Dodaj do ulubionych

kolor obrusa

03.10.14, 20:59
Proszę, doradźcie, w jakim kolorze dobrać obrus do starego, tradycyjnego serwisu obiadowego: białe naczynia z różowymi kwiatkami i zielonymi listkami? Niby biały zawsze wygląda elegancko, ale wolałabym jakąś odmianę
Obserwuj wątek
    • leda16 Re: kolor obrusa 03.10.14, 22:18
      Ja bym wybrała jeden z kolorów serwisu, w miarę identycznym odcieniu - zielony lub różowy. Do tego serwetki w białych, porcelanowych obrączkach.
      • nuta15 Re: kolor obrusa 04.10.14, 10:31
        Biały obrus można inaczej zaaranżować , potraktować jako bazę i położyć na nim długi bieżnik w jasnozielonym lub jasnoróżowym kolorze, dwa lub trzy bieżniki w poprzek , prostokątne lub okrągłe podkładki pod talerze w tych kolorach . Jeżeli stół ma ładny blat nie trzeba go przykrywać, do dekoracji można wykorzystać tylko bieżniki i podkładki.
      • horpyna4 Re: kolor obrusa 05.10.14, 21:40
        Najlepiej mieć dwa obrusy z serwetkami - zielony i różowy; w zależności od humoru nakrywać albo z takimi samymi serwetkami, albo z tymi z drugiego kompletu.
      • bajmil Re: kolor obrusa 12.10.14, 20:17
        O tym właśnie myślałam, na różowym tle zastawa wygląda bardzo ładnie, ale boję się "efektu lalki Barbie". Kupę chyba duży zielony obrus.
        A zaintrygował mnie pomysł Nuty15. Na mniejsze imprezy sprawię sobie chyba różowe bieżniki. Jaka byłaby najlepsza szerokość tych bieżników (położonych w poprzek stołu)?
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
        • kol.3 Re: kolor obrusa 13.10.14, 08:24
          Uważaj żeby nie uzyskać odpustowego efektu.
        • nuta15 Re: kolor obrusa 13.10.14, 17:00
          Myślę, że szerokość 50 cm jest optymalna .
    • marekkowal781 Re: kolor obrusa 05.10.14, 14:01
      może beżowy?
    • maks-3 Re: kolor obrusa 07.10.14, 01:29
      patrz na wnętrze, obicia mebli a nie na wzorek na talerzu.
      • rosemary84 Re: kolor obrusa 13.10.14, 18:36
        No właśnie, tez bym bardziej patrzyła pod kątem wystroju i kolorystyki mieszkania a nie talerzy ;) chyba, że jak ktoś wcześniej napisał, dac biały obrus i bieżnik/serwetki kolorystyczne- to w sumie może mieć sens.
    • kol.3 Re: kolor obrusa 13.10.14, 08:23
      Spróbowałabym z szarym gładkim obrusem. Ostatnio kupiłam synowi szary obrus o fakturze lnu wykończony grubą szarą koronką rzadkiej piękności.
      Jasny serwis dobrze wygląda na ciemniejszym obrusie, z kolei ciemniejszy serwis - na białym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka