elektorat-wyborczy 22.10.05, 22:42 Od dziś - Nowa Epoka w Historii Polski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
politykierek Re: A więc, witaj! IV Rzeczpospolito ! Naresz 22.10.05, 22:47 Przecież jeszcze Króla nie wybrano! Odpowiedz Link Zgłoś
politykierek Re: A więc, witaj! IV Rzeczpospolito ! Naresz 22.10.05, 22:51 Więc przedwczesna Twa radość poddańcze! Odpowiedz Link Zgłoś
zjawiskowa W C C 22.10.05, 22:54 politykierek napisał: > Więc przedwczesna Twa radość poddańcze! W.C.C. = Wiara Czyni Cuda Odpowiedz Link Zgłoś
elektorat-wyborczy Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie! 22.10.05, 22:59 Boże! Coś Polskę przez tak liczne wieki Otaczał blaskiem potęgi i chwały, Coś ją osłaniał tarczą swej opieki Od nieszczęść, które przygnębić ją miały, Ref. Przed Twe ołtarze zanosim błaganie; Ojczyznę wolną pobłogosław Panie! Ty któryś potem tknięty jej upadkiem, Wspierał walczących za najświętszą sprawę I chcąc świat cały mieć jej męstwa świadkiem, W nieszczęściach samych pomnażał jej sławę Ref. Przed Twe ołtarze.... Wróć naszej Polsce świetność starożytną, Użyźniaj pola, spustoszałe łany, Niech szczęście, pokój, na zawsze zakwitną, Przestań nas karać, Boże zagniewany. Ref. Przed Twe ołtarze.... Historia pieśni W pierwotnej wersji była to "Pieśń narodowa za pomyślność króla" z muzyką J.N. Kaszewskiego do słów Alojzego Felińskiego. Napisano ją w 1816 roku, po upadku Księstwa Warszawskiego jako wiernopoddańczy hymn na cześć cara Rosji Aleksandra I Romanowa - jednocześnie króla Polski. W wykonaniach oficjalnych śpiewano "Carze coś Polskę...". Następnie Antoni Gorecki zmienił i uzupełnił słowa odmieniając całkowicie wymowę pieśni. Od 1830 roku śpiewano ją w kościołach w czasie manifestacji patriotycznych. W 1860 przyjęła się kolejna zmiana. Zaczęto śpiewać ją do melodii pieśni maryjnej "Serdeczna Matko". W 1862 roku cieszyła się już tak wielką popularnością, że władze carskie wydały zakaz jej wykonywania - oczywiście bezskutecznie. Odtąd pieśń ta towarzyszyła narodowi polskiemu w najtrudniejszych chwilach jego historii. W czasie drugiej wojny światowej oraz pod rządami komunistycznymi śpiewano ją we wszystkich w kościołach, w odmiennej wersji refrenu: "Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie". Obecnie pieśń traktowana jest jako religijny hymn narodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
politykierek Re: A więc, witaj! IV Rzeczpospolito ! Naresz 22.10.05, 23:06 "Polak znów najlepiej gra Chopina! Przed Rafałem Blechaczem stoją otworem sale koncertowe całego świata / AFP 20-letni pianista z Nakła, Rafał Blechacz, wygrał XV Konkurs Chopinowski. Wcześniej udało się to tylko trojgu Polaków". Tojest najlepsza wiadomość dzisiejszego dnia!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zjawiskowa Blechacz! Blechacz! 22.10.05, 23:14 politykierek napisał: > "Polak znów najlepiej gra Chopina! > Przed Rafałem Blechaczem stoją otworem sale koncertowe całego świata / AFP > 20-letni pianista z Nakła, Rafał Blechacz, wygrał XV Konkurs Chopinowski. > Wcześniej udało się to tylko trojgu Polaków". > > Tojest najlepsza wiadomość dzisiejszego dnia!!!!! Dziwisz się, że ktoś już się pospieszył z ogłaszaniem IV RP, ale może to lepsze, bo ty masz tyły. To jest najlepsza wiadomość, ale nie dzisiejszego dnia, tylko wczorajszego. No, może wczorajszej nocy. Informację na ten temat podało ok. 1 w nocy... radio Ma Ryja. Na tej zasadzie, że jakiś mniej zidiociały słuchacz zatelefonował z tą wiadomością na antenę. Chyba więc relacja dzisiejszego wieczora na Polonii nie była jednak "na żywo". Szkoda tylko, że mało kogo to dziś obchodzi. Kiedyś żyła tym konkursem cała Polska. Dziś chamy z przekaziorów zepchnęły to na margines medialny. Kanału Kultura np. UPC póki co nie daje w kablu. TVP przymierza się do zamknięcia dopiero co uruchomionego kanału, bo jego oglądalność w kraju to kilka tysięcy widzów. Odpowiedz Link Zgłoś
politykierek Re: Blechacz! Blechacz! 22.10.05, 23:19 Szkoda! I znowu masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
menelpiotrkowski Polska Socjalna nie da mi zdechnąć! 23.10.05, 00:16 Serce roście na myśl, że wreszcie Polska Socjalna nie pozwoli mi zdechnąć! Odpowiedz Link Zgłoś
lebelt Re: Polska Socjalna nie da mi zdechnąć! 25.10.05, 10:11 No tak, pod warunkiem że znaczącą część tego socjalu nie będziesz musiał oddać jako dziesięcinę dla ks.proboszcza i o.dyrektora... a na to się zanosi Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Polska Socjalna nie da mi zdechnąć! 25.10.05, 10:15 Wiadomo przeciez ze zeby dac trzeba miec. Kraj jak nie bedzie mial to nic nie da. A jak kraj nie da to kto da? Samoobrona da ? PO da? PIS da? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
lebelt Re: Polska Socjalna nie da mi zdechnąć! 25.10.05, 10:16 Dlatego smuci mnie, że tak wiele osób dało się nabrać na tę demagogię... Przykre, ale prawdziwe... Witaj IV Rzeczpospolita Odpowiedz Link Zgłoś
lebelt Re: Polska Socjalna nie da mi zdechnąć! 25.10.05, 10:19 Żeby nie było podejrzeń... to ja za Tuskiem też nie jestem, ale na pewno przeciw obecnemu układowi sił. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Polska Socjalna nie da mi zdechnąć! 25.10.05, 11:02 wiadomosci.onet.pl/4528,,3,temat.html Tutaj mozna sie dowiedziec kto glosowal na kogo. Analizujac mozna dojsc do ciekawych wnioskow :) Odpowiedz Link Zgłoś
fordewind Materiał dla analityka. 25.10.05, 20:55 www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/140000/146503_1046.htm www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/140000/146503_1047.htm www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/100000/106201_36.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Materiał dla analityka. 25.10.05, 21:23 Albo tutaj. Dziwne ze tak sie chwalil swoja dotychczasowa praca:) Czyzby niektorzy , ci co mieli szanse ogladac jego wyczyny z bliska sie poznali juz na elekcie ? www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/146501.htm Odpowiedz Link Zgłoś
fordewind Re: Materiał dla analityka. 25.10.05, 21:48 Jakiś czas temu jeździłem samochodem po Warszawie i życzę takiej nawierzchni ulic w Piotrkowie. Rozbicie "układu warszawskiego" znanego z budowy tunelu wzdłuż Wisły przysporzyło Prezydentowi wielu wrogów i w tym należy upatrywać jego nieznacznej porażki w stolicy. Myślałem, że pokusisz się o ciekawą analizę, ale jeśli nie potrafisz sobie poradzić z poprzednimi linkami to "podrzucam" do analizy inny - też ciekawy. www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/200500.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Materiał dla analityka. 25.10.05, 22:03 niby masz racje ale "uklad warszawski" to jednak mala liczba glosow. Glosowali ludzie, tzw. obywatele. A co do nawierzchni.... a nie znasz hasla: caly narod buduje swoja stolice ? Myslisz ze to zasluga samego prezydenta czy po prostu tego ze Warszawa ma duzo kasy na wszystko i wydaje ja nie zawsze z sensem (na drogi akurat z sensem) np. budujac wspomniany przez ciebie tunel wzdluz rzeki a nie w poprzek. Nieznaczna porazka ? 20% (ponad 170 tys glosow roznicy) to jest niewielka porazka ? :)) Dobre. Przeciez to ponad 2 razy tyle ile Piotrkow ma mieszkancow. Przegrac u siebie takla roznica to nie tylko porazka ale nawet kleska. Tym bardziej ze w spotach wyborczych Kaczynski chwalil sie osiagnieciami we Warszawie (np. tego typu bzudry wytkniete zreszta w Kampanii Kontrolowanej ze podwaja naklady na drogi czy negocjuje miliardowe dotacje z UE). Odpowiedz Link Zgłoś
fordewind Re: Materiał dla analityka. 25.10.05, 22:35 "Układ warszawski" to grupa bardzo wpływowych ludzi wywodzących się z obecnej Platformy i Sld. Mimowolnie dotknąłeś sedna tego problemu. Dlaczego za pieniądze wydane na tunel i most, można wybudować dwa mosty, tunel i dwie stacje metra ? Dlatego, że "układ warszawski" to układ powiązań który drenował z pieniędzy kasę miasta. Rzeczywiście 170 tysięcy to jak na skalę Piotrkowa wielkości olbrzymie, musisz jednak pamiętać, że w Warszawie studiuje około 500 tysięcy osób z całej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Materiał dla analityka. 25.10.05, 22:46 tak drenowal i ludzie nie chcieli tego kto zastopowal drenowanie ? To sie kupy nie trzyma. A moze bylo tak ze byly wybory obiecal ciut za duzo i pozniej mial problemy zeby to spelnic ? A jesli chodzi o owych studentow to uwazasz ze ich Warszawa nie interesuje ? Przeciez wielu z nich wiaze z tym miastem przyszlosc wiec sie rowniez tym interesuja. Pozatym popatrz na procenty. Bo przy tak duzej liczbie glosow jak Warszawa porownanie procentowe juz conieco mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
fordewind Wnioski z analizy poproszę. 25.10.05, 23:04 Obiecał rozbicie układu i poprawę bezpieczeństwa i dotrzymał słowa. Przy okazji przez trzy lata dokonał więcej niż poprzednicy przez dwanaście, budując np. Muzeum Powstania. Ja spojrzałem na procenty w Warszawie. Teraz Ty przyjrzyj sie wynikom w zakładach karnych i dokonaj analizy, bo już nie mogę się doczekać wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Wnioski z analizy poproszę. 25.10.05, 23:32 alez prosze bardzo. Sama tylko roznica we Warszawie to 170 tys glosow. W Polsce w roznego rodzaju wiezieniach przebywa troszke ponad 80 tys ludzi. Z tych siedzacych tylko czesc wziela udzial (choc frekwencja byla wysoka a to dlatego ze to jest jeszcze jedna szansa zeby wyjsc z celi na pare minut). Z tych co poszli pewna grupa i tak byla za Kaczynskim. Sam wiec widzisz ze przeliczajac glosy na tysiace wychodzi wcale nie taka grozna liczba jakby sie wydawalo. Procenty mozna porownywac w wiekszej skali kiedy wyborcow mozna liczyc w tysiace a nie jak wyjmujesz pojedyncze zaklady karne. I nawet suma wszystkich zakladow karnych w skali kraju nie jest suma dosc znaczaca. W innym watku podalem ze za Kaczynskim bylo 60 % osob glosujacych w szpitalu w Tworkach. No i czekam na analizy bo juz nie moge sie doczekac :)) Hmm... tyle mowisz ze Kaczynski osiagnal w stolicy ? No to widzisz jak niewdzieczne sa te Warszawiaki ze taki dobry czlowiek z tego Kaczora a woleli Tuska z Gdanska. No popatrz co to sie dzieje naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Wnioski z analizy poproszę. 25.10.05, 23:37 zapomnialem dodac ze przeciez wielu skazanych jest pozbawionych praw publicznych wiec i tak nie moglo glosowac. Wiec odejmij sobie jeszcze z grupy 80 tys wiezniow przynajmniej kilka tysiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
fordewind Re: Wnioski z analizy poproszę. 25.10.05, 23:58 Nie takiej analizy oczekiwałem. Napisałeś wyżej, że analizując podział głosujących według miejsca zamieszkania, wykształcenia doszedłeś do ciekawych wniosków. Jeśli były one tak samo odkrywcze jak te z zakładów karnych, to gratulować Ci nie zamierzam. Nie doczekasz się analizy z mojej strony, bo to nie ja proponowałem analizowanie czegokolwiek, tylko w odpowiedzi na twój post poprosiłem Ciebie o dokonanie analizy głębszej, to znaczy wyników z zakładów karnych. Jeśli kiedyś będziesz startował w wyborach, wtedy z rozczarowaniem odkryjesz, że najmniej chętni do głosowania na Ciebie będą sąsiedzi. To taka nasza Polska specjalność. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Wnioski z analizy poproszę. 26.10.05, 07:39 Ale ty przykladasz skale mikro do makro. Zaklady karne to maciupenki wycinek spoleczenstwa. Popatrz sie jak to wyglada w calym spoelczenstwie. I jestes w bledzie bo tak sie jakos sklada ze kandydaci np. na poslow najwiecej glosow dostali w swoich wlasnych gminach. Tu masz wyniki z Gdańska www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/226101.htm Zobacz ze Tusk u siebie wyraznie wygral, mimo iz Gdansk to kolebka Solidarnosci a Kaczynski chcial Polski solidarnej wyraznie odnoszac sie do idei Solidarnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
fordewind Re: Wnioski z analizy poproszę. 26.10.05, 20:20 Zakłady karne zamieszkują ludzie o symptomatycznych cechach. Myślałem, że ten "maciupeńki wycinek" pozwoli Ci na dokonanie jakiejś ciekawej analizy i wysnucie interesujących wniosków. Popatrz sie jak to wyglada w calym spoelczenstwie. Masz rację całe społeczeństwo dokonało wyboru. Szanuj ten wybór, bo to jedna z zasad demokracji. Możesz się ze swoim prezydentem nie zgadzać ale szanować Go musisz. I koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek491 Re: Wnioski z analizy poproszę. 26.10.05, 09:13 >Przy okazji przez trzy lata dokonał więcej niż poprzednicy przez dwanaście, budując np. Muzeum Powstania. No tak, ten argument, abstrahując od całej dyskusji, powalił mnie na kolana. Jak stoję w dwugodzinnym korku na wlocie / wylocie z Wa-wy to nie przemawia do mnie kolejny pomnik polskiego patriotyzmu i męczeństwa, bo nawet nie mogę sobie wyskoczyć go pozwiedzać. Potrzebuję obwodnicy i przelotówek tranzytowych i za takie działania chętnie bym pochwalił nawet polityka, do którego nie żywię sympatii. Wolałbym, aby wybrańcy narodu, bardziej się przejmowali losem i potrzebami jego żywej części, bo inaczej z niepokojem czekam, co nam ciekawego, w skali kraju, wybudują. Odpowiedz Link Zgłoś
fordewind Podnieś się już z kolan. 26.10.05, 20:29 Chciałbym abyś wiedział, że za kilkanaście miesięcy powstanie w Warszawie muzeum Żydów polskich, doskonały projekt, świetnie wkomponowany w miejsce. Myślę, że właśnie tutaj na forum GW, powinieneś bardzo głośno zaprotestować przeciwko budowie następnego pomnika patriotyzmu i męczeństwa. Proponuję abyś wybrańcom narodu wyliczył ile za te pieniądze można zbudować metrów obwodnic i tranzytowych przelotówek. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Podnieś się już z kolan. 26.10.05, 22:37 a czy ty myslisz ze prezydenta ocenia sie po tym ile zbudowal muzeow, jakich i komu ? Jest jeszcze wiele innych pol do popisu. Odpowiedz Link Zgłoś
fordewind Re: Podnieś się już z kolan. 26.10.05, 23:11 Nie, ja tak nie myślę. Podałem przykłady działań Prezydenta Kaczyńskiego w Warszawie. Sugestia dla Krzyśka była taka, żeby wyraził brak zgody na budowę następnego muzeum, ale on widocznie ciągle nie może podnieść się z kolan. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek491 Re: Podnieś się już z kolan. 27.10.05, 08:58 Już stoję na mocno chwiejących się nogach. Oczywiście drżą one z obawy o losy państwa - muzeum Europy. Mój brak zgody na budowę kolejnego muzeum wyraziłem głosując na inną partię, innego kandydata na Prezydenta, a także w poście do którego się odniosłeś: "Wolałbym, aby wybrańcy narodu, bardziej się przejmowali losem i potrzebami jego żywej części, bo inaczej z niepokojem czekam, co nam ciekawego, w skali kraju, wybudują.". Skoro to tak trudne do zrozumienia, to sugerują robienie notatek podczas czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
fordewind Re: Podnieś się już z kolan. 27.10.05, 20:46 Muzea są budowane dla "żywej części" społeczeństwa. Ale skąd ty mógłbyś o tym wiedzieć. Twoje "racjonalne" propozycje, potraktuję jako wynik dotkliwego "powalenia" i ogólnego roztrzęsienia organizmu. Skoro to tak trudne do zrozumienia, to > sugerują robienie notatek podczas czytania. Nie skorzystam z twoich pomysłów, ponieważ nie dają one , jak wnoszę po tym co piszesz, żadnego rezultatu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek491 Re: Podnieś się już z kolan. 28.10.05, 10:59 Nie obawiaj sie o mnie, bywam w muzeach nieco częściej niż przeciętny Polak, choć pewnie za rzadko jak na Twoje standardy. Niestety znacznie częściej jestem zmuszony korzystać z bardziej przyziemnych wytworów umysłów i rąk ludzkich, stąd moje obawy o ich stan. A na tym polu nie jestem przekonany, że działalność Prezydenta Warszawy jest tak efektywna, jak chciałbyś wykazać. Oczywiście spoty wyborcze mówiły, że negocjował miliardowe dotacje z Unii, ale nie słyszałem, w jaki sposób zostały one wykorzystane, przecież nie poszły na muzea. A może nie zostały wykorzystane ponieważ były negocjowane, ale nie zostały wynegocjowane? Ale przecież w kampanii wyborczej pokazuje się sukcesy, a nie porażki. Ponieważ znasz ten temat lepiej ode mnie, więc proszę o ewentualne sprostowanie moich dywagacji. Natomiast nie bardzo zrozumiałem, która z moich "racjonalnych propozycji" jest efektem dotkliwego "powalenia" i ogólnego roztrzęsienia organizmu, czyżby oczekiwania lepszej przepustowości dróg było Twoim zdaniem tak absurdalne, hmm.... w tym kraju, może rzeczywiście masz rację? Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Podnieś się już z kolan. 28.10.05, 12:21 ale z tymi negocjacjami miliardowej dotacji z UE to byla wielka bzdura bo negocjacje odbywaja sie na innym szczeblu. Gdzie sie odbywaja to bylo widac po tym jak slaby projekt na dofinansowanie metra zostal przesuniety kilka pozycji dalej w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek491 Re: Podnieś się już z kolan. 28.10.05, 12:32 Dzięki za podpowiedź, właśnie taką "skuteczność działań" miałem na myśli Odpowiedz Link Zgłoś