Dodaj do ulubionych

Pomnik towarzysza G.....

03.03.05, 11:55
Z tego co slyszalem grupa oszolomow z jakiegos "Kola Weteranow Lewicy" chce
postawic w Piotrkowie pomnik G... To jest dopiero pomysl... nie dosc ze wstyd
ludziom za rondo G... to jeszcze postawia mu pomnik. Ja w takim razie
proponuje zeby przemianowac jakies osiedle na os. im. G..., albo lepiej po co
sie rozdrabniac przemianowac Piotrkow Trybunalski na Gierkow Zadluzalski ;).
Oczywiscie proponuje zrobic to wszystko na kredyt ktory nastepne pokolenia
beda splacac, nawet wtedy, gdy po pomnikach osiedlach i innych rzeczach slad
nie zostanie...
Obserwuj wątek
    • panbrzydki Re: Pomnik towarzysza G..... 03.03.05, 12:08
      No a kto sekunduje i wspiera oszołomski pomysł postawienia Gierkowi pomnika w
      Piotrkowie? Radni SLD stoją za tym murem, a ponadto wicestarosta SLD Grzegorz
      od Adamczyków, wicewojewoda SLD Artur od Ostrowskich, poseł SLD Bogdan od
      Bujaków...
      • palecsprawiedliwy Re: Pomnik towarzysza G..... 09.05.05, 11:32
        Spoczywającemu w pokoju Gierkowi Edwardowi spokój wy już dajcie. Nie szargajcie
        niczym barbarzyńcy pamięcią i imieniem Zmarłego, bo kżdy z was śladem Jego
        podąży i rychło w proch się obróci. Tako wam rzeczę.
    • mastakila1 Re: Pomnik towarzysza G..... 03.03.05, 21:19
      Robimy pierwszego flash moba w mieście. Sobota 5 marca 12.00 - 12.05 na rondzie
      sulejowskim. Niesiemy obarzanki papieru toalet. na szyji i wieszamy na tow.
      Gierku!!!
      • augustyn8 Re: Pomnik towarzysza G..... 03.03.05, 22:19
        Witam mastakila1 z organizacji POzdrawiam. Flash mob wolne tłumaczenie dla
        niezorientowanych - błyskawiczny tłum- dosłownie tytułem wyjaśnienia -Flash
        mob - to duża grupa ludzi, która zbiera się w zazwyczaj we wcześniej ustalonym
        miejscu, wykonuje trwającą krótko akcję (działanie) i szybko się rozchodzi.I
        takie będą też efekty całej tej akcji. Poprzednia 1,5 roku temu nic nie
        zmieniła i ta będzie tylko potwierdzeniem słabości organizacji POzdrawiam.
    • szch69 Re: Pomnik towarzysza G..... 04.03.05, 09:06
      Trzeba poczekac az te przesiakniete komuna i stalinizmem dziadki z kola
      weteranow lewicy wymra. Innego wyjscia nie ma. Na nich juz nie ma ratunku. Ich
      mozgi sa za bardzo wypaczone.
      Ostatnio wpadli na pomysl, zeby zachodni fragment obwodnicy nazwac Aleja Armii
      Ludowej.
      • husky78 Re: Pomnik towarzysza G..... 13.03.05, 19:05
        slyszalem, ze flash mob jaki sie odbyl na "gierku", cieszyl sie wielkim
        powodzeniem i pomnik z wisiorow papieru toaletowego wraz z kartkami z tamtych
        czasow i podobizna I sekretarza, zniknal, podobno zabrali go starzy dzialacze
        teraz pod nazwa Weteranow Lewicy...
        • maddox84 Re: Pomnik towarzysza G..... 15.03.05, 11:22
          Szkoda ze mnie akurat nie bylo w miescie bo sam bym sie chetnie przylaczyl :)
          • aksa Re: Pomnik towarzysza G..... 16.03.05, 12:55
            Ten flash mob naprawdę się odbył? nic nie słyszałam. Też bym pobiegła z tym
            papierem :) Tylko skąd dziś wziąć papier w obwarzankach, chyba samemu trzeba
            nawijać :)
            pozdr.
            • husky78 Re: Pomnik towarzysza G..... 17.03.05, 13:38

aksa napisała:
              > Ten flash mob naprawdę się odbył? nic nie słyszałam.

W Piotrkowie odbył się happening przeciwko budowie pomnika Edwarda Gierka
              Grupa młodych Piotrkowian zorganizowała na rondzie im. Edwarda Gierka happening
              podczas, którego na skrzyżowaniu postawiono instalację z portretem dawnego
              pierwszego sekretarza partii. W ten sposób uczestnicy spotkania manifestowali
              sprzeciw wobec projektu budowy w mieście pomnika Gierka. Na spotkanie
              przyniesiono także powiązane sznurkiem rolki papieru toaletowego i kartki
              żywnościowe, które zawieszono na instalacji zrobionej z listewek i styropianu.
              Uczestnicy happeningu podkreślali, że ich instalacja kosztowała jedynie 10
              złotych, jest tania i funkcjonalna, nie jak pomnik, który kosztuje 130 tysięcy
              złotych. Po raz pierwszy w Piotrkowie Trybunalskim happening zorganizowano w
              formule tzw. flash mob. To wymyślony przez internautów sposób spotykania się. O
              ustalonej godzinie w jednym miejscu na kilka minut w określonym celu spotyka
              się grupa osób, które po chwili rozchodzą się. Tak też wyglądał dzisiejszy
              happening związany z planami budowy w Piotrkowie pomnika Edwarda Gierka.
              Źródło: radiolodz.pl

>Też bym pobiegła z tym papierem :) Tylko skąd dziś wziąć papier w
              obwarzankach, chyba samemu trzeba
              > nawijać :)
              > pozdr.

A co do papieru to bozia raczki i gl wke dala... ;-)
              3mka
    • sympatycy_gierka Pomnik towarzysza G..... 16.03.05, 18:47
      Nie emeryt:
      Jestem za postawieniem pomnika Edwardowi Gierkowi w moim mieście, gdyż to co
      zrobił dla Polski i Piotrkowa w latach 70-tych zasługuje na wyróżnienie go.

Student:
      Nie popieram organizatorów flash moba, chociaż mają prawo nie zgadzać się z
      pomysłem emerytów o lewicowych poglądach, ale nie wolno ich obrażać i czekać na
      ich śmierć. To są faktycznie dziadkowie, ale wnuczkowie powinni mieć wobec nich
      szacunek. Kto was tak wychował?

Dziadek:
      Mam wnuczków, kochają mnie i mają szacunek do ludzi starszych. To przerażające,
      że życzycie im rychłej smierci dlatego, że nie podoba się wam pomysł budowy
      pomnika Gierkowi. Gdybyście znali historię powojennej Polski i działalność
      Gierka to takich zyczeń emerytom - dziadkom byście nie składali.

Nauczyciel:
      Wstydzę się za was, ja ani nikt z waszych nauczycieli nie przekazywał wam
      takich poglądów.

Grupa bezrobotnych:
      Serdeczne dzięki inicjatorom budowy pomnika E. Girka. Temu człowiekowi nalezy
      się nie jeden, lecz wiele pomników. To był przywódca działający dla dobra
      narodu. Chwała mu za wszystko co zrobił.
      • maddox84 Re: Pomnik towarzysza G..... 17.03.05, 09:59
        Hahahaha :)
        • murcek Re: Pomnik towarzysza G..... 17.03.05, 11:50
          Nie wiem czy zdajecie sobie sprawe z faktu, ze dla wielu czasy Gierka byly
          olbrzymia szansa awansu spolecznego, ktorego dzisiej juz nie maja! Wiec nie
          dziwie sie co poniektorym, ze ronia lezke za tymi czasami.
          A co do dlugow ery Gierka, to jestem pewien, ze roztrwonienie majatku
          narodowego w obecnych czasach "drapieznego kapitalizmu", dawno przekroczylo
          pulap tamtych dlugow.
          • maddox84 Re: Pomnik towarzysza G..... 17.03.05, 19:47
            Ale tu nie chodzi o licytowanie sie na rozgrabianie i zaciaganie kredytow...
            chodzi o to ze te pieniadze nie zostaly zainwestowane tak jak powinny i przez
            to Polska stracila jako kraj. Jasne ze nielicznym sie polepszylo ale po
            pierwsze na kredyt (a tak kazdy potrafi) a po drugie na chwile (to jakby wynika
            z istoty kredytu przejedzonego)... Dlatego niech go sobie uwazaja za
            osobistego "wybawce" ale niech nie robia z niego czlowieka ktory zasluzyl sie
            czyms wielkim dla kraju bo tylko tacy zasluguja by im stawiac pomniki !!!
      • trincers Re: Pomnik towarzysza G..... 18.03.05, 18:05
        Witam serdecznie.
        To nie problem napisac w imieniu kilku osob, sam moglbym zrobic to samo, ale
        jest to stojaca na najnizszym poziomie manipulacja. Widocznie Waszym dziadkom,
        babciom i Wam samym za czasow Edwarda Gierka bylo dobrze i korzystaliscie z
        przywilejow. Widac musieli byc blisko wladzy...
        Czy Ci sami ludzie mieli szacunek dla swoich kolegow i kolezanek z tamtych
        czasow jak Ci drudzy stali cale noce w kolejkach po produkty pierwszej
        potrzeby??? Naprawde Wam tego brakuje??? Pamietacie kto i kiedy wprowadzil
        takie dobrodziejstwo jak KARTKI?!
        Pozdrawiam i proponuje zapoznac sie z historia.
    • kilwater3 Ale jaki efektowny ma być. 19.03.05, 00:49
      Projekt jest taki ciekawy i nowoczesny, że krytycy sztuki pomnikowej, pieją z
      zachwytu. Jakieś rury, ostrosłup i na to wszystko snop światła. Skąd tyle
      nowatorstwa w gronie weteranów (lepszą nazwą dla tej organizacji będzie:
      fanatycy Edwarda Gierka)
      Za klika lat zmieni się nazwę ronda, przy okazji zmieni się patrona pomnika -
      tylko wstyd zostanie. Jest też chichot historii w tym, że dwadzieścia pięć lat
      temu powstała Solidarność, na którą towarzysze z KC zareagowali "wykopaniem"
      pierwszego, potem nawet biedaka internowali, ale to już inna bajka.
    • e2rad Re: Pomnik towarzysza G..... 25.03.05, 23:05
      Ciesze sie ze oszolomy z lewicy przycichli! Miejmy nadzieje ze juz
      zrezygnowali z pomyslu budowania momnika tow. Pozdrawiam organizatorow flech
      moba!!!! Weterani lewicy te czasy juz Wam nie wroca i Bogu za to dzieki!!
    • smdpiotrkow kolejna prośba do p. Rżanka 08.05.05, 16:21
      Stowarzyszenie "Młodzi Demokraci" w Piotrkowie Tryb. zwraca się z kolejna
      prośbą do przewodniczącego Rady Miasta p. Michała Rżanka o o podjęcie uchwały
      dotyczącej zmiany nazwy ronda tow. Gierka na uniewersalna nazwę rondo
      Sulejowskie!
      • wisimito Re: kolejna prośba do p. Rżanka 08.05.05, 19:18
        To do Rżanka się zwracacie? Przeciez macie w Radzie swoich przedstawicieli - p.
        Chrzęst i p. Małolepszego. Zwróćcie sie do nich niech wystapią z inicjatyww
        uchwałodawczą. Chyba, że nie wiedzą, co takiego ta inicjatywa uchwalodawcza.
        Dotychczas chyba za bardzo sie w tej Radzie nie przepracowywali. Przynajmniej
        nic o tym nie słychać.
        • husky78 Re: kolejna prośba do p. Rżanka 09.05.05, 15:32
          wiec zrobcie to wkoncu,
          niech rajcy miejscy przedstawia takowy wniosek na radzie,
          bo dotychczasowe drogi formalne,
          czytaj wnioski do przewodniczacego rady, nic nie przyniosly
          tylko wpadly do szuflady!..
          a kto wie,
          moze po moskiewskich wydazeniach wreszcie nadszela odpowiednia chwila,
          a ludzie przebudza sie z letargu i przejza na oczy...

pozdrawiam ;-)

ps. a ja glosuje na TUSKA!
    • mastakila Re: Pomnik towarzysza G..... 16.05.05, 08:40
      1 czerwca głosowanie nad zmianą nazwy ronda tow.Gierka!!!!Radni wznieście sie
      ponad podziałami!
    • zjawiskowa Gierkogród Trybunalski 16.05.05, 23:54
      maddox84 napisał:

> Z tego co slyszalem grupa oszolomow z jakiegos "Kola Weteranow Lewicy" chce
      > postawic w Piotrkowie pomnik G... To jest dopiero pomysl... nie dosc ze wstyd
      > ludziom za rondo G... to jeszcze postawia mu pomnik. Ja w takim razie
      > proponuje zeby przemianowac jakies osiedle na os. im. G..., albo lepiej po co
      > sie rozdrabniac przemianowac Piotrkow Trybunalski na Gierkow Zadluzalski ;).
      > Oczywiscie proponuje zrobic to wszystko na kredyt ktory nastepne pokolenia
      > beda splacac, nawet wtedy, gdy po pomnikach osiedlach i innych rzeczach slad
      > nie zostanie...

Jako aktywna działaczka piotrkowskiego Koła Weteranów Lewicy domagam się od
      władz miasta zmiany nazwy z: Piotrków Trybunalski na Gierkogród Trybunalski !
    • tatowy2 Re: Pomnik towarzysza G..... 20.05.05, 22:41
      nie wiem czy to jeszcze ktos bedzie czytal powiem jedno nie lubie komuchw
      pan bujak i reszta tzw obroncy ludu dali ciala powinni odejsc w niebyt
    • batnarade Re: Pomnik towarzysza G..... 20.05.05, 23:39
      Doszły mnie słuch iż przewodniczący naszej zaszczytnej rady ma na celu
      wprowadzić uchwałę zmieniającą nazwę naszego ronda.
      Ale.
      Po pierwsze uważam iż nasza wielka rada powinna zająć się ważniejszymi sprawami
      społecznymi niż zmiana patrona ronda .
      Po drugie uważam iż JAKI PATRON TAKIE RONDO !!!!!!!!
      • maddox84 Re: Pomnik towarzysza G..... 24.05.05, 10:05
        Nie zgadzam sie z Toba. Ta nazwe trzeba zmienic bo jest obciachowa :) mi jest
        wstyd jak ludzie kojarza moje miasto z rondem Gierka :(
    • mastakila Re: Pomnik towarzysza G..... 27.05.05, 22:02
      Już 1 czerwca pożegnamy tow. Gierka!!!!!!!!!!
      • trincers Re: Pomnik towarzysza G..... 31.05.05, 09:58
        Jeszcze tylko jeden dzien tow. Gierka na rondzie. Mam nadzieje ze spelnia sie
        twoje slowa mastakila.
        • danwar1 Re: Pomnik towarzysza G..... 05.07.05, 18:45
          Jeśli już, to lepiej bułoby nazwać to rondo jakoś konkretniej - a nie rondo
          Sulejowskie. Mamy już ul. Sulejowską, więc po co dublować?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka