Dodaj do ulubionych

prezenty urodzinowe

04.09.12, 10:34

mam znajomą która już 2 razy zaprosiła mnie i moje dzieci na urodziny jej dziecka, dzieci nasze się nie znają, za pierwszym razem zapraszając mnie powiedziała mi za jaką sumę powinnam kupić prezent (wyliczyła koszt samej zabawy w fikolandzie+jedzenie), doszło to tego że wkońcu sama kupiła prezent a ja jej musiałam oddać pieniądze. W tym roku było podobnie z tym że uprzedziłam ją kupując prezent wcześniej, kupiłam oczywiście tańszy prezent niż ona sobie "wyliczyła kalkulując koszty" i była na mnie o to troche zła, dziwnie się poczułam i po całej sprawie ograniczyłam nasze kontakty. Spotkaliście się kiedyś z czyms takim?
Ja również organizuje starszej córce urodziny (w domu) ale do głowy by mi nie przyszło żeby robic liste prezentów, owszem mamy pytają się co kupic ale zawsze mówię tylko ogólnikowo, moje dziecią lubi czytac ale cieszy się ze wszystkich prezentów, a w zasadzie urodziny nie dla prezentów się organizuje
Obserwuj wątek
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 10:41
      W tym roku było podobnie z tym że uprzedziłam ją kupując prezent wcześniej, kupiłam oczywiście tańszy prezent niż ona sobie "wyliczyła kalkulując koszty"

Czyli twoje dziecko bawiło się na koszt solenizanta. Dobrze zaplanowałaś, bo inaczej byś jeszcze stratna była?

Na wesela też dajesz w kopercie 100zł? Bo w końcu za benzynę na dojazd i fryzjera płaciłaś?
      • nerri Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 10:51
        Urodziny i wesela to nie imprezy z płatnymi wejściówkami:/

Trynd jakiś dziwny, niedługo bez koperty ze "zwrotem kosztów" nie będzie wstępu na żadną uroczystość. Lepiej chyba bilety sprzedawać, nie będzie chociaż niedomówień;)
        • duchess85 Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 10:53
          I dlatego połowa osób pewnie odmówi przyjścia na moje wesele, bo uznają, że ich nie stać na prezent :/ Beznadziejne jest takie oczekiwanie od gości, żeby de facto za siebie zapłacili.
          • kasi-a789 Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 10:57
            wg mnie to też dziwne podejście, ja dzieci wychowuje inaczej..
            inna sprawa to to że dziwne wydaje mi się również zapraszanie na takie imprezy (imprezy urodzinowe dzieci), dzieciaczków nie znanych własnej osobistej latorosli tylko dlatego że zna się ich rodziców, troche namieszałam ale chyba każdy rozumie;)
            • leniwy_pierog Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 10:59
              A dlaczego wasze dzieci, jak rozumiem w zbliżonym wieku, nie znają się? Jak to jakaś bliska koleżanka to rzadko tak jest. A jak luźna znajomość to tym bardziej nie ma sensu sponsorować jej maluchowi fikolandu:)
          • nerri Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 11:07
            No ja musiałam uświadamiać, że moje wesele to nie płatna impreza, bo mi 1/3 gości chciała zrobić taki numer. Dali sobie przetłumaczyć, byli i dobrze się bawili. Bez koperty, z jakimś drobiazgiem,który do dziś jest świetną pamiątką:):)
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 11:35

> Trynd jakiś dziwny, niedługo bez koperty ze "zwrotem kosztów" nie będzie wstępu
          > na żadną uroczystość. Lepiej chyba bilety sprzedawać, nie będzie chociaż niedo
          > mówień;)

Wesela OD ZAWSZE były okazją aby młodych na nową drogę życia wyposażyć. Nie dotyczyło to arystokracji i dzieci najbogatszego gospodarza we wsi.
          W przypadku zwykłych ślubów nie wypadało dać mniej niż się zjadło.
          I naturalnie działało to w drugą stronę - nie wypadało zrobić wesela które sprawia wrażenie że chcemy na nim zarobić.
          • nerri Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 12:53
            Ale to wyposażanie było dobrowolne, nikt nie ustalał cennika. Teraz działa tylko w jedną. Coraz częściej na zaproszeniach pisze wprost "dawać kasę", dodatkowo, jakby ktoś przegapił, młodzi informują;)
            • kseniainc Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 13:00
              no niestety obecnie ludzie nie są tak rodzinni jak kiedyś, nie są tak przyjacielscy-nie zaprasza sie już do domu, a spotyka się na mieście i takie tam.Nie liczyłabym na to, że goście weselni dogadają się co do prezentów-a co robić z 4odkurzaczami, 8 ekspresami do kawy i 6zestawami naczyń na 12osób?hmmm
              • kasi-a789 Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 13:13
                no tak ale to były urodziny a nie wesele:)
                tak czy inaczej, gość chyba powinien przyjść z prezentem i jeżeli mowa o weselu to ok, fajnie że państwo młodzi podpowiadają (ale nie narzucają!) co by im się przydało, tak już w przypadku urodzin prawie nieznajomego dzieciaczka, nie zbyt bliskiej koleżanki uważam że jest to nie na miejscu
      • leniwy_pierog Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 10:55
        Prezent daje się taki, na jaki pozwalają możliwości finansowe. A z osobami pozbawionymi kultury i obycia po prostu nie należy się zadawać.
        • kasi-a789 Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 10:59
          właśnie z tego powodu delikatnie wycofałam się z tej znajomości (to nie był jedyny powód), co więcej koleżanka zrobiła impreze urodzinową 3 miesiące wcześniej przed datą urodzin, powód: w takim terminie przyjdzie więcej osób
          • leniwy_pierog Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 11:01
            A daj sobie spokój z takim towarzystwem. Ja przed urodzinami znajomych maluchów po prostu dzwonię i pytam czy dany prezent może być - bo może już zamówiony u dziadków, albo koleżanka nie podziela mojego zapału dla zestawu perkusji dla syna:) Ale z opisywanymi przez Ciebie sytuacjami w życiu się nie spotkałam.
            • kasi-a789 Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 11:06
              koleżanka z byłej pracy, dzieciaczek w wieku powiedzmy zbliżonym do wieku moich pociech, ale w sumie nasze dzieci widziały się 3 razy w życiu.
              Tak, dałam sobie spokój z tą znajomością
      • sfornarina Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 13:22
        > Czyli twoje dziecko bawiło się na koszt solenizanta. Dobrze zaplanowałaś, bo in
        > aczej byś jeszcze stratna była?

Że jak?
        To raczej mama urodzinowego dzieciaka usiłuje sobie zarobić na imprezie. Nie zdziwiłabym się, jakby potem część prezentów usiłowała spieniężyć na allegro.

To bardzo modne, aby każde dziecko w grupie/klasie robiło sobie wystawną imprezę z klaunami, animacjami i w parkach zabaw. I teraz wyobraź sobie, że masz dzieciaka i dzieciak 2-3 razy w miesiącu - bo tak statystycznie wypada - jest zapraszany na takie urodziny. Myślisz, że każdego stać na wypasiony prezent dla każdego urodzinowego dzieciaka, bo rozkapryszona mamuśka oczekuje zwrotu kosztów w zabawkach?

Fajną i droższą zabawkę kupuje się dziecku, z którym Twoje jest mocno zżyte, a nie dzieciakowi widzianemu kilka razy w życiu, do tego dziecku kumpeli, z którą nic bliższego Cię nie łączy.

Jak idziesz na imprezę do przyjaciółki, to kupujesz jej porządy prezent. Jak idziesz na imprezę urodzinową, bo kolega kolegi Cię tam ciągnie, to kupujesz kwiaty bądź flachę i sobie prezentem więcej głowy nie zawracasz, niezależnie od tego, ile chipsów i pizzy zjesz na tej imprezie.
        • kasi-a789 Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 13:39
          Dokładnie.
          Może i koleżanka chciała mi ułatwić życie (kupując sama prezent), ja kupiłam torebeczkę, słodycze a przed imprezą urodzinową ja jej kase w kopercie, ona mi prezent, ale ja czułam się podle.
          Zwykle chodzę z moim dzieckiem i wspólnie wybieramy prezent, zastanawiamy się co koleżanka/kolega chciałaby dostać, przy okazji dziecku można wiele wytłumaczyć..np że ważniejszy jest gest niż kasa.
          Ja robię urodziny w domu, nie stac mnie na fikolandy, organizujemy wspólnie zabawy, gry i też jest fajnie. W ten sposób córka nie musi wybierać kogo zaprosić..zaprasza całą klasę:)
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 16:44

> Że jak?
          > To raczej mama urodzinowego dzieciaka usiłuje sobie zarobić na imprezie. Nie zd
          > ziwiłabym się, jakby potem część prezentów usiłowała spieniężyć na allegro.

To była ironia :)
          Bo pomysł przedstawiania kosztorysu gościom (czy ich rodzicom) uwazałem po prostu za komiczny.
          • sfornarina Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 16:46
            > To była ironia :)

Ups, zwracam honor;)
    • best.yjka Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 15:50

https://i.pinger.pl/pgr283/3a451a9f001192d64f40e9b6/325874_330344273674337_113221208719979_867846_1980909146_o.jpg

Gdyby koleżanka na swoją imprezę urodzinową chciała cię zaprosić ;)
      • best.yjka Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 15:52
        Nie dla ciebie. Na prezent. Trochę za szybko mi się wysłało. Sądzę, że po rozpakowaniu prezentu, wyraz jej twarzy bezcenny.
    • kbjsht Re: prezenty urodzinowe 04.09.12, 16:02
      fajne masz znajome :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka