coloquez 01.06.07, 22:34 miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4194940.html Zobaczcie jak łodziaki ujadają :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szch83 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 22:41 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=63496068 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=63482225 Odpowiedz Link Zgłoś
szch83 Re: Szmaciska łódzkie! 01.06.07, 22:56 Maddox pewnie będzie musiał wyciąć :) Odpowiedz Link Zgłoś
lopez1235 Re: Szmaciska łódzkie! 01.06.07, 23:01 No trudno ale co moje TO NIKT MI TEGO NIE ODBJERZE! Odpowiedz Link Zgłoś
lopez1235 wYCHODZI POWOLI SZYDŁO Z WORKA! 01.06.07, 23:06 Powoli dziadostwo z lodzikowa ujawnia swój antagonizm względem Piotrkowa czy Bełchatowa! Straszenie że miasta nasze nie otrzymają ani złotówki czy wyzywanie nas od dumnych durni przestaje być zabawne! Stworzenie województwa z Częstochową - w tym przypadku warte zastanowienia?! Odpowiedz Link Zgłoś
szch83 Re: wYCHODZI POWOLI SZYDŁO Z WORKA! 01.06.07, 23:10 lopez1235 napisał: > Stworzenie województwa z > Częstochową - w tym przypadku warte zastanowienia?! Za blisko jesteśmy Łodzi, i nie wiadomo jak by nam było w województwie ze sotlicą w Częstochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
colosus Województwo Mazowieckie 04.06.07, 09:00 Jedynym sesnownym rozwiązanie nie jest tworzenie nowego województwa, co nawet mi się podoba=), lecz przejście do innego już istniejącego. Zróbmy zatem tak jak to Radom uczynił. Nie podobały im się Kielce to znależli się w Mazowieckim. Województwo Mazowieckie jest jedynym dla nas ratunkiem. Z historycznego jak i ekonomicznego punktu widzenia jedynie Mazowieckie. Koszalin i Słupsk, dwa miasta które mogłyby utworzyć nowe województwo, jednak nie tak prosto jest to zrobić. Łódź zawsze inwestowała w najbliższej okolicy, Zawsze to był teren tzw, aglomeracji łódzkiej. Dlatego w Województwie łódzkim Piotrków nigdy od łodzi nic nie dostanie. Należe również pamiętać o bliskości Bełchatowa, Tomaszowa, Piotrkowa. Może coś na bazie tych miast kiedyś w przyszłosci powstanie. Jakaś konurbacja miast. Droga S8 napewno przyczyni się do scalenia tych trzech miast. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Województwo Mazowieckie 04.06.07, 12:36 To co mówisz jest logiczne :) Odkąd pamiętam to więcej sympatii przybywało do nas z Warszawy niż z Łodzi. Z Warszawą można siędogadać z Łodzią nie sposób :/ Tym bardziej że leżymy w strategicznym dla Warszawy miejscu, czyli na drodze właśnie do Wrocławia oraz na Śląsk :) Piotrków chce do Mazowieckiego, zpraszmy ze sobą Bełchatów ;P Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: wYCHODZI POWOLI SZYDŁO Z WORKA! 04.06.07, 15:14 A owszem, wychodzi - teraz juz widac, jakie z ciebie chamidlo. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Szmaciska łódzkie! 04.06.07, 15:11 lopez1235 napisał: > No trudno ale co moje TO NIKT MI TEGO NIE ODBJERZE! Mnie tez nie - ten twoj (skaswaony juz) post zarchiwizowalem i bede go rozpowszechnial, jesli zajdzie taka potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
lopez1235 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 23:10 Ot co piszą lodziki do kancelarii Premiera. My możemy wysyłać podziękowania i proponuję aby inni też je wysłali. zarządajmy wszyscy wyjaśnień tej sytuacji! na początek proponuję mail do cenrtum inform. rządu: www.kprm.gov.pl/email.php Odpowiedz Link Zgłoś
swiadek24 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.06.07, 11:46 Panowie mam prośbę! Wiecie, że jestem łodzianinem i bardzo Was proszę nie piszcie w ten sposób o moim rodzinnym mieście. Teraz mieszkam w Piotrkowie i jestem piotrkowianinem. Mi też się nie podoba zachowanie łodziaków, jestem wręcz zażenowany ich prostolinijnością i chamstwem. Dlatego proszę Was o niezniżanie się do ich poziomu. A teraz coś zupełnie złośliwego z mojej strony:) biedna Łódź, biedna i co teraz będzie, wszyscy się uwzięli na stolice naszego województwa. I dobrze bo przecież zależy nam na równomiernym rozwoju województwa. Buta władz regiony została ukarana. Postępowanie w sprawie EURO tez mi się bardzo nie podoba. Oczywiście fajna sprawą byłaby taka bliskość mistrzostw, ale załatwianie tego jest co najmniej poniżej pasa. I niestety włodarze województwa w niemalże w każdej kwestii w ten sposób postępują. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lopez1235 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.06.07, 12:00 Ja mogę jedynie przeprosić Ciebie za moje wypowiedzi! Niestety jesteś wyjątkiem w całej tej sytuacji! Reszta osób z twojego rodzinnego miasta to nic innego jak banda kretynów ( oczywiści ci co wypisują takie brednie na forum). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.06.07, 15:29 przezabawni są ci z Miasta Łodzi... jednocześnie żałośni do bólu ;)) s-8.dlalodzi.info/ Odpowiedz Link Zgłoś
ct_pt Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.06.07, 16:56 swietny fun! od razu weselej mi sie zrobilo w ten smetny dzien :D niech sie pozala do wybiorczej. moze im znowu zorganizuje jakas akcje "kartkowa" badz bieg przez plotki w "slusznej sprawie". Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.06.07, 22:08 madra, gleboko przemyslana,rozsadna decyzja GDDKiA! powstanie lacznik kilku regionow spinajacy zachodnia i wschodnia granice (S8- S12). bardzo dobrze! na S8 przez Lodz skorzystala by ... tylko Łodz. na przebiegu przez Piotrkow skorzysta caly region. dziwne ze za ta opcja nie walczyly wladze wojewodztwa lodzkiego. ale najwyrazniej te wladze to raczej grupa wsparcia dla Prezydenta Lodzi niz konwent majacy na wzgledzie interes regionu. pozdrawiam z Radomia :) PS. pilnujcie, by was Łódz nie wykolegowała tylnymi dzrwiami. oni beda kombinowali na kazdy psosob zeby Was zniszczyc. jednakowoz na Radom mozecie w tej walce liczyc(!) Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.07, 10:35 Mam chęć pokazać tu klasę i zrobię to. Łódź pokona wioskę piotrków. Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
colosus Dla łodzi droga GP. 04.06.07, 11:41 *** Jednocześnie, zdając sobie sprawę, że dobra droga jest istotnym elementem rozwoju każdego regionu, niezależnie od ustalonego przebiegu S8, Generalny Dyrektor Dróg Krajowych i Autostrad podjął decyzję o przebudowie dróg nr 12 i 14, tak by stworzyć nowoczesne połączenie drogowe dla Pabianic, Łaska, Zduńskiej Woli i Sieradza, które stanowią dziś tzw. „wąskie gardła” drogowe. Już w tym roku przeznaczymy na ten cel pierwsze środki finansowe. Budując S8 w ustalonym wariancie, tak by ciężki ruch tranzytowy odbywał się po tej drodze, proponujemy więc równoczesną budowę równoległej do dzisiejszych dróg 12 i 14 dwujezdniowej trasy o parametrach zbliżonych do drogi ekspresowej, z bezkolizyjnymi skrzyżowaniami, która zostanie połączona zarówno z autostradą A1, jak i drogą S8. *** Zatem ujadanie Łodziaków jest jakąś chorą sprawą!! Przecież będą mieli swoją drogę dwupasmową.. O co zatem im chodzi??????? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Dla łodzi droga GP. 08.06.07, 18:32 W sumie przebudowa trasy na Dolny Śląsk w formie Y na Piotrków i Łódź jest chyba rozwiązaniem najbardziej kompromisowym. Przynajmniej tak powinno być. A o co chodziło Łodzi na początku? Przede wszystkim o wzrost bezpieczeństwa na tej trasie. Bo ruch z Łodzi na Wrocław jest ogromny, szczególnie w okresie wakacyjnym (większy niż generowany przez rejon piotrkowski). Jeśli odcinek łódzki również otrzyma podniesiony standard do klasy "drogi ekspresowej", to w tej chwili gubię się i ja o co chodzi z protestami. Na tyle zgłupiałem, że o ile na początku broniłem wariantu łódzkiego, teraz zniesmaczony mam to w dupie. I od razu czuję się lepiej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
colosus Re: Dla łodzi droga GP. 10.06.07, 20:31 Wiesz michal.ch W tej chwili chodzi o pokazanie kto rządzi w województwie. Przez Piotrków miała przechodzić S8, S12 i S74. Były dwa warianty S8, przez Piotrków i przez Łódź. Dwa do wyboru. Natomiast Łódź w najnowszym Studium Rozwoju Woj. Łódzkiego zabrała nam zarówno S8 jak i S12 oraz S74. Przekierowala je w strone Tomaszowa i do Lodzi. Dając w zamian drogi kategorii G. To chyba jakiś bezmózgowiec by się nie zdenerwował!! Normalka że tu chodzi o pokazanie kto króluje!! Kto ma władzę. O nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.07, 12:39 Hehe, a jak nas Łódź będzie denerwować to przeniesiemy siędo Was do województwa :D Odpowiedz Link Zgłoś
colosus Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.07, 12:54 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4199173.html*** Gdy dowiedział się o tym Jerzy Kropiwnicki, pojechał do Warszawy i w Urzędzie Rady Ministrów - przy świadkach - nakrzyczał na Jerzego Polaczka. Zarzucił mu, że jego urzędnicy są niekompetentni i łamią prawo. Po powrocie Kropiwnicki spisał to wszystko w bardziej wyważonych słowach i opublikował list - w formie płatnego ogłoszenia - we wszystkich największych dziennikach. *** Ja proponuję aby Pan Jerzy Polaczek zarządał satysfakcji i zaprosił Pana Jerzego Kropiwnickiego na ubity grunt. Pistolety lub szpady, do wyboru. To naprawdę zakrawa na paranoję.. Przecież Łódź będzie mieć drogę dwupasmową z Sieradza do Łodzi. Nic nie stracili. Pyskują jakby wogóle nie przeczytali dokumentu z GDDKiA. Śmiechu warte=)) Odpowiedz Link Zgłoś
colosus Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.07, 12:55 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4199173.html Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Piotrkowska w Łodzi 04.06.07, 15:09 Tak sobie czytam te wypowiedzi kwiatu inteligencji Piotrkowa Trybunalskiego i konkluduje, ze Adolf Hitler mial racje zmieniajac nazwe tej ulicy na "Adolf Hitler Straße" - wiedzial, ze swoloczy nie warto stawiac podobnych "pomnikow" Odpowiedz Link Zgłoś
ct_pt Re: Piotrkowska w Łodzi 04.06.07, 15:25 slowa kogos, kto uwaza ze hitler mial racje w jakiejkolwiek kwestii w polsce nie powinny byc w zasadzie komentowane.... bo rece opadaja.... mozecie sobie zmienic nazwe tej ulicy na lodzka (ku chwale waszej wspanialej metropolii). myslicie, ze tu komus bedzie na tym zalezalo, ze ktos sie bedzie tym przejmowal? ha ha ha... nie bedziemy slali pocztowek z protestem... buehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Piotrkowska w Łodzi 04.06.07, 15:35 > slowa kogos, kto uwaza ze hitler mial racje w jakiejkolwiek kwestii w polsce ni > e powinny byc w zasadzie komentowane.... bo rece opadaja.... No to trzeba bylo nie komentowac - lekarzu, lecz sie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Piotrkowska w Łodzi 04.06.07, 15:27 Napisz w tej sprawie do Kropiwnickiego e-mail albo zablokuj drogę. Może cię wysłuchają i powrócą do nazwy ulicy z czasów II WŚ. A może zanim coś napiszesz skonsultuj się z psychologiem i Ewą Sowińską. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Piotrkowska w Łodzi 04.06.07, 15:34 Chlopcze, a kim ty dla mnie jestes, zeby mi udzielac rad? Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Piotrkowska w Łodzi 04.06.07, 15:36 To było pytanie Herr SS-Unterscharführer? Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Odpowiem ci rownie madrze 04.06.07, 15:38 ziontr napisał: > To było pytanie Herr SS-Unterscharführer? A to? Odpowiedz Link Zgłoś
colosus Re: Odpowiem ci rownie madrze 04.06.07, 18:22 Macie autostradę A1 i A2 - macie Macie gwarancje na drogę dwupasmową Sieradz - Łódź - macie. O co wam chodzi?? Zabralibyście się do roboty a nie tylko narzekacie. Powiedz mi ile dróg w Łodzi leży w proszku. Ja ci wymienię. Puszkina, Włókniarzy, Konstytucyjna, Wojska Polskiego itp. Cały ten burdel komunikacyjny, macie na własne życzenie. Róbcie coś w samej Łodzi to może będziecie mieć mniejsze korki. Autostrada A1 za czasów gdy było województwo piotrkowskie była budowana w stronę łodzi. Stanęło na Srocku. Obecnie widać tylko ruiny wiaduktów. Co zrobiły władze województwa łódzkiego żeby tą drogę doprowadzić do Łodzi i Strykowa?? Obecnie cały ruch tranzytowy przechodziłby już nie Włókniarzy, bezpłatną A1. Mówię o tym gdyż A4 była budowana dzięki zaangażowaniu województwa Śląskiego i Małopolskiego. Czyli że jak się chce to można. Teraz tak pyskujecie, ale kiedy można było coś robić to nic nie robiliście. Irasiad do nogi i nie szczekaj jak ludzie rozmawiają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Odpowiem ci rownie madrze 04.06.07, 18:52 > Macie gwarancje na drogę dwupasmową Sieradz - Łódź - macie. Nie. Ta droga ma byc klasy GP, wiec nie musi byc dwupasmowa (i moge sie zalozyc ze wlasnie "nie bedzie musiala"). A i nie bedzie docierac do Lodzi tylko skonczy sie w Dobroniu. Na jej obecnym przebiegu jest juz kilka "czarnych punktow". Abstrahujac od merytoryki - rzad wlasnie pokazal ile warte sa jego gwarancje, wiec daruj sobie ten argument > Irasiad do nogi i nie szczekaj jak ludzie rozmawiają!!! No coz, colosus, uwazalem cie jeszcze przed chwila za najbardziej obiektywnego sposrod tutejszego towarzystwa, ktore pisywalo na Lodz/Komunikacja - niestety bylem w bledzie. Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Odpowiem ci rownie madrze 04.06.07, 19:07 ciekawe pojecie "obiektywizmu". Jesli ktos jest za S8 w wariancie lodzkim jest obiektywny.... jesli jest przeciw, jest nieobiektywny :)) Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Odpowiem ci rownie madrze 04.06.07, 19:14 > ciekawe pojecie "obiektywizmu". Jesli ktos jest za S8 w wariancie lodzkim jest > obiektywny.... jesli jest przeciw, jest nieobiektywny :)) Czytaj ze zrozumieniem, a potem dopiero komentuj. Odpowiedz Link Zgłoś
colosus Re: Odpowiem ci rownie madrze 04.06.07, 21:28 Sorki że tak napisałem ale po nawiązaniu do Hitlera, pozatym przypomniał mi się Ira - piesek. Przyznaję trochę przesadziłem =)) Sorki. Jednak twój Hitler był niezły =)). Natomiast po śmierci Józefa Stalina w 1953 roku, władze partyjno-państwowe wydały zalecenie aby "główne" ulice większych miast polskich nosiły nazwę ulica Stalina. Wtedy to ulica głóna w łodzi jaką była Piotrkowska zachowała swoją nazwę - Piotrkowska. Ulicą Stalina nazwano inną mało ważną ulicę. Odpowiedz Link Zgłoś
bigos_kk Re: Odpowiem ci rownie madrze 05.06.07, 10:14 colosus napisał: > Natomiast po śmierci Józefa Stalina w 1953 roku, władze partyjno-państwowe > wydały zalecenie aby "główne" ulice większych miast polskich nosiły nazwę ulica > Stalina. Wtedy to ulica głóna w łodzi jaką była Piotrkowska zachowała swoją > nazwę - Piotrkowska. > Ulicą Stalina nazwano inną mało ważną ulicę. Może nie mało ważną, bo ul. Główną, czyli obecną al. marszałka Józefa Piłsudskiego przy Piotrkowskiej (koło "Centralu"). Swoją drogą to był ciekawy wybieg - wszak zgodnie z zaleceniem zmieniono nazwę ul. Głównej. :D Odpowiedz Link Zgłoś
swiadek24 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.07, 21:09 Irasiad komu jak komu ale mi nie można zarzucić stronniczości. Myślę, że nie wiesz kim jestem i nie zamierzam Ci tłumaczyć. Ale Twoje rozumowanie i Twoje zaangażowanie w temat wygląda tak:"kto nie jest z nami ten jest przeciwko nam". Gdybym nadal mieszkał w moim rodzinnym mieście, Łodzi to i tak byłbym za przebiegiem południowym tej trasy. Tak jest prościej, taniej i równoważy rozwój całego regionu. Gdyby ta trasa miała iść przez Radomsko i miałaby być jeszcze tańsza to podpisałbym się pod nią obiema rękoma bo i Radomsku są potrzebne takie inwestycje. To tyle. I zobacz jak wiele osób z Łodzi obraża mieszkańców i miasta które bronią własne interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 GW zniża się do poziomu Faktu 04.06.07, 22:36 Jestem coraz bardziej zniesmaczony postawą GW w tej sprawie... proponuję zobaczyć to: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4202243.html Widać tam typowe w ostatnim czasie obalanie rzeczowych argumentów metodą leppera, czyli przekręcić ibrócić ironią (przeważnie nietrafioną) i przypadkiem nie uznać żadnego z przytoczonych argumentów za sensowny mimo iż jest to nawet fizycznie niemożliwe żeby "wszystkie" argumenty były po jednej stronie. Ale GW próbuje maskować swoj nowy image poprzez zakamuflowanie zupełnie stronniczych treści i jasnych przesłań (czyli jak śmiecie zabierać Łodzi S8, tylko Łódź się liczy a reszta niech idzie na pole...) pod postacią "niewinnych" (przynajmniej według autorów) pytań... Moja lista przebojów: 3. "6. Komplikacje dotyczące opłat za tranzyt. Powstałaby konieczność wniesienia opłaty na odcinku tożsamym z autostradą A1 lub nastąpiłyby komplikacje systemu poboru opłat na A1 ze względu na poprowadzenie bezpłatnej S8 po 18-kilometrowym odcinku płatnej (autostrady - red). Ad. 6. Szanowna GDDKiA, przed Polską organizacja Euro 2012, a Państwo kapitulują, bo nie potrafią stworzyć systemu pobierania opłat? Łodzianie oczekują podania możliwych rozwiązań, a nie wskazywanie potencjalnych problemów." Najbardziej rozwalił mnie fragment "Łodzianie oczekują podania możliwych rozwiązań..." - ależ przecież GDDKiA wam je podało, rozwiązaniem problemu jest S8 w wariancie południowym 2." 4. Zakłócenie ciągu dwóch planowanych dróg ekspresowych S12 i S74, które łączą się z S8 na węźle Piotrków. Ad. 4. Plany budowy drogi S-8 znane są od lat. Dlaczego przez ten czas GDDKiA nie opracowała rozwiązania systemu połączeń drogowych pod Piotrkowem?" A co ma piernik do wiatraka ?? Albo kolegom redaktorom GW już mózgi wyparowały z tej złości albo ich nigdy nie posiadali... a może to ja nie rozumiem :/ i na koniec mój faworyt głupoty: "3. Konkurencyjny przebieg wobec autostrady A2. Na pewnym odcinku (o długości ok. 100 km) przebieg trasy S8 (bezpłatnej) byłby równoległy z przebiegiem autostrady A2 (płatnej). Poza względami ekonomicznymi (nieuzasadniona budowa dwóch równoległych dróg najwyższych kategorii) spowodowałoby to niewątpliwie zbyt duże natężenie ruchu na S8 przy jednoczesnym niewykorzystaniu przepustowości A2. Ad. 3. Czy GDDKiA kieruje się dobrem mieszkańców i kierowców, czy raczej firm pobierających opłaty na autostradach? Czy łodzianie mają rozumieć, że S8 nie zostanie wybudowana przez Łask i Sieradz, bo byłby na niej zbyt duży ruch?" pozdrawiamy wszystkich "prawidłowo myślących" Polaków :) Odpowiedz Link Zgłoś
colosus Re: GW zniża się do poziomu Faktu!!!! 05.06.07, 08:42 Niech pyskują, mają do tego prawo. Nasze dzienniki też mają prawo do tego i jakoś tego nie robią.. Jeżeli chodzi o przebieg S8 to był on ujęty w planach, przypomnę Studium Rozwoju Woj. Piotrkowskiego. Bzdury piszą..Nasze dzienniki powinny polemizować z nimi i przypominać im o innch argumentach. Najlepsze jest to jak dziennikarz mówi o forumowiczach, to dlaczego nie mówi że część forumowiczów jest za. Że są dwie strony medalu a nie tylko jedna. Dla mnie jest to dzinnikarskie samobójstwo Gazety Wyborczej. Ta gazeta zeszła na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
ct_pt Re: GW zniża się do poziomu Faktu!!!! 05.06.07, 08:58 oni ida po prostu w zaparte i stawiaja wszystko na jedna karte (co w zasadzie robia od samego poczatku). maja wielka nadzieje ze sytuacja sie odmieni na ich korzysc, a oni beda mogli odtrabic w glorii, ze to wlasnie dzieki nim lodz ma s8. pozniej popisza sobie w portfolio ze tacy swietni "sledczy" - wywachali "afere" i zadzialali. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.06.07, 16:30 Polecam artykuł: piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/wydarzenia/737362.html Wreszcie ktoś pokazał inny punkt widzenia na sprawę... widaćjak na dłoni jak sprawa wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
agtsmith Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.06.07, 22:58 No niestety, wyglada tak, ze nikogo nie interesowaly argumenty merytoryczne, tylko obawa przed utrata glosow wyborcow ze stolicy, a KE uzyto jako zaslony dymnej. Czyli wcale nie tak dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
swiadek24 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 13:37 Niestety moim zdaniem przebieg trasy S8 zostanie zmodyfikowany i zostanie wybrany wariant łódzki. Niestety myślę, że władze Łodzi i województwa zrobią wszystko, użyją wszystkich "przekrętów", żeby tą drogę zabrać. Takie są moje obawy. Jeżeli tak by się stało, to czy ja jako obywatel naszego kraju mogę zaprotestować i zablokować pieniądze z moich podatków na przebieg drogi którą w 100% będzie musiał pokryć budżet kraju???Wiem, że jest to niemożliwe, ale gdybym tylko mógł to zrobić zrobiłbym na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
agtsmith Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 14:01 Hmm, no nie wiem... Dla mnie juz bardziej przekretem jest to, ze wybrano wariant poludniowy w obawie przed "wyborcami ze stolicy". Albo to, ze popisano jakies brednie o Natura 2000... No i cale to zaslanianie sie finansowaniem... Wariant poludniowy wcale nie wyglada na uczciwie wywalczony... Odpowiedz Link Zgłoś
swiadek24 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 14:24 Wierz mi ja w tym sporze stoję jak najbardziej z neutralnej strony i opowiadam się za wariantem według mnie lepszym tańszym i szybszym. Gdybym miał takie zdanie na temat wariantu północnego to na pewno popierałbym go mimo, że obecnie jestem mieszkańcem Piotrkowa. A co do wyboru wariantu. To mimo wszystko lobby łódzkie ma dużo więcej do powiedzenia niż lobby piotrkowsko-bełchatowskie, tak więc nie wiem czy można w tym wypadku mówić o przekrętach. Odpowiedz Link Zgłoś
agtsmith Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 14:40 > To mimo wszystko lobby łódzkie ma dużo więcej do > powiedzenia niż lobby piotrkowsko-bełchatowskie, tak więc nie wiem czy można w > tym wypadku mówić o przekrętach. To nie jest kwestia tego kto ma ile do powiedzenia, spojrzmy na fakty - ta argumentacja GDDKiA (na pierwszy rzut oka ok) niestety pelna jest przeklaman (mozliwosci finansowania, Natura 2000) oraz naciagniec (prognozy ruchu byly w oparciu o zawyzony obszar oddzialywania)... Rowniez argument o konkurencyjnosci tras (S8 kontra A2) natychmiast odbija sama GDDKiA (!) postulujac przebudowe DK12/14, ktore sa jeszcze blizej S8 niz A2. Niestety nie wyglada to zbyt obiektywnie... Po drugie zas (spiskowo) to moze byc kwestia lobby "byle nie przez Lodz", ktore akurat jest lobby stolicznym - to wlasnie sugeruje artykul z naszemiasto Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 14:54 > (mozliwosci finansowania, Natura 2000) Możliwości finansowania wariantu północnego są, ale nie z funduszu spójności. Efekt jest taki że z inncyh źródeł nie uda się osiągnąć 80-procentowego dofinansowania i o to tutaj chodzi. GDDKiA mówi że nie można go dofinansować z funduszu spójności(80% inwestycji) a nie w ogóle (pewnie maksymalnie 50%). > tras (S8 kontra A2) natychmiast odbija sama GDDKiA (!) postulujac przebudowe > DK12/14, ktore sa jeszcze blizej S8 niz A2. Sorki, ale to nie jest argument, co innego droga ekspresowa będąca ciągłą drogą na całym "konkurencyjnym" odcinku a co innego przebudowa drogi, choćby miały po dwa pasy to i tak ruch na nich będzie duży i nikt nie będzie się tam pchał z A2, natomiast przebudowa całkowicie rozwiąże problem ruchu lokalnego. a prognozy dotyczą głównie transportu tranzytowego który wyższy jest w chwili obecnej na DK8 i to on będzie głównie rósł bo trudno sobie wyobrazić aby w ciągu kilku lat, Sieradz i Zduńska Wola zaczęły generować wielki ruch. Można by to nazwać stanem nasycenia. Ludize którzy dojeżdżają do Łodzi już teraz będą w przyszłości natomiast ich liczba znacząco się nie zwiększy bo niby dlaczego ?? Sieradz nie rozwija się tak dynamicznie jak Warszawa i Wrocław i to między tymi miastami będzie wzrastał ruch. Dlatego uważam że prognoza jest jak najbardziej prawidłowa. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agtsmith Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 15:09 Ale wariant polnocny moglby byc dofinansowany z Funduszu Spojnosci, gdyby nie to, ze ktos zmienil przebieg trasy (na sprzeczny ze stanowiskiem rzadu!) w dokumentach wyslanych do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
swiadek24 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 15:48 Wreszcie ktoś, kto jest z drugiej strony i nie obraża innych:)Bo niestety na innych forach wiele jest obelżywych uwag pod adresem Piotrkowa i Bełchatowa. TEN-T powstało wiele lat temu, jeszcze przed naszym wejściem do UE. Tak więc wariant południowy powstał w UE wiele lat temu i na ten wariant mogą iść pieniądze z FS. Oczywiście ten wariant nie jest nakazem ze strony UE. Polski rząd może zatwierdzić opcję łódzką. Należy pamiętać, że w wariancie TEN-T na każdą złotówkę wydaną na tą trasę z budżetu Polski pójdzie 15 groszy. Jeżeli rząd wybierze wariant łódzki wtedy nakłady będą dużo większe jeżeli nie 100% wkład z budżetu. Pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 15:55 Jest dokładnie tak jak mówi swiadek, przebieg korytarzy byl ustalany juz dawno. Jeszcze przed naszym przystapieniem do Unii i dokumenty przeslane pozniej, wbrew temu co sugeruja zwolennicy wariantu lodzkiego, nie zostaly na zlosc przeslane po ustaleniu przebiegu tej trasy przez rzad. Dlatego mowienie ze ktos specjalnie wyslal zla mapke, albo ze mozna to bez problemu wyprostowac nie pokrywa sie z prawda. Ci ludzie zapominaja ze to nie drogi ustalaja przebieg korytarzy a odwrotnie... korytarz pomocniczy z Pragi przez Wro do Wa-wy zawsze prowadzil przez Piotrkow odkad tylko ustalono jego przebieg, a bylo to jeszcze przed naszym wejsciem do UE. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 11.06.07, 19:09 maddox84 napisał: Ci ludzie zapominaja ze to nie drogi ustalaja przebieg korytarzy a > odwrotnie... korytarz pomocniczy z Pragi przez Wro do Wa-wy zawsze prowadzil > przez Piotrkow odkad tylko ustalono jego przebieg, a bylo to jeszcze przed > naszym wejsciem do UE. > pozdrawiam -------- Masz dosyć wybiórczą pamięć kolego - co się tyczy szczególnie czasów sprzed wejscia do UE. Zmuszony jestem więc do wzięcia mopa i utylizacji tego pleśniowego nalotu półprawd;-) ZANIM wytyczono w latach 80tych NOWY korytarz europejski dla drogi E8 z przebiegiem Walichnowy-Wieluń,Belchatow-Piotrków istniala INNA numeracja drog europejskich oraz INNY korytarz europejski. Droga Kudowa Zdroj-Wroclaw-Walichnowy-Warszawa- Kuznica Bialostocka miala oznaczenie E12 oraz wytyczony korytarz europejski przez Sieradz-Lodz. Takie są fakty;-) Nie macie monopolu na korytarze europejskie;-) Choć nikt o tym slowem się nie zająknął, ze korytarz europejski dla trasy E8 (S8) PRZED zmianą na wariant poludniowy funkcjonował przez WIELE lat w wariancie polnocnym;-) Ślinicie się tutaj wlasną śliną na samą mysl, ze Lodz wam 'zabierze' tzw. 'waszą drogę S8'. Kto tu komu co zabrał - mozna by zadać pytanie? Lodz, jesli otrzyma drogę S8, po prostu dostanie to, co jej kiedyś zabrano;-) I nie posilkuj się jakimiś durnotami o interesie narodowym, tudzież inni na tym forum;-) Lodz ma swoje interesy - wy macie swoje, tak to nalezy nazwać;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 11.06.07, 19:23 pleśniowego nalotu półprawd;-) ZANIM wytyczono w latach 80tych NOWY korytarz > europejski dla drogi E8 z przebiegiem Walichnowy-Wieluń,Belchatow-Piotrków > istniala INNA numeracja drog europejskich > oraz INNY korytarz europejski. Problem jest tylko w tym, że tych korytarzy nie zmienia się z dnia na dzień i po ustaleniu przez kilkadziesiąt lat funkcjonują. A fakty są takie że podczas naszego wstępowania do UE obowiązywał korytarz przez Piotrków, a urzędników UE nie obchodzi teraz że ktoś wtedy nie pomyślał... fakty są takie że korytarz podczas wstępowania przebiegał po DK8. > tudzież inni na tym forum;-) Lodz ma swoje interesy - wy macie swoje, tak to > nalezy nazwać;-) I tutaj masz, rację my mamy swoje interesy Łódź ma swoje, tylko niech mi wojewoda nie chrzani że droga na północy będzie rozwijać południe... Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 06:28 maddox84 napisał: > Problem jest tylko w tym, że tych korytarzy nie zmienia się z dnia na dzień i po > ustaleniu przez kilkadziesiąt lat funkcjonują. A fakty są takie że podczas > naszego wstępowania do UE obowiązywał korytarz przez Piotrków, a urzędników UE > nie obchodzi teraz że ktoś wtedy nie pomyślał... fakty są takie że korytarz > podczas wstępowania przebiegał po DK8. ------------ Merytorycznie - nie ma to żadnego znaczenia, jaki korytarz obowiązywał w dniu wejscia PL do UE. Dlaczego? Dlatego, że korytarz E12 przez Sieradz-Lodz wytyczali i zatwierdzali CI SAMI urzędnicy europejscy (oczywiscie w duzym uproszczeniu ci sami) - tyle że z EWG, jako zalążka UE;-) Konkludując: jezeli w latach 80tych przebieg korytarza zostal zmieniony przez odpowiedni organ europejski z wariantu polnocnego na poludniowy (co bylo nonsensem), tak i teraz wszystko mozna zmienić, a raczej przywrocic naturalny stan rzeczy (czyli stary korytarz E12). A argumentow za taką zmianą Lodz,Pabianice, Lask i Sieradz mają co najmniej tyle, ile wy. Jesli nie więcej. I dobrze o tym wiecie;-) Stąd ta wasza panika na forum;-) > I tutaj masz, rację my mamy swoje interesy Łódź ma swoje, tylko niech mi > wojewoda nie chrzani że droga na północy będzie rozwijać południe... ------------- Podobnie jak droga na poludniu nie będzie rozwijac polnocy;-) A fakty są takie: wariant polnocny = 1 100 000 - 1 200 000 mieszkańców wariant poludniowy = 200 000 mieszkańców Oczywiście licząc tylko większe miasta;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 17:47 zodiak72 napisał: > Podobnie jak droga na poludniu nie będzie rozwijac polnocy;-) A fakty są takie: > wariant polnocny = 1 100 000 - 1 200 000 mieszkańców 1,2 mln minus 700 tys. (Łódź) co daje 0,5 mln. Tyle mieszka w Sieradzu i okolicach? Uderz się w głowę. Zamiast dojeżdżać do pracy w Łodzi samochodem jedź lepiej PKP. Unikniesz tych "megakorków". Ps. na tej trasie tworzą się "korki" na skrzyżowaniach ze światłami. Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr na pocieszenie sieradzaku :) 12.06.07, 17:52 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070612/ekonomia/ekonomia_a_4.html Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:11 Sieradz - 50tys Zdunska Wola - 50tys Lask - 30tys Pabianice - 70tys Zgierz - 60tys Lodz - 760tys RAZEM: 1 020 000 Dolicz do tego Konstantynow, Aleksandrow, Tuszyn, Brzeziny i wyjdzie jak w mordę 1 100 000 populacji;-) Tyle mi wyszlo po uderzeniu mą makówką w monitor;- ) Gdyż ja mam CZYM uderzać, czego nie można powiedzieć o tobie, hehehe;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
szch83 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:37 Sieradz ma 44,3 tys. Jeśli Sieradz ma 50 tys to Piotrków ma 90 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:47 Zduńska Wola 44.1 tys Łask 18 tys. Jedynie co się zgadza to Pabianice. Czy Zgierz to też leży przy S8? Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:52 Od pewnego czasu można wręcz odnieść wrażenie że to najgłówniejsze miasto przy tej trasie :P w końcu to onie pierwsi zaczęli blokady :) Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 21:00 Głośno to będzie jak się pojawi zbrojne ramię bractwa rycerzy sieradzkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 21:02 Byle się nie wspomagali zbrojnym ramieniem pasiastych rycerzy bałuckich ;P Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 21:04 I TĄ załogą łódzkiego pogotowia ratunkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 13.06.07, 06:13 ziontr napisał: > Zduńska Wola 44.1 tys > Łask 18 tys. > Jedynie co się zgadza to Pabianice. > Czy Zgierz to też leży przy S8? --------- Pabianice też się nie zgadzają;-) Bo mają ponad 71 tys mieszkanców, kolego;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 13.06.07, 06:11 szch83 napisał: > Sieradz ma 44,3 tys. > > Jeśli Sieradz ma 50 tys to Piotrków ma 90 tys. --------- A niech sobie ma i 93,56 tys. mieszkańców;-) I tak nie zmienia to PROPORCJI populacji miast wariantu poludniowego do wariantu polnocnego;-) Ktora wynosi mniej więcej 1/5 hehehe;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
colosus Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 18:27 Zodiak napisał: > wariant północny = 1 100 000 - 1 200 000 mieszkańców > wariant południowy = 200 000 mieszkańców To zastanów się jeszcze komu ta droga służy. Województwo Dolno Śląskie łączy z Mazowieckim oraz ze Świętokrzyskim przy wariancie Piotrkowskim. Zatem łączy regiony o potencjale około 5mln mieszkańców. Twoje wyliczenia łatwo coś obalić, co?? Wariant Piotrkowski jest tańszy i prostszy. Wystarczy przedłużyć S8 od Piotrkowa przez Bełchatów do Wielunia. Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:15 Twoje jeszcze prosciej obalić: Gdy jest ci wygodnie, to wliczasz w swe wyliczenia Lodz wraz ze wszystkimi miastami wariantu polnocnego;-) Bądz uczciwy i nie wliczaj ich, bo te miasta nic nie zyskają przy wariancie poludniowym;-) I w zwiazku z tym trzeba by trochę skorygować twe liczby;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
colosus Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 11.06.07, 21:28 To ja przypomnę, droga na Radom nr 12 biegnie przez Piotrków. Nikt tej drogi nie przekładał od 50 lat. Łódź mimo tego wymyśliła sobie drogę S12 i S74 przez Paradyż, Tomaszów w kierunku Łodzi. To jak wy możecie przekładać drogi to jest dobrze, a jak my chcemy to jest źle. Myślenie Kalego się kłania. =)) Tak jak wy chcecie wrócić do przebiegu drogi E12(S8) przez Łódź, tak my chcemy zostać przy obecnym przebiegu drogi S12 i S74 przez Piotrków. Odpowiedz Link Zgłoś
bigos_kk Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 07:56 zodiak72 napisał: > ZANIM wytyczono w latach 80tych NOWY korytarz > europejski dla drogi E8 z przebiegiem Walichnowy-Wieluń,Belchatow-Piotrków "I już się pan mija z prawdą. - Ale ten pan... - Zaraz, zaraz. Ja tu jestem gospodarzem - ja teraz mówię." European Route E8 going from Tromso in Norway to Turku in Finland, a part of the international E-road network. Masz jeszcze jakieś mądre argumenty? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:17 Obecnie;-) A sięgnij do informacji trochę wcześniejszych;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:54 A to może będziemy brać jeszcze pod uwagę założenia średniowieczne ?? Coś było kiedyś, coś jest dziś inaczej bo ktoś uznał że tak będzie współcześnie lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 13.06.07, 06:18 maddox84 napisał: > A to może będziemy brać jeszcze pod uwagę założenia średniowieczne ?? Coś było > kiedyś, coś jest dziś inaczej bo ktoś uznał że tak będzie współcześnie lepiej.. > . ---------- Nie ma problemu - możemy zacząc dyskusję o zalożeniach średniowiecznych;-) Chętnie popatrzę, jak wykażesz się wiedzą;-)) Nawet, żebyś nie musial tak daleko sięgać pamięcią, zaproponuję ktorąś z epok pozniejszych: może Oświecenie?;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
colosus S8,S12,S74 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 18:32 Wiesz agtsmith jesteś pierwszą osobą która wchodzi na to forum i nie rzuca od razu mięsem. Szacuneczek ci za to =)) Jeżeli chodzi o sam przebieg S8 to można mieć do niego różne nastawienie. Są zwolennicy i przeciwnicy obydwu wariantów. Najważniejsze jednak w całym tym konflikcie jest nastawienie władz Województwa. Po prostu zero gadania i ma być taki wariant jak my chcemy. Na Forum Województwa nie było na ten temat żadnej dyskusji i merytorycznej analizy korzyści. Kolejny element tej układanki to jak już wcześniej wspominałem S12 i S74. Mając do dyspozycji tyle dróg szybkiego ruchu władze województwa mogły podzielić się i równomiernie poprowadzić wszystkie eski. Co jednak zrobiły?? Zabrały nam S12 i S74. Rozwiązanie było proste, Przedłużyć S12 przez Piotrków do Wielunia, a S8 i S74 poprowadzić na Łódź. Zatem konflikt nie wynika tylko z różnicy zdań dotyczących S8, on wynika również z poziomu dyskusji i procedury podejmowania takich decyzji w zarządzie województwa łódzkiego. Dlatego możemy spierać się agtsmith kto ma rację z S8, ale jednego już się nie zmieni. Władze województwa dały poważną plamę polityczną. Rysa która powstała przez ich działanie długo jeszcze będzie dzieliła województwo. Ja osobiście gdy patrzę na S8, mam w pamięci fakt zaboru S12 i S74 przez Łódź. Dlatego jest mi ciężko logicznie i ze zrozumieniem analizować który wariant S8 jest lepszy. Pozdrawiam cię agtsmith Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Argumenty "łódzkie" 12.06.07, 18:54 Zauważyłem pewną prawidłowość w dyskusjach ludzi z Łodzi (większości) jeśli chodzi o przytaczane argumenty. I tak: Przważnie zaczynają od argumentu że Łódź, Pabianice i reszta wiosek ma ze 3 razy więcej ludności niż południe. Jeżeli ten argument zbije się kontrargumentem, że w takim razie A1 powinna biec przez Warszawę to oni wtedy mówią że to Łódź jest w środku Polski. Co dziwne jeszcze niedawno słyszałem od ludzi z Łodzi, że jak najbardziej prawidłowym jest mówienie na Piotrków "pod Łodzią"... a to by znaczyło, że S8 tak czy tak przebiega "pod Łodzią" ;P jeśli rozbroimy wszystkie te argumenty, łącznie z tym że wariant północny jest krótszy (wg. Łodzi, a w rzeczywistości są w zasadzie równe) to zaczyna się troska o podłódzkie miasteczka typu Sieradz i Łask... No bo przecież tam jest taki ruch, że żyć się już nie da.. kiedy przypomnisz im że przecież GDDKiA proponuje budowę obwodnic tych miast wraz z remontem dk14, to się okazuje że im to nie wystarcza.. kolejna rzecz. Mówią, Łódź jest ważna więc muszą się tam krzyżować najważniejsze drogi, jeśli wspomni się o A1 i A2 to odpowiedzą że to tylko plany. To ja się pytam czy S8 zaraz po wyborze się magicznie pojawi w wybranym wariancie ?? Ogólnie dyskusji z nimi nie da się prowadzić, najczęściej nawet gdy wszystki ich argumenty upadną podsumowaują "nie podałeś żadnych sensownych argumentów za wariantem południowym"... niestety, dominuje myślenie "jeśli mijamy się z prawdą, tym gorzej dla tej drugiej"... :P Odpowiedz Link Zgłoś
zamek S8, DK 14 i inne ścieżki 15.06.07, 02:13 Problemem drogi S8 interesuję się może niezbyt priorytetowo, ale ponieważ rzecz jest głośna, dzielę się paroma przemyśleniami. Nie ukrywam, że poniekąd mnie ten problem dotyczy przy każdym wyjeździe z domu - mieszkam w Łodzi o 500 m od DK14 i mam potężny kłopot, żeby się w nią włączyć w jakimkolwiek kierunku już niemal przez całą dobę. To, co w całej historii jest najważniejsze, to wyprowadzenie ruchu tranzytowego z miast. Chodzi tu zarówno o Bełchatów czy Wieluń, jak i o Sieradz, "Zduńską Niewolę", Pabianice czy Łódź. Także i o Piotrków, choć nie we wszystkich kierunkach (w osi N-S jest nieźle, ale gdy wspomnimy wyjazd na Sulejów...). Z tego tytułu priorytetową sprawą jest zbudowanie szybkich dróg omijających miasta. I od tego miejsca zaczyna się nieporozumienie. Ktoś kiedyś obiecał - mniej lub bardziej odpowiedzialnie - że zostanie zbudowana kompletnie nowa droga przebiegająca parę kilometrów na południe od DK14. Ktoś to w rządzie podpisał, ktoś określił to jako S8. Są na to zapewne papiery. Tak, jak na wiele innych rzeczy, istniejących, niczym S8, wyłącznie na papierze. Ktoś inny się przypatrzył, że wariant ten wygeneruje potworne koszty, i zaproponował rozwiązanie prostsze, w dodatku niemal intuicyjne: zmodernizowanie dróg po istniejącym śladzie wraz z budową obwodnic. Prostsze i tańsze? Niewątpliwie. Skutek - właściwie taki sam, tym bardziej, że docelowo chodzi o OBIE drogi - i DK8, i DK14. Mógłby być i wilk syty, i owca cała. Mogłoby nie być wcale jakiejkolwiek afery, gdyby nie... co? Gdyby Łodzi nie naobiecywano. Tak naprawdę jesteśmy wściekli nie o to, że Piotrków coś będzie miał, a my nie będziemy mieli. Jesteśmy wqrwieni, że stworzono obietnicę bez pokrycia, że się nas w Warszawie oszukuje w żywe oczy, choć kompletnie nie trzeba było tego robić. Wystarczyło od razu ujawnić wariant docelowy - modernizacji, a nie bajdurzyć o tym, czego się w ogóle nie zamierzało wykonać. Ze swojej strony przepraszam PT piotrkowian za przykrości, których doznają od łodzian. Jedziemy na podobnym wózku, może u nas wolniej, bo korki są dłuższe. W rzeczywistości dobrze byłoby połączyć siły, aby mieć jednoznaczną pewność, że obwodnice dla WSZYSTKICH miast w regionie i łączące je drogi ekspresowe mają priorytet wykonania. Pozdrawiam :) PS 1: Modernizacja DK14 nie wyklucza w moim pojęciu budowy S14 jako zachodniego obejścia Łodzi. PS 2: szch83 alias delahalle, coś Cię ostatnio mało widzę na Klasycznej :) Przecież już po sesji. Bo nagadam do dziekanichy, że zainteresowanie straciłeś ;P Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_trybunalski Re: S8, DK 14 i inne ścieżki 15.06.07, 07:41 zamek...ja osobiscie spotyklalem sie z agresja ze strony moich ziomkow dlaczego? bo napisalem zby sie tak nieemocjonowali, naprawde w druga strone nie obrzucaja takim blodem lyudzie z tego Waszego wariantu, przynajmniej ja tu nie wdze tego w takim stopniu jak moi ludzie to robia w waszym kierunku. Naprawde nie masz za co przepraszać. A mi osobiscie jest wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: S8, DK 14 i inne ścieżki 15.06.07, 08:21 Oj Piotrek, Piotrek... pokaż gdzie to dotknęła Cię ta straszna agresja ze strony użytkowników tego forum?? Jeżeli nie potrafisz odróżnić dyskusji od agresji to trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_trybunalski Re: S8, DK 14 i inne ścieżki 15.06.07, 14:42 o tuuu w sam środeczek piotrkowego serduszka:( Odpowiedz Link Zgłoś
szch83 Re: S8, DK 14 i inne ścieżki 15.06.07, 07:54 zamek napisał: > PS 2: szch83 alias delahalle, Nicka delahalle używałem bardzo krótko, chciałem być anonimowy. Szybko jednak zrezygnowałem i wróciłem do nicka z inicjałów :) Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: S8, DK 14 i inne ścieżki 16.06.07, 00:28 Zauważyłem :) Aczkolwiek na Klasycznej delahalle jest bardziej adekwatny... Odpowiedz Link Zgłoś
colosus Re: S8, DK 14 i inne ścieżki 15.06.07, 19:10 Masz rację zamek. Problem tkwi również w tym że władze w Łodzi nie dogadały się z Piotrkowem w tej sprawie. Sprawa jest pogmatwana i na ile to wygląda tak jak napisałeś, a na ile jest to zabieranie inwestycji przez Łódź to nikt już nie wie. Pamiętaj że Piotrków miał obiecana S12 i S74, które to drogi Łódź zabrała nam bez pytania w najnowszym Studium Rozwoju Województwa. Dlatego to tak do końca nie jest jak mówisz. Widzę jednak że narmalnie podchodzisz do sprawy, tak ten problem powinien zostać rozwiązany. Bez pocztówek, bez tych głupich działań GW. Pozdrawiam =)) Odpowiedz Link Zgłoś