Dodaj do ulubionych

S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

01.06.07, 22:34
miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4194940.html
Zobaczcie jak łodziaki ujadają :-)
Obserwuj wątek
    • szch83 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 22:41

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=63496068
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=63482225
    • szch83 Re: Szmaciska łódzkie! 01.06.07, 22:56
      Maddox pewnie będzie musiał wyciąć :)
      • lopez1235 Re: Szmaciska łódzkie! 01.06.07, 23:01
        No trudno ale co moje TO NIKT MI TEGO NIE ODBJERZE!
        • lopez1235 wYCHODZI POWOLI SZYDŁO Z WORKA! 01.06.07, 23:06
          Powoli dziadostwo z lodzikowa ujawnia swój antagonizm względem Piotrkowa czy
          Bełchatowa! Straszenie że miasta nasze nie otrzymają ani złotówki czy wyzywanie
          nas od dumnych durni przestaje być zabawne! Stworzenie województwa z
          Częstochową - w tym przypadku warte zastanowienia?!
          • szch83 Re: wYCHODZI POWOLI SZYDŁO Z WORKA! 01.06.07, 23:10
            lopez1235 napisał:

> Stworzenie województwa z
            > Częstochową - w tym przypadku warte zastanowienia?!

Za blisko jesteśmy Łodzi, i nie wiadomo jak by nam było w województwie ze
            sotlicą w Częstochowie.
          • colosus Województwo Mazowieckie 04.06.07, 09:00
            Jedynym sesnownym rozwiązanie nie jest tworzenie nowego województwa, co nawet
            mi się podoba=), lecz przejście do innego już istniejącego.

Zróbmy zatem tak jak to Radom uczynił. Nie podobały im się Kielce to znależli
            się w Mazowieckim.
            Województwo Mazowieckie jest jedynym dla nas ratunkiem.
            Z historycznego jak i ekonomicznego punktu widzenia jedynie Mazowieckie.

Koszalin i Słupsk, dwa miasta które mogłyby utworzyć nowe województwo, jednak
            nie tak prosto jest to zrobić.

Łódź zawsze inwestowała w najbliższej okolicy, Zawsze to był teren tzw,
            aglomeracji łódzkiej. Dlatego w Województwie łódzkim Piotrków nigdy od łodzi
            nic nie dostanie.

Należe również pamiętać o bliskości Bełchatowa, Tomaszowa, Piotrkowa. Może coś
            na bazie tych miast kiedyś w przyszłosci powstanie. Jakaś konurbacja miast.
            Droga S8 napewno przyczyni się do scalenia tych trzech miast.
            • maddox84 Re: Województwo Mazowieckie 04.06.07, 12:36
              To co mówisz jest logiczne :) Odkąd pamiętam to więcej sympatii przybywało do
              nas z Warszawy niż z Łodzi. Z Warszawą można siędogadać z Łodzią nie sposób :/
              Tym bardziej że leżymy w strategicznym dla Warszawy miejscu, czyli na drodze
              właśnie do Wrocławia oraz na Śląsk :) Piotrków chce do Mazowieckiego, zpraszmy
              ze sobą Bełchatów ;P
          • irasiad.prof.kaczynskiego Re: wYCHODZI POWOLI SZYDŁO Z WORKA! 04.06.07, 15:14
            A owszem, wychodzi - teraz juz widac, jakie z ciebie chamidlo.
        • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Szmaciska łódzkie! 04.06.07, 15:11
          lopez1235 napisał:

> No trudno ale co moje TO NIKT MI TEGO NIE ODBJERZE!

Mnie tez nie - ten twoj (skaswaony juz) post zarchiwizowalem i bede go
          rozpowszechnial, jesli zajdzie taka potrzeba.
    • lopez1235 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 23:10
      Ot co piszą lodziki do kancelarii Premiera.
      My możemy wysyłać podziękowania i proponuję aby inni też je wysłali.
      zarządajmy wszyscy wyjaśnień tej sytuacji!
      na początek proponuję mail do cenrtum inform. rządu:
      www.kprm.gov.pl/email.php

• swiadek24 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.06.07, 11:46
        Panowie mam prośbę! Wiecie, że jestem łodzianinem i bardzo Was proszę nie
        piszcie w ten sposób o moim rodzinnym mieście.
        Teraz mieszkam w Piotrkowie i jestem piotrkowianinem. Mi też się nie podoba
        zachowanie łodziaków, jestem wręcz zażenowany ich prostolinijnością i chamstwem.
        Dlatego proszę Was o niezniżanie się do ich poziomu.
        A teraz coś zupełnie złośliwego z mojej strony:) biedna Łódź, biedna i co teraz
        będzie, wszyscy się uwzięli na stolice naszego województwa.
        I dobrze bo przecież zależy nam na równomiernym rozwoju województwa. Buta władz
        regiony została ukarana.
        Postępowanie w sprawie EURO tez mi się bardzo nie podoba. Oczywiście fajna
        sprawą byłaby taka bliskość mistrzostw, ale załatwianie tego jest co najmniej
        poniżej pasa. I niestety włodarze województwa w niemalże w każdej kwestii w ten
        sposób postępują.
        Pozdrawiam
        • lopez1235 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.06.07, 12:00
          Ja mogę jedynie przeprosić Ciebie za moje wypowiedzi! Niestety jesteś wyjątkiem
          w całej tej sytuacji! Reszta osób z twojego rodzinnego miasta to nic innego jak
          banda kretynów ( oczywiści ci co wypisują takie brednie na forum). Pozdrawiam
    • majkel01 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.06.07, 15:29
      przezabawni są ci z Miasta Łodzi... jednocześnie żałośni do bólu ;))

s-8.dlalodzi.info/
      • ct_pt Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.06.07, 16:56
        swietny fun! od razu weselej mi sie zrobilo w ten smetny dzien :D

niech sie pozala do wybiorczej. moze im znowu zorganizuje jakas akcje "kartkowa" badz bieg przez plotki w "slusznej sprawie".
    • isoxazolidine Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.06.07, 22:08
      madra, gleboko przemyslana,rozsadna decyzja GDDKiA!
      powstanie lacznik kilku regionow spinajacy zachodnia i wschodnia granice (S8-
      S12).
      bardzo dobrze!
      na S8 przez Lodz skorzystala by ... tylko Łodz. na przebiegu przez Piotrkow
      skorzysta caly region. dziwne ze za ta opcja nie walczyly wladze wojewodztwa
      lodzkiego. ale najwyrazniej te wladze to raczej grupa wsparcia dla Prezydenta
      Lodzi niz konwent majacy na wzgledzie interes regionu.

pozdrawiam z Radomia :)

PS. pilnujcie, by was Łódz nie wykolegowała tylnymi dzrwiami. oni beda
      kombinowali na kazdy psosob zeby Was zniszczyc. jednakowoz na Radom mozecie w
      tej walce liczyc(!)
      • minigry.amor.pl Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.07, 10:35
        Mam chęć pokazać tu klasę i zrobię to. Łódź pokona wioskę piotrków. Miłego dnia.
        • colosus Dla łodzi droga GP. 04.06.07, 11:41
          Jednocześnie, zdając sobie sprawę, że dobra droga jest istotnym elementem
          rozwoju każdego regionu, niezależnie od ustalonego przebiegu S8, Generalny
          Dyrektor Dróg Krajowych i Autostrad podjął decyzję o przebudowie dróg nr 12 i
          14, tak by stworzyć nowoczesne połączenie drogowe dla Pabianic, Łaska,
          Zduńskiej Woli i Sieradza, które stanowią dziś tzw. „wąskie gardła” drogowe.
          Już w tym roku przeznaczymy na ten cel pierwsze środki finansowe.

Budując S8 w ustalonym wariancie, tak by ciężki ruch tranzytowy odbywał się po
          tej drodze, proponujemy więc równoczesną budowę równoległej do dzisiejszych
          dróg 12 i 14 dwujezdniowej trasy o parametrach zbliżonych do drogi ekspresowej,
          z bezkolizyjnymi skrzyżowaniami, która zostanie połączona zarówno z autostradą
          A1, jak i drogą S8.
          Zatem ujadanie Łodziaków jest jakąś chorą sprawą!! Przecież będą mieli swoją
          drogę dwupasmową..
          O co zatem im chodzi???????
          • michal.ch Re: Dla łodzi droga GP. 08.06.07, 18:32
            W sumie przebudowa trasy na Dolny Śląsk w formie Y na Piotrków i Łódź jest chyba
            rozwiązaniem najbardziej kompromisowym. Przynajmniej tak powinno być. A o co
            chodziło Łodzi na początku? Przede wszystkim o wzrost bezpieczeństwa na tej
            trasie. Bo ruch z Łodzi na Wrocław jest ogromny, szczególnie w okresie
            wakacyjnym (większy niż generowany przez rejon piotrkowski).

Jeśli odcinek łódzki również otrzyma podniesiony standard do klasy "drogi
            ekspresowej", to w tej chwili gubię się i ja o co chodzi z protestami. Na tyle
            zgłupiałem, że o ile na początku broniłem wariantu łódzkiego, teraz zniesmaczony
            mam to w dupie. I od razu czuję się lepiej. :)
            • colosus Re: Dla łodzi droga GP. 10.06.07, 20:31
              Wiesz michal.ch
              W tej chwili chodzi o pokazanie kto rządzi w województwie.
              Przez Piotrków miała przechodzić S8, S12 i S74. Były dwa warianty S8, przez
              Piotrków i przez Łódź. Dwa do wyboru.

Natomiast Łódź w najnowszym Studium Rozwoju Woj. Łódzkiego zabrała nam zarówno
              S8 jak i S12 oraz S74. Przekierowala je w strone Tomaszowa i do Lodzi. Dając w
              zamian drogi kategorii G.

To chyba jakiś bezmózgowiec by się nie zdenerwował!!
              Normalka że tu chodzi o pokazanie kto króluje!!
              Kto ma władzę. O nic więcej.
      • maddox84 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.07, 12:39
        Hehe, a jak nas Łódź będzie denerwować to przeniesiemy siędo Was do
        województwa :D
        • colosus Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.07, 12:54
          gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4199173.html***
          Gdy dowiedział się o tym Jerzy Kropiwnicki, pojechał do Warszawy i w Urzędzie
          Rady Ministrów - przy świadkach - nakrzyczał na Jerzego Polaczka. Zarzucił mu,
          że jego urzędnicy są niekompetentni i łamią prawo. Po powrocie Kropiwnicki
          spisał to wszystko w bardziej wyważonych słowach i opublikował list - w formie
          płatnego ogłoszenia - we wszystkich największych dziennikach.
          Ja proponuję aby Pan Jerzy Polaczek zarządał satysfakcji i zaprosił Pana
          Jerzego Kropiwnickiego na ubity grunt. Pistolety lub szpady, do wyboru.

To naprawdę zakrawa na paranoję..
          Przecież Łódź będzie mieć drogę dwupasmową z Sieradza do Łodzi. Nic nie
          stracili. Pyskują jakby wogóle nie przeczytali dokumentu z GDDKiA.

Śmiechu warte=))
          • colosus Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.07, 12:55
            gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4199173.html
    • irasiad.prof.kaczynskiego Piotrkowska w Łodzi 04.06.07, 15:09
      Tak sobie czytam te wypowiedzi kwiatu inteligencji Piotrkowa Trybunalskiego i
      konkluduje, ze Adolf Hitler mial racje zmieniajac nazwe tej ulicy na "Adolf
      Hitler Straße" - wiedzial, ze swoloczy nie warto stawiac podobnych "pomnikow"
      • ct_pt Re: Piotrkowska w Łodzi 04.06.07, 15:25
        slowa kogos, kto uwaza ze hitler mial racje w jakiejkolwiek kwestii w polsce nie powinny byc w zasadzie komentowane.... bo rece opadaja....

mozecie sobie zmienic nazwe tej ulicy na lodzka (ku chwale waszej wspanialej metropolii). myslicie, ze tu komus bedzie na tym zalezalo, ze ktos sie bedzie tym przejmowal? ha ha ha... nie bedziemy slali pocztowek z protestem... buehehehe
        • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Piotrkowska w Łodzi 04.06.07, 15:35
          > slowa kogos, kto uwaza ze hitler mial racje w jakiejkolwiek kwestii w polsce
          ni
          > e powinny byc w zasadzie komentowane.... bo rece opadaja....

No to trzeba bylo nie komentowac - lekarzu, lecz sie sam.
      • ziontr Re: Piotrkowska w Łodzi 04.06.07, 15:27
        Napisz w tej sprawie do Kropiwnickiego e-mail albo zablokuj drogę. Może cię
        wysłuchają i powrócą do nazwy ulicy z czasów II WŚ. A może zanim coś napiszesz
        skonsultuj się z psychologiem i Ewą Sowińską.
        • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Piotrkowska w Łodzi 04.06.07, 15:34
          Chlopcze, a kim ty dla mnie jestes, zeby mi udzielac rad?
          • ziontr Re: Piotrkowska w Łodzi 04.06.07, 15:36
            To było pytanie Herr SS-Unterscharführer?
            • irasiad.prof.kaczynskiego Odpowiem ci rownie madrze 04.06.07, 15:38
              ziontr napisał:

> To było pytanie Herr SS-Unterscharführer?

A to?
              • ziontr Re: Odpowiem ci rownie madrze 04.06.07, 15:42
                A fajnie.
              • colosus Re: Odpowiem ci rownie madrze 04.06.07, 18:22
                Macie autostradę A1 i A2 - macie
                Macie gwarancje na drogę dwupasmową Sieradz - Łódź - macie.
                O co wam chodzi??
                Zabralibyście się do roboty a nie tylko narzekacie.

Powiedz mi ile dróg w Łodzi leży w proszku. Ja ci wymienię.
                Puszkina, Włókniarzy, Konstytucyjna, Wojska Polskiego itp. Cały ten burdel
                komunikacyjny, macie na własne życzenie.
                Róbcie coś w samej Łodzi to może będziecie mieć mniejsze korki.

Autostrada A1 za czasów gdy było województwo piotrkowskie była budowana w stronę
                łodzi. Stanęło na Srocku. Obecnie widać tylko ruiny wiaduktów.
                Co zrobiły władze województwa łódzkiego żeby tą drogę doprowadzić do Łodzi i
                Strykowa??
                Obecnie cały ruch tranzytowy przechodziłby już nie Włókniarzy, bezpłatną A1.

Mówię o tym gdyż A4 była budowana dzięki zaangażowaniu województwa Śląskiego i
                Małopolskiego. Czyli że jak się chce to można.
                Teraz tak pyskujecie, ale kiedy można było coś robić to nic nie robiliście.

Irasiad do nogi i nie szczekaj jak ludzie rozmawiają!!!
                • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Odpowiem ci rownie madrze 04.06.07, 18:52
                  > Macie gwarancje na drogę dwupasmową Sieradz - Łódź - macie.

Nie. Ta droga ma byc klasy GP, wiec nie musi byc dwupasmowa (i moge sie zalozyc
                  ze wlasnie "nie bedzie musiala"). A i nie bedzie docierac do Lodzi tylko
                  skonczy sie w Dobroniu. Na jej obecnym przebiegu jest juz kilka "czarnych
                  punktow".

Abstrahujac od merytoryki - rzad wlasnie pokazal ile warte sa jego gwarancje,
                  wiec daruj sobie ten argument

> Irasiad do nogi i nie szczekaj jak ludzie rozmawiają!!!

No coz, colosus, uwazalem cie jeszcze przed chwila za najbardziej obiektywnego
                  sposrod tutejszego towarzystwa, ktore pisywalo na Lodz/Komunikacja - niestety
                  bylem w bledzie.
                  • majkel01 Re: Odpowiem ci rownie madrze 04.06.07, 19:07
                    ciekawe pojecie "obiektywizmu". Jesli ktos jest za S8 w wariancie lodzkim jest
                    obiektywny.... jesli jest przeciw, jest nieobiektywny :))
                    • irasiad.prof.kaczynskiego Re: Odpowiem ci rownie madrze 04.06.07, 19:14
                      > ciekawe pojecie "obiektywizmu". Jesli ktos jest za S8 w wariancie lodzkim jest
                      > obiektywny.... jesli jest przeciw, jest nieobiektywny :))

Czytaj ze zrozumieniem, a potem dopiero komentuj.
                  • colosus Re: Odpowiem ci rownie madrze 04.06.07, 21:28
                    Sorki że tak napisałem ale po nawiązaniu do Hitlera, pozatym przypomniał mi się
                    Ira - piesek.

Przyznaję trochę przesadziłem =)) Sorki.

Jednak twój Hitler był niezły =)).
                    Natomiast po śmierci Józefa Stalina w 1953 roku, władze partyjno-państwowe
                    wydały zalecenie aby "główne" ulice większych miast polskich nosiły nazwę ulica
                    Stalina. Wtedy to ulica głóna w łodzi jaką była Piotrkowska zachowała swoją
                    nazwę - Piotrkowska.
                    Ulicą Stalina nazwano inną mało ważną ulicę.
                    • bigos_kk Re: Odpowiem ci rownie madrze 05.06.07, 10:14
                      colosus napisał:

> Natomiast po śmierci Józefa Stalina w 1953 roku, władze partyjno-państwowe
                      > wydały zalecenie aby "główne" ulice większych miast polskich nosiły nazwę
                      ulica
                      > Stalina. Wtedy to ulica głóna w łodzi jaką była Piotrkowska zachowała swoją
                      > nazwę - Piotrkowska.
                      > Ulicą Stalina nazwano inną mało ważną ulicę.

Może nie mało ważną, bo ul. Główną, czyli obecną al. marszałka Józefa
                      Piłsudskiego przy Piotrkowskiej (koło "Centralu"). Swoją drogą to był ciekawy
                      wybieg - wszak zgodnie z zaleceniem zmieniono nazwę ul. Głównej. :D
    • swiadek24 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.07, 21:09
      Irasiad komu jak komu ale mi nie można zarzucić stronniczości. Myślę, że nie
      wiesz kim jestem i nie zamierzam Ci tłumaczyć. Ale Twoje rozumowanie i Twoje
      zaangażowanie w temat wygląda tak:"kto nie jest z nami ten jest przeciwko nam".
      Gdybym nadal mieszkał w moim rodzinnym mieście, Łodzi to i tak byłbym za
      przebiegiem południowym tej trasy. Tak jest prościej, taniej i równoważy rozwój
      całego regionu. Gdyby ta trasa miała iść przez Radomsko i miałaby być jeszcze
      tańsza to podpisałbym się pod nią obiema rękoma bo i Radomsku są potrzebne takie
      inwestycje. To tyle. I zobacz jak wiele osób z Łodzi obraża mieszkańców i miasta
      które bronią własne interesy.
    • maddox84 GW zniża się do poziomu Faktu 04.06.07, 22:36
      Jestem coraz bardziej zniesmaczony postawą GW w tej sprawie...
      proponuję zobaczyć to:
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4202243.html
      Widać tam typowe w ostatnim czasie obalanie rzeczowych argumentów metodą
      leppera, czyli przekręcić ibrócić ironią (przeważnie nietrafioną) i przypadkiem
      nie uznać żadnego z przytoczonych argumentów za sensowny mimo iż jest to nawet
      fizycznie niemożliwe żeby "wszystkie" argumenty były po jednej stronie. Ale GW
      próbuje maskować swoj nowy image poprzez zakamuflowanie zupełnie stronniczych
      treści i jasnych przesłań (czyli jak śmiecie zabierać Łodzi S8, tylko Łódź się
      liczy a reszta niech idzie na pole...) pod postacią "niewinnych" (przynajmniej
      według autorów) pytań...
      Moja lista przebojów:
      3.
      "6. Komplikacje dotyczące opłat za tranzyt. Powstałaby konieczność wniesienia
      opłaty na odcinku tożsamym z autostradą A1 lub nastąpiłyby komplikacje systemu
      poboru opłat na A1 ze względu na poprowadzenie bezpłatnej S8 po 18-kilometrowym
      odcinku płatnej (autostrady - red).

Ad. 6. Szanowna GDDKiA, przed Polską organizacja Euro 2012, a Państwo
      kapitulują, bo nie potrafią stworzyć systemu pobierania opłat? Łodzianie
      oczekują podania możliwych rozwiązań, a nie wskazywanie potencjalnych
      problemów."

Najbardziej rozwalił mnie fragment "Łodzianie oczekują podania możliwych
      rozwiązań..." - ależ przecież GDDKiA wam je podało, rozwiązaniem problemu jest
      S8 w wariancie południowym

2." 4. Zakłócenie ciągu dwóch planowanych dróg ekspresowych S12 i S74, które
      łączą się z S8 na węźle Piotrków.

Ad. 4. Plany budowy drogi S-8 znane są od lat. Dlaczego przez ten czas GDDKiA
      nie opracowała rozwiązania systemu połączeń drogowych pod Piotrkowem?"

A co ma piernik do wiatraka ?? Albo kolegom redaktorom GW już mózgi wyparowały
      z tej złości albo ich nigdy nie posiadali... a może to ja nie rozumiem :/

i na koniec mój faworyt głupoty:
      "3. Konkurencyjny przebieg wobec autostrady A2. Na pewnym odcinku (o długości
      ok. 100 km) przebieg trasy S8 (bezpłatnej) byłby równoległy z przebiegiem
      autostrady A2 (płatnej). Poza względami ekonomicznymi (nieuzasadniona budowa
      dwóch równoległych dróg najwyższych kategorii) spowodowałoby to niewątpliwie
      zbyt duże natężenie ruchu na S8 przy jednoczesnym niewykorzystaniu
      przepustowości A2.

Ad. 3. Czy GDDKiA kieruje się dobrem mieszkańców i kierowców, czy raczej firm
      pobierających opłaty na autostradach?
      Czy łodzianie mają rozumieć, że S8 nie zostanie wybudowana przez Łask i
      Sieradz, bo byłby na niej zbyt duży ruch?"

pozdrawiamy wszystkich "prawidłowo myślących" Polaków :)
      • colosus Re: GW zniża się do poziomu Faktu!!!! 05.06.07, 08:42
        Niech pyskują, mają do tego prawo.
        Nasze dzienniki też mają prawo do tego i jakoś tego nie robią..

Jeżeli chodzi o przebieg S8 to był on ujęty w planach, przypomnę Studium
        Rozwoju Woj. Piotrkowskiego.

Bzdury piszą..Nasze dzienniki powinny polemizować z nimi i przypominać im o
        innch argumentach.
        Najlepsze jest to jak dziennikarz mówi o forumowiczach, to dlaczego nie mówi że
        część forumowiczów jest za. Że są dwie strony medalu a nie tylko jedna.

Dla mnie jest to dzinnikarskie samobójstwo Gazety Wyborczej.
        Ta gazeta zeszła na psy.
        • ct_pt Re: GW zniża się do poziomu Faktu!!!! 05.06.07, 08:58
          oni ida po prostu w zaparte i stawiaja wszystko na jedna karte (co w zasadzie robia od samego poczatku). maja wielka nadzieje ze sytuacja sie odmieni na ich korzysc, a oni beda mogli odtrabic w glorii, ze to wlasnie dzieki nim lodz ma s8. pozniej popisza sobie w portfolio ze tacy swietni "sledczy" - wywachali "afere" i zadzialali.
    • maddox84 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.06.07, 16:30
      Polecam artykuł:
      piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/wydarzenia/737362.html
      Wreszcie ktoś pokazał inny punkt widzenia na sprawę... widaćjak na dłoni jak
      sprawa wygląda.
      • agtsmith Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.06.07, 22:58
        No niestety, wyglada tak, ze nikogo nie interesowaly argumenty merytoryczne,
        tylko obawa przed utrata glosow wyborcow ze stolicy, a KE uzyto jako zaslony
        dymnej.

Czyli wcale nie tak dobrze.
        • swiadek24 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 13:37
          Niestety moim zdaniem przebieg trasy S8 zostanie zmodyfikowany i zostanie
          wybrany wariant łódzki. Niestety myślę, że władze Łodzi i województwa zrobią
          wszystko, użyją wszystkich "przekrętów", żeby tą drogę zabrać. Takie są moje obawy.
          Jeżeli tak by się stało, to czy ja jako obywatel naszego kraju mogę
          zaprotestować i zablokować pieniądze z moich podatków na przebieg drogi którą w
          100% będzie musiał pokryć budżet kraju???Wiem, że jest to niemożliwe, ale gdybym
          tylko mógł to zrobić zrobiłbym na pewno.
          • agtsmith Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 14:01
            Hmm, no nie wiem... Dla mnie juz bardziej przekretem jest to, ze wybrano
            wariant poludniowy w obawie przed "wyborcami ze stolicy". Albo to, ze popisano
            jakies brednie o Natura 2000... No i cale to zaslanianie sie finansowaniem...
            Wariant poludniowy wcale nie wyglada na uczciwie wywalczony...
            • swiadek24 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 14:24
              Wierz mi ja w tym sporze stoję jak najbardziej z neutralnej strony i opowiadam
              się za wariantem według mnie lepszym tańszym i szybszym. Gdybym miał takie
              zdanie na temat wariantu północnego to na pewno popierałbym go mimo, że obecnie
              jestem mieszkańcem Piotrkowa.
              A co do wyboru wariantu. To mimo wszystko lobby łódzkie ma dużo więcej do
              powiedzenia niż lobby piotrkowsko-bełchatowskie, tak więc nie wiem czy można w
              tym wypadku mówić o przekrętach.
              • agtsmith Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 14:40
                > To mimo wszystko lobby łódzkie ma dużo więcej do
                > powiedzenia niż lobby piotrkowsko-bełchatowskie, tak więc nie wiem czy można w
                > tym wypadku mówić o przekrętach.

To nie jest kwestia tego kto ma ile do powiedzenia, spojrzmy na fakty - ta
                argumentacja GDDKiA (na pierwszy rzut oka ok) niestety pelna jest przeklaman
                (mozliwosci finansowania, Natura 2000) oraz naciagniec (prognozy ruchu byly w
                oparciu o zawyzony obszar oddzialywania)... Rowniez argument o konkurencyjnosci
                tras (S8 kontra A2) natychmiast odbija sama GDDKiA (!) postulujac przebudowe
                DK12/14, ktore sa jeszcze blizej S8 niz A2. Niestety nie wyglada to zbyt
                obiektywnie...

Po drugie zas (spiskowo) to moze byc kwestia lobby "byle nie przez Lodz", ktore
                akurat jest lobby stolicznym - to wlasnie sugeruje artykul z naszemiasto
                • maddox84 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 14:54
                  > (mozliwosci finansowania, Natura 2000)
                  Możliwości finansowania wariantu północnego są, ale nie z funduszu spójności.
                  Efekt jest taki że z inncyh źródeł nie uda się osiągnąć 80-procentowego
                  dofinansowania i o to tutaj chodzi. GDDKiA mówi że nie można go dofinansować z
                  funduszu spójności(80% inwestycji) a nie w ogóle (pewnie maksymalnie 50%).

> tras (S8 kontra A2) natychmiast odbija sama GDDKiA (!) postulujac przebudowe
                  > DK12/14, ktore sa jeszcze blizej S8 niz A2.
                  Sorki, ale to nie jest argument, co innego droga ekspresowa będąca ciągłą drogą
                  na całym "konkurencyjnym" odcinku a co innego przebudowa drogi, choćby miały po
                  dwa pasy to i tak ruch na nich będzie duży i nikt nie będzie się tam pchał z A2,
                  natomiast przebudowa całkowicie rozwiąże problem ruchu lokalnego.

a prognozy dotyczą głównie transportu tranzytowego który wyższy jest w chwili
                  obecnej na DK8 i to on będzie głównie rósł bo trudno sobie wyobrazić aby w ciągu
                  kilku lat, Sieradz i Zduńska Wola zaczęły generować wielki ruch. Można by to
                  nazwać stanem nasycenia. Ludize którzy dojeżdżają do Łodzi już teraz będą w
                  przyszłości natomiast ich liczba znacząco się nie zwiększy bo niby dlaczego ??
                  Sieradz nie rozwija się tak dynamicznie jak Warszawa i Wrocław i to między tymi
                  miastami będzie wzrastał ruch. Dlatego uważam że prognoza jest jak najbardziej
                  prawidłowa.

pozdrawiam
                  • agtsmith Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 15:09
                    Ale wariant polnocny moglby byc dofinansowany z Funduszu Spojnosci, gdyby nie
                    to, ze ktos zmienil przebieg trasy (na sprzeczny ze stanowiskiem rzadu!) w
                    dokumentach wyslanych do UE.
                    • swiadek24 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 15:48
                      Wreszcie ktoś, kto jest z drugiej strony i nie obraża innych:)Bo niestety na
                      innych forach wiele jest obelżywych uwag pod adresem Piotrkowa i Bełchatowa.
                      TEN-T powstało wiele lat temu, jeszcze przed naszym wejściem do UE. Tak więc
                      wariant południowy powstał w UE wiele lat temu i na ten wariant mogą iść
                      pieniądze z FS. Oczywiście ten wariant nie jest nakazem ze strony UE. Polski
                      rząd może zatwierdzić opcję łódzką. Należy pamiętać, że w wariancie TEN-T na
                      każdą złotówkę wydaną na tą trasę z budżetu Polski pójdzie 15 groszy.
                      Jeżeli rząd wybierze wariant łódzki wtedy nakłady będą dużo większe jeżeli nie
                      100% wkład z budżetu.
                      Pozdrawiam gorąco
                    • maddox84 Re: S8 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 15:55
                      Jest dokładnie tak jak mówi swiadek, przebieg korytarzy byl ustalany juz dawno.
                      Jeszcze przed naszym przystapieniem do Unii i dokumenty przeslane pozniej, wbrew
                      temu co sugeruja zwolennicy wariantu lodzkiego, nie zostaly na zlosc przeslane
                      po ustaleniu przebiegu tej trasy przez rzad. Dlatego mowienie ze ktos specjalnie
                      wyslal zla mapke, albo ze mozna to bez problemu wyprostowac nie pokrywa sie z
                      prawda. Ci ludzie zapominaja ze to nie drogi ustalaja przebieg korytarzy a
                      odwrotnie... korytarz pomocniczy z Pragi przez Wro do Wa-wy zawsze prowadzil
                      przez Piotrkow odkad tylko ustalono jego przebieg, a bylo to jeszcze przed
                      naszym wejsciem do UE.
                      pozdrawiam
                      • zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 11.06.07, 19:09
                        maddox84 napisał:

Ci ludzie zapominaja ze to nie drogi ustalaja przebieg korytarzy a
                        > odwrotnie... korytarz pomocniczy z Pragi przez Wro do Wa-wy zawsze prowadzil
                        > przez Piotrkow odkad tylko ustalono jego przebieg, a bylo to jeszcze przed
                        > naszym wejsciem do UE.
                        > pozdrawiam

--------
                        Masz dosyć wybiórczą pamięć kolego - co się tyczy szczególnie czasów sprzed
                        wejscia do UE. Zmuszony jestem więc do wzięcia mopa i utylizacji tego
                        pleśniowego nalotu półprawd;-) ZANIM wytyczono w latach 80tych NOWY korytarz
                        europejski dla drogi E8 z przebiegiem Walichnowy-Wieluń,Belchatow-Piotrków
                        istniala INNA numeracja drog europejskich
                        oraz INNY korytarz europejski. Droga Kudowa Zdroj-Wroclaw-Walichnowy-Warszawa-
                        Kuznica Bialostocka miala oznaczenie E12 oraz wytyczony korytarz europejski
                        przez Sieradz-Lodz. Takie są fakty;-) Nie macie monopolu na korytarze
                        europejskie;-) Choć nikt o tym slowem się nie zająknął, ze korytarz europejski
                        dla trasy E8 (S8) PRZED zmianą na wariant poludniowy funkcjonował przez WIELE
                        lat w wariancie polnocnym;-) Ślinicie się tutaj wlasną śliną na samą mysl, ze
                        Lodz wam 'zabierze' tzw. 'waszą drogę S8'. Kto tu komu co zabrał - mozna by
                        zadać pytanie? Lodz, jesli otrzyma drogę S8, po prostu dostanie to, co jej
                        kiedyś zabrano;-) I nie posilkuj się jakimiś durnotami o interesie narodowym,
                        tudzież inni na tym forum;-) Lodz ma swoje interesy - wy macie swoje, tak to
                        nalezy nazwać;-)
                        • maddox84 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 11.06.07, 19:23
                          pleśniowego nalotu półprawd;-) ZANIM wytyczono w latach 80tych NOWY korytarz
                          > europejski dla drogi E8 z przebiegiem Walichnowy-Wieluń,Belchatow-Piotrków
                          > istniala INNA numeracja drog europejskich
                          > oraz INNY korytarz europejski.

Problem jest tylko w tym, że tych korytarzy nie zmienia się z dnia na dzień i po
                          ustaleniu przez kilkadziesiąt lat funkcjonują. A fakty są takie że podczas
                          naszego wstępowania do UE obowiązywał korytarz przez Piotrków, a urzędników UE
                          nie obchodzi teraz że ktoś wtedy nie pomyślał... fakty są takie że korytarz
                          podczas wstępowania przebiegał po DK8.

> tudzież inni na tym forum;-) Lodz ma swoje interesy - wy macie swoje, tak to
                          > nalezy nazwać;-)
                          I tutaj masz, rację my mamy swoje interesy Łódź ma swoje, tylko niech mi
                          wojewoda nie chrzani że droga na północy będzie rozwijać południe...
                          • zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 06:28
                            maddox84 napisał:

> Problem jest tylko w tym, że tych korytarzy nie zmienia się z dnia na dzień i po
                            > ustaleniu przez kilkadziesiąt lat funkcjonują. A fakty są takie że podczas
                            > naszego wstępowania do UE obowiązywał korytarz przez Piotrków, a urzędników UE
                            > nie obchodzi teraz że ktoś wtedy nie pomyślał... fakty są takie że korytarz
                            > podczas wstępowania przebiegał po DK8.

------------
                            Merytorycznie - nie ma to żadnego znaczenia, jaki korytarz obowiązywał w dniu wejscia PL do UE. Dlaczego? Dlatego, że korytarz E12 przez Sieradz-Lodz wytyczali i zatwierdzali CI SAMI urzędnicy europejscy (oczywiscie w duzym uproszczeniu ci sami) - tyle że z EWG, jako zalążka UE;-) Konkludując: jezeli w latach 80tych przebieg korytarza zostal zmieniony przez odpowiedni organ europejski z wariantu polnocnego na poludniowy (co bylo nonsensem), tak i teraz wszystko mozna zmienić, a raczej przywrocic naturalny stan rzeczy (czyli stary korytarz E12). A argumentow za taką zmianą Lodz,Pabianice, Lask i Sieradz mają
                            co najmniej tyle, ile wy. Jesli nie więcej. I dobrze o tym wiecie;-) Stąd ta wasza panika na forum;-)

> I tutaj masz, rację my mamy swoje interesy Łódź ma swoje, tylko niech mi
                            > wojewoda nie chrzani że droga na północy będzie rozwijać południe...
                            -------------
                            Podobnie jak droga na poludniu nie będzie rozwijac polnocy;-) A fakty są takie:
                            wariant polnocny = 1 100 000 - 1 200 000 mieszkańców
                            wariant poludniowy = 200 000 mieszkańców

Oczywiście licząc tylko większe miasta;-)
                            • ziontr Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 17:47
                              zodiak72 napisał:
                              > Podobnie jak droga na poludniu nie będzie rozwijac polnocy;-) A fakty są takie:
                              > wariant polnocny = 1 100 000 - 1 200 000 mieszkańców
                              1,2 mln minus 700 tys. (Łódź) co daje 0,5 mln. Tyle mieszka w Sieradzu i
                              okolicach? Uderz się w głowę.
                              Zamiast dojeżdżać do pracy w Łodzi samochodem jedź lepiej PKP. Unikniesz tych
                              "megakorków".
                              Ps. na tej trasie tworzą się "korki" na skrzyżowaniach ze światłami.

• ziontr na pocieszenie sieradzaku :) 12.06.07, 17:52
                                www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070612/ekonomia/ekonomia_a_4.html
                              • zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:11
                                Sieradz - 50tys
                                Zdunska Wola - 50tys
                                Lask - 30tys
                                Pabianice - 70tys
                                Zgierz - 60tys
                                Lodz - 760tys
                                RAZEM: 1 020 000

Dolicz do tego Konstantynow, Aleksandrow, Tuszyn, Brzeziny i wyjdzie jak w
                                mordę 1 100 000 populacji;-) Tyle mi wyszlo po uderzeniu mą makówką w monitor;-
                                ) Gdyż ja mam CZYM uderzać, czego nie można powiedzieć o tobie, hehehe;-)))
                                • szch83 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:37
                                  Sieradz ma 44,3 tys.

Jeśli Sieradz ma 50 tys to Piotrków ma 90 tys.
                                  • ziontr Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:47
                                    Zduńska Wola 44.1 tys
                                    Łask 18 tys.
                                    Jedynie co się zgadza to Pabianice.
                                    Czy Zgierz to też leży przy S8?
                                    • maddox84 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:52
                                      Od pewnego czasu można wręcz odnieść wrażenie że to najgłówniejsze miasto przy
                                      tej trasie :P w końcu to onie pierwsi zaczęli blokady :)
                                      • ziontr Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 21:00
                                        Głośno to będzie jak się pojawi zbrojne ramię bractwa rycerzy sieradzkich :)
                                        • maddox84 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 21:02
                                          Byle się nie wspomagali zbrojnym ramieniem pasiastych rycerzy bałuckich ;P
                                          • ziontr Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 21:04
                                            I TĄ załogą łódzkiego pogotowia ratunkowego.
                                    • zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 13.06.07, 06:13
                                      ziontr napisał:

> Zduńska Wola 44.1 tys
                                      > Łask 18 tys.
                                      > Jedynie co się zgadza to Pabianice.
                                      > Czy Zgierz to też leży przy S8?
                                      ---------

Pabianice też się nie zgadzają;-) Bo mają ponad 71 tys mieszkanców, kolego;-))
                                  • zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 13.06.07, 06:11
                                    szch83 napisał:

> Sieradz ma 44,3 tys.
                                    >
                                    > Jeśli Sieradz ma 50 tys to Piotrków ma 90 tys.
                                    ---------
                                    A niech sobie ma i 93,56 tys. mieszkańców;-) I tak nie zmienia to PROPORCJI populacji miast wariantu poludniowego do wariantu polnocnego;-) Ktora wynosi
                                    mniej więcej 1/5 hehehe;-))
                            • colosus Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 18:27
                              Zodiak napisał:
                              > wariant północny = 1 100 000 - 1 200 000 mieszkańców
                              > wariant południowy = 200 000 mieszkańców

To zastanów się jeszcze komu ta droga służy.
                              Województwo Dolno Śląskie łączy z Mazowieckim oraz ze Świętokrzyskim przy
                              wariancie Piotrkowskim. Zatem łączy regiony o potencjale około 5mln mieszkańców.

Twoje wyliczenia łatwo coś obalić, co??

Wariant Piotrkowski jest tańszy i prostszy. Wystarczy przedłużyć S8 od Piotrkowa
                              przez Bełchatów do Wielunia.
                              • zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:15
                                Twoje jeszcze prosciej obalić:

Gdy jest ci wygodnie, to wliczasz w swe wyliczenia Lodz wraz ze wszystkimi
                                miastami wariantu polnocnego;-) Bądz uczciwy i nie wliczaj ich, bo te miasta
                                nic nie zyskają przy wariancie poludniowym;-) I w zwiazku z tym trzeba by
                                trochę skorygować twe liczby;-))
                        • colosus Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 11.06.07, 21:28
                          To ja przypomnę, droga na Radom nr 12 biegnie przez Piotrków. Nikt tej drogi nie
                          przekładał od 50 lat.
                          Łódź mimo tego wymyśliła sobie drogę S12 i S74 przez Paradyż, Tomaszów w
                          kierunku Łodzi.

To jak wy możecie przekładać drogi to jest dobrze, a jak my chcemy to jest źle.
                          Myślenie Kalego się kłania. =))
                          Tak jak wy chcecie wrócić do przebiegu drogi E12(S8) przez Łódź, tak my chcemy
                          zostać przy obecnym przebiegu drogi S12 i S74 przez Piotrków.
                        • bigos_kk Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 07:56
                          zodiak72 napisał:

> ZANIM wytyczono w latach 80tych NOWY korytarz
                          > europejski dla drogi E8 z przebiegiem Walichnowy-Wieluń,Belchatow-Piotrków

"I już się pan mija z prawdą.
                          - Ale ten pan...
                          - Zaraz, zaraz. Ja tu jestem gospodarzem - ja teraz mówię."

European Route E8 going from Tromso in Norway to Turku in Finland, a part of
                          the international E-road network.

Masz jeszcze jakieś mądre argumenty? ;P
                          • zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:17
                            Obecnie;-) A sięgnij do informacji trochę wcześniejszych;-)
                            • maddox84 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 12.06.07, 20:54
                              A to może będziemy brać jeszcze pod uwagę założenia średniowieczne ?? Coś było
                              kiedyś, coś jest dziś inaczej bo ktoś uznał że tak będzie współcześnie lepiej...
                              • zodiak72 Re: utylizacja pleśniowego nalotu półprawd;-) 13.06.07, 06:18
                                maddox84 napisał:

> A to może będziemy brać jeszcze pod uwagę założenia średniowieczne ?? Coś było
                                > kiedyś, coś jest dziś inaczej bo ktoś uznał że tak będzie współcześnie lepiej..
                                > .
                                ----------
                                Nie ma problemu - możemy zacząc dyskusję o zalożeniach średniowiecznych;-) Chętnie popatrzę, jak wykażesz się wiedzą;-)) Nawet, żebyś nie musial tak daleko sięgać pamięcią, zaproponuję ktorąś z epok pozniejszych: może Oświecenie?;-)))
                    • colosus S8,S12,S74 bez Łodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 18:32
                      Wiesz agtsmith jesteś pierwszą osobą która wchodzi na to forum i nie rzuca od
                      razu mięsem.
                      Szacuneczek ci za to =))

Jeżeli chodzi o sam przebieg S8 to można mieć do niego różne nastawienie.
                      Są zwolennicy i przeciwnicy obydwu wariantów.

Najważniejsze jednak w całym tym konflikcie jest nastawienie władz Województwa.
                      Po prostu zero gadania i ma być taki wariant jak my chcemy. Na Forum Województwa
                      nie było na ten temat żadnej dyskusji i merytorycznej analizy korzyści.

Kolejny element tej układanki to jak już wcześniej wspominałem S12 i S74.
                      Mając do dyspozycji tyle dróg szybkiego ruchu władze województwa mogły podzielić
                      się i równomiernie poprowadzić wszystkie eski.
                      Co jednak zrobiły??
                      Zabrały nam S12 i S74.

Rozwiązanie było proste, Przedłużyć S12 przez Piotrków do Wielunia, a S8 i S74
                      poprowadzić na Łódź.

Zatem konflikt nie wynika tylko z różnicy zdań dotyczących S8, on wynika również
                      z poziomu dyskusji i procedury podejmowania takich decyzji w zarządzie
                      województwa łódzkiego.

Dlatego możemy spierać się agtsmith kto ma rację z S8, ale jednego już się nie
                      zmieni. Władze województwa dały poważną plamę polityczną. Rysa która powstała
                      przez ich działanie długo jeszcze będzie dzieliła województwo.

Ja osobiście gdy patrzę na S8, mam w pamięci fakt zaboru S12 i S74 przez Łódź.
                      Dlatego jest mi ciężko logicznie i ze zrozumieniem analizować który wariant S8
                      jest lepszy.

Pozdrawiam cię
                      agtsmith
    • maddox84 Argumenty "łódzkie" 12.06.07, 18:54
      Zauważyłem pewną prawidłowość w dyskusjach ludzi z Łodzi (większości) jeśli
      chodzi o przytaczane argumenty. I tak:
      Przważnie zaczynają od argumentu że Łódź, Pabianice i reszta wiosek ma ze 3 razy
      więcej ludności niż południe. Jeżeli ten argument zbije się kontrargumentem, że
      w takim razie A1 powinna biec przez Warszawę to oni wtedy mówią że to Łódź jest
      w środku Polski. Co dziwne jeszcze niedawno słyszałem od ludzi z Łodzi, że jak
      najbardziej prawidłowym jest mówienie na Piotrków "pod Łodzią"... a to by
      znaczyło, że S8 tak czy tak przebiega "pod Łodzią" ;P jeśli rozbroimy wszystkie
      te argumenty, łącznie z tym że wariant północny jest krótszy (wg. Łodzi, a w
      rzeczywistości są w zasadzie równe) to zaczyna się troska o podłódzkie
      miasteczka typu Sieradz i Łask... No bo przecież tam jest taki ruch, że żyć się
      już nie da.. kiedy przypomnisz im że przecież GDDKiA proponuje budowę obwodnic
      tych miast wraz z remontem dk14, to się okazuje że im to nie wystarcza.. kolejna
      rzecz. Mówią, Łódź jest ważna więc muszą się tam krzyżować najważniejsze drogi,
      jeśli wspomni się o A1 i A2 to odpowiedzą że to tylko plany. To ja się pytam czy
      S8 zaraz po wyborze się magicznie pojawi w wybranym wariancie ?? Ogólnie
      dyskusji z nimi nie da się prowadzić, najczęściej nawet gdy wszystki ich
      argumenty upadną podsumowaują "nie podałeś żadnych sensownych argumentów za
      wariantem południowym"... niestety, dominuje myślenie "jeśli mijamy się z
      prawdą, tym gorzej dla tej drugiej"... :P
    • zamek S8, DK 14 i inne ścieżki 15.06.07, 02:13
      Problemem drogi S8 interesuję się może niezbyt priorytetowo, ale ponieważ rzecz
      jest głośna, dzielę się paroma przemyśleniami. Nie ukrywam, że poniekąd mnie ten
      problem dotyczy przy każdym wyjeździe z domu - mieszkam w Łodzi o 500 m od DK14
      i mam potężny kłopot, żeby się w nią włączyć w jakimkolwiek kierunku już niemal
      przez całą dobę.
      To, co w całej historii jest najważniejsze, to wyprowadzenie ruchu tranzytowego
      z miast. Chodzi tu zarówno o Bełchatów czy Wieluń, jak i o Sieradz, "Zduńską
      Niewolę", Pabianice czy Łódź. Także i o Piotrków, choć nie we wszystkich
      kierunkach (w osi N-S jest nieźle, ale gdy wspomnimy wyjazd na Sulejów...). Z
      tego tytułu priorytetową sprawą jest zbudowanie szybkich dróg omijających
      miasta. I od tego miejsca zaczyna się nieporozumienie.
      Ktoś kiedyś obiecał - mniej lub bardziej odpowiedzialnie - że zostanie zbudowana
      kompletnie nowa droga przebiegająca parę kilometrów na południe od DK14. Ktoś to
      w rządzie podpisał, ktoś określił to jako S8. Są na to zapewne papiery. Tak, jak
      na wiele innych rzeczy, istniejących, niczym S8, wyłącznie na papierze. Ktoś
      inny się przypatrzył, że wariant ten wygeneruje potworne koszty, i zaproponował
      rozwiązanie prostsze, w dodatku niemal intuicyjne: zmodernizowanie dróg po
      istniejącym śladzie wraz z budową obwodnic. Prostsze i tańsze? Niewątpliwie.
      Skutek - właściwie taki sam, tym bardziej, że docelowo chodzi o OBIE drogi - i
      DK8, i DK14. Mógłby być i wilk syty, i owca cała. Mogłoby nie być wcale
      jakiejkolwiek afery, gdyby nie... co?
      Gdyby Łodzi nie naobiecywano. Tak naprawdę jesteśmy wściekli nie o to, że
      Piotrków coś będzie miał, a my nie będziemy mieli. Jesteśmy wqrwieni, że
      stworzono obietnicę bez pokrycia, że się nas w Warszawie oszukuje w żywe oczy,
      choć kompletnie nie trzeba było tego robić. Wystarczyło od razu ujawnić wariant
      docelowy - modernizacji, a nie bajdurzyć o tym, czego się w ogóle nie zamierzało
      wykonać.
      Ze swojej strony przepraszam PT piotrkowian za przykrości, których doznają od
      łodzian. Jedziemy na podobnym wózku, może u nas wolniej, bo korki są dłuższe. W
      rzeczywistości dobrze byłoby połączyć siły, aby mieć jednoznaczną pewność, że
      obwodnice dla WSZYSTKICH miast w regionie i łączące je drogi ekspresowe mają
      priorytet wykonania.
      Pozdrawiam :)
      PS 1: Modernizacja DK14 nie wyklucza w moim pojęciu budowy S14 jako zachodniego
      obejścia Łodzi.
      PS 2: szch83 alias delahalle, coś Cię ostatnio mało widzę na Klasycznej :)
      Przecież już po sesji. Bo nagadam do dziekanichy, że zainteresowanie straciłeś ;P
      • piotrek_trybunalski Re: S8, DK 14 i inne ścieżki 15.06.07, 07:41
        zamek...ja osobiscie spotyklalem sie z agresja ze strony moich ziomkow
        dlaczego? bo napisalem zby sie tak nieemocjonowali, naprawde w druga strone nie
        obrzucaja takim blodem lyudzie z tego Waszego wariantu, przynajmniej ja tu nie
        wdze tego w takim stopniu jak moi ludzie to robia w waszym kierunku. Naprawde
        nie masz za co przepraszać. A mi osobiscie jest wstyd.
        • maddox84 Re: S8, DK 14 i inne ścieżki 15.06.07, 08:21
          Oj Piotrek, Piotrek... pokaż gdzie to dotknęła Cię ta straszna agresja ze strony
          użytkowników tego forum?? Jeżeli nie potrafisz odróżnić dyskusji od agresji to
          trudno...
          • piotrek_trybunalski Re: S8, DK 14 i inne ścieżki 15.06.07, 14:42
            o tuuu w sam środeczek piotrkowego serduszka:(
      • szch83 Re: S8, DK 14 i inne ścieżki 15.06.07, 07:54
        zamek napisał:

> PS 2: szch83 alias delahalle,

Nicka delahalle używałem bardzo krótko, chciałem być anonimowy. Szybko jednak
        zrezygnowałem i wróciłem do nicka z inicjałów :)
        • zamek Re: S8, DK 14 i inne ścieżki 16.06.07, 00:28
          Zauważyłem :)
          Aczkolwiek na Klasycznej delahalle jest bardziej adekwatny...
      • colosus Re: S8, DK 14 i inne ścieżki 15.06.07, 19:10
        Masz rację zamek.

Problem tkwi również w tym że władze w Łodzi nie dogadały się z Piotrkowem w tej
        sprawie. Sprawa jest pogmatwana i na ile to wygląda tak jak napisałeś, a na ile
        jest to zabieranie inwestycji przez Łódź to nikt już nie wie.

Pamiętaj że Piotrków miał obiecana S12 i S74, które to drogi Łódź zabrała nam
        bez pytania w najnowszym Studium Rozwoju Województwa.
        Dlatego to tak do końca nie jest jak mówisz.

Widzę jednak że narmalnie podchodzisz do sprawy, tak ten problem powinien zostać
        rozwiązany. Bez pocztówek, bez tych głupich działań GW.
        Pozdrawiam =))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka