Dodaj do ulubionych

płatne drogi

IP: green.d* / 10.9.60.* 22.08.02, 13:48
w dzisiejszej Rzeczpospolitej jest mapka płatnych dróg. No i Piotrkowianie (o
ile pomysł nabierze ram prawnych) chcąc nie chcąc będą musieli wykupić
winietkę. Prawie wszystkie drogi z Piotrkowa są w projekcie płatne. Bez opłat
jesr droga do Łasku, Koluszek, Koła, Woli Krzysztoporskiej i stara droga do
Katowic. A do Sulejowa za winietką. Na temat samej idei nie będę się
wypowiadać.
Obserwuj wątek
    • Gość: noname Re: płatne drogi IP: green.d* / 10.9.60.* 23.08.02, 08:22
      Jeżeli chcesz powiedziec NIE nowemu podatkowi - wejdź na
      strone: winietki.triger.com.pl/ - i podpisz protest.
    • Gość: Colo Re: płatne drogi IP: 195.117.14.* 26.08.02, 14:09
      Coś mi się wydaje, że to kolejny podatek mający podreperować budżet centralny.
      Słyszałem dzisiaj w radio, że w celu obsługi programu winiet, powołana ma być
      spółka prawa handlowego. Moje pytanie jest jednak takie - kto znajdzie się w
      radzie nadzorczej i zarządzie takiej spółki? Podejrzewam, że koledzy partyjni
      pana premiera i spółki. To zresztą nie ma znaczenia z której partii, gdyż każda
      rządząca obsadza spółki swoimi. To jest jeden wielki syf! Spółka ma obracać
      kwotami rzędu ok. 3-4 miliardy EURO rocznie i ma zarządzać ok. 16 tys. dróg
      krajowych. I niech nikt nie zdziwi się, jak za jakiś okres czasu przybędzie
      luksusowych domów z basenami, a za parę lat NIK ujawni rażącą niegospodarność w
      zarządzie społki. Kogo to obchodzi? Ważne, że przeciętny zjadacz chleba znowu
      nabije kieszeń paru żałosnym politykom.
      • jasiu74 Re: płatne drogi 26.08.02, 18:24
        podobno winetka nie obejmuje miast grodzkich
        • Gość: noname Re: płatne drogi IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.02, 22:14
          winietka ma nie obowiązywać na terenie gminy, ale co z tego ? :-)(((
    • Gość: colo Re: płatne drogi IP: 195.117.14.* 27.08.02, 08:23
      A kto dzisiaj jeździ tylko po terenie miasta czy gminy? Chyba tylko autobusy
      MPK...
      • Gość: Kari Re: płatne drogi IP: *.proxy.aol.com 27.08.02, 21:25
        Heyka Wam!
        Tak sobie poczytuje o tych oplatach i widze tylko jedno-kolejne oszustwo.Colo
        powiedzial w sam raz ze ktos sie wzbogaci,ociewiscie nikt nie zostanie
        ukarany,przyjda nastepny i tak w kolko.
        Ja place podatek za samochod,dodatkowo codziennie 2$ place za highway.Wcioraj
        bylam bardzo zmeczona i sie pomylylam, wyjechalam na E-Z Pass bramke
        (elektroniczne rejestrowanie),zamiast 1$-teraz bede musiala zaplaczyc 200$
        mandat.Jezely nie zaplace ta kare,moga mi zawieszyc prawa jazdy.Tak ze bede
        musiala wyslac chek:((.Nawet jak na naszego standartu zycia,zarobki-to wcale
        nie jest mala kwota.Ale przynajmiej widze ze te pieniadze sa wydawane na
        wlasciwy cel.Drogi sa w bardzo dobrym stanie,oznakowanie jest doskonale,wokol
        jest czysto i trawa jest zawsze przystrzyzona.Duzo rzeci mi sie tutaj nie
        podoba,ale jezely chodzi o drog-super!
        Pozdrowka:))))
        • Gość: colo Re: płatne drogi IP: 195.117.14.* 28.08.02, 08:26
          Wiesz co Kari? Wiele mogę powiedzieć złego o USA, ale podziwiam porządek
          podatkowo-opłatowy w tym kraju. Uchylający się od płacenia podatków, wszelcy
          kombinatorzy są ścigani i zgnębieni, bez względu na to czy to jest biedny
          farmer John Smith czy też syn pana prezydenta. W Polsce jest masę cwaniaków
          robiących niesamowite oszustwa i przekręty finansowe. Cóż z tego, skoro urzędy
          skarbowe potrafią ścigać tylko przeciętnych zjadaczy chleba...Tzw. grube ryby
          biznesu w Polsce przynajmniej w połowie umoczeni są w interesy mafijne z
          pogranicza handlu prochami, kradzieży na wielką skalę, sutenerstwa, itp. syf.
          Powiedz mi jak to możliwe, że niektórzy ludzie w Polsce dorobili się w kilka
          lat fortun, na które w normalnych krajach pracuje się przez pokolenia. Wszelkie
          transformacje ustrojowe niosą ze sobą niebezpieczeństwo matactw, tym bardziej
          wszelkiego typu prywatyzacje narodowego majątku. Brr,aż mnie odrzuca na samą
          myśl.
        • Gość: noname Re: płatne drogi IP: green.d* / 10.9.60.* 28.08.02, 08:35
          jak już jesteśmy przy kosztach. U nas litr benzyny Pb95 kosztuje ok 3,27 zł tj
          ok 0,78$, czyli za średnią pensję 2061,95zł przed opodatkowaniem - do ręki
          1546,25zł można kupić 434 litry. A jak jest u Ciebie ? Myślę, że te 200$
          mandatu da się wyrównać niższą ceną benzyny. Ile płacisz innych opłat za
          używanie samochodu ? A dlaczego nie masz abonamentu lub karnetu na korzystanie
          z autostrady, czyżby czegoś takiego nie było ?
          Pozdrawiam
          • Gość: Kari Re: płatne drogi IP: *.proxy.aol.com 29.08.02, 02:26
            Gość portalu: noname napisał(a):

> jak już jesteśmy przy kosztach. U nas litr benzyny Pb95 kosztuje ok 3,27 zł
            tj
            > ok 0,78$, czyli za średnią pensję 2061,95zł przed opodatkowaniem - do ręki
            > 1546,25zł można kupić 434 litry. A jak jest u Ciebie ? Myślę, że te 200$
            > mandatu da się wyrównać niższą ceną benzyny. Ile płacisz innych opłat za
            > używanie samochodu ? A dlaczego nie masz abonamentu lub karnetu na
            korzystanie
            > z autostrady, czyżby czegoś takiego nie było ?
            > Pozdrawiam

Siemanko!
            Noname,odpowiadam na Twoje pytania.
            Galon paliwa(3.65 l.) 93 kosztuje 1.43-ostatnio podrozalo.Moge Ci powiedzic ile
            mam placone na godzine-min.17$,czasamy dochodzi do 28$ w zaleznosci od pracy.
            Wyplate mam co tydzen a moj maz pracuje jako podwykonawca(subcontractor)w
            amerykanskej firmy-placa co drugi tydzen ,dodatkowo ma prywatne zlecenia.
            Ja mam Chevy Lumina '97,moj maz Ford Windstar'98-rocznie placzyme 2400$
            obezpieczenia-nie jest malo.Oboje jezdzime highway do pracy.Mnie to kosztuje 2
            $,jemu w zaleznosci od odleglosci ale srednio 2$.
            Karnety tutaj nie ma.Jak wspomialam jest E-Z Pass,elektroniczne
            rejestrowanie,oplaty sa potracane z credit card.Mialam wykupic jeszcze rok temu
            ale byla wielka afera z nadplatach i zrezygnowalam.Okazalo sie ze byl blad w
            komputera i bardzo czesto bylo podwojne rejetrownie.Ociewiscie,zwrocono
            nadplaty.Zaznaczam ze w Stanach jest tylko kilka stany gdzie sa platne
            drogi,akurat w moim jest-niestety.Moja szefowa co dziennie przejezda przez
            G.Washington Bridge,koszt-8$.Wszystkie mosty i tunele laczace Manhattan z NJ i
            Brooklyn sa platne,4-9$.W ciagu doby prez GWB przejezda okolo 80 tys.
            pojazdow,wplywy maja ogromne ale i stan drog jest bardzo dobry.Jest jedna firma
            ktora sprawuje nadzor nad calego transportu(kolej,metra,higway,statki)i nikt
            nie ma prawa nia rzadzic-any burmistrz,ani rada miasta.
            Tak to mniej wiecej wyglada.A kare bede musiala zaplaczyc,tylko jeszcze moj maz
            o tym nie wie:(((
            Pozdrowka!
            • Gość: noname Re: płatne drogi IP: green.d* / 10.9.60.* 29.08.02, 08:59
              Dzięki Kari za info.
              Zapytam jeszcze czy kwoty płacy na godzinę to przed czy po opodatkowaniu ?
              Chyba nie było napisane ile ma kosztować winietka za korzystanie z dróg. Otóż
              ma kosztować 180 zł rocznie. Nie jest to astronomiczna kwota, ale... Po
              pierwsze był kiedyś podatek drogowy płacony rocznie i został włączony do ceny
              paliwa w postaci podatku akcyzowego (podatek akcyzowy nakładany jest na towary
              luksusowe, używki, benzynę), ginie on w czeluściach budżetu który jest dziurawy
              i są pilniejsze wydatki. Po drugie nie ma pewności czy i ile z tych 180 zł
              trafi na budowę dróg.
              Co do podanych przez Ciebie cen to za godzinę pracy (17$) Ty możesz kupić 43,4
              l paliwa, a w Polsce 2,78 l. Myślę, że jest to bardzo duża dysproporcja,
              natomiast ubezpieczenie samochodu wartości ok 5000$ rocznik 97 kosztuje po
              uwzględnieniu wszystkich zniżek za bezszkodową jazdę ok 1300 zł czyli prawie
              cała średnia pensja. Gdyby dodać te 180 zł to będzie pensja.
              Swoją drogą podane przez Ciebie opłaty za przejazd mostami i tunelami są spore
              i przy częstym z nich korzystaniu trochę kosztują. :(((
              Nie wiem, czy moje wyliczenia Cię podbudowały w kontekście 200$ mandatu. Czy
              mąż już wie ? :)))
              Pozdrawiam

• Gość: Kari Re: płatne drogi IP: *.proxy.aol.com 03.09.02, 04:13
                Gość portalu: noname napisał(a):

> Swoją drogą podane przez Ciebie opłaty za przejazd mostami i tunelami są spore

Prawda!Dlatego 95 % pracujacych na Manhattan korzysta z autokarow,unika wtedy
                stania w kolejki i duzo taniej.

>Czy mąż już wie ? :)))

Jeszcze nie,zastanawiam sie jak mam mu zakomunikowac ta dobra wiadomosc.Chyba
                to zrobie jutro rano,bedze mial caly dzien na ochlona:)))
                To jeszcze nie wszystko,juz mam mandat za szybkosc i trzy punkty przez trzy
                lata!!!Przekroczylam 19 mil dozwolonej predkosci,98$+ 3 pkt.
                No,za bardzo nie jestem dumna z siebie:(((((
                Off,pozdrowka!
                • Gość: noname Re: płatne drogi IP: green.d* / 10.9.60.* 04.09.02, 12:45
                  podjęłaś ciekawy wątek punktów karnych. Opisz jak to jest u was.
                  U nas jest limit 24 punktów, rozliczany w skali roku począwszy od daty
                  pierwszego przewinienia. Po roku licznik się zeruje. Po przekroczeniu 24 pkt.
                  odbierane jest prawko i na egzamin. A punkty za przekroczenie prędkości
                  pomiędzy 20 a 30 km/h w terenie zabudowanym 6pkt, poza 4pkt , za wyprzedzanie
                  na pasach 10 pkt itp.
                  Pozdrawiam
                  • schab Re: płatne drogi 09.09.02, 08:09
                    Ja jestem gotów płacić pod warunkiem że cała kasa bedzie przeznaczona na drogi.
                    w przeciwnym przypadku za 3, 4 lata nie będzie gdzie jeździć. I niech POPIS tak
                    nie krzyczy - dziewice polityczne - w morde!
                    • Gość: noname Re: płatne drogi IP: green.d* / 10.9.60.* 09.09.02, 10:32
                      a ja już płacę. W tym roku kupiłem ok. 600 l paliwa. Akcyza w części na stary
                      podatek drogowy podobno (tak padło w TV) wynosi ok. 50 gr. Wobec tego
                      zapłaciłem już ok 300 zł. No i gdzie te autostrady i równiutkie drogi ???
                      Jak będą już te drogi, to będę miał wybór czy jechać ekstra drogą i zapłacić za
                      winietkę, czy jechać bokami (ale one też mają być przejezdne). Chociaż w naszym
                      przypadku (piotrkowian) drugi wariant będzie trudny. Ale muszisz Schabie
                      przyznać, że wprowadzenie, nawet dzisiaj, opłaty za drogę do Sulejowa jest
                      przegięciem.
                      • Gość: colo Re: płatne drogi IP: 195.117.14.* 09.09.02, 10:49
                        Jazda do Sulejowa taką drogą to faktyczne przegięcie....
                        • schab Re: płatne drogi 09.09.02, 10:54
                          wskażcie mi drogę która nie jest przegięciem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka