16.04.02, 14:03
Nie wiem czy rozmawialiście już na ten temat a to mnie interesuje. Jetem
maniaczką wody i widzę często ten zbiornik przejeżdżając przez Piotrków. Czy
jest to zbiornik rekreacyjny czy tylko retencyjny? Nigdy nie widziałam, żeby
ktoś się kąpał ale ryby często tam łowią. Fajnie byłoby mieć takie kąpielisko
blisko miasta prawda? Jakie jest przeznaczenie Bugaja? Ktoś coś wie może?
pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: jajo14 Re: Bugaj IP: 195.117.14.* 16.04.02, 14:30
      Wiesz co, jest to zbiornik przeznaczony do celów rekreacyjnych. Są plany, aby
      sensownie go zagospodarować. Widziałem nawet plany. Przystanie wodne, pomosty,
      sztuczne kąpieliska, deptak dookoła zbiornika. Problem jest niestety jeden - a
      mianowicie brak kasy. A poza tym już niedługo zaczną tam budować obwodnicę, tak
      że myślę, że zrobi się tam taraz syfiasto. Może po wybudowaniu obwodnicy ktoś
      zechce go zagospodarować. Rozpisanych było już sporo przetargów, ale chętnych
      brak.
      Pozdrawiam
      • aksa Re: Bugaj 16.04.02, 14:36
        Czyli jak zwykle kasa. A którędy dokładnie ma iść ta obwodnica?
        • aksa Re: Bugaj 16.04.02, 14:44
          No dobra znalazłam temat o obwodnicy i otworzyłam atlas. Nie wiem czy dobrze
          sobie to wyobrażam ale ma iść między miastem a Bugajem? Tam jest tyle miejsca?
          Gdzieś koło nadleśnictwa czy już się pogubiłam? Zbiornik rekreacyjny nad
          obwodnicą to faktycznie nie najlepiej. Ale i tak macie bliżej nad wodę niż z
          Łodzi :)
          pozdr.
          • Gość: jajo14 Re: Bugaj IP: 195.117.14.* 16.04.02, 14:54
            Już sobie poradziłaś i wiesz. Mniej więcej będzie szła tak jak myślisz. Co do
            wody, to położenie jest extra. Blisko zalew, Pilica. Polecam ci odwiedzenie
            miejsca o nazwie Biała nad Pilicą (jeżeli jeszcze tam nie byłaś oczywiście).
            Jest tam kilka ośrodków wczasowych połozonych fajnie w lesie nad samą rzeką.Aby
            tam dojechać musisz skręcić w prawo przed samym mostem na Pilicy w Sulejowie.
            Dalej jedziesz wzdłuż Pilicy. Do ośrodków poprowadzą Cię tablice infomacyjne.
            Biała jest jakieś 10 km od Sulejowa. Dla mnie jest to fantastyczne miejsce,
            choć może troszkę za spokojne.
        • Gość: jajo14 Re: Bugaj IP: 195.117.14.* 16.04.02, 14:48
          Zobacz sobie hasło na forum "obwodnica Piotrkowa". Tam jest mniej więcej
          opisane. Patrząc od strony ul. Sulejowskiej dwupasmowa obwodnica będzie odbijać
          w stronę jeziora na wysokości obecnego przystanku MZK i tego baru z żagielkami.
          Tak że droga dwupasmowa będzie się rozpoczynać (jadąc od strony Sulejowa)
          jeszcze przed granicami miasta.
          • aksa Re: Bugaj 16.04.02, 15:03
            Napisałam się napisałam i mi skasowało :) No to jeszcze raz. Czy dwupasmówka
            będzie pociągnięta dalej w stronę Sulejowa. Zapchanej trasie przydałaby się
            modernizacja ale pewnie wielbiciele kolejki wąskotorowej wszystko zablokują.
            Szkoda bo kolejka nie pojedzie, miejscami nie ma nawet torów a pewnie na to też
            nie ma pieniędzy.
            pozdr.
            • Gość: jajo14 Re: Bugaj IP: 195.117.14.* 16.04.02, 15:25
              Pociągnięcie dwupasmówki dalej do Sulejowa raczej nie wchodzi w grę, bo jak
              słusznie zauważyłaś istnieje wciąż nierozwiązana sprawa kolejki wąskotorowej.
              Kiedyś były plany puszczenia zamiast kolejki tramwaju, który jak wiadomo jest
              szybszy. Sprawa się rozbiła o kwestię kosztów elektryfikacji linii. Poza tym
              jeszcze wtedy full ludzi dojeżdżało z Sulejowa i okolic do pracy i szkół do
              Piotrkowa. Dwupasmówka do samego Sulejowa nie powstanie, gdyż jak wiesz nie ma
              na to kasy. A kasę na obwodnicę wyłożyła Unia Europejska. Wydaje mi się, że ta
              kasa jest tylko i wyłącznie dzięki Panu Matusewiczowi - ówczesnemu Marszałkowi
              Województwa Łódzkiego - rodowitemu piotrkowianinowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka