iremos 30.09.04, 21:26 Szukam takowych i nie wiem do czego dopasowywać drzwi, do podłogi (jesion), do przyszłych mebli (raczej ciemne)i jeszcze by pasowały do jasnej kuchni. Proszę o rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iremos Re: drzwi wewnętrzne 02.10.04, 23:25 Przeciez macie chyba drzwi w mieszkaniach? Jak je dobieraliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
serlena Re: drzwi wewnętrzne 03.10.04, 12:34 Witaj :-) Słonko to nie tak, z tymi drzwiami. Drzwi są raczej czymś uniwersalnym i takie poradzam nabyć. Drzi upiększają i na ich piękno składają się nie same drzwi (czy ich kolor), lecz także ościeżnice i okucia w tym klamki z szyldami. Ja zawsze optuję za drzwiami z ościeżnicą tzw. kasetonową. Drzwi montuje się na samiutkim końcu - po lakierowaniu podłóg, więc nie ma pośpiechu, a jeśli Cię wykonawca namawia, że "futryny" trzeba najpierw "obsadzić", to on jest z innej epoki. Ważne, aby ościeżnice (ewentualnie "opaski) dochodziły do samiutkiej podłogi!!!, a cokół (listwa przypodłogowa) do opaski/ościeżnicy - nigdy odwrotnie! Nie pozwól także wycinać w ościeżnicy otworów na listwy, bo to też robota wykonawcy nie z tej epoki. Ważne, abyś miała dobrze wyrobione otwory drzwione, wykończone np. płytą gipsową, aby montaż drzwi z ościeżnicami był szybki i czysty. Drzwi z ościeżnicami po wypoziomowaniu montuje się na piankę montażową i 4 kotwy. Materiał, wzór, liczba płycin, kolor nasuną Ci się same jak postapisz jak wyżej. Pozdrawiam Serlena p.s. polecam wszystkie drzwi jednej szerokości np 90-100 cm i 220 cm wysokie - wygladają ślicznie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
iremos Re: drzwi wewnętrzne 03.10.04, 18:45 Witaj Serleno :) słońce zaświeciło i mnie oswieciło... Twe rady sa dla mnie wielce cenne i zrobię,jak piszesz. Jednego wykonawcę wyeliminowałam, bo chciał zaczać od framug! Zastanawiam się nadal , jakie drzwi bedą uniwersalne i powoli ogranicza się wybór. Tylko te ceny! Jakiej firmy drzwi polecasz? Mieszkanie będzie "mieszczańskie", nie nowoczesne.Białe są niby do wszystkiego, ale chciałabym coś "lepszego" Co mi radzisz? Do jakiego sklepu zajrzeć (Wwa)? Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek Re: drzwi wewnętrzne 06.10.04, 10:38 > Jednego wykonawcę wyeliminowałam, bo chciał zaczać od > framug! Jesli to byl jedyny powod wyeliminowania go, to nie wiem czy nie zrobiles tego za pohopnie. Serena ma racje, ale od wszystkiego sa wyjatki :-) Moze fachowiec mial jakies swoje powody. Oprawienie oscieznic najpierw moze byc wygodniejsze chocby ze wzgledu na podcinanie podlogi. Jak nie wiesz jakie oscieznica ma ksztalt i wymiary, to dopiero po kupnie drzwi mozesz to odpowiednio podciac. Oczywiscie da sie to zrobic, ale to dodatkowa robota. Da sie ja zrobic, ale to Ty za to placisz :-) Mam znajomego glazurnika, ktory kladzie plytki wokol drzwi dopiero po osadzeniu framugi. Moze jest z innej epoki, ale kazdemu zyczylabym takiej fachowosci, wiedzy i pomyslow. Robota - majstersztyk! Aha, jakis czas temu byl na ktoryms z forow "domowych" watek o dobieraniu drzwi (sporo odpowiedzi nawet), poszukaj. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: drzwi wewnętrzne 02.10.04, 23:30 no ja np. kupiłam drzwi, a teraz będę do nich meble dopasowywać (kolor klonu). Właściwie to najpierw meble wymyśliłam... Odpowiedz Link Zgłoś
iremos Re: drzwi wewnętrzne 03.10.04, 21:45 Jeszcze raz wielkie dzięki. Obecnie nie mam zwierzaka, ale chciaqłabym mieć znowu psiaka. znasz może jakąś stronę internetowa z takimi "mlecznymi" drzwiami. Zaintrygowało mnie to. Miłego wieczoru jeszcze Iremos Odpowiedz Link Zgłoś
architektura Re: drzwi wewnętrzne 04.10.04, 14:48 a może szkło matowione? polecam do nowoczesnych wnętrz ... Odpowiedz Link Zgłoś
iremos Re: drzwi wewnętrzne 04.10.04, 19:44 Dzieki, strona wyglada imponujaco, sprawdzę ich ofertę. W jakim wybarwieniu masz te drzwi? Odpowiedz Link Zgłoś
delie Re: drzwi wewnętrzne 05.10.04, 09:37 Ja mam drzwi w modyfikowanym fornirze wenge [równe, symetryczne "słoje"], ale nie ma ich na tej stronie [nie są bardzo ciemne, jak to wenge być potrafi, ale raczej czekoladowe]. Kosztowały 2.400 netto sztuka. Zapomniałam dodać, że oni nie robią mebli z litego drewna, tylko forniry, ale wybór niesamowity. Mogą na życzenie sprowadzić dowolny fornir-z naszym tak właśnie było. Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: drzwi wewnętrzne 05.10.04, 11:24 Witajcie, To ja jeszcze mam pare zapytanek. Czy dobrze zrozumiałam ościznice na samym końcu już po położeniu podłogi, czyli ościeznica stoi jakby na podłodze (parkiecie terakocie) a co z opaskami, czy dochodzą do samej podłogi a do opaski dochodzą listwy wykańczjące podłogę? jezu zaczynam się w tym wszystkim gubić. A jakie drzwi do dębu czerwonego, tez myślałam o sośnie rozbielonej ktora wygląda jak klon z 4 matowymi szybami. Ale na przedpokoju będą jeszcze 2 szafy wnękowe i zastanwiam się jakie drzwi do tych szaf, będa jeszcze drzwi do wneki 50 cm w której stanie pralka (niestety musi bo do strony łazienki nie byłoby jak wcisnąc pralki do tej wneki) Więc w sumie na przedpokoju 7 metrowym będą drzwi wewnętrzne do 3 pomieszczeń i drzwi od 3 szaf. Acha takie drewniane drzwi widziałam na bartyckiej po 1250 zł netto + 100 montaż ościeznic. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
iremos Re: drzwi wewnętrzne 05.10.04, 20:15 Dzięki za info, ale cena nierealna dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona30_2004 Re: drzwi wewnętrzne 12.10.04, 23:43 Witam. Jestem właśnie w trakcie wstawiania drzwi. Nie polecam drzwi laminowanych. Są bardzo wrażliwe na uszkodzenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nick_998 drzwi wewnętrzne 13.10.04, 12:14 Witam Większość drzwi pełnych ma w środku wypełnienie tzw. plaster miodu. Może ktoś wie czy lepsze jest wypełnienie z litego drewna lub HDF ?? Odpowiedz Link Zgłoś
nisiabu Re: drzwi wewnętrzne 14.10.04, 09:08 Właśnie dlatego polecam całe z drewna - gdy sie uszkodzą wystarczy wkleić drzazgę, bądź (gdy uszkodzenie jest bardzo płytkie) zaszpachlować), przetrzeć papierem ściernym, pomalować i gotowe. Pozdrawiam nisia Odpowiedz Link Zgłoś