy jest możliwość wstawienia soczewki w
                        > reflektor od modelu 156, który wcześniej nie był w nią wyposażony?

Mozliwosc pewnie jest ale jezeli szklo reflektora wymaga szlifu a wpasowanie
                        soczewki wiaze sie z konkretna rzezba to wydaje mi sie ze nie ma sensu. Wtedy
                        faktycznie lepiej poszykac orginalnych xenonow od GTA. Najlepiej jednak podjedz
                        gdzies gdzie zakladaja xenony i wszystkiego sie dowiedz.
    • streetfighter69 Re: ksenon w 156 17.10.06, 20:29
      Acha, pozostaje jeszcze gotowy xenon kit z allegro z palnikiem stanowiacym
      zamiennik twojej zarowki halogenowej. Te zestawy maja wszystko co potrzeba do
      dzialania xenonu i montowane sa (przynajmniej teoretycznie) beziwazyjnie.
      • alces1 Re: ksenon w 156 17.10.06, 20:41
        To chyba najtańsza z opcji, nie wiem tylko jak z jej skutecznością. Momi
        wszystko najlepszy efekt dają ksenony wraz z soczewkami. Taki zestaw miałem w
        swojej 146 i byłem z tego wyjątkowo zadowolony.
        Pozdrawiam!
        • streetfighter69 Re: ksenon w 156 17.10.06, 22:17
          > To chyba najtańsza z opcji, nie wiem tylko jak z jej skutecznością.

Nie testowalem wiec tez nie mam pojecia :(

> najlepszy efekt dają ksenony wraz z soczewkami.

Tez tak mysle. Zrob tak jak ci napisalem, jedz do firmy adaptujacej xenony do
          non-xenon vehicles i tam sie wszystkiego dowiesz. Jak dobrze trafisz to beda
          mieli na polce zestaw do twojego auta :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka