Dodaj do ulubionych

Minibusy - Alternatywa

IP: 195.117.14.* 18.04.02, 13:12
Proponuję władzom miasta fajną alternatywę wobec problemu komunikacyjnego w
naszym mieście - tramwaje. Na początek trasa Al. Sikorskiego - Jez. Bugaj.
Potem zoboczyłby się, co dalej.
Taki np. Elbląg czy Grudziądz mają swoje tramwaje.
Obserwuj wątek
    • schab Re: Minibusy - Alternatywa 18.04.02, 13:13
      no nieźle!
    • Gość: Stefan Re: Minibusy - Alternatywa IP: 195.117.14.* 18.04.02, 13:34
      Mnie też się podoba, pofantazjować można.
    • Gość: noname Re: Minibusy - Alternatywa IP: green.d* / 10.9.60.* 18.04.02, 14:37
      pomysł nie jest nowy. Lansował go ze 20 lat do tyłu Tygodnik Piotrkowski (o ile
      dobrze pamiętam tytuł)
      • Gość: jajo14 Re: Minibusy - Alternatywa IP: 195.117.14.* 18.04.02, 15:14
        Skoro pomysł nie jest nowy to może rozwijajmy go. A nóż może coś wymyślimy.
        Potrzeba jedynie ułożenie ok. 8-9 km szyn, postawienie trakcji elektrycznej i
        zakup ok. 4 składów tramwajowych - prawda, że proste.
        • schab Re: Minibusy - Alternatywa 22.04.02, 08:08
          ponieważ ul. Sulejowska jest strasznie zatoczona uważam, że lepszym
          rozwiązaniem będzie metro biegnęce od FMG poprzez centrum rejon ul. Słowackiego
          a następnie pod starym miastem, os. Wyzwolenia i dalej do Bugaju.
          • jasiu74 Re: Minibusy - Alternatywa 26.04.02, 10:51
            ja mysle ze jedna linia to zdecydowanie za malo, np miedzy 15 a 16 kiedy
            urzedasy wychodza z biur to korek w metrze murowany - ja proponuje dwi a nawet
            TRZY linie metra
            • schab Re: Minibusy - Alternatywa 26.04.02, 10:57
              im więcej tym lepiej!
    • Gość: jajo14 Re: Minibusy - Alternatywa IP: 195.117.14.* 26.04.02, 11:05
      Ja proponuję coś na kształt niemieckich S-bahn-ów. Czyli trzeba tak czy inaczej
      budować tory. Proponuję inwestora - Zarząd Miasta. Niech bogaci budują.
      • schab Re: Minibusy - Alternatywa 26.04.02, 11:07
        Biorąc pod uwagę natężenie ruchu na 12 P-ków - Sulejów może pociągnąc jedną
        nitkę na Podklasztorze.
        • Gość: go Re: Minibusy - Alternatywa IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.04.02, 23:11
          ale jazda!
          wiecie co ilekosztuje metr torowiska?
          jakieś 20000
          • hiro Re: Minibusy - Alternatywa 27.04.02, 23:41
            Gość portalu: go napisał(a):

> ale jazda!
            > wiecie co ilekosztuje metr torowiska?
            > jakieś 20000

SPOKO NIE DENERWCIE SIĘ! go jest OK!NARA!
            POZDRO hiro
          • Gość: ula_ Re: Minibusy - Alternatywa IP: 2.4.STABLE* / *.teleton.pl 29.04.02, 16:40
            Gość portalu: go napisał(a):

> wiecie co ilekosztuje metr torowiska?
            > jakieś 20000

Jestem tylko ciekawa co tam tyle kosztuje?!
            Może się i nie znam na torowiskach i tramwajach, więc zdumiewają mnie koszty, też
            słyszałam, że bardzo drogi to interes.
    • jasiu74 Re: Minibusy - Alternatywa 28.04.02, 21:16
      generalnie mozemy sobie dalej fantazjowac, ale zdaza sie ze ktos wpada tu z
      innego miasta, wiec mam propozycje NIE KOMPROMITUJMY SIE
      • Gość: Stefan Re: Minibusy - Alternatywa IP: 195.117.14.* 29.04.02, 13:21
        Chyba ten wątek służy temu, żeby sobie porobić jaja, więc qrwa niech będzie
        dalej tak niepoważnie jak niepoważne i burackie są minibusy.
        • jasiu74 Re: Minibusy - Alternatywa 29.04.02, 19:50
          wiec zazanacz w kazdym swym poscie ze jestes fantasta
          • schab Re: Minibusy - Alternatywa 30.04.02, 11:52
            może TGV aby było szybciej i przyjemniej
      • hiro Re: Minibusy - Alternatywa 01.05.02, 02:13
        jasiu74 napisał(a):

> generalnie mozemy sobie dalej fantazjowac, ale zdaza sie ze ktos wpada tu z
        > innego miasta, wiec mam propozycje NIE KOMPROMITUJMY SIE
        dobra!nie to nie!
        niech schab/wspaniały forumowicz/nas więcej nie zaprasza!
        ja spadam od Was na zawsze!/jesze tylko nowy ... walnę.
        pozdro hiro/ostatnie/

• schab Re: Minibusy - Alternatywa 02.05.02, 09:01
          Spokojnie, bez nerwacji. Zawsze jesteście mile widziani i słyszani!
    • michal_el Pozdrowienia z Elbląga 31.10.02, 21:10
      Gość portalu: jajo14 napisał(a):

>
      > Taki np. Elbląg czy Grudziądz mają swoje tramwaje.

Co to znaczy taki Elbląg czy Grudziąc?

Byłem w waszym mieście w tym roku i dwa lata wcześniej, te wasze minibusy są
      naprawdę kompromitujące, poza tym wygląd miasta, rynku, zresztą sami wiecie
      jak jest, jakie macie władze w tym mieście??? Oni nie widzą jak jest???, co
      prawda na Słowackiego nawet leży kostka, która się już w niektórych miejscach
      zapada, to chyba jedyne co zrobili wasi radni. Stan wszytskich ulic u was jest
      żenujący (poza nowym odcinkiem Sikorskiego), każda ma koleiny, dziury. Nie
      sposób przejśc ulicą gdy pada deszcz, żeby nie być ochlapanym przez
      przejeżdzające samochody. Poza tym bezpieczeństwo w waszym mieście, spacerując
      wieczorem po waszym mieście nie można czuć się bezpiecznie. Radni Piotrkowa
      powinni zając się estetyzacją centrum miasta, powinny być odnawiane kamienice
      wzdłuz Słowackiego, a tymbardziej Rynek powinien u was tętnić życiem. Brakuje
      u was dobrych pubów, restauracji. Po prostu nie ma miejsca gdzie można dobrze
      i niedrogo zjeść. Statystyki dla Waszego miasta też kiepsko wygladają, bardzo
      dużo ludzi po prostu odjeżdza z Piotrkowa, od kilku lat liczba mieszkańców
      Waszego miasta spada.
      Życzę poprawy sytuacji w Waszym mieście.
      Pozdrawiam

P.S zlikwidujcie te minibusy i zainwestujcie w tramwaje.
      • Gość: colo Re: Pozdrowienia z Elbląga IP: 195.117.14.* 04.11.02, 08:40
        Jestem mieszkańcem Piotrkowa od urodzenia, tj. od ładnych paru lat. To co
        powiedziałeś o naszym mieście, to niestety prawda w 100 % i jeżeli kogoś
        zabolałyby Twoje słowa, niestety musiałby się pogodzić z prawdą. Stan Starówki,
        Słowackiego i wielu innych miejsc w Piotrkowie jest kompromitujący. Minibusy to
        odrębna kwestia. Np. dla mnie i wielu innych minibusy powinny zostać
        zlikwidowane, a co najwyżej powinno się nimi przewozić buraki na targ. Jest też
        niestety spora grupa ludzi, dla których minibusy są zbawieniem, czymś, bez
        czego nie wyobrażają sobie Piotrkowa. Tacy ludzie wg. mnie nie wychylili nigdy
        nosa dalej niż do Sulejowa (z całym szacunkiem dla tego malowniczego
        miasteczka) i stąd wydaje im się, że gdzie indziej może być podobnie. Ale
        niestety wystarczy pojechać do kilku innych miast zbliżonych wielkością do
        Piotrkowa i porównać sobie. Starówki są poodnawiane, jeżdżą nowoczesne
        autobusy, kamienice mają nowe elewacje, itp. Aż przyjemnie pospacerować. O
        pubach, restauracjach nie wspominam, bo takowych w Piotrkowie prawie nie ma,
        pomijając pojedyncze placówki. O naszych władzach nie chcę się wypowiadać, bo
        mógłbym być bardzo niegrzeczny i niecenzuralny. Jest to po prostu grupa
        skostniałych starszych ludzi, dla których najważniejszą sprawą jest ŚWIĘTY
        SPOKÓJ. Nie wychylać się, siedzieć spokojnie to ich motto. Niestety taki sam
        jest obecny (mam nadzieję, że jeszcze tylko przez tydzień)prezydent Pol. Dla
        niego wszystko jest niemożliwe, wciąż powołuje się na istniejące prawo. A
        miasto, przepraszam za wyrażenie dziadzieje. A najgorsze jest to, że wszyscy
        narzekają, że jest źle, biednie, a pan Pol ma wciąż olbrzymie poparcie
        społeczeństwa Piotrkowa. I to w tym wszystkim jest żałosne. Dzięki za
        konstruktywną krytykę. Pozdrawiam
      • schab Re: Pozdrowienia z Elbląga 04.11.02, 14:10
        może kolega w takim duchu napisał by coś o elblągu. byłem i widziałem. tylko
        stary rynek odnowiony za pieniądze z unii i 30 % bezrobocie.
        • Gość: michal_el Re: Pozdrowienia z Elbląga IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 09.11.02, 16:24
          schab napisała:

> może kolega w takim duchu napisał by coś o elblągu. byłem i widziałem. tylko
          > stary rynek odnowiony za pieniądze z unii i 30 % bezrobocie.

Kolego drogi Starego Rynku jeszcze nie odnowiono - mówimy oczywiście o
          nawierzchni ulicy i chodnikach.

Jeżeli jest coś za pieniądze unii robione to jest to tylko wsparcie. UNIA NIE
          DAJE 100%, a nawet 50%, miasto dostaje może jakieś 20%. Dzięki takim dotacjom
          można o wiele więcej zrobic. A dostać dotację z UE to też nie tak łatwo.
          • Gość: michal_el Re: Pozdrowienia z Elbląga IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 09.11.02, 16:31
            Gość portalu: michal_el napisał(a):

> schab napisała:
            >
            > > może kolega w takim duchu napisał by coś o elblągu. byłem i widziałem. tyl
            > ko
            > > stary rynek odnowiony za pieniądze z unii i 30 % bezrobocie.
            >
            > Kolego drogi Starego Rynku jeszcze nie odnowiono - mówimy oczywiście o
            > nawierzchni ulicy i chodnikach.
            >
            > Jeżeli jest coś za pieniądze unii robione to jest to tylko wsparcie. UNIA
            NIE
            > DAJE 100%, a nawet 50%, miasto dostaje może jakieś 20%. Dzięki takim
            dotacjom
            > można o wiele więcej zrobic. A dostać dotację z UE to też nie tak łatwo.

P.S Bezrobocie jest w całej Polsce, w Piotrkowie też nie za bardzo jest z tym
            dobrze. Bezrobocie w Elblągu noie wynosi 30% tylko poniżej 20%. Ale nie jest
            to żadne pocieszenie.
            Na szczęście budowa nowego terminalu portowego, czy budowa sieci
            światłowodowej zmieni ten stan w Elblagu na lepszy.
    • Gość: xxx Re: Minibusy - Alternatywa IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 00:45
      lepiej niech władze waszego miasta przeznaczą kase na MZK, moim zdaniem w
      Piotrkowie jest za mało autobusów, nie wszędzie można nimi dojechac i jeżdżą
      nieregularnie. dobra i niedroga komunikacja miejska wyparła by z ulic piotrkowa
      minibusy. a potem można zastanowić się nad tramwajami.
      pozdrawiam...
    • Gość: xxx Re: Minibusy - Alternatywa IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 00:47
      pozdrawiam...
    • Gość: xxx Re: Minibusy - Alternatywa IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 00:48
      pozdrawiam...
      • Gość: colo Re: Minibusy - Alternatywa IP: 195.117.14.* 04.11.02, 15:18
        Najlepszym sposobem walki z dziadostwem (minibusami) jest zainwestowanie w
        tabor komunikacyjny MZK. Tylko oczywiście nie ma na to pieniędzy. W Piotrkowie
        kupuje się 1 autobus na 3 lata i to głównie z kasy różnych funduszy. Jeżeli z
        taką prędkością będzie modernizowany tabor MZK, za 5 lat znikną nie minibusy, a
        autobusy MZK. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka