Dodaj do ulubionych

stara łazienka - jak ją ustawić

02.09.05, 17:46
Czy macie pomysly jak zaprojektowac taka lazienke ?

Wymiary to 3,5 x 1,5
Drzwi w krótszej scianie.
Jak dla mnie to wanna w poprzek, na samym końcu, umywalka po jednej stronie, przy dzwiach pralka i na tym kończą się moje pomysły.

Może Wy - fachowcy pomożecie mi w tym, zeby to miał jakiś wygląd.

Bo narazie łazienka przedstawia sie to nastepująco :

img361.imageshack.us/img361/3018/lazienka16is.jpg
img349.imageshack.us/img349/5615/lazienka20ca.jpg
Obserwuj wątek
    • sssalma Re: stara łazienka - jak ją ustawić 02.09.05, 18:23
      ustawienie drugorzedna rzecz, mozesz zrobic jak planujesz, mozesz zostawic jak
      jest, na malej przestrzeni nie zrobisz rewolucji. Ale nie zabudowuj wanny
      uratujesz troche przestrzeni. Pralke postaw faktycznie kolo drzwi na tej
      krotkiej scianie. ciekawa jestem jak wysokie to jest pomieszczenie.
      • jola204 Re: stara łazienka - jak ją ustawić 02.09.05, 18:26
        oj wyzsze niz normalne poomieszczenia w blokach.

A co do wanny to chciałam kupić narożną - więc raczej będzie zabudowana :(
        • sssalma Re: stara łazienka - jak ją ustawić 02.09.05, 18:42
          uwazam ze tutaj narozna wanna nie jest dobrym pomyslem, ale to na moje oko.
          Mozesz przeciez znalezc rozne niesymetryczne wanny albo cos o bardziej
          oryginalnym owalu, ale narozna zabierze ci duzo przestrzeni, skroci
          pomieszczenie.
          Ze pomieszczenie wysokie to oczywiscie tym lepiej.
          • jola204 Re: stara łazienka - jak ją ustawić 02.09.05, 18:59
            Wanna owalna ? - i przy której scianie byś to widziała ? - krótkiej , czy zamiast tej wanny co jest teraz ?

Dlaczego uwazasz ze lepsze jest wyzsze ??
            Czy myslisz o szafkach u gory ? Czy ogolnie o przestronnosci ?
            • sssalma Re: stara łazienka - jak ją ustawić 02.09.05, 22:08
              > Wanna owalna ? - i przy której scianie byś to widziała ? - krótkiej , czy
              zamia
              > st tej wanny co jest teraz ?
              >
              To zalezy jakiej bedzie wielkosci, i co ci tam jeszcze ma wejsc do lazienki.
              Uwazam tylko ze z narozna wanna pomieszczenie wydaje sie "wypchane", poniewaz
              jest podlozne, wąskie. Z owalna tez tak bedzie jesli bedzie zbyt wielka.
              Wysoki sufit to juz chyba moje osobiste upodobanie, ale np mozesz podwiescic
              suszarke na pranie (ups!), albo np wiszaca lampe, na nieco dluzszym sznurze co
              w takim miejscu fajnie zagra. Ja lubie takie pomieszczenia jak to twoje, ale
              wtedy trzeba naprawde uwazac zeby nie budowac zbyt "salonowo", zeby nie bylo za
              duzo plytek, chodniczkow itd, zeby nie zapchac jej takim standardem.
              Jesli kupisz wanne o ladnej lini zewnetrznej to moglabys zostawic ja bez
              zabudowy, jest wtedy wiecej odslonietej podlogi i to daje przestrzen. Bedzie
              wygladac surowo, z charakterem. Najwiecej zalezy od tego jakie powybierasz
              elementy, tzn w jakim stylu, ale taki nielad i asymetria w malych
              pomieszczeniach moim zdaniem sa ciekawe. No i wazne bardzo - cieple swiatlo.
    • decoartel Re: stara łazienka - jak ją ustawić 02.09.05, 22:01
      Witam!

Ja radziłabym wyrzucić wannę i wstawić kabinę prysznicową (koniecznie
      zaokrągloną a nie kanciastą aby optycznie "złagodzić" owo pomieszczenie),
      wówczas obok kabiny będzie również miejsce na szafki (stojące - wiszące będą
      robiły bardzo przytłaczające i przygnębiające wrażenie) lub na pralkę. Umywalka
      może zostac tam gdzie jest - najczęściej praktykuje się ustawienie typu umywalka
      z ładną szafką i ozdobnym lustrem z kinkietem wyeksponowana na przeciwko drzwi.
      Radziłabym również dać jasne, pastelowe, ocieplające i rozświetlające optycznie
      kafelki, a także wąskie, podłużne, pionowe lustra (np. takie jak z IKEI)na
      dłuższej ścianie, przeciwległej do tej, na której miałaby stać kabina prysznicowa.
    • nisiabu Re: stara łazienka - jak ją ustawić 03.09.05, 19:21
      Ja myślę, że wanna jest praktyczniejsza od kabiny i wybrałabym wannę na krótszej ścianie na samym końcu, być może jak się wkuje brzegi wanny w ścianę to zmieści się wanna 160, a może znajdziesz wannę 150? Nad wanną zamontowałabym suszarkę opuszczaną i jak masz wysokie pomieszczenie, to powieszone pranie nie będzie Ci szorować po głowie! Wannę zasłoniłabym parawanem, albo elegancką zasłonką (najlepiej taką, żeby można było uprać w pralce) a obok wanny umieściłabym kibelek, tak żeby można było się na nim podmyć korzystając z baterii prysznicowej. Później umywalka i pralka. Tuż nad pralką umieściłabym blat, w który wpuściłabym też umywalkę. Nad umywalką może powiesić płytką szafkę z lustrem na drzwiach?
      Pochwal się jak już będzie gotowa.
      Pozdrawiam
      nisia
      • jola204 Re: stara łazienka - jak ją ustawić 05.09.05, 10:20
        suszarki nie planuję w łazience.
        A co do parawanu na wanne - to moze lepiej i ladniej bylo by zalozyc takie zasuwane szklane dzwi - tylko nie wiem czy sa takie wysokie, zeby do sufitu dostaly - inaczej to chyba bedzie dziwnie wygladac, jak sie beda konczyc w polowie sciany.
    • troijnis Re: stara łazienka - jak ją ustawić 05.09.05, 16:01
      Moja ma wymiary 224x143. I u mnie jest tak, na wprost drzwi na końcu będzie
      zamontowana narożna kabina półokrągła i obok praleczka górnowsad (u Ciebie
      postawic można odwrotnie), a obok kabiny w stronę drzwi najpierw umywalka a
      przy samym wejściu kibelek. Zmieści się tak?
      • jola204 Re: stara łazienka - jak ją ustawić 05.09.05, 22:53
        a czy masz moze zdjecia swojej lazienki ?
        • balbinka71 Re: stara łazienka - jak ją ustawić 07.09.05, 20:48
          czy w łazience ma być też kibelek czy jest osobno??
          • jola204 Re: stara łazienka - jak ją ustawić 08.09.05, 10:27
            Nie, kibelek będzie w innym pomieszczeniu.
            • kasia.z Re: stara łazienka - jak ją ustawić 11.09.05, 18:34
              Twój pomysł jest dobry, chociaż ja zastąpiła zamiast wanny na krótszej ścianie
              (cała szerokość zbudowałabym kabine prysznicową bez brodzika, do tego szklane
              drzwi, które nie przytłoczą pomieszczenia.
              • 11agawa Re: stara łazienka - jak ją ustawić 14.09.05, 08:46
                Moje 3 grosze - wanna na scianie na wprost wejscia, wybór wanien jast tak
                wielki, że na 100% cos znajdziesz, poszukaj na stronach producentow, wannę i
                scianę na wprost wejscia okładasz ciemniejszymi kaflami, które optycznie skroca
                pomieszczenie.Sciana po prawej od wejscia pozostaje wolna, po lewej pralka przy
                drzwiach, zabudowałabym ją oraz przestrzen nad nia szafką, jako drzwiczki
                roleta,żaluzja z materiału lub drewniana, ewentualnie jednolite drzwi z mdfu-to
                ma sie nie rzucac w oczy, za pralka umywalka z duzym lustrem, czy blatowa czy
                zwykła, to już twoj wybor. Jesli chcesz obnizyc pomieszczenie pomaluj sufit na
                kolor ciemnych płytek, reszta pomieszczenia w jasnych kolorach. Nie wybieraj
                płytek o duzych rozmiarach, w małej lazience daja efekt przytłoczenia-poogladaj
                strony producentów mają ciekawe aranżacje np.opoczno.Życzę powodzenia...
    • margie Re: stara łazienka - jak ją ustawić 14.09.05, 11:19
      Wanna w poprzek, obok na jednej scianie: kibelek, umywalka, pralka. Ja tak mam
      w swojej straje lazience i jest bardzo OK. Tylko nie montuj zadnych parawanow
      nawannowych, bo niepotzrebnie zmiejszaja lazienke. Powies zaslonke. ja bym dala
      biale kafelki z zoltym i szara jasna podloga z zoltym dywanikiem. Lustro jak
      najwieksze ( nawet na cala sciane az do wanny) z zoltych ramach z kafelkow. Nie
      dawaj kafli do samego sufitu, tylko do wysokosci umywalki- jedynie wneke
      wannowa wyloz cala. Bedzie bardzo ladnie:)
      • margie kibelek 14.09.05, 11:30
        kochana, a jak ty mas zkibelek osobno, to moze najsensowniej byloby polaczyc
        oba te pomieszczenia i zrobic jedna duza lazienke?
        Ja w kazdym razie odradzam parawany nawannowe- mam taki w starym mieszkaniu i z
        doswiadczenia wiem,ze jest bardzo niewygodny w uzyciu. Zabudowa wanny
        parawanem do sufitu wogole jest bez sensu pomyslem, zrobi ci sie taka puszka w
        lazience. Tylko zaslonka, mocno kolorowa. I sporo luster. Mozesz np pasem juz
        proponowanych pzreze mnie zoltych kafli zaznaczyc pzrestrzen umywalkowa,
        pociagnac ten pas pzrez umywalke , podloge i na pzreciwleglej scianie dac
        lustro, takiej samej szerokosci jak te nad umywalka. Umywalka wpuszczana w
        blat, pod blatem szafka wiszaca i pralka. Nad pralka mala szafeczka wiszaca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka