Dodaj do ulubionych

Pomnik E. Gierka

17.02.05, 09:40
Fragmenty wypowiedzi z Tygodnia Trybunalskiego:

"Lata 70. i 80. najbardziej utrwalily sie w naszej pamieci (...) Byly to
swietne lata dla Polski, nastapil rozwoj kultury, gospodarki"

Boguslaw Jakubowswki - Kolo Weteranow Lewicy

"Edward Gierek to czlowiek, ktory zapisal sie zlostymi zgloskami w historii
naszego kraju (...) Skoro Mickiewicz i Slowacki moga miec pomniki w roznych
miastach, to dlaczego Gierek mialby nie miec"

Grzegorz Adamczyk - wicestarosta piotrkowski

Szkoda slow na komentarze. Jak mozna pisac, ze w latach 70 i 80 kwitla
gospodarka. I jak mozna porownywac przedstawiciela zbrodniczej organizacji
przestepczej do Mickiewicza czy Slowackiego. Szkoda, ze Piotrkow - miasto o
tak bogatej tradycji, reklamowane jako "kolebka parlamentaryzmu i demokracji"
czci zbrodniarzy (od razu odpowiadam: wiem, ze pewnie Gierek nikogo nie zabil
wlasnymi rekoma).
Obserwuj wątek
    • szch69 Re: Pomnik E. Gierka 17.02.05, 09:56
      Mowa oczywiscie o planach postawienia w Piotrkowie pomnika E. Gierkowi. Choc
      pewnie wiekszosc sie domyslila ;)
    • vinci2 Żenada, żenada, żenada, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 20:44
      Jak przeczytałem ten post szch69 to dostałem gęsiej skórki.
      Cóż kwitło w tych latach????
      Ja pamietam te czasy!!!
      Kwitły kolejki, kolejki, kolejki.
      A może ten rozkwit i świetne lata nastąpił w Stanie Wojennym??
      Pałując ludzi i wyprowadzając czołgi na ulicę generłowie PRL dbali o rozkwit
      Polski!!!!!!
      Tego " "Edward Gierek to czlowiek, ktory zapisal sie zlostymi zgloskami w
      historii naszego kraju (...) Skoro Mickiewicz i Slowacki moga miec pomniki w
      roznych miastach, to dlaczego Gierek mialby nie miec" - nawet nie warto
      komentować bo to tak jakby porównano Urbana do Jana Nowaka Jeziorańskiego!!
      Z jednej strony karierowicz i cwaniak natomiast z drugiej patriota!!

Żenada, żenada, żenada !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • szch69 Re: Żenada, żenada, żenada, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 21:38
        Ja nie pamietam tych czasow (urodzilem sie w 83), no moze mam przeblyski jak
        mama budzila mnie o 4 nad ranem zeby sie ustawic w kolejce za cukrem :)
        Ale ogladam telewizje, czytam artykuly, nasluchalem sie opowiadan starszych ode
        mnie osob i za nic w swiecie nie chcialbym zyc w w tym strasznym systemie. A
        teraz chca im pomniki stawiac...
        • vinci2 Re: Żenada, żenada, żenada, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 21:55
          Wiesz szch69 Ty przynajmniej starasz się dowiedzieć jak było kiedyś w
          przeciwieństwie do niektórych młodych osób, które np. w jednym z sondaży
          stwierdzają (55%) że Niemcy też zostali skrzywdzeni podczas II wojny światowej!!!
          Normalnie ręce opadają!!
          Tak samo z latami 70-tymi i 80-tymi.
          Naprawdę Polska była wtedy krainą mlekiem i miodem płynącą.
          Pomarańcze na święta (Gomułka twierdził od zawsze że niepotrzebne są nam owoce
          cytrusowe bo mamy kapustę), ocet w sklepach, czołgi i wojsko na ulicach, godzina
          policyjna, inwigilacja, inwigilacja, inwigilacja!!!

Ach to były czasy Panowie, jeśli tak Wam do nich tęskno proponuję przeprowadzkę
          na Białoruś!
          • szch69 Re: Żenada, żenada, żenada, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 21:58
            Spedzilem kiedys tydzien na Bialorusi i nie podobalo mi sie... :) W pewnym
            sklepie spozywczym jedyne co bylo na stoisku miesnym to kurze lapki :) Nie
            mowiac juz o milicji z karabinami co 5 metrow.
            • mich55 Re: Żenada, żenada, żenada, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 22:03
              Do Przewodniczącego Rady wpłynął wniosek o zmianę nazwy rodnda na Rondo
              Sulejowskie.
              Jeszcze nie skierowałem wniosku do komisji.
              Proszę Państwa o opinie. To jest premiera informacji.
              M. Rżanek
              • szch69 :))) 17.02.05, 22:17
                Ja jestem 1000 razy na tak :)
              • vinci2 Stanowcze TAK 17.02.05, 22:25
                Jestem stanowczo ZA!!!
                Ciekawi mnie kto jest tym inteligentnym człowiekiem lub ludźmi próbującym zmyć
                hańbę jaki zafudowała nam grupka (tu przepraszam za słowo) IDIOTÓW.

Popieram Panie Michale.
            • coloquez Re: Żenada, żenada, żenada, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.02.05, 08:34
              Ja kiedyś byłem w jednej knajpce przygranicznej na Białorusi. Wiecie w czym
              podawali piwo? Nie zgadniecie :-) .... w słoikach (chyba po jakiś sałatkach)
              haha
    • malywielki Re: Pomnik E. Gierka 18.02.05, 12:15
      Każdy zrobił coś dla Polski. Gierek zrobił wiele dobrego i trochę złego.
      Uważam, że powinno byc miejsce dla niego w naszym mieście wpostaci pomnika
      • szch69 Re: Pomnik E. Gierka 18.02.05, 12:52
        Ja sie wylaczam z tej dyskusji, co sie bede stresowal...
        • szch69 Re: Pomnik E. Gierka 18.02.05, 12:58
          Co zrobil Gierek dla Polski? "Zaciagnal niesplacalne kredyty na zachodzie,
          ktore doprowadzily do zalamania gospodarczego", jak przeczytalem w notce
          biograficznej.

Pomijam juz poruszana przeze mnie kwestie, ze byl przedstawicielem
          totalitarnej, zbrodniczej organizacji, ale wzgledy moralne moga do niektorych
          nie przemawiac.
      • vinci2 Re: Pomnik E. Gierka 18.02.05, 16:41
        Jasne Urban też zrobił wiele dla Polski, wydaje Tygodnik NIE ;)
        Jaruzelski też zrobił i Kiszczak również.

Tylko co dobrego???????????????????
        Wypuszczenie wojska na gornikow to cos dobrego????

Chyba jestes nastolatkiem malywielki wiec poczytaj troszke artykulow o latach
        totalitaryzmu komunistycznego.
        • noname10 Re: Pomnik E. Gierka 20.02.05, 00:00
          a ja pamiętam jeszcze czasy Gomółki i mam porównanie z późniejszymi. Gierek
          jako taki ma również moim zdaniem zasługi. Przede wszystkim otworzył Polskę na
          Zachód. Może w błędny sposób kupując licencje, ale spowodowało to wyjazd co
          prawda "uprzywilejowanych" ludzi na Zachód. Coś tam zobaczyli, coś
          opowiedzieli. proszę nie zapominać, że od 1974 roku można było wyjeżdżać do
          niektórych krajów na dowód Czyż to nie przełom ? Zaczęła docierać prasa
          zachodnia. Pamiętajmy, że w Piotrkowie w od 1974 roku do 1979 powstało całe
          osiedle 35 Lecia - słynne dożynki. Nie zdołał jednak zapobiec Radomiowi -
          słynne ścieżki zdrowia, prześladowaniom opozycji itd. Przy tym wszystkim trzeba
          pamiętać, że każdy wszędzie i zawsze działa w jakimś otoczeniu, wśród
          określonych ludzi i układów. MOże czasem lepiej zrezygnować niż brać udział,
          ale kto wie gdyby Gierka nie było, byłby np. Moczar, a wtedy cofnęlibyśmy się
          wiele lat do tyłu w państwie policyjnym. Myślę, że Gierek nie odpowiada za stan
          wojenny, i puste półki z octem. To następna ekipa, chcąca udowodnić że to wina
          poprzedników i Solidarności.
          Pisząc to co powyżej nie chcę powiedzieć, że człowiek ten zasługuje na na
          nazwanie jego imieniem ulicy, placu, ronda czy wystawieniu pomnika, ale jak to
          mówią należy "oddać co cesarskie cesarzowi, bogu co boskie"
          • witoldk2 Re: Pomnik E. Gierka 20.02.05, 12:05
            Zgadzam się w całej rozciągłości z noname10, dopowiem jedynie, że apeluję do
            ludzi rozsądku, aby jednak nie pomagali Edwardowi Gierkowi, że moim zdaniem
            należy usunąć nazwę z rzekomego rodna Sulejowskiego. Edward Gierek to oryginalny
            przykład BMW – dla młodych - bierny mierny i wierny. To nie jest postawa, która
            można się chwalić. Tak napisałem o pomyśle w 2001 roku
            kowalczyka.freefronthost.com/articles.php?id=37
            • kregi Re: Pomnik E. Gierka 20.02.05, 12:38
              Ja chociaż Gierka nie pamiętam, czego nie żałuje to uważam że najpotężniejszy
              jego błąd to przeinwestowanie. Biorąc pod uwagę wszystkie czyniki można by
              wysnuć teorie że właśnie ekipa Gierka przyczyniła się pośrednio do rozwalenia
              komunizmu. :-))
              Bo co on robił brał kredyty jak leci budował to przyznaje ale wiele tych
              pieniedzy poszło w błoto do tej pory mosty nie skonczone straszą nie tylko koło PT.
              A późniejsze czasy to konsekwencja tych kredytów które zachód tak nam dawał,
              należało spłacać kredyty odsetki odsetki od odsetek itd.... podwyżki w kraju
              niezadowolenie to wszystko to konsekwencje. To tyle jesli chodzi o gospodarke.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka